Buiten is het 3 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 100.009 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
5reacties

Column Mirjam van der Pijl PvdA HelmondHelmond heeft de Beste Markt van Nederland!
Met recht een felicitatie waard. Aan alle marktkooplui, aan de marktmeesters, aan marktkoopman Fons van de Vorst die een betere markt initieerde, Thieu de Wit die de verlenging van de openingstijden en een andere opstelling bepleitte en natuurlijk aan oud PvdA wethouder Seyit Yeden die met verve het plan door alle tegenwind loodste en daardoor de markt maakte tot wat hij nu is. Aan wethouder Yvonne van Mierlo de mooie en schone taak om deze bijzondere klassering vast te houden.
Vanuit de hele regio is er belangstelling voor de Helmondse zaterdagmarkt. Ik snap dat wel.In mijn vorige column vertelde ik al een nieuwkomer te zijn is deze stad. Mijn eerst bezoek aan de markt deed mij de kin op de borst zakken en de ogen uitpuilen. Wat groot, wat een assortiment en wat een bijzondere voedingsmiddelenmarkt! Om te watertanden!
Helmond heeft na het meest gastvrije ziekenhuis van Nederland binnen een paar weken alweer iets om apetrots op te zijn.
Nog iets om trots op te zijn is de gratis bus op zaterdag. Helaas heeft het college het plan dit gratis vervoer naar de winkels en de weekmarkt in het centrum op te heffen.
Wat een dom plan!
Een eerste evaluatie liet een positief effect zien van de pilot Gratis Openbaar Vervoer op Zaterdag. Onlangs zijn de effecten niet gemeten of geëvalueerd en ondanks het feit dat het College deze pilot een succes noemde besluit ze toch tot stopzetting.
In deze tijd van economische crisis moet de overheid stimuleren dat consumenten met name bij de plaatselijke middenstand hun uitgaven blijven doen. Het gratis busvervoer is daarbij een uitstekend middel dat ook nog eens milieuvriendelijk is, parkeerdruk vermindert, gunstig is voor onze senior-inwoners en heel handig is voor ouders met jonge kinderen.
PvdA, GroenLinks en SP hebben gezamenlijk een initiatiefvoorstel ingediend om dit gratis vervoer op zaterdag de komende vier jaar te behouden. Voor de benodigde financiële dekking hebben ze een oplossing gevonden. Dinsdag 6 juli wordt dit voorstel in de gemeenteraadsvergadering behandeld. De inwoners van Helmond, de Helmondse economie, de centrumwinkeliers en met name de kooplui van de Beste Markt van Nederland verdienen het dat dit voorstel de steun krijgt van de gehele Raad.

Mirjam van der Pijl
Raadslid
PvdA

5 reacties:

Jammer dat het relaas van mevr. van der Pijl niet klopt en eenzijdig tendentieus is.
Er is niet besloten tot stopzetting, noch om iets op te heffen. Het experiment had een vooraf vastgestelde einddatum, en die is nu bereikt. Die einddatum is overigens met instemming van de toenmalige PvdA-fractie- en collegeleden vastgesteld, en tot aan het verlopen van de einddatum heeft geen enkele oppositiepartij, maar in ieder geval zeker de PvdA niet, hierover ook maar één opmerking gemaakt, noch een initatief genomen om een vervolgfase te initieren.
Het is vervolgens aan de Raad om te besluiten of men een nieuwe traject wil ingaan, en zo ja, ook om aan te geven waar de dekking vandaag komt.
Onterecht wordt hier, door een slecht verliezer van de verkiezingen (en dan doel ik op de partij, niet specifiek op mevr. van der Pijl wiens inzet en enthousiasme ik zeer waardeer), geprobeerd het college in een negatief daglicht te stellen. Ik ben benieuwd of dit de toon van de komende 4 jaar gaat worden, want ook dit is niet echt constructief te noemen.

Beantwoorden

Goed om te lezen dat wethouder Yeyden hier wordt genoemd en kort geroemd. Hij heeft de nieuwe opzet grotendeels geregeld en was er verantwoordelijk voor en had visie, het Eindhovens Dagblad wijdde tig artikelen aan hoe slecht de markt was, ik denk te weten dat Yeyden daardoor ineens veel minder populair in Helmond was en nu weg is. Maar nu zijn werk een grote prijs oplevert staat de nieuwe wethouder voorop om de prijs in ontvangst te nemen. Ben benieuwd of ze de naam Yeyden nog ergens noemde, ik ben bang van niet.

Wat die gratis zaterdagbus betreft, ik dacht dat daar eigenlijk altijd maar weinig mensen in meereden.

Beantwoorden

Ik ben ook wel benieuwd naar het aantal buspassagiers in Helmond. Is dat bekend?

Beantwoorden

V.w.b. die zaterdagbus. Volgens mededeling van Hermes zijn daar eertijds kleine bussen op ingezet welke al snel werden vervangen door de grote bussen. Daarnaast wordt het gratis rijden op zaterdagen niet alleen door de reizigers maar ook door de chauffeurs als prettig en aangenaam ervaren. Zover bekend is men bij Hermes tevreden over het verloop van deze proef.

Beantwoorden

Goed stuk Mirjam! Alweer een tijd geleden dat het de beste markt van Nederland was. Ik heb er vanmiddag weer lekker rondgeslenterd. Een mooie foto vanaf de Ameideflat van de mert en alles wat eromheen is.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *