20reacties

Van der Pijl: Slim bezuinigen

Column Mirjam van der Pijl PvdA HelmondHelaas blijkt dat na alle vette jaren die vanaf het einde van de jaren 90 van de vorige eeuw de periode van magere jaren nog even voortduurt. Bezuinigen is daarom nog steeds het woord dat de politiek beheerst, zowel landelijk als op gemeentelijk niveau.
Vorige week werd al bekend dat Helmond volgend jaar ruim 2 miljoen minder krijgt van het Rijk. Daarin was nog geen rekening gehouden met de gevolgen van de aangekondigde 6 miljard bezuinigingen van het Rijk. Het kabinet heeft er op de valreep voor het vakantiereces toch een akkoord over weten te bereiken. En zoals verwacht: dat zal ook de gemeenten weer treffen in hun inkomsten.
Ook de gemeente Helmond moet dus opnieuw bezuinigingsposten zien te vinden. Dat wordt natuurlijk steeds lastiger, en er zijn al zo veel pijnlijke maatregelen getroffen….
Nu stuitten we vorige week in onze fractie op een artikeltje waarin een nieuw, slim, elektronisch systeem werd beschreven om inwoners van een gemeente te voorzien van berichten rondom gemeentelijke diensten, waaronder de afhandeling van gemeentelijke belastingen. Dit systeem heeft in een aantal gemeenten, waaronder Eindhoven, proefgedraaid en blijkt uitstekend te werken. Voor een luttel instapbedrag kan een gemeente aansluiten bij dit systeem. Matchen de computerprogramma’s en de software dan hoeft het maar 5100,= te kosten.
Dat is snel terugverdiend! Minder brieven verzenden is minder papierkosten en minder portokosten. Het is ook nog eens milieuvriendelijker en bovendien overzichtelijker en efficiënter.
U begrijpt dat wij direct enthousiast waren. Uiteraard hebben we het college verzocht om dit systeem zo snel mogelijk ook in Helmond toe te passen!
In onze slimme regio moeten we zoveel mogelijk slim bezuinigen en daarbij dus goed gebruik maken van slimme oplossingen die op de dienstverlening en op de portemonnee van onze inwoners zo weinig mogelijk effect hebben. Wij houden, zoals van raadsleden verwacht mag worden, de oren en ogen open, ook in de vakantie!

Mirjam van der Pijl
Raadslid
PvdA