Buiten is het 12 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 108.687 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
19reacties

Column Mirjam van der Pijl PvdA HelmondNog een klein jaar…. 19 maart 2014… het nadert…
Voor de meeste lezers van de Weblog van Helmond zal het allemaal abracadabra zijn en als ze het al snappen zal het ze over het algemeen een worst wezen. Het duurt nog bijna een heel jaar!
Onder politici stijgt anders wel de koorts en naar het blijkt ook onder journalisten.
Op 19 maart 2014 vinden de gemeenteraadsverkiezingen weer plaats. U mag als inwoner van Helmond (mits minstens 18 jaar en EU-onderdaan of minstens 5 jaar legaal woonachtig in Nederland) uw stem uitbrengen op hem of haar van wie u het meest verwacht de rol te kunnen vervullen uw vertegenwoordiger te zijn in ons lokale parlement: de gemeenteraad.
De politieke partijen zijn al volop bezig met voorbereidingen: verkiezingsprogramma’s schrijven, kandidatencommissies samenstellen, bijeenkomsten organiseren en vooral profileren.
Dat laatste geldt ook voor veel politici die graag in de volgende raadsperiode willen doorgaan. Profileren, onder de aandacht komen, naamsbekendheid verwerven. En elk vogeltje doet dat zoals hij of zij gebekt is maar wel in de hoop zo veel mogelijk stemmen te kunnen verzamelen.
Niks mis mee! Bovendien geeft dit extra kansen om het raadswerk en de wijze waarop dit gebeurt duidelijker te maken.
En de koorts onder journalisten? Dit weekend waren daarvan de eerste tekenen al zichtbaar. Het ED kwam met een paginagroot artikel op de voorpagina van het Helmonds katern over de manier waarop de PvdA in Helmond de verkiezingen in gaat. Nou ja… het ging met name over de verkiezingsuitslag van 3 jaar geleden en hoe of dit allemaal anders moet…. Niks over de manier waarop de afgelopen 3 jaar de fractie heeft geopereerd, niks over politieke dompers en successen, niks over de hechte samenwerking in de fractie, de stabiliteit, de kwaliteit, de betrouwbaarheid, de eenheid. Niks over alle bewijzen die zijn geleverd om de bange vermoedens van een paar somberaars 3 jaar geleden dat “het wel weer allemaal niks zou worden” volledig teniet te doen. Onze Helmondse fractie, waarin we niet allemaal “geboren” maar toch in meerderheid “getogen” Helmonder zijn, werd opnieuw beschreven als een soort verzameling buitenaardse wezens. Het deed mijn fractiegenoot Stijn Smeulders op twitter verzuchten uit te zien naar het artikel volgende week in diezelfde ED over een beeld hoe de PvdA Helmond de laatste 3 jaar heeft gefunctioneerd.
Een nieuwsgierige Weblog van Helmond-journalist twitterde daarop snedig dat ik mijn column daarvoor wellicht zou gebruiken. Nou deels dus wel…
En ja, ook de PvdA richt zich op de komende verkiezingen. Momenteel houden we een enquête onder inwoners van het meest oostelijke deel van onze stad; in Dierdonk, Rijpelberg en Brouwhuis.
Wij peilen hoe mensen denke over diverse zaken die hun woonomgeving direct aangaan in de komende jaren zoals een (voetbal)stadion op Berkendonk, een industrieterrein ipv een (BZOB)bos en een snelweg ipv een provinciale weg rond de wijk. De uitkomsten nemen wij mee in ons verkiezingsprogramma. Niet met de illusie het iedereen naar de zin te kunnen maken maar wel met het idee dat ons beleid zich zo veel mogelijk moet aansluiten bij de wensen en ideeën van de Helmondse inwoners. Voor hen willen we stabiel, betrouwbaar, eensgezind, en kwalitatief blijven!

Mirjam van der Pijl
Raadslid
PvdA

19 reacties:

Een raadslid wat via een 1 keer per 4 jaar wil weten wat de burger wil…. Dat wil een journalist zelfs nog vaker weten. Beide willen er mee score…..

Ik gok. een veiliger, mooier, schoner Helmond. Liefste met veel werkgelegenheid, en leuke dingen te doen in de stad.leegstand winkels omlaag en verder weinig gekke dingen.
4 jaar lang geen lintjes doorknippen aan geldverslindende projecten waar een enkeling iets aan heeft zodat de megabezuinigen die er nog aan komen de burger niet hard treffen.
Zoek het dichtbij huis en mijn stem kun je winnen……

Maar ik ben wel benieuwd naar de behaalde/geslaagde projecten. Vernoem ze maar.

Beantwoorden

De pvda Helmond heeft de afgelopen jaren goed oppositie gevoerd en terecht de meeste keren tegen de begroting gestemd, maar heeft tegelijk constructief met het college meegedacht ten tijde van de bezuinigingen en prima begrotingsbehandelingen afgeleverd. Verder is hun opstelling te prijzen mbt Berkendonk, parkeerbeled, Speelhuis en
Verslaafdenzorg. Om enkele onderwerpen te noemen.
En dat heeft ook allemaal in het ED gestaan, maar verder heeft de krant wel het recht om de allochtonenkwestie aan de orde te stellen. Het lijkt er toch op dat de fractievoorzitter en de afdelingsvoorzitter niet verder willen met de huidige fractie?
Daarom ook de wens van het bestuur ( en de ledenvergadering ?) om met een korte lijst te komen, dat was vier jaar geleden ook al een wens van het bestuur, die toen niet door de fractie en de leden werd onderschreven.
Mohammed Chahim slaat de spijker wel op de kop, de gemeenteraad heeft niet te veel allochtonen, de verdeling over de verschillende partijen s wel onevenwichtig.
De koorts zal zeker verder oplopen! Hopelijk blijft de inhoud voorop staan.

Beantwoorden
Lodewijk den Breejen

Tja Mirjam…

Het artikel in het ED legde wel vlijmscherp het dilemma bloot waar de PvdA momenteel mee worstelt. Jullie hadden een lijstvolgorde vastgesteld en die werd fors doorkruist doordat meerdere personen met voorkeursstemmen werden gekozen. Het dilemma is dus, respecteer je de keuze van de kiezer, waardoor je het moet doen met de mensen die naar voren geschoven worden of probeer je het dusdanig te beïnvloeden dat de personen die je zelf uitgezocht hebt in de raad komen?

Jullie hebben voor het laatste gekozen door de lijst in te korten en daarmee het “risico” van voorkeursstemmen kleiner te maken. Dat zal waarschijnlijk ook met zich meebrengen dat een paar van de huidige raadsleden niet op de lijst gezet worden. Je geeft de kiezer dus niet de kans om die personen te beoordelen op hun functioneren in de afgelopen periode en die personen zelf niet de kans om hun raadslidmaatschap te verlengen.

Dat is een keuze waaruit weinig vertrouwen voor de kiezer straalt als je het mij vraagt. Als de raadsleden immers goed gefunctioneerd hebben, dan verdienen zij de kans om hun raadslidmaatschap te verlengen en als zij niet goed gefunctioneerd hebben, dan zullen de mensen die op ze gestemd hebben dat zomaar een tweede keer doen.

Je klaagt over het feit dat het ED hierover bericht. Don’t shoot the messenger. Het ED constateert immers slechts wat door jullie eigen mensen naar voren wordt gebracht. Je kunt ook niet verwachten dat niemand hier iets over gaat zeggen, het is immers het verkiezen van partijpolitiek boven democratie. En dat is best fundamenteel.

Beantwoorden

@Mirjam.
Ben nu toch ook wel benieuwd geworden na het artikel vandaag op de voorpagina van het Eindhovens Dagblad.
Heeft Michiel van Geel nu gelijk of zit de krant uit Eindhoven de zaak gewoon ontiegelijk op te butsen of is de komkommertijd al aangebroken?
Hopelijk kun jij wat meer uitleg geven. Of andere PvdA-ers.

Beantwoorden

@Mirjam,

Draai er nou eens niet omheen en ga eens in op zaken die er werkelijk toe doen.

Heeft Michiel van Geel nu wel of geen gelijk dat de lijst van 15 enkel bedoeld is om de allochtonen (met hun voorkeursstemmen) buiten boord te houden.
En is het in het verlengde hiervan ook niet zo (zoals het ED vandaag in haar column suggereerde) dat je partij over weinig aansprekend autochtone kandidaten beschikt. Mensen zonder draagvlak in de samenleving die het (met de ellebogen) via de bureaucratische partijlijn moeten zien zien te redden en daarom bijzonder gebaat zijn bij een kleine lijst waarmee het wettelijk voorkeursstemrecht wordt omzeild.

Minachting van de kiezer kan de PvdA duur te staan komen Mirjam.
Ik ben daarom bang dat niet jij maar Michiel van Geel op 19 maart a.s. de champagne kan ontkurken. Als “kereltje Pechtold” tegen die tijd Geert nog een stevig aanpakt is het kat in het bakkie.

Beantwoorden

Ik wil overigens wel even een lans breken voor de PvdA. Ze durven het wel aan om in de openbaarheid het debat aan te gaan. Ik vind het ook goed dat dit nu ter sprake komt, zodat het straks tijdens de campagnetijd ook echt over de inhoud kan gaan. Mijn partij heeft de afgelopen periode ook regelmatig goed samen kunnen werken met de PvdA, dat mag zeker ook gezegd worden.

Terug naar “de soap”… Kennelijk zou het ED het allemaal verkeerd gezien hebben (of in een honger naar sensatie de boel zo geframed hebben om een relletje uit te lokken) en is er slechts het streven om te komen tot een evenwichtige fractie. Daarbij zou dan etniciteit niet doorslaggevend zijn om een goede afspiegeling van de samenleving te zijn.

Dat is allemaal goed en wel, maar het punt blijft dat ergens naar streven niet hetzelfde is als concrete stappen te nemen om het af te dwingen. We gaan het dus zien als de PvdA haar lijst presenteert. Als daarop meerdere van de huidige raadsleden niet voor komen, dan voorspel ik dat dit nog wel eens een staartje zou kunnen krijgen. Bovendien kan men dan de vraag verwachten: “Vinden jullie dan dat jullie fractie zo slecht gepresteerd heeft dat zo’n groot deel zelfs niet meer op de lijst terug te vinden is?” Ik ben wel benieuwd hoe die vraag dan gepareerd gaat worden.

Maar nogmaals, tot die lijst gepresenteerd wordt is het allemaal speculatie. Wel leuk om over te filosoferen natuurlijk. En de fundamentele discussie over partijpolitiek, stemadviescommissies en selectiecommissies versus democratie is er ook een waar je een mooie boom over op kunt zetten. Ik wens de partijleden van de PvdA en hun selectiecommissie veel wijsheid toe om de juiste balans te vinden. 🙂

@Alfred
Die fles champagne staat al in de koelkast, maar die staat daar al een tijdje 😉

Ik maak me niet zo veel illusies over het zetelaantal dat mijn partij binnen gaat halen komende verkiezingen. Je bent voor een flink deel toch ook afhankelijk van de landelijke trend ook al hoop je dat je vooral op je resultaten, programma en ideeën wordt afgerekend. We doen in ieder geval ons best om met de weinige zetels die we hebben zoveel mogelijk binnen te halen van wat wij belangrijk vinden voor Helmond, meer kunnen we niet doen. Maar datzelfde geldt natuurlijk voor de PvdA die vanuit de oppositie regelmatig constructief meegedacht heeft om voor hun kiezers dingen uit het vuur te slepen. Daar kan Mirjam je vast meer over vertellen (ik zou zeggen kom eens met een opsomming).

Beantwoorden

Slechte zaak dat de PvdA zo met hun buitenlanders omgaan. Let wel, die trokken de vorige keer de meeste stemmen waardoor ze nu!!! veel extra zetels hebben. Dit had ik niet verwacht van deze partij. Wie is hierna aan de beurt? De vrouwen? VETTE FAIL!

Beantwoorden

@ mirjam, spreekverbod?

Beantwoorden
Lodewijk den Breejen

“Wie geschoren wordt moet stilzitten en de bui laten overdrijven” zal Mirjam denken. Hopelijk vergist ze zich niet en is die bui geen voorbode van een langdurig en knetteren onweer binnen de PvdA zoals ingewijden voorspellen.

Mischien dat het ED van vandaag dat onder de kop “PvdA worstelt met allochtonen” zonder enig voorbehoud stelt dat een lijst van 15 personen er uitsluitend op gericht is allochtonen te weren haar op andere gedachten brengt.

Beantwoorden

Zoals al eerder gemeld is het uiteindelijk een zaak van de ledenvergadering van de Helmondse PvdA-afdeling. Het zal dus uiteindelijk wel allemaal meevallen met die kortere lijst. Ook bij de PvdA zal elke lid dat aan de voorwaarde voldoet zich kandidaat mogen stellen en ook als ze niet bij de eerste keuze van de kandidatencommissie (sollicatiecommissie/voordrachtscommissie oid) behoren kans maken op een plek op de lijst, of die nou 10, 15 of 30 plekken telt.

Hoe het ook zij, hoe de PvdA het regelt is en blijft een interne kwestie. Die overigens wel nauwlettend zal worden gevolgd.

Ik wens de PvdA, net zoals alle andere partijen, alle wijsheid toe in deze.

Beantwoorden

@ Ad

Inderdaad kan de ledenvergadering nog altijd de lijst overhoop halen. Zeker als zich nog snel wat gefrustreerde allochtone kiezers met “boze” bedoelingen als lid aanmelden. Maar of de PvdA hier nou op zit te wachten….

Van de andere kant. Als je met alle geweld de wil van een groot deel van je kiezers op een twijfelachtige manier naar je hand probeert te zetten lok je dit soort reacties en risico’s wel zelf uit.

Te hopen valt dat de PvdA dit onheil bespaard blijft.

Beantwoorden

@ Lodewijk den Breejen donderdag 25 april 2013 om 23:15

Hoe lang duurt een spreekverbod bij de PvdA gemiddeld ?

Beantwoorden

@jan, toen ik er nog bij was niet zo lang! Nu is er sprake van een lange stilte. verbetering?

Beantwoorden
Lodewijk den Breejen

Beste reageerders,

Zeker geen spreekverbod maar een afspraak om gezamenlijk, bij monde van Jos Boetzkes en Thom van den Brule, een opinieartikel naar het ED te zenden.
Dit stuk zegt alles wat er over gezegd moet worden.
Het is donderdag 25 april gepubliceerd. Het is ook te vinden op onze website: http://www.pvdahelmond.nl/5357-jammer-of-tendentieus

Beantwoorden
Mirjam van der Pijl

@Mirjam

Als iedereen zo gaat reageren kan de Weblog haar columnisten beter opdoeken. Zelf een onderwerp aankaarten en er dan om partijpolitieke redenen verder het zwijgen toe (moeten) doen. Raar. Begin er dan ook niet aan zou je zeggen en ga er bovendien niet al te gemakkelijk vanuit dat alles op dit log als zoete koek wordt geslikt.Ook al ben je dat misschien op andere plaatsen wel gewend

Jammer dat columns op deze manier verworden tot op eenrichtingsverkeer gebaseerde politieke reclamefolders waar niet iedere lezer op zit te wachten.

Ik wacht hoe dan ook met belangstelling op je volgende column

Beantwoorden

@mirjam, je geeft geen antwoorden op de vragen die je door de diverse mensen gesteld zijn en niet in het opiniestuk aan bod komen. Dat is hoogst merkwaardig!

Beantwoorden
Lodewijk den Breejen

@Lodewijk

Zal wel druk bezig zijn met het etnisch zuiveringsproces. Daar kan je geen vervelende vragenstellers bij gebruiken.

Beantwoorden

De PvdA houdt een enquête in Dierdonk, Rijpelberg en Brouwhuis, zeer goed initiatief.

Ook D66 Helmond gaat graag het gesprek met u aan over fundamentele vraagstukken. Lever nu uw ideeën voor de toekomst van Helmond. Kom op woensdag 8 mei naar onze Open Avond in Zeezicht aan de Steenweg. Gaat het gesprek aan en heb mogelijkerwijs invloed op onze verkiezingsprogramma.

Power to the People, u bent aan zet.

Meer info:

http://d66helmond.nl/news/item/open_avond_woensdag_8_mei._u_bent_aan_zet/165?mid=

Beantwoorden

Waar die enquete goed voor is moet iemand (Mirjam als ze weer mag bv) me toch eens uitleggen. Altijd gedacht dat een beginselpartij koerst op haar beginselen en niet op willekeurige opvattingen van willekeurig ondervraagde personen.

Voldoen die partijpolitieke uitgangspunten niet meer of moet die enquete iets suggeren wat bij de pvda in de praktijk volledig afwezig is en de allochtonenkwestie overduidelijk heeft laten zien: respect voor de kiezer.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *