Buiten is het 10 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 108.535 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
17reacties

Anderhalf miljoen Nederlanders gaan niet naar de tandarts. Ze kunnen het (de tandarts of de aanvullende verzekering) niet betalen. 600.000 Nederlandse kinderen gaan niet naar de tandarts. Hun ouders weten vaak niet eens dat de tandarts voor kinderen t/m 17 jaar gratis is. En dan heb ik het maar niet over de mensen die eigenlijk naar de orthodontist of de mondhygiëniste zouden moeten.

Vroeger werd er wel eens gesproken over “ziekenfondsgebitjes”. Je kon aan het gebit zien tot welke sociale klasse iemand behoorde. En mijn ouders lieten toen ze mijn leeftijd hadden maar de hele mikmak trekken. Wel zo goedkoop in onderhoud.

Maar, kijk nu maar eens rond op straat. Je ziet het tegenwoordig ook weer. Je ziet wie zich geen beugel kan permitteren of wie nooit bij de mondhygiëniste komt.

Een vriendin van me brak een jaar geleden haar kies af. Ze heeft op dit moment geen geld voor de noodzakelijke maar dure kroon. Een geluk bij een ongeluk: zolang ze niet uitbundig lacht zie je er bijna niets van…

En herinnert u zich nog de schooltandarts? Ik herinner me nog het rumoer op het schoolplein als de bus van de schooltandarts op de parkeerplaats van school stond en je wist dat je in de komende dagen uit de klas zou worden geroepen.

In 2006 werd tandzorg uit het basispakket gehaald. Alleen minderjarigen hebben recht op een vergoeding voor mondzorg vanuit het basispakket. Volwassenen moeten het zelf betalen, eventueel door er zich aanvullend voor te verzekeren. Maar niet iedereen heeft daar de middelen voor. En dus zie je dat vooral de preventieve mondzorg erbij inschiet. Wat tot schrijnende situaties leidt.

Een verzorgd gebit is geen luxe, het is een noodzaak om mee te kunnen doen. Want zegt u eens eerlijk: neemt u iemand aan die komt solliciteren met een rijtje rotte tanden of met een slechte adem als gevolg van slechte mondzorg? Een verzorgd gebit begint al in je kindertijd. Dat dus 5% van de kinderen niet naar de tandarts gaat is onacceptabel. Deze week dient de PvdA een motie in, waarin we oproepen voor Helmond een actieplan tandzorgpreventie op te stellen, met als doel een gezond en verzorgd gebit voor alle Helmondse kinderen. Met aandacht voor voorlichting en communicatie. Maar misschien kan in Helmond in samenwerking met de tandartsen een soort van schooltandarts wel weer in het leven worden geroepen?

Nathalie Peijs
Fractievoorzitter PvdA Helmond

17 reacties:

De belangrijkste vraag is natuurlijk: en wie gaat dit betalen?

Beantwoorden

Hier wordt weer onnodig geld uitgegeven.
Je zegt het zelf al, kinderen tot 18 jaar hebben gratis toegang tot de tandarts, dus waarom zou je daar een extra schooltandarts voor bedenken.
Verder lijkt me dit een landelijk probleem, dus niet iets wat de lokale politiek zou moeten proberen op te lossen.

Beantwoorden

@Guus op maandag 5 juli 2021 om 08:56:

Lijkt mij ook meer een probleem voor de landelijke politiek. Maar als we daar voor de Helmondse kinderen iets aan kunnen doen, lijkt me dat niet verkeerd. Ik zeg doen.

Beantwoorden

Het is er dus eigenlijk al…. Het zit hoogstens in de informatievoorziening van de zorgverzekeraar. Dat je met je kind niet gaat zal vast ook te maken hebben met het ontwijken van de vraag en wanneer bent U aan de beurt ?

De aanvullende verzekering is een sigaartje uit eigen doos. Het is hoogstens een gespreid betalen voorziening als je van te voren weet dat je wat hebt. Of wat er gaat komen. En met, krijg je soms nog een factuurtje na waar sommigen weekboodschappen voor moeten doen. En boven een bepaald bedrag kun je alsnog erbij betalen. Waarom zou je deze dan afsluiten ?

Moet de gemeente nu hier voor zorgen of is dit ontstaan door de landelijke politiek. En zit de oplossing dus daar ? Die trend werd immers ingezet toen ook PVDA aan het roer zat.

Beantwoorden

De PVDA heeft zelf ervoor gezorgd de afgelopen 30 jaar dat de mensen met een laag inkomen dat niet meer kunnen betalen. Geen wonder dat jullie nu een splinterpartij zijn.
Het is zo wie zo om je rot te schamen in Nederland dat we de zorg zelf moeten betalen. Die miljarden naar Brussel kunnen beter aan onze gezondheid besteed worden in Nederland. En als we willen dat de Grieken nog onze bloemen kunnen betallen moeten de Grieken maar wat harder werken

Beantwoorden

@Bert op maandag 5 juli 2021 om 10:59:

Inderdaad, alles gaat naar Brussel, als dat niet was dan zou alles gratis kunnen zijn, de gezondheidszorg, opleidingen en ga maar door.
De bodemloze put Brussel, met hun stompzinnige en onnozele ideeën en absurde wetten kosten ons handen vol met geld.

Beantwoorden

Zo, weer duidelijk, de PvdA brekt alles af voor jan met d epet, en gaa tnu roepen dat iets opgelost moet worden.
En zoals altijd, zodner onderbouwing of van welke geld…
Vaak gaat het om geld van een ander.
Ook is al aangegeven dat we juist gegroeid zijn naar het virjgeven vna wle of gene tandarts verzekering..Tandarts in basis pakket zou enorm veel extra kosten.
En sinds de massa migratie kunnen we seeds minder in een basispakket hebben, er is simpelweg een te grote groep die niet bijdraagt en juist meer dna gemiddeld consumeert.
Om in Helmond hier iets mee te doen; geef goede voorlichting op scholen; ipv genderverhaaltjes ,geef gezondheidsles, ehbo etc.

Beantwoorden

En zo blijkt uit de reacties maar weer dat de gemiddelde weblog-bezoeker/Helmonder blij mag zijn dat ademen vanzelf gaat, ze hebben meer oren aan de buitenkant van hun botte harsens dan hersencellen aan de binnenkant. Man man man wat een domme, achterlijke reacties weer. Straks lekker PVV stemmen, een partij met als enig lid de langstzittende plucheplakker van heel Europa die met z’n partij he-le-maal niets bereikt heeft, behalve dan het weggeven van de AOW op 65.

Beantwoorden

@Fred Blaauw op maandag 5 juli 2021 om 22:41:

Fred? Pilletje op tijd genomen?

Beantwoorden

@Fred Blaauw op maandag 5 juli 2021 om 22:@Fred Blaauw op maandag 5 juli 2021 om 22:41:

Het spoor is inmiddels versmald.

Beantwoorden

@ Bert: Ik denk Fred Blauw wel…
Neem er een voorbeeld aan. Nooit te oud om wat te leren.

Beantwoorden

De schooltandarts is mijn grootste nachtmerrie. Ze zouden komen en kwamen. Zakdoekje meenemen was de instructie. De kinderen met de achternaam A eerst. Huilend en met bebloede zakdoeken kwamen ze terug. Na twee dagen was ik aan de beurt. Megens. Achteraf bleek duidelijk dat er willekeurig een kies was getrokken en geboord in mijn voortanden. Vreselijk! Mijn ouders hebben mij naar een echte tandarts gebracht en hij heeft het broddelwerk proberen te restaureren. Durf nooit meer naar een tandarts. Misschien dat mevrouw Peijs, sociaal democraat en propagandist van woningen in Dierdonk van boven de 950.000 euro zich beter kan bezighouden met betaalbare sociale woningbouw en betaalbare medische mondzorg voor iedereen.

Beantwoorden

Nog even een korte bijdrage aan deze ooit zo mooie weblog. Stop met met die geestdodende politieke praatjes en de Twannemannen en de Punt Uiten. Vraag burgers die werkelijk iets doen naar een bijdrage. Ik doe mee.

Beantwoorden

Mannen genaamd Johan zijn mijn grootste nachtmerrie. Ze zouden komen en kwamen. Zakdoekje meenemen was de instructie. De kinderen met de achternaam A eerst. Huilend en met bebloede zakdoeken kwamen ze terug. Na twee uur was ik aan de beurt. Blaauw. Achteraf bleek duidelijk dat er willekeurig een kies was getrokken en geboord in mijn voortanden. Vreselijk! Mijn ouders hebben mij naar een echte tandarts gebracht en hij heeft het broddelwerk proberen te restaureren. Durf nooit meer naar een man genaamd Johan. Misschien dat de heer Megens, notoir chagrijn en propagandist van de Marxistische ideeën van de SP zich beter kan bezighouden met het repareren van troep en profiteren van allerlei gemeentelijke subsidies. En vooral stoppen met zinloze en schadelijke toespelingen (‘propagandist’) omdat ze een bericht van een tekoopstaand huis van een vriend heeft gedeeld. Dit is PVV/FvD-achtige demonisering op laag niveau, en een weldenkend mens onwaardig.

On topic: mevrouw Peijs doet hier een uitstekend voorstel voor betaalbare en benaderbare zorg voor iedereen, precies wat je van een PvdA volksvertegenwoordiger mag verwachten. Op soortgelijke wijze zou men ook moeten pleiten voor herinvoering/verplichtstelling van schoolzwemmen

Beantwoorden

@Fred Blaauw

Jammer dat u meningen van anderen in het belachelijke trekt. U ergert zich zo te lezen aan de overige bijdrages, die u gemakshalve dan maar PVV/FvD-taal noemt.

Het idee van een schooltandarts, of schoolzwemmen is wat dat betreft niets meer dan het opwarmen van iets dat ooit was. In de trend van vroeger was alles beter. Een Helmondse Archie Bunker zeg maar.

Het zorglandschap, maar ook de scholen en de (geprivatiseerde) zwembaden zijn sterk veranderd. Het feit dat basis tandzorg voor ieder kind onder de 18 kosteloos is maakt een schooltandarts volstrekt overbodig. En schoolzwemmen bleek volstrekt onbetaalbaar voor de gemeentes. En dat in een tijd dat elke gemeente een eigen zwembad exploiteerde. Bovendien niet uitvoerbaar voor basisscholen.

Beantwoorden

De afbreuk van de verzorgingsstaat staat gaat nu eindelijk zijn zure vruchten afwerpen.
Al jaren verdwijnt er van alles uit het zorg pakket en daar alles zo extreem duur is geworden de lonen nauwelijks worden verhoogd hebben de mensen zelf geen geld voor dit soort zaken.
Het lijkt misschien niet zo maar vele zijn arm en dan krijg je dit soort zaken uiteindelijk cadeau

Beantwoorden

@fred blaauw
Dank voor je orginele reactie. Het gaat er mij om dat in Nederland basisrechten hebben en zo min mogelijk uitzonderingen maken en nieuwe dingen bedenken om een gat te vullen dat eigenlijk niet had moeten bestaan. Tandzorg bijvoorbeeld. Dit moet een basisrecht zijn voor een ieder. Gedekt door verzekeringen.
Het verhaal van mevrouw Peijs is goed bedoeld maar is in feite een een reparatie van rechten die mensen niet krijgen. Hiermee is het het hek van de dam en zal binnenkort bijvoorbeeld ook ik weet niet wat uit de basisverzekering worden gehaald. Hou de poot strak en ga verzekeringen niet ontzien in hun verpichtingen en help ze vooral niet om hun verpichtingen te verzaken.
Het leek erop dat je me had nagetrokken op internet. Ik ben de oprichter en coordinator van het eerste repaircafe van Helmond. We bestaan ondertussen bijna 7 jaar en hebben ongeveer 5000 tot 6000 mensen mogen helpen. We reparen geen troep maar apparaten die het snel opgeven of dingen waar mensen dierbare herinneringen aan hebben. In aanvang hebben van de gemeente 650 euro subsidie gehad en nu financiering uit een een fooienpot. Zit daar teveel in dan doneren we dit aan goede doelen.
Verder ben ik een vrijdenker en ben geen lid van welke politieke partij of dogma dan ook. Over jou kon ik niets vinden op internet. De nieuwe Pim Pandoer in deze weblog? Toon je gezicht als je zo uitgesproken bent!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *