Buiten is het 12 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.637 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
7reacties

Column Michael Rieter Helder Helmond

3 maart 2010 komt met rasse schreden dichterbij. Menigeen zal zeggen dat toch alle data vóór die tijd toch eerder aan de beurt zijn! Ja dat klopt maar op 3 maart 2010 zijn de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen. Dé 4-jaarlijkse feestdag van de lokale democratie! Want u en ik, als je tenminste 18 jaar bent of ouder en officieel in Helmond woonachtig bent, mag dan weer gaan stemmen. Uit een hoeveelheid van kandidaten over een eveneens grote hoeveelheid van partijen, mag je 37 Helmondse raadsleden kiezen. Met slogans als 'Helder Helmond, lijst 7, mag u nu uw stem geven!', dingen alle politieke groeperingen naar de kiezersgunst. En u kiest dan één persoon. En na het handmatig tellen van alle met rood potlood ingevulde stemformulieren is in de loop van 4 maart bekend wie in principe de komende 4 jaren weer uw volksvertegenwoordigers zijn. Want de wet is daar heel duidelijk in. Het zijn geen partijvertegenwoordigers maar volksvertegenwoordigers en wel voor alle bijna 88-duizend Helmondse burgers en niet alleen maar voor een bepaalde doelgroep.
Dat 37-koppig bestuur zorgt nog in diezelfde maand maart dat er een zogenaamd dagelijks bestuur komt. Oftewel een meerderheid van minimaal de helft plus 1, minimaal 19 raadsleden. En daar zullen waarschijnlijk deze keer 4 partijen voor nodig zijn. Deze gaan bepalen wie de nieuwe wethouders zullen zijn. En dat er veel nieuwe wethouders zullen zijn, is wel te verwachten. Persoonlijk denk ik dat het CDA de grootse partij in Helmond zal worden. Lijsttrekker en huidig wethouder Frans Stienen is misschien wel de enige wethouder die doorgaat. Want de overige 4 wethouders zouden wel eens allemaal de status van oud-wethouder kunnen krijgen! De VVD heeft met haar nieuwe lijsttrekker Yvonne van Mierlo vermoedelijk een goede wethouderskandidaat. Alhoewel het nog helemaal niet bekend is of Trix Houthoofd wel wil of zal stoppen maar dat terzijde. En naast de VVD als collegepartij denk ik dat het door het Pechtold-effect groot geworden D66 hoge ogen zal gooien. Oud-wethouder en lijsttrekker Jan van de Heuvel zou wel eens na 4 jaar weer terug in de oranje bankjes terecht kunnen keren. Maar ik verwacht dat die 3 tesamen geen meerderheid zullen hebben. Dat betekent dat er dus een vierde partij nodig zal zijn. En natuurlijk hoop ik dat Helder Helmond groot genoeg zal zijn om die vierde partij te mogen zijn. Maar ik vind dat voor het sociaal gehalte van dat nieuwe Helmondse college ook de SP eens haar verantwoordelijkheid als bestuurspartij op zich zou mogen nemen. En ik heb dan ook al meteen een goede wethouderskandidaat voor hen. De Eindhovens SP-wethouder Hans-Martin Don heeft te kennen gegeven na 3 maart géén wethouder van Eindhoven meer te zullen zijn. Als ervaren en zeer goede bestuurder o.a. op het terrein van zorg en welzijn van de vijfde stad van Nederland, zou Helmond hier een kanjer van formaat binnen kunnen halen! De Helmondse SP zou dan misschien wel bewust oogkleppen op moeten zetten voor b.v. de Centrumplannen. Maar met voldoende gewaarborgd budget zou de SP meteen als eerste Helmondse partij het meest duaal bezig zijn: namelijk het leveren van een zeer deskundig wethouder van buitenaf.

Michael Rieter
Fractievoorzitter én lijsttrekkerHelder Helmond

7 reacties:

Geeft al een mooi inkijkje hoe het kan of zal gaan in Helmond na 3 maart 2010.

Beantwoorden

Ik mag hopen dat de heer Rieter gelijk krijgt als het om de SP gaat. Dan is één ding zeker, dan blijft berkendonk behouden voor de Helmonders, zonder stadion, met een vrij toegankelijke zwemgelegenheid en geen maloot vakantiepark waardoor binnen de kortste keren dat mooie centrum van de heer Rieter bevolkt wordt door trainingspakken uit de randstad. Helder Helmond kan mijn stem zeker niet krijgen, zij zijn namelijk wel voor de plannen Berkendonk vol te bouwen, incl een stadion! Afbraak van het beetje natuur dat we nog hebben.
Nee, ben je tegen de plannen op Berkendonk, dat kun je deze keer alleen maar stemmen op Groen Links en de SP.

Beantwoorden

@ Ener. Ik ben in ieder geval blij dat je gaat stemmen. Want bijna de helft van alle stemgerechtigde Helmonders gaat al 20 jaar niet meer stemmen. Met in 1990 het grootste dieptepunt toen zelfs minder dan 50 % de gang naar de stembus nam. Maar dat terzijde. De heer Rieter is alleen voor een stadion op de plek van de huidige zandbergen, ingeklemd door de Deurneseweg en N279; niks natuur daar!! MAAR de heer Rieter is wél tegen de verdere ontwikkeling van de Groene Peelvallei (inclusief het door jouw genoemde centrum waarmee je naar ik aanneem de 500/600 bungalows etc. bedoelt). De PvdA is daar overigens wél voor.

Beantwoorden

@Michael, volgens mij ben je ‘salonfähig’ en kun je zo toetreden tot het huidige college. Een beetje voor, een beetje tegen. Kortom nog meer onduidelijkheid met Helder Helmond.

Beantwoorden

@Frans. Jammer dat je het zo ziet. Ik vind dat ik heel helder ben! Vóór een stadion op Berkendonk en tégen de rampzalige plannen voor de Groen Peelvallei lijken mij héél helder! Hoe helderderderderder wil je het nog hebben ???

Beantwoorden

Hier in Amerika vinden wij Michael Rieter bijzonder helder.

Ortonville, MI, USA

Beantwoorden

hoi allemaal
hoe gaat het daar
hier gaat het heel goed
wat ben je aan het doen
vandaag
ik ga zo naar de
rakthof werken
groetjes van ymke waterschoot

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *