Buiten is het 14 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.543 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
2reacties

Column Michael Rieter Helder Helmond

Ben ik echt de enige? De enige die ’t Speelhuis graag herbouwd zou zien op de oude plek? Naast de 18 paalwoningen? Niet als theater hoor! Maar als multifunctioneel ontmoetingscentrum. Het op 29 december 2011 afgebrande Helmonds meest karakteristieke gebouw was wèl de icoon van Helmond! Zelfs van de regio, van Brabant, van Nederland, van Europa; ja zelfs van de wereld! Het zou niet misstaan hebben op de WereldErfgoedlijst van de Unesco. Er was geen tweede van dit meesterwerk van 2 meester-kunstenaars: het kubussencomplex van architect Piet Blom met de als tent beschilderde zaal van kunstschilder Har Sanders. Maar sinds de raadsvergadering van 7 mei is dit doek definitief gevallen. Maar als ’t Speelhuis dan niet mag terugkomen, laat dan het huidige nieuwe plein maar blijven als fraaie ruimtelijke leegte die een monumentaal blik op de paalwoningen gunt.
Daarmee blijft wel de vraag òf, en zo ja wáár een eventueel nieuw theater wel zou moeten komen? Of wordt de tijdelijke speelkerk ons definitieve theater? Want ik vraag me af of we wel naar een zaal met meer dan ruim 400 bezoekers moeten; bijvoorbeeld 600 of zelfs 750?! Wat mij betreft zijn er een aantal mogelijkheden.
Natuurlijk is de directe omgeving van de aanstaande culturele hotspot, de cacaofabriek, een serieuze plek. Het samengaan van Lakei, Filmhuis en kunstenaarsinitiatief, aangevuld met o.a creatieve ondernemers en Omroep Helmond, zou daarmee een heel belangrijke extra-speler kunnen krijgen!
Maar uiteraard ook de door mij eerder vorig jaar genoemde plek aan het stukje oude Zuid-Willemsvaart middenin in onze stad: ‘zaal aan’t knaal’ of ‘theater aan’t water’. En wat mij betreft architectonisch verantwoord desnoods tot pal aan het kanaal of zelfs er een beetje in?!
Maar wat te denken van de dit jaar vrijkomende Citysporthal. Het college heeft inmiddels gelukkig besloten om dit gebouw minstens t/m 2018 niet te slopen. Is dit gebouw wellicht met de nog ruim 10 miljoen resterende verzekerings-penningen van ’t Speelhuis, om te bouwen tot een groots multifunctioneel evenementen-compex? En anders tijdelijk vanwege ‘2018Eindhoven, samen Brabant culturele hoofdstad’ geheel betaald uit dat potje? Jaren geleden trad hier al eens André Rieu op voor 2-duizend toeschouwers. En afgelopen jaar vierde Lambardi hier nog groots haar 60-jarig jubileum. Wat te denken van een ideale plek voor beurzen en tentoonstellingen? En er zit al een parkeergarage onder. Wat mij betreft is het CentrumPlan voor wat deze plek betreft meteen goed én definitief ingevuld! Een aanwinst voor Helmond, lijkt mij. En de kegelbanen kunnen dan ook meteen blijven.

Michael Rieter
Fractievoorzitter
Helder Helmond

2 reacties:

Op 29 dec liep dus ook een onderzoek naar ex burgemeester Jacobs wegens ambetijke corruptie. Zie http://www.sagassso.nl.
Politiek zwijgt.
Advies :Jacobs kan ook om Unescolijst

Beantwoorden

Dit stukje is in mijn ogen niet bepaald realistisch.

Ja, het Speelhuis was een markant gebouw en destijds gezichtsbepalend in het centrum. Er zaten echter ook de nodige haken en ogen aan en het had zijn beste tijd als theater al lang gehad. Exact herbouwen zal nooit lukken en waarom zou je een theater dat onder de maat was terug willen hebben. Een eventuele herbouw als evenementenhal zie ik ook niet met een sluitende exploitatie als mogelijkheid.

Waar een nieuw theater wel zou moeten komen is voor de meeste Helmonders wel duidelijk. Op de plek van het voormalig RWE/Obragas. De “gamehal” die nu gepland staat heeft geen enkel draagvlak in de stad. Het concept is bij voorbaat al dermate kansloos dat elk weldenkend mens wel kan inzien dat het gedrocht dat hiervoor gebouwd gaat worden binnen no time leeg zal staan na een faillisement.
De genoemde locatie in de “culturele hotspot” is natuurlijk helemaal niets. Ten eerste is er geen enkele binding met het echte centrum met restaurants, cafe’s en terrassen. Een echt gemis om de verblijfstijd in het centrum aangenaam en langer te maken. Daarnaast is ook deze “hotspot” niet bepaald een publiekstrekker. Lakei en Filmhuis trekken nauwelijks publiek. De bundeling met de lokale omroep (met amper kijkers/luisteraars) en kunstenaars zal echt geen succesnummer worden. Het geheel wordt 100% zeker een onrendabele bedoeling. De bouw is helaas al in volle gang. Eigenlijk zou er uitgezocht moeten worden of het niet beter is om de stekker uit dit eveneens kansloze project te trekken.

Wat betreft die Culturele Hoofdstad is het natuurlijk hopen dat een andere stad met de “eer” en financiele lasten gaat lopen. Enige lichtpuntje in het betoog van Rieter is dat hij op zoek is naar een andere invulling van het terrein rondom de City sporthal. Zijn ideeen zijn in mijn ogen beter elders te realisren maar nog meer leegstaande winkels bouwen is natuurlijk geen optie.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *