Buiten is het 12 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 114.412 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

20reacties

Column Mirjam van der Pijl PvdA HelmondHelaas blijkt dat na alle vette jaren die vanaf het einde van de jaren 90 van de vorige eeuw de periode van magere jaren nog even voortduurt. Bezuinigen is daarom nog steeds het woord dat de politiek beheerst, zowel landelijk als op gemeentelijk niveau.
Vorige week werd al bekend dat Helmond volgend jaar ruim 2 miljoen minder krijgt van het Rijk. Daarin was nog geen rekening gehouden met de gevolgen van de aangekondigde 6 miljard bezuinigingen van het Rijk. Het kabinet heeft er op de valreep voor het vakantiereces toch een akkoord over weten te bereiken. En zoals verwacht: dat zal ook de gemeenten weer treffen in hun inkomsten.
Ook de gemeente Helmond moet dus opnieuw bezuinigingsposten zien te vinden. Dat wordt natuurlijk steeds lastiger, en er zijn al zo veel pijnlijke maatregelen getroffen….
Nu stuitten we vorige week in onze fractie op een artikeltje waarin een nieuw, slim, elektronisch systeem werd beschreven om inwoners van een gemeente te voorzien van berichten rondom gemeentelijke diensten, waaronder de afhandeling van gemeentelijke belastingen. Dit systeem heeft in een aantal gemeenten, waaronder Eindhoven, proefgedraaid en blijkt uitstekend te werken. Voor een luttel instapbedrag kan een gemeente aansluiten bij dit systeem. Matchen de computerprogramma’s en de software dan hoeft het maar 5100,= te kosten.
Dat is snel terugverdiend! Minder brieven verzenden is minder papierkosten en minder portokosten. Het is ook nog eens milieuvriendelijker en bovendien overzichtelijker en efficiënter.
U begrijpt dat wij direct enthousiast waren. Uiteraard hebben we het college verzocht om dit systeem zo snel mogelijk ook in Helmond toe te passen!
In onze slimme regio moeten we zoveel mogelijk slim bezuinigen en daarbij dus goed gebruik maken van slimme oplossingen die op de dienstverlening en op de portemonnee van onze inwoners zo weinig mogelijk effect hebben. Wij houden, zoals van raadsleden verwacht mag worden, de oren en ogen open, ook in de vakantie!

Mirjam van der Pijl
Raadslid
PvdA

20 reacties:

Ik ken legio van die slimme programma’s die tegen weinig kosten “alles” kunnen beheersen. Helaas zijn de overgrote meerderheid van deze soort “slimme” programma’s een vroege dood gestorven, nadat ze een hele hoop belastinggeld gekost hadden. € 5.100 lijkt onmogelijk weinig, en dus is dat het ook. Hoe staat het met de veiligheid? Ook zo lek als een mandje? In plaats hoera te roepen lijkt het verstandiger om ik moet het nog zien te verkondigen.

Beantwoorden

Ik werk zelf in de digitale dienstverlening en Hans heeft gelijk dat je voorzichtig moet zijn met dit soort dingen. Wat zijn bijvoorbeeld de jaarlijkse licentiekosten, hoe zit het met de export van informatie uit het systeem als je zou willen stoppen en is dat ook inzichtelijk/eenvoudig te importeren in een volgend systeem? Staan er bepalingen in het contract die de gemeente op kosten kunnen jagen als ze zaken aangepast willen hebben? En last nut not least, waar staat de data geparkeerd en hoe zijn de machtigingen geregeld voor toegang?

Onderzoeken of dit een geschikt pakket is kan natuurlijk altijd, maar pas alsjeblieft op, want goedkoop blijkt vaak duurkoop in overheidsland.

Beantwoorden

@marjam. Als het eigenlijk te goed voor woorden klinkt is dat het ook. Niks lastiger als ict. Elke gemeente wil net iets anders en die aanpassingen zijn mega duur. Matchen van systemen levert ook altijd problemen op. Er zijn makkelijkere manieren om aan geld te komem….

Beantwoorden

Ik vind bijna per definitie dat een gemeenteraad zich nooit met dit soort ideeën op dit detailniveau bezig moet houden. Daarnaast neigt dit naar goedkoop scoren. Ik zou zeggen: kom eens met een fatsoenlijke visie als het om de crisis gaat.

Beantwoorden

En wat doen we met onze “oudjes” en abdere digibeten die op dit terrein niet thuis zijn? Zeker de PvdA zou hier aan moeten denken. Opnieuw een bevestiging dat deze club het zicht op haar achterban volledig kwijt is.

Beantwoorden

Kom op mensen! Het is zomer, de zon schijnt…
Een idee met mogelijkheden kent vast ook zijn probleemkanten, die moet je dan oplossen. Natuurlijk moet er rekening worden gehouden met hen die niet op de digitale snelweg bekend zijn. Natuurlijk moet worden onderzocht of alles “matcht”. Natuurlijk moet het systeem niet “lekken”.
Onze buurgemeente Eindhoven heeft ermee proefgedraaid. Niet zo moeilijk om daar informatie in te winnen toch?
Ik houd van kritische mensen die ons scherp houden maar cynisme…

Beantwoorden
Mirjam van der Pijl

Juist goed dat een partij met een concreet plan aankomt! Kan toch best een goed systeem zijn, duur is niet altijd beter hoor. Of was het beter geweest als het systeem 510.000 euro had gekost?? 🙂

Beantwoorden

“Met de Berichtenbox kan de overheid elektronische berichten aan burgers versturen naar een persoonlijke, beveiligde postbus op Mijnoverheid.nl. Bijvoorbeeld de belastingaanslag, of een herinnering voor het verlengen van een paspoort. Nu gebeurt dat nog vaak via de papieren post. Burgers kunnen de Berichtenbox inzien met DigiD.”

http://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/partners/king/pilot-maakt-weg-vrij-mijnoverheid-berichtenbox.9064627.lynkx

Veiligheid blijft altijd een discussie punt en er zullen altijd slimme mensen zijn die de beveiliging kunnen omzeilen.

Ik krijg al jaren bericht van de RDW via berichtenbox, daarnaast maakt ook de belastingdienst en het UWV hier gebruik van. Natuurlijk blijven er mensen die een voorkeur hebben voor papier (er bestaan nog steeds mensen die bijvoorbeeld geen PC of email hebben). Het lijkt me dan ook een service waar je je voor kunt opgeven (lijkt mij behalve efficient ook enorm handig).

Bijkomend voordeel: je hebt meteen een digitaal archief van al je brieven van overheidsinstanties!

Beantwoorden

Wat kost het nu?

Beantwoorden

Het ED heeft er nu ook een artikel over:
http://www.ed.nl/regio/helmond/pvda-geld-besparen-met-elektronische-post-1.3915638

Beantwoorden

@Mohammed Chahim op maandag 15 juli 2013 om 16:40:

Praat me niet over de belastingdienst, wat die niet allemaal versturen met de post, dat is gewoon te gek.
Als je teruggave wordt gestort, krijg je 2 brieven, een voor aankondiging en een dat het gestort is.
Moet je de zorgtoeslag betalen dan krijg je daar een aankondigings brief van en dan nog een met wanneer je het moet betalen.
De belastingdienst is grootverbruiker!!

Beantwoorden

Besparingstip : geen 220000 euro investeren in 30 lastige jeugdigen!!! In Spanje met eigen ogen gezien : zakkenroller werd met knuppel van politie goed hard afgerost! Scheelt 220000 euro die je beter kunt investeren in jeugd die wel wil !

Beantwoorden

@Joep: inderdaad.
@Mirjam: “Kom op mensen! Het is zomer, de zon schijnt…” Dat betekent dat kritische reacties niet welkom zijn?!?!

Beantwoorden

@Mohammed Chahim

DigID is zo lek als een mandje. Mensen in laten loggen met een zelf gekozen wachtwoord is leuk voor een email-account, maar voor serieuze zaken waarbij je je moet legitimeren is het volstrekt ontoereikend.

Op het gevaar af iets te technisch te worden: Bij grote bedrijven wordt op het bedrijfsnetwerk ingelogd met een zogenaamde PKI-authenticatie. Dat betekent dat je een fysieke USB-stick met je meedraagt waarop een sleutel geprogrammeerd is. De verbinding met het bedrijfsnetwerk is versleuteld en alle overige verbindingen (inclusief toegang tot internet) worden afgesloten zolang die verbinding open staat.

Nu kun je bij je DigID al kiezen voor SMS authenticatie en daarmee is het iets beter geworden, maar meekijken blijft mogelijk indien je computer geïnfecteerd is. Voordat de overheid met een soortgelijke oplossing komt ben ik mordicus tegen het centraliseren van informatieverstrekking. Zodra je namelijk informatieverstrekking gaat centraliseren neemt de waarde van het kraken/hacken van dat centrale systeem toe voor criminelen. Een zwakke bescherming als DigID kan dan tot enorme problemen leiden. Een crimineel kan dan uit informatie in je digitale kluis bijvoorbeeld afleiden of je alleenstaand bent, wat je leeftijd is, je vermogen, je inkomen en je adresgegevens, of je misschien minder valide bent en of je een hond hebt. Allemaal zeer handige informatie voor inbrekers of roversbendes.

Om een soortgelijke reden heb ik geen internetbankieren op de rekening waarop mijn salaris binnenkomt, maar heb ik daarvoor een aparte rekening waar ik zorg dat ik een beperkt bedrag op heb staan. Als je weet hoe dat soort systemen werken, dan moet je ook de keerzijden ervan durven onderkennen.

Beantwoorden

@Mirjam: “Kom op mensen! Het is zomer, de zon schijnt. Dat wil niet zeggen dat de burger de raad niet mag bekritiseren?

Volgens mij is dat de kracht van Helmond. Mondige burger. Ik verwacht ook dat de raad kritisies

Beantwoorden

…Kritisch is naar het college.

Ik weet nog meer punten waar snel geld te besparen is zoals inderdaad niet de jeugdcriminaliteit subsidiëren. Had liever 2 agenten extra voor dat geld.

Beantwoorden

@DTB en @Ruud,

FF teruglezen reageerders… Ik schreef dat ik ervan houd door kritische mensen scherp gehouden te worden maar dat het cynisme me tegenviel met dit mooie zomerweer….
Ik denk graag in mogelijkheden en probeer niet meteen beren en leeuwen op mijn pad te zien. Ik ben daar wel alert op uiteraard maar probeer de zaken positief te benaderen. Misschien is dat positief benaderen me niet helemaal gelukt bij het lezen van de eerste reacties die enkel bezwaren wisten te melden. Ik zal mijn leven beteren!

Beantwoorden
Mirjam van der Pijl

@Mirjam

Begrijp me niet verkeerd, ik vind ook dat de gemeente waar mogelijk al gebruik moet gaan maken van moderne technieken om burgers te informeren. Ik probeer alleen wel even de randvoorwaarden duidelijk te schetsen om dat succesvol op te kunnen pakken. Ik twijfel er niet aan dat noch de PvdA, maar vooral ook de gemeente niet over een nacht ijs zal gaan wat dit soort veranderingen betreft, maar het kan geen kwaad om dat ook goed duidelijk te maken.

Er is niks mis met een positief verhaal, maar probeer daar altijd een “disclaimer” in op te nemen dat e.e.a. wel zorgvuldig overwogen moet worden. Dan haal je de kritische medemens meteen een beetje de wind uit de zeilen en hebben ze ook door dat je je niet hals over kop in een avontuur stort dat wel eens heel veel geld zou kunnen kosten. 😉

Beantwoorden

B&W positief om de Berichtenbox van Mijnoverheid te gaan gebruiken
Naar aanleiding van het bovenstaande idee van de PvdA-gemeenteraadsleden Mirjam van der Pijl en Mohammed Chahim om de aansluiting bij de Berichtenbox van Mijnoverheid in Helmond zo snel mogelijk te implementeren, antwoordt het college van burgemeester en wethouders als volgt:

Wij onderschrijven met u de voordelen die de inzet van de Berichtenbox van Mijnoverheid heeft voor onze burgers (betere dienstverlening) en voor de interne organisatie (behalen efficiency door b.v. besparing op papier- en verzendkosten). De voordelen die kunnen worden behaald qua efficiency zijn overigens wel afhankelijk van de bereidheid van burgers om hier ook daadwerkelijk gebruik van te maken en de brede acceptatie van de Berichtenbox door andere overheidsinstanties en uitvoeringsorganisaties (b.v. Belastingdienst, UWV, SVB enz.) en zullen daarom ook pas in de loop van de komende jaren zichtbaar worden. Verwachting is dat komend jaar (2014) het aantal burgers met een aansluiting op de Berichtenbox significant gaat groeien.
Om hierop voorbereid te zijn hebben wij dan ook de aansluiting op de Berichtenbox meegenomen in de recente aanbesteding die we hebben uitgevoerd samen met 30 andere gemeenten in Dimpact verband. Onze leverancier heeft aangegeven dat zij voornemens is om de aansluiting op de Berichtenbox medio volgend jaar uit te leveren aan de Dimpact lid gemeenten. Hiermee worden we als gemeente Helmond in staat gesteld om in de 2e helft van 2014 de eerste stappen te zetten m.b.t. de (gefaseerde) invoering van de Berichtenbox voor onze Burgers. Hierbij dient te worden aangetekend dat het aansluitproces, zoals dat geschetst is in het artikel in Binnenlands Bestuur waar u naar verwijst, minder snel en soepel verloopt dan geschetst. Er is nl. op dit moment nog geen enkele gemeente daadwerkelijk aangesloten. We willen als gemeente ook voorkomen dat we in dit technisch complex traject geconfronteerd worden met allerlei aanloop problemen en kinderziektes.
Ten aanzien van de voortgang m.b.t. de aansluiting op de Berichtenbox willen we u verder informeren via de reguliere planning en control cyclus.

Beantwoorden

kan weer een prive-dossier binnenkort op straat worden gelezen

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *