Buiten is het 11 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 108.535 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
37reacties

52% van de volwassen Helmonders en 20% van de jongeren geeft aan te kampen met overgewicht en 31% van de Helmonders tussen 19 en 65 jaar met langdurige ziekte of aandoening (bron: allecijfers.nl/gemeente/helmond/#gezondheid). Buiten dat deze mensen allerlei belemmeringen in hun dagelijks leven ervaren, drukken de kosten voor hun behandeling zwaar op de Nederlandse én Helmondse zorgkosten. En de coronacrisis heeft nog maar eens laten zien hoe extra kwetsbaar de gezondheid is van mensen met overgewicht.

Afgelopen week las ik in het Eindhovens Dagblad dat verschillende fastfoodrestaurants hun oog hebben laten vallen op Helmond om hier nieuwe vestigingen te openen. Ik begrijp de worsteling van gezondheidswethouder Cathalijne Dortmans.

Ik ben niet van een overheid die van alles verbiedt, maar in dit geval vind ik wel dat gemeenten meer mogelijkheden moeten hebben om paal en perk te stellen aan de komst van steeds maar nieuwe vestigingen van deze fastfoodketens. Zeker nu we in Helmond in het centrum meer ruimte willen bieden aan horeca en er als gevolg van de coronacrisis helaas ook meer locaties in ons centrum vrij gaan komen. En nee, ik wil niet de Helmondse ondernemers die al jaren een leuke snackbar uitbaten wegjagen, ik wil alleen geen wildgroei aan fastfoodketens in onze stad.

De gemeente Helmond heeft op dit moment geen enkel instrument om die wildgroei te voorkomen. De gemeente kan alleen in overleg met aanbieders, een beroep doen op hun goodwill. Terwijl de gemeenten wel allerlei instrumenten heeft om bijvoorbeeld geluids- en stankoverlast tegen te gaan. Er is nog nauwelijks wetgeving op het gebied van voedsel in relatie tot gezondheidspreventie. Veel politieke partijen vinden het een eigen verantwoordelijkheid van mensen om gezond te eten. Maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen die voortdurend ongezond voedselaanbod zien, moeite hebben om dat te weerstaan. En maak met die kennis eens een ommetje in de omgeving van middelbare scholen in onze stad…

De rol van de overheid bestaat tot nu toe nog vooral uit het voeren van campagnes gericht op gedrag. Dit jaar startte in Helmond nog de groentecampagne, waarin consultatiebureaus en Jibb+ extra aandacht geven aan het eten van groente bij peuters. Maar daarmee redden we het niet. Daarom hebben gemeenten nu bij het Rijk gevraagd om de Omgevingswet op dit vlak aan te passen. Ik hoop dat ook Helmond actief meedoet aan deze lobby om minder fastfood in onze stad!.

Nathalie Peijs
Fractievoorzitter PvdA Helmond

37 reacties:

Behalve problemen met overgewicht zou het in ieder geval veel rotzooi rondom die zaken schelen. Vraag maar eens aan de bewoners rondom de Burger King op de Europaweg en en de McDonalds op Deurneweg.

Beantwoorden

Mogen burgers zelf beslissen of ze een burger naar binnen schuiven? Want we mogen ook zelf beslissen of we onze longen vergiftigen en onze lever kapotzuipen. Misschien eens een keer tabak en alcohol verbieden voordat je fastfood wil gaan verbieden.

Beantwoorden

Wat een betutteling. Even laten zien dat je als bestuurder weet wat goed is voor “de burger” en wat niet. Liever stimuleer je een gezonde leefstijl door het gezonde aan te moedigen, te bevorderen en niet door het slechte te verbieden.

Beantwoorden

weet je wat schadelijk is voor de gezondheid dat zijn de LASTEN die jaarlijks verhoogd worden we moeten gezonder eten? zorg dan dat het BETAALBAAR is voor de mensen.

Beantwoorden

Neen wel de grootste verslaving (drank) promoten want horeca is toch zo zielig en dan vingertje gebruiken voor ongezond voedsel wat dat dan ook mag zijn.

Beantwoorden

Dus een tweede coffeeshop is geen probleem maar een tweede McDonalds wel? Bijzonder…

Beantwoorden

Hier besteed je je tijd toch niet aan Nathalie? Mijn god……
De PVDA en zijn prioriteiten. Heel bijzonder.
Mensen zo betuttelen is gewoon beledigend.

Beantwoorden

PvdA?
Zo’n keten brengt dus ook werkgelegenheid.

Niet verbieden, maar wel paal en perk stellen?
Dat is vrijwel hetzelfde.

Betutteling inderdaad.

Gedragsverandering is vele male effectiever dan verbieden.

Zo’n fastfoodketen zou geen bedreiging moeten zijn, maar een uitdaging voor de lokale ondernemer/uitbater zich te blijven onderscheiden.

Beantwoorden

Heel belangrijk is om niet te gaan verbieden. Zie de amerikaanse drooglegging, of bv het alcohol misbruik in Scandinavische landen.
Hoezo is dit iets wat bij de PvdA leeft ?
Het is zoals alle voorgaand reacties al aangeven contraproductief, het werkt averechts, en dat is precies waar de PvdA altijd in uitblonk.

Belangrijk; werd ook al gemeld; niet maak gezonde producten goedkoper,maar belast mensen eens wat minder .Dat zogenaamd sturen via financiele prikkels, is prevers en heeft ook de bekende anti werking.
Rijkeren en NGO’s en grote bedrijven krijgen “subsidies” voor hun goede praatjes, betaald door de burgerij die geen keuzes mag maken.
Zo rijdt dubbelmodaal in tesla’s en outlanders , die sociaal minder bedeelden mogen ophoesten via dure accijnzen en energie heffingen.

Zou de PvdA zich eens kunnen inleven met “hun achterban”? Wellicht eens werk maken van goedkoper en transparanter maken van de Stadsverwarming ?Zeker nu GAS heel duur belast gaat worden; wij hebben GEEN GAAS,maar via de kromme regeling wordt Stadsverwarming gekoppeld aan BRUTO GAS prijzen.

Ik noem maar wat.

eigenlijk heb ik op elk probleem wel een oplossing,vaak heel eenvoudig, maar wel vaak ook confronterend en “populistisch”..
Als je met oplossingen komt wordt je al snel weggezet in dit land.

Beantwoorden

De PvdA is al jarenlang de hoeder van het welzijn van de burgerij. Dat is toch algemeen bekend?

Beantwoorden

Fastfoodketens zijn nog enigszins betaalbaar tov de “normale” horeca. Dat is dan ook niet voor iedereen te doen. Dus bovenstaande opmerking van Andre komt ook niet uit de lucht vallen. Toch is er schijnbaar vraag naar. Anders kwamen ze niet. Misschien heeft het ook met huidige locaties te maken. We hebben een uitgerekte stad en daardoor is het misschien ook nog best te begrijpen waarom zij deze keuze maken. Ook fastfoodketens bieden inmiddels “gezonde” producten aan. Zoals je ook in de horeca niet gezonde producten kan nuttigen. Drank staat ook hoog op de middelen lijst en toch kunnen we overal wel flesje of blikje halen. Volgens mij zijn er meer dan genoeg andere thema’s die aandacht behoeven.

Beantwoorden

Nathalie is niet van het verbieden, zolang de mensen maar doen wat ze wil. Echte politiek, net zoals een referendum is prima, zolang de mensen maar kiezen wat wij willen,

Beantwoorden

Wel de grote ketens aanpakken maar niets doen tegen de wildgroei aan shoarmatenten in Helmond?

Beantwoorden

Slim om op her terrein van steenoven neer te strijken met de scholen op dat industrie en die geen kantine hebben #summacollege

Beantwoorden

pvda? Wie zijn al die mensen die daar nog bij zitten?

Beantwoorden

@peijs

Suikerfeest verbieden?
En die maand voorafgaand waarin mensen zichzelf volproppen met suikers vetten etc. in de nachtelijke uren?

“Mensen met niet-westerse migratieachtergrond hebben vaker obesitas, diabetes en hart- en vaatproblemen. Mogelijk spelen ook sociaaleconomische een rol”
-Armand Girbes, hoofd van de ic in het Amsterdam UMC-

https://www.nporadio1.nl/nieuws-en-co/onderwerpen/66227-2020-10-12-waarom-hebben-veel-ic-patienten-niet-westerse-achtergrond

Beantwoorden

Op deze manier zijn op weg naar een betuttelsamenleving. Hier moet echt een halt toe worden geroepen. Overigens wordt hier gemeten met 2 maten. Lees: Meer ruimte voor horeca en minder voor fastfoodketens. Alsof het een veel gezonder is dan het andere. Stop betutteling en maak juist de gezonde keuze goedkoper en daardoor aantrekkelijker!

Beantwoorden

@Helder Helmond op dinsdag 25 mei 2021 om 13:11:

Mensen met een ongezond leefpatroon betalen al een hoge prijs in de vorm van een slechtere gezondheid. Als dat geen reden voor ze is om hun leefpatroon te veranderen, waarom zou een financiële stimulans dat wel zijn?

Beantwoorden

@sanderlam Ben het met Helder Helmond eens. U zou de zaken ook eens kunnen omdraaien. Zou dig ongezond leefpatroon niet te maken kunnen hebben met het feit dat het gezonde leefpatroon te maken heeft met sociale achtergronden.
Zou het niet eens kunnen dat een bezoekje aan de McDonald’s hun enige manier van een uitje is?

Beantwoorden

@E Betgem op dinsdag 25 mei 2021 om 15:53:

Ik volg je niet helemaal. Als mensen vanuit hun sociale achtergrond gewend zijn om een McDonald’s te bezoeken, hoe verander je dat dan met een financiële stimulans? De sociale achtergrond blijft gelijk.

Beantwoorden

@sanderlam. Wat te denken van laag BTW tarief op gezonde voeding.

Beantwoorden

@E Betgem op dinsdag 25 mei 2021 om 16:29:

En dan? Ga jij zelf iets kopen dat niet bij jouw leefpatroon past, alleen maar omdat het zo lekker goedkoop is?

Beantwoorden

@sanderlam. U mist de essentie.

Beantwoorden

@E Betgem op dinsdag 25 mei 2021 om 17:09:

Dat idee had ik al. Vandaar dat ik even doorvraag. Wat is de essentie van uw voorstel om de btw op gezonde voeding te verlagen?

Beantwoorden

Een rem op linkse subsidies.
Een rem op Afrikaanse import.
Een rem op klimaat onzin.
Een rem op Woke.
Een rem op anti Nederlands.
Een rem op anti wit.
Een rem op BLM.
Een rem op Hamas.
Een rem op vleesvervangers.
Een rem op anti boer.
Een rem op gesubsidieerde media.

Beantwoorden

Salade bij die horeca (13,50) is meer dan 2x zo duur als bij Mc Donalds (5,25). De 0,5 liter blikken bier zijn meest verkochte product bij de supermarkt.

Beantwoorden

he, he ik word wat moe van de negatieve toon van veel reageerders. Toegegeven: er zijn vast grotere wereldproblemen dan de toenemende obesitas maar dat onderwerp staat nu even centraal, met de vraag: wat kan de gemeente bijdragen aan de bestrijding daarvan (graag zonder betuttelend te zijn)? Ik heb daar nog weinig constructieve bijdragen hiervoor gelezen. Feit is dat onze voedingsindustrie (al dan niet in combinatie met het rijksbeleid, of juist het nalaten ervan) bepaald geen promotor van good food is, hoewel men doet alsof. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/03/gezonder-eten-stijgt-meer-in-prijs-dan-ongezonder-eten En dan is het misschien niet eens zo’n gek idee om de Helmondse kat wat minder op het spek te binden en de prikkels en verleidingen (in combinatie met allerlei andere maatregelen/initiatieven enz.) terug te dringen en te beperken. Het is voor samenleving én betrokkenen toch best een groot probleem: https://www.voedingonline.nl/page/Nieuws/Bericht/2286/Door-overgewicht-miljarden-aan-schade

Beantwoorden

@giel
U wilt een overheid die uitmaakt wat goed voor u is en wat niet? Waar ligt dan de grens? Dit is een hellend vlak. Beter leer je mensen omgaan met verleidingen die het leven nou eenmaal te bieden heeft. En stimuleer je een gezondere leefstijl. Zorg voor beweegonderwijs, zorg dat er wat te kiezen is als het gaat om eten en beloon positief gedrag.

Beantwoorden

Beste mevrouw Peijs,

het is beter wanneer u uw energie steekt in het oplossen bepaalde essentiële zaken die mis zijn in Helmond, zoals in Heistraat en omgeving, dan het in vegan-populisme te stoppen.

Beantwoorden

Wat kan de gemeente bijdragen aan de bestrijding daarvan ?

Om te beginnen een tegenpool aanwenden. Eenmaal aan de sport geeft dit ook een stimulans. En die beweging willen immers maken. Meedoen vooruitkomen en rondkomen. Of het dan financieel niet kan of omwille van andere middelen.

Om wat constructiever bij te dragen hebben we wel een paar voorstellen. Kijk eens naar een sportfonds 18+ in Helmond. Dat hebben we nl. helemaal niet in onze gemeente.
Ook sportbudget is een welkome aanvulling. Als het er al is, is over dit alles maar weinig informatie vindbaar. Natuurlijk kun je in wijken met jibb+ op gezette tijden wel wat meebewegen maar dit is natuurlijk niet wat iedereen ook wil of kan.

Beantwoorden
Helmond Toegankelijker

@stef ,bedankt voor je uitgebreide bijdrage. ook helder en duidelijk waar prioriteiten van overheden horen te liggen.

@giel en andere goedbedoelnde mensen; is het nou echt aan de overheid om over al dit soort zaken iets te vinden EN er ook nog beleid op te maken om iets in een gewenste richting te sturen ?

Veel zaken die de genoemde doelgroepen kunnen doen om gezonder te worden, kosten helemaal niets.
Fastfood en frituur zijn weliswaar relatief ongezonde voeding maar om daar nu als overheid paal en perk te willen stellen.

Gezond eten kan op velerlei wijze, nummer 1 is eet niet meer dan nodig, dus zorg dat je minder calorieen binnenschrokt dan je verbrandt. Kost niks, voor de meesten betekent dit zelfs geld over want stop met teveel en tussendoor snoepen.nummer 2 stop met (toegevoegde) suiker.Dat zit bijna overal in,maar wordt er eens bewust van hoeveel calorieen dat zijn..stoppen is beter,afleren.
3 meer bewegen, ach t kan en hoeft niet als je 1 en 2 goed beheerst.

Nergens is dan dus nodig dat de gemeente of de pvda gaat betuttelen over fastfood.

Ik ben nog altijd voornemens om een nieuwe Helmondse politieke partij op te richten…belangstellenden mogen zich melden.

Beantwoorden

@giel op woensdag 26 mei 2021 om 19:11:

Jammer inderdaad dat zo weinig Helmonders zeggen dat ze het eens zijn met Nathalie Peijs. 🙁

Beantwoorden

@giel op woensdag 26 mei 2021 om 19:11:

Lekkerrrrrr kat met spek 🙂

Beantwoorden

Vandaag op het NOS journaal: https://nos.nl/artikel/2382596-prijs-van-gezond-eten-harder-gestegen-dan-die-van-snacks-en-snoep Hier moet wat tegen gedaan worden. Om maar is mee te beginnen!

@Andre op donderdag 27 mei 2021 om 18:22:
Je bent altijd welkom om is een keer te brainstormen over de Helmondse politiek. Mocht je interesse hebben, stuur een mailtje naar [email protected]

Beantwoorden

@Helder Helmond op zaterdag 29 mei 2021 om 00:28:

Laat de mensen zelf beslissen wat ze eten en drinken, het is toch niet zo dat de overheid gaat bepalen wat wel en niet gedronken of gegeten mag worden

Beantwoorden

@Wout. op zaterdag 29 mei 2021 om 10:45:

Eens!

Beantwoorden

Nieuwe hamburgertent in Helmond, “Burger Me” ook voor thuisbezorging.
Aan de Markt 41.

Heeft er al iemand ervaring mee?

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *