Buiten is het 14 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.798 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
6reacties

Sinds medio maart voert de gemeente Helmond de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) uit. Veel mensen hebben het als gevolg van corona financieel moeilijk. Door de coronamaatregelen zijn er banen verdwenen en ondernemers kunnen hun werk niet of maar deels uitoefenen. Dit betekent voor veel mensen minder inkomen dan voorheen. Zij hebben daarom mogelijk moeite om bijvoorbeeld hun woonkosten te betalen. Om hen tijdelijk te helpen is er de TONK; een eenmalig bedrag  van 1.750 of 3.000 euro per huishouden, afhankelijk van de hoogte van de woonlasten.

Per 1 oktober heeft het Rijk een groot deel van het rijkscoronasteunpakket beëindigd, waaronder ook de TONK. Maar gemeenten mogen de TONK best continueren, in de huidige vorm of in een andere vorm. Per slot van rekening hebben nagenoeg alle gemeenten – ondanks het voor de zomer verruimen van de spelregels om voor de TONK in aanmerking te komen – geld overgehouden en dit geld hoeven ze niet terug te storten aan het Rijk. Ook Helmond heeft nog een bedrag over. Volgens de gemeentelijke financiële spelregels moet dit geld worden teruggestort aan de algemene middelen en kan de gemeenteraad vervolgens beslissen waar dit aan uit te geven.

Je ziet dat een aantal gemeenten al heeft besloten om de middelen die ze voor de TONK hebben ontvangen, gewoon door te zetten. In Rotterdam, Den Haag en Utrecht kunnen inwoners de TONK nog het hele jaar aanvragen. Een mooi gebaar. Maar ik zou nog wat verder willen gaan.

De PvdA staat ervoor dat de gemeente álle Helmonders die hulp en ondersteuning nodig hebben om rond te komen ook daadwerkelijk ondersteunt. Want het is nog altijd veel beter (én goedkoper) om risicovolle schulden te voorkomen dan om ze later te moeten oplossen. En we moeten ook juist zien te voorkomen dat er een nieuwe groep kwetsbare Helmonders ontstaat met problematische schulden.

Deze week stellen we dan ook voor – samen met de SP, GroenLinks en 50plus – dat de gemeente Helmond de TONK-middelen blijft inzetten voor huishoudens die hulp en ondersteuning nodig hebben om te kunnen meedoen, rondkomen of vooruitkomen. We rekenen op een unaniem besluit van de Helmondse gemeenteraad!

Nathalie Peijs
Fractievoorzitter PvdA Helmond

6 reacties:

God idee Nathalie!

Beantwoorden

GELD moet ROLLEN zullen we maar zeggen.

Ik heb er geen moeite mee om de meest schrijnende gevallen te ondersteunen, maar wel maatwerk en doorlichting toepassen a.u.b. zodat eventuele misbruikers en die zijn er altijd als er gratis geld wordt uitgedeeld geen kans hebben.
En de gemeente mag best een tegenprestatie verwachten.
Het is immers toch belasting geld…

Beantwoorden

@Twanneman op maandag 8 november 2021 om 09:28:

Jazeker als tegenprestatie zwerfvuil opruimen of iets dergelijks, kan zelfs vanuit scootmobiel dus handjes uit de mouwen niet alleen om handjes op te houden…

Beantwoorden

Goh, ik wist helegaar niet dat er zomaar geld werd uitgedeeld. Lekker geregeld dan.
Beter zorgt men voor lagere energiebelasting en accijnzen. Dat helpt iedereen.
Corona is toch niet een excuus om mensen nog afhankelijker(aanhankelijke) te maken?
Wat is erop tegen om zoals in USA gewoon iedere burger geld over te maken.

Beantwoorden

voor wie is die tonk regeling ??

Beantwoorden

Gefeliciteerd Nathalie, ik hoorde dat jouw idee gisteren unaniem is gesteund! Knap gedaan!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *