Buiten is het 12 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 108.687 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
4reacties

Column Mirjam van der Pijl PvdA HelmondVorige week dinsdag, 3 april, bespraken we in de raadsvergadering het voorstel van het college om raadsbreed een commissie in te stellen die de bezuinigingen moet gaan bedenken. Bezuinigingen die Helmond moet doorvoeren nadat het geheime, niet bespreekbare en becommentarieerbare overleg in het Catshuis tot een conclusie heeft geleid waarop de regering denkt te gaan bezuinigen. Hoeveel??? Waarop??? Wanneer??? In het Catshuis wordt vergaderd met de deuren dicht en de kaken stijf op elkaar. Lang leve het open democratische proces… Dat dit een moeizaam proces is dat voorlopig nog niet is afgerond blijkt uit de relletjes en onenigheden die ín en mét de pers worden uitgevochten.

De aankondiging van het onderwerp bezuinigingscommissie op de raadsagenda was verassend. Slechts enkele dagen tevoren kregen de meeste raadsleden voor het eerst te horen van het idee van die bezuinigingscommissie, opnieuw was de raadsagenda nl niet met de afgesproken 10 dagen tevoren termijn verstuurd.

Ergerlijker was het gebrek aan informatie bij dit raadsvoorstel.
Wat moest die commissie bespreken, wat waren de uitgangspunten, hoe hoog zouden de bezuinigingen moeten uitvallen (vanuit de Rijksbegroting doen slechts speculaties de ronde), wat zou de status van de commissie worden, wat zijn ónze mogelijkheden als parttimers tegenover 6 goed betaalde fulltime bestuurders met 600 ambtenaren achter zich, hoe zouden de stemverhoudingen liggen, zou de commissie in openbaarheid gaan opereren, werd er een unanieme uitkomst verwacht, moet het eindresultaat één niet-amendeerbaar pakket zijn, ….. Tal van vragen doemden in mijn hoofd op. Maar de belangrijkste is: heeft het nut voor de PvdA om aan een dergelijke commissie mee te doen?

Als er van oppositiepartijen wordt verwacht dat ze gaan meedenken hoe de bezuinigingen eruit moeten zien mag je toch op zijn minst verwachten dat er ook naar je geluisterd wordt. Dát bleek in de vergadering van 3 april al moeizaam. Het college deed er bij monde van burgemeester Jacobs alles aan om dit voorstel er snel door te drukken. Dat terwijl de gehele oppositie er sterk behoefte aan had eerst door te spreken wat het antwoord zou moeten zijn op de vragen die ik hierboven al schetste, plus nog een groot aantal meer. Zo was een van de herhaaldelijk gestelde vragen: Was het college in Mechelen er soms niet in geslaagd een sluitende voorjaarsnota in elkaar te sleutelen en moesten we het daarom maar gezamenlijk oplossen? Ook bij de coalitiepartijen bleken vragen te leven maar de opmerkingen van de oppositie werden fors aangevallen. De indruk ontstond dat men de oppositie maar lastig vond.
Was dat nou een voorteken van een goede samenwerking? Bovendien leek de coalitie aanvankelijk gevoelig voor het argument van de burgemeester dat het allemaal snel moest.

Het compromis tussen “snel” en “vooraf bespreken wat we van de commissie willen” kwam na een korte schorsing. A.s. dinsdag, 10 april, praten we met de leden van de commissies ABA en MO&E over wat, hoe en met wie de commissie allerlei bezuinigingen gaat bedenken. Of wij meedoen zal helemaal afhangen van de manier waarop, en de mate waarin, wij uiteindelijk invloed zullen hebben.

Het coalitieprogramma mag dus niet leidend zijn, heilige huisjes moeten overboord, alles moet bespreekbaar zijn, overleg in de (eigen) fracties moet mogelijk zijn, er moet op onderdelen kunnen worden tegengestemd en vooral: het moet een commissie zijn van de raad, geen college-verlengstuk….

Mirjam van der Pijl
Raadslid
PvdA

4 reacties:

Ik hoop dat de PvdA haar rug recht houdt. Want behalve Berry Smits van Helmondse Belangen en misschien ook wel D66 (die ken ik alleen van de landelijke politiek) heb ik weinig vertrouwen in dit gemeentebestuur van CDA en VVD. En laten we eerlijk zijn, de rest is maar een minderheid, dus die hebben niet zo veel te zeggen als er besloten wordt.
Mooi stuk Mirjam! Zet hem op, veel mensen die niet meer stemmen, kun je nu laten zien waarom ze op jullie moeten gaan stemmen.

Beantwoorden

Bezuinigingstip : brabant culturele hoofdstad ! 10 miljoen bespaard voor helmond , klaar en de helmonder hoeft niets te merken van de bezuinigingen ( doet geen pijn )

Beantwoorden

@Ronald: nou maar hopen dus dat de combi-fractie van SDOH/D66/HB met Berry Smits en D66 dus op dezelfde lijn zitten als wij……. De voortekenen duiden daar nog niet op. Dank voor je bemoediging!

@Joep: jammer Joep, we hebben ELK jaar die bezuiniging nodig, of het nou 10 miljoen, meer of minder is. Voor de Culturele Hoofdstad geven we het één keer en dan pas in 2018 uit, ALS we al ermee doorgaan en ALS we al worden verkozen boven Leeuwarden, Den Haag, Utrecht en Maastricht. Dit geld is er bovendien nog helemaal niet dus kun je het ook niet bezuinigen.
Maar het is duidelijk dat je ervoor kiest “extra versiering” achterwege te laten. Bedankt voor het mee-denken.
Dat mogen van mij veel meer Helmonders doen!

Beantwoorden
Mirjam van der Pijl

Nou krijgen ze een kans, en wat gebeurd er nu wordt alles van tafel geveegd.

Ja er zouden idd meer inwoners van Helmond mee moeten denken, de zijlijn is wel heel gemakkelijk om steeds af te geven hoe men in Helmond moet gaan besturen.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *