Buiten is het 15 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.119 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
16reacties

Column Mohammed Chahim PvdA

De afgelopen maanden wordt het nieuws gedomineerd door de kredietcrisis. Nadat vele banken de supprime-crisis ("hypotheek" crisis in USA) hadden overleefd begonnen nu dan echte de koppen te rollen. Eerst betrof het wat Amerikaanse banken, maar al snel raasde het geweld richting het Europese vaste land.

In Nederland werd in het begin vooral gesproken over de neergang van Fortis, maar door goed ingrijpen van de overheid werd deze bank min of meer gered. De vraag bleef of spaargeld van mensen wel veilig stond op de bank. Door het faillissement van Icesave, een online IJslandse spaarbank, was het antwoord op deze vraag bijna "ja". Nou ja bijna, dankzij de Nederlandse overheid worden bedragen tot €100.000 gegarandeerd, maar deze garantie geld alleen voor particulieren en niet voor overheidsinstellingen en -organen. 

Neem nou de gemeente Asten, deze had 1 miljoen euro staan bij het zwaar getroffen Landsbanki (moederbank van Icesave). Dit bedrag dreigt totaal te verdwijnen want het betreft hier een overheidsorgaan.  Je vraagt je of hoe dit gat in de begroting wordt hersteld. Het is niet te hopen dat dit via lokale belastingen wordt ingehaald. Het is ook vreemd dat de rijksoverheid niet te hulp schiet om het laatste te voorkomen.

Ook de provincie Zeeland heeft een bedrag van 5 miljoen euro verloren zien gaan in aandelen van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. Volgens de verantwoordelijke gedeputeerde gebeurde dit via de Bank der Nederlandse Gemeenten (BNG) een bank waar alleen overheden zaken doen. Dit allemaal maakt mij nieuwsgierig naar het effect van de financiële crisis in Helmond.

Tijdens de technische behandeling van de begroting 2009 kwam het even ter sprake. Een aantal raadsleden vroegen zich terecht af of Helmond ook te lijden heeft aan de gevolgen van de kredietcrisis. Er werd ons verteld dat Helmond in ieder geval geen geld had in staan bij een IJslandse bank. De effecten van de crisis voor een gemeente zijn moeilijk meetbaar. Toch zou een dergelijk onderzoek goed zijn, niet alleen om helder te krijgen war de financiële situatie is van de Helmond voor de raad, maar ook om vertouwen en zekerheid te creëren bij gewone Helmonders. We zijn immers een ondernemende stad met veel ambities. Het zou jammer zijn als we die ambities hierdoor niet kunnen halen.

Mohammed Chahim
Raadslid PvdA

16 reacties:

Wat is onderstaande nu voor een rare regel;

Toch zou een dergelijk onderzoek goed zijn, niet alleen om helder te krijgen war de financiële situatie is van de Helmond voor de raad, maar ook om vertouwen en zekerheid te creëren bij gewone Helmonders.

Beantwoorden

Dit bedoelt ie: “Toch zou een dergelijk onderzoek goed zijn, niet alleen om voor de raad helder te krijgen wat de financiële situatie van Helmond is, maar ook om vertrouwen en zekerheid te creëren bij gewone Helmonders.”

Ik las laatst in een artikel dat Nederlanders wereldwijd online het minst aardig zijn tegen elkaar, in reacties op bijvoorbeeld fora en weblogs.

Beantwoorden

beste jan. het is inderdaad een rare regel wat ik bedoel is perfect geformuleerd door perry. bedankt.

Beantwoorden

Goed te horen dat de gemeente geen geld heeft uitstaan bij die bank in IJsland. Maar ik ben bang dat er nog wel meer banken gaan omvallen. Hebben jullie als raadsleden (misschien vertrouwelijk) een lijst gekregen waar de gemeente Helmond geld heeft uitstaan? Want dan kan er snel ingegrepen worden als er weer een bank failliet dreigt te gaan. Dan blijft ons bespaart wat Asten en vandaag Goes mee moeten maken.

Beantwoorden

Waarschijnlijk zal zo’n lijst met banken bestaan. Ikzelf heb er nooit om gevraagd. Het is moeilijk om te zeggen welke banken wel en welke niet te vertrouwen zijn. Als je gaat kijken welke banken zijn omgevallen dan zitten daar banken bij die wij het etiket “betrouwbaar” hebben gegeven.

Beantwoorden

Ik hoorde vandaag op het journaal dat de gemeente Pijnacker Nootdorp zelfs 10 mln euro had uitstaan bij een IJslandse bank. Hoe kan een gemeente zoveel geld hebben, dat blijkbaar niet besteed hoeft te worden.

Beantwoorden

Ik vermoed dat men het gebruikt voor de rente Ellen.

Net zoals zoveel goede doelen zorgen ze dat hun geld veel rente opbrengt, en dat zijn hun inkomsten om dingen van te organiseren en te betalen.

Maar ook de banken weten in een bepaalde zin wel dat ze een risico liepen, zeker op het laats. Zo ook de investeerders/gemeente’s enz.
Zie het als een spaarhypotheek, een stuk duurder dan al die andere, maar je bent gegarandeerd.
Andere hypotheken zijn mischien veel winstgevender, maar het risico is ook weer wat hoger.

Ik vermoed zelf dat er in Helmond zeker ook banken/investeerders/maatschapijen de dupe zullen zijn van de crisis. of men zwaar de dupe is?????

Beantwoorden

@ellen
Het is zo dat gemeenten vaak grote geld bedragen op de begroting hebben staan die gebruikt worden voor toekomstige projecten.

In Helmond hebben we bijvoorbeeld het strategis investerings fonds. Totdat de projecten die hieronder vallen starten, zou je (in een zekere financiele markt) het geld kunnen zetten op een bank. Dit is vrij gebruikelijk.

Het is dus niet zo dat een gemeente het geld over heeft, maar laten we zeggen nog niet nodig heeft.

Beantwoorden

@Mohammed | 13-10-08 om 15:01
Ik ben toch wel benieuwd naar die lijst met banken waar onze gemeente geld heeft uitstaan met daarbij de bedragen. Zou jij die kunnen opvragen?

Beantwoorden

@Mohammed: Geen antwoord betekent nee?

Beantwoorden

@Johan
Ik denk dat Fons Jacobs het geld onder zijn kussen bewaard.

Beantwoorden

@johan
volgens mij staat het in de begroting. Bij welke banken specifiek helmond geld heeft zitten. Echter problemen rond de kridiet crisis beginnen in Helmond op te komen. Dit kun je zien doordat de bouw van veel projecten stil is komen te zitten. Donderdag bespreken we de begroting in de raad, ik zal er nog een doorheen bladeren om te kijken of ik iets kan vinden.

stuur me je email en dan zal ik kijken wat ik je allemaal kan sturen

Beantwoorden

@Noud:
Dan hebben we toch een slimme burgemeester want dan is het geld er nog. Misschien had je dat geheim beter niet kunnen verklappen, want nu weet iedereen het.

@Mohammed:
Mijn e-mailadres is [email protected] Alvast bedankt.

Beantwoorden

Beste Iedereen,

hieronder een link naar de Helmondse Begroting van 2008. Als je binnen de pdf file gaat naar paragraaf 6.6.3 Treasurybeheer dan kun je een mooi overzicht vinden van risisco’s en aandelen die de Gemeente bezit.

de link:
http://www.helmond.nl/BIS/2008/Notities%20en%20kaarten/Gemeenteraad/14e%20vergadering%206%20november%202008/NOT%20123%20Begroting%20%202009.pdf

groet,
MOhammed

Beantwoorden

@MOhammed:
Heel hartelijk bedankt voor de informatie hier en in de e-mail. Ik ben geen kenner, maar het ziet er niet naar uit dat de gemeente Helmond geen Icesave-toestanden heeft. Gelukkig maar.
De belegging van € 8,258 miljoen in dat Garantieproduct ABN-AMRO zit ook wel snor. “De stand van deze belegging is per 31-3-2008 € 7.944 miljoen.” LOL, de begrotingsambtenaar zal wel een typefoutje gemaakt hebben. Zou mooi zijn anders!!!

Beantwoorden

Ik vind de vergelijking met een spaarhypotheek van Ellen erg goed. Het gaat er namelijk om dat je zekerheid hebt.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *