Buiten is het 8 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 93.479 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
8reacties

Column Mirjam van der Pijl PvdA Helmond

Afgelopen vrijdag is hij gepubliceerd: de concept begroting voor 2011 van de gemeente Helmond. Op een sobere bijeenkomst werd hij in Boscotondo door wethouder van financiën, mevrouw Yvonne van Mierlo gepresenteerd. Haar aanstekelijk enthousiasme zorgt er bijna voor dat je er de moed in gaat houden maar de cijfers vielen niet mee.
Natuurlijk, we zijn met zijn allen al lang op de hoogte dat er bezuinigd zal moeten worden. In de voorjaarsnotitie was de lijn al uitgezet. En de afgelopen weken druppelden enkele voorgenomen bezuinigingen al door.
De mogelijke sluiting van de wijkfilialen van de bibliotheek hebben al veel losgemaakt bij Helmondse burgers. Het bibliotheekbestuur zal het voortaan met 3,4 ton minder moeten doen. De lidmaatschapstarieven moeten daarnaast omhoog, daarmee moet 60.000,= extra binnenkomen zodat ook dit bedrag door de gemeente kan worden bezuinigd op de subsidie. U heeft er vast al eerder van gehoord. Veel leners/lezers die hun boeken halen bij het filiaal in Helmond-Noord, Brouwhuis of Mierlo-Hout hebben de moeite genomen om de raadsleden te bestoken met mailtjes waarin zij bijna smeken om de filialen te behouden. Hun argumenten zijn sterk en valide: voor jonge kinderen, minder mobile ouderen en lichamelijk beperkten wordt het wel erg moeilijk te blijven lenen als zij op de bieb op de Watermolenwal zijn aangewezen. En hoe belangrijk lezen is ga ik u niet meer uitleggen, medecolumniste Ling Ko schreef daar eerder een boeiende column op dit weblog over. Daarbij komt ook het argument van de sociale functie die de bieb in de wijken vervult.
Het motto van het college bij de bezuinigingen is: versterken van zelfredzaamheid en de eigen kracht van mensen. Dat klinkt goed! Zelfredzaamheid en eigen kracht betekend dat je het zelf kan. Dat levert zelfvertrouwen en meer plezier in het leven. Hele positieve dingen dus. Maar zelfredzaamheid en de eigen kracht betekend ook dat je het zelf moet doen, je eigen broek moet ophouden. Dat kan helaas niet iedereen en de kans bestaat dat dadelijk blijkt dat er een grotere groep is ontstaan die dat niet meer kan doordat een hoop (financiële) hulpmiddelen zijn wegbezuinigd. Hulp in het huishouden door bezuinigingen op de WMO, hulpmiddelen als scootmobielen die onbereikbaar werden door de eigen bijdrage, hulp in de vorm van hulpverlening door gemeentelijke instanties die het met minder ambtenaren en geld moeten doen en dus hun hulpverstrekking verminderen moeten. Zo zijn er nog wel een paar te verzinnen.
Bezuinigen zal moeten, daarover geen misverstand. En dat zullen we ook allemaal merken en daar zullen we niet blij van worden, dat is zeker. Maar bezuinigingen moeten eerlijk gespreid worden. Wie meer kan missen zal iets meer moeten inleveren dan diegenen (personen, organisaties en bedrijven) voor wie het water toch al aan de lippen staat. Als PvdA-fractie zullen we de bezuinigingen daarom ook niet beoordelen op de behaalde bedragen maar op de geboden oplossingen om die bezuiniging op te vangen.

Mirjam van der Pijl
Raadslid
PvdA

8 reacties:

Een amusante bijdrage van Van der Pijl. Er moet bezuinigd worden, aldus Van der Pijl. Hoe of wat? Dat weet ik nog niet, aldus Van der Pijl.
Mens, geef toch eens klip en klaar aan waar Helmond wél moet bezuinigen en waar Helmond níet moet bezuinigen en vooral WAAROM.
Is dat nou zo moeilijk?
Doe wat mij betreft een onderbouwd voorstel om de hondenbelasting jaarlijks met € 10.000 per hond te verhogen, het passeren van de Veestraatbrug te belasten met € 20,- of Brandevoort te verkopen aan de gemeente Eindhoven. Maar doe iets!
Een amusante bijdrage, maar gezwam in de ruimte.

Beantwoorden
Olivier Dhuysthergast

“Maar bezuinigingen moeten eerlijk gespreid worden. Wie meer kan missen zal iets meer moeten inleveren dan diegenen (personen, organisaties en bedrijven) voor wie het water toch al aan de lippen staat.” In mijn optiek is eerlijk niet centjes ophalen bij diegene die het volgens PvdA meer kunnen missen dan een ander. En inderdaad Olivier een voorstel hoe dan wel is erg welkom. Gezwam in de ruimte.

Beantwoorden

Wanneer staat het water aan je lippen?? en wat doen die mensen daar zelf aan?? Veel mensen zeuren over alles, ze weten niet hoe goed ze het hebben. Waarom moeten de mensen die vaak het hardste werken en meer verdienen(dus ook meer betalen) dit oplossen? Hoe kan het dat er nog steeds mensen uit het buitenland komen om hier te werken, terwijl het aantal uitkeringen stijgt. En dan de scootmobiel, de relaxfauteuil met makkelijke opsta-stand gratis!! Het is te gek voor woorden. Mijn oma had er geen! Is er al eens gedacht aan een soort scootmobiel waar je met je handen moet trappen.(en uiteraard zelf voor moet betalen) Alles moet hier vanzelf komen en de handjes laten wapperen is vaak erg moeilijk. Actief en sociaal bouwen aan de maatschappij zou al veel oplossen, maar iedereen is voor zichzelf bezig ook de PvdA.
En die bezuinigingen van de BIB snap ik ook geen ene reet van. We hebben nu een mega BIB in de stad die ik weet niet wat gekost heeft en nu moet er ineens bezuinigd worden. Had daar niet eerder aan gedacht kunnen worden? Blijkbaar weet de politiek niets van ondernemen, reserveren en geld beheren. Lullen in de ruimte, overbodige regeltjes opstellen, mild zijn voor alles wat crimineel is en geld uitgeven van de hard werkende mens kunnen ze als de beste!! De PvdA snapt het gewoon niet. Gek he dat Nederland aan het veranderen is.

Beantwoorden

Dhuysthergast, Vogel, Helga

In plaats van het gezwam van de PvdA, wel eens stil gestaan bij het gezwam van Wakker Nederland, beter bekend als "de morele leegte van rechts"?

Het gezwam van dat deel van de samenleving dat ondanks alles blijft geloven in een ideologie die de ongebreidelde hebzucht aanprijst op basis van de misvatting dat als iedereen de ruimte krijgt zo goed mogelijk voor zichzelf te zorgen, dat goed voor ons allen is.
Dat ondanks alles elke overheidsinmenging taboe blijft verklaren omdat de zogenaamde tucht van de markt eventuele boosdoeners vanzelf zal straffen.
Dat er ondanks alles van overtuigd blijft dat wij met de ideeen van de goed voor zichzelf gezorgd hebbende Madoffs en de Rijkman Groeninks daar met z’n allen ook wel bij varen.

Door beide tuchthuisboeven als product van dit (neoliberaal) denken maar weer eens op te voeren ben je ongetwijfeld een zeur. Dat was de oude Cato, die altijd maar weer over Carthago begon in de ogen van veel Romeinen destijds ook. Maar hij had wel gelijk. Voor mij geen samenleving waarin het grenzeloze egoïsme en ik-denken, dat m.n de allerzwaksten dupeert, definitief vrij baan krijgt. Gelukkig is er om dat te voorkomen de linkse kerk nog.

Beantwoorden

Nee Zorgeloos je bent geen zeur, ook ik vind dat dergelijke mensen(Maddoffs en Rijkman Groenink) hard aangepakt moeten worden. Zeker als achteraf blijkt dat met ons geld banken gered moeten worden. Maar Wouter Bos (pvdA) gaat ook zijn zakken vullen, hij gaat 400.000 euro(4dgn werken) verdienen bij KPMG.
Zowel links als rechts hebben goede ideeen en een combinatie van die 2 zou mijn ideaal zijn, alleen zo’n politieke combinatie wil nooit samenwerken met elkaar.

Beantwoorden

Meneer Zorgeloos ik ben het helemaal met u eens alleen wil ik wel even een kanttekening plaatsen in uw verhaal. Cato de oudere was in de ogen van veel Romeinen geen zeur. Hij verwoordde datgene wat een hoop Romeinen in zijn tijd juist wel hadden, angst voor de wederopstanding van Carthago. Het is niet voor niets dat de Romeinen tijdens de 3e Punische oorlog om een reden van niets, Carthago helemaal plat hebben gegooid. Bovendien

Beantwoorden

@ Zorgeloos
Beste Zorgeloos. In dergelijke retoricagrappen zoals door u gedebiteerd wordt door mij niet getrapt. (Een gezelschap voert een discussie over de vraag of de aarde rond is waarna één der aanwezigen vraagt of iemand misschien in het bezit is van een goed recept voor appeltaart. Waarna de discussie zich razendsnel verplaatst naar de vraag of er ja of nee kaneel in de appeltaart moet. Zoiets.)
Nee Zorgeloos, zo zijn wij niet getrouwd!
Groeten.

Beantwoorden
Olivier Dhuysthergast

Het lijkt mij dat een gemeentebestuur verantwoordelijk om dient te gaan met de centjes van de burgerij en niet meer uit te geven dan dat er inkomsten zijn.Als ze dan toch teveeluitgeven draaien ze er ook maar persoonlijk voor op en verkopen we desnoods alles wat ze bezitten.Maar nee,onze gemeentenbestuurders gaan liever wat dagen in belgie vergaderen,verbouwen een oerlelijk geval als de traverse voor veel geld en zetten dan thielemans als een soort sinterklaas een in open auto en laten hem rondrijden als gekke henkie.
Dat beeld bij de Hortsedijk is en blijft een prachtig voorbeeld van onze gemeente,geen gezicht,geen visie en eigenlijk is dat beeld zelf ook geen porem.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *