Buiten is het 14 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.543 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
5reacties

Column Michael Rieter Helder HelmondWat is eigenlijk een ode? Via google kwam ik op een reeks omschrijvingen: ‘(gezongen) verhaal ter ere van iets of iemand’ of ‘een loflied, het karakter is vaak zeer lovend en hoogdravend’ of ‘een ode is een enthousiast lofdicht, dat meestal een persoon verheerlijkt’. Ik snap het: (Heel) positief uiten en doen over b.v Helmond! Dit weekend was het dan ook raak in Helmond met odes! En wel te verstaan ‘aan Helmond’. In het kader van de jaarlijkse landelijke Open Monumentendag (OMD) met als thema ‘macht & pracht’ bracht het Comité OMD-Helmond als het ware een ode aan Helmonds cultureel erfgoed. ’s Zaterdags zag ik twee jonge dames gekleed als ‘macht’ en ‘pracht’ paraderen op de Markt en omgeving. En een verhalenverteller was actief in ons kasteel-museum. En of je nu de Helmondse musea bezocht van Gaviolizaal met zijn monumentale orgels, tot EDAH, Jan Visser of Industrieel Atrium, ze brachten allen odes aan Helmonds verleden.
Maar ook de Luts/Il Borgo aan de Markt is zo’n ode aan weleer! Samen met de Lambertuskerk, OLV theaterkerk en de gildekamer van ’t Catharina-gilde was er volop ode aan Helmond vanuit monumentaal oogpunt. Maar ook Haw Ut Hellemonds bracht met Ut Hellemonds Diktee een ware ode aan ons markante Hellemondse dialect! In een goedgevuld ‘speelhuis’ (een naam die bij mij toch nog steeds het beeld van het kubussen-complex van Piet Blom met de tentdoekdoek-schildering van Har Snders oproept; wie verzint een goede naam voor onze speelkerk?) zorgden Lex Coolen over ‘sinterekloas’ bijgestaan door amusementsgroep Zemac voor een onvervalste Hellemondse avond! Zomaar twee prachtige voorbeelden hoe wij Helmonders op ludieke wijze onze stad als het ware toezingen of in ieder geval Helmond op een voetstuk plaatsen! En natuurlijk gaat er óók in Helmond een heleboel mis. Zijn er veel te veel zaken die anders, beter of wellicht zelfs nog nog helemaal niet zijn of worden aangepakt. Maar het kan volgens mij geen kwaad om bij tijd en wijle ook trots te zijn op Helmond. En die trotsheid zag ik in ieder geval afgelopen weekend bij het promoten van onze Helmondse identiteit.
O ja!  Dan was er vrijdag-avond – met een reprise op zaterdag –  ook nog een ode aan Helmond op het Speelhuisplein, op de plek waar bijna 35 jaar ons Speelhuis heeft gestaan, door de bril van een aantal Tilburgse kunstenaars………………………………….

Michael Rieter
Fractievoorzitter
Helder Helmond

5 reacties:

En wat Michael, is nu eigenlijk Mores?????

Beantwoorden

Hallo Naomi, Mores is net als odes, je moet het leren.
Wie goed doet, ontmoet goed, dus ik hoop je nog een keer te ontmoeten.

Beantwoorden

Mooi stukje, goed dat ook het positieve van onze stad onder de aandacht komt.
Er is echt genoeg om trots over te zijn wat betreft Helmond!

Beantwoorden

Ik heb ook een lied gezongen.

Beantwoorden

Dag Michael,

Hoe was de dag met Gerdi Verbeet die jullie de mores uit zou komen leggen?
Waarschijnlijk niet door gegaan, iedereen zwak ziek en misselijk?

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *