Buiten is het 15 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.586 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
4reacties

Column Paul Smeulders Helmond

Op het moment dat u dit leest, ben ik niet in Helmond, Brabant of Nederland, maar in Jeruzalem. Gisteren ben ik – als enige Brabander – met een groep van 25 jongeren vertrokken naar Israël, om daar de verkiezingen te volgen en me te verdiepen in het conflict tussen Israël en Palestina. Naast Jeruzalem bezoeken we Ramellah en Tel Aviv en spreken we met campagnestrategen, journalisten, wetenschappers, studenten, analytici en vele anderen.

Het voelt vreemd aan om nu naar Israël te gaan, maar er is me verzekerd dat het veilig is. En de gespannen situatie maakt onze trip natuurlijk extra bijzonder.

Hoewel ik in Israël vast niet met Helmond en de Helmondse politiek bezig ben, heb ik besloten toch een column te schrijven. Om het debat in de Helmondse gemeenteraad meer levendig te maken pleiten verschillende Helmondse politici de laatste tijd namelijk voor ingrijpende maatregelen. Sommigen willen voor kapitalen vertimmeren aan de raadszaal, anderen stellen voor om camera's op te hangen om alles goed in beeld te brengen. Ik denk hier het mijne van.

Ik ben de eerste die toegeeft dat vergaderingen van de Helmondse gemeenteraad vaak oersaai zijn. Politiek wordt echter niet levendiger door een andere setting te creëren, maar door een andere debatstijl te hanteren. Gelukkig is het voorstel van GroenLinks aangenomen om de raadszaal te gebruiken zoals die ooit bedoeld is, voordat er rigoureuze beslissingen worden genomen. Voortaan wordt dus gesproken vanachter het spreekgestoelte en gereageerd vanaf de interruptiemicrofoons: een hele verbetering!

Wat vaststaat is dat ze in Israël quasi maatregelen als het verbouwen van een raadszaal niet nodig hebben. Alhoewel, daar wordt ook wel eens een raadszaal verbouwd, maar dan door de politici zelf: tijdens het debat! Israëlische politiek is anders dan de Nederlandse. De debatten zijn ontzettend fel en worden vol bezieling gevoerd.

Voor de geïnteresseerden in mijn bezoek aan Israël: morgen (dinsdag) zijn de verkiezingen. Met het reisgezelschap wonen we 's avonds het programma 'Live uit Jeruzalem' bij. Dit initiatief van de Evangelische Omroep (EO), de Joodse Omroep (JO) en de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) wordt vanuit Jeruzalem rechtstreeks uitgezonden op Nederland 2. Zelf zal ik op Omroep Brabant Radio twee keer mijn visie op de Israëlische verkiezingen geven: dinsdag en woensdag om 13.20 Nederlandse tijd.

Op mijn website is meer informatie te vinden over ons bijzondere bezoek aan het Heilige Land.

Paul Smeulders
BurgercommissielidGroenLinks

enter

4 reacties:

Beste Paul,

Laten we hopen dat de winnende partij streeft naar vrede!

Dit verdienden de burgers van Israel en Palestina.

groet,
MOhammed

Beantwoorden

Nou ik vind dit geen logje over Helmond, maar meer om reclame voor jezelf te maken.

Beantwoorden

Gek dat het hier zo gedwee gaat en daar zo boeiend en fel. Maar goed.
Mooi stuk in het Eindhovens Dagblad, jij wordt gevolgd zeg.

Beantwoorden

@Paul,

Ben je de laatste (en eerste in deze setting) vergadering van de gemeenteraad aanwezig geweest? Dan had je toch moeten vaststellen dat het zeker geen verbetering is. Eigenlijk vreemd dat de commissieleden van ABA dit niet meteen hebben afgeschoten.
Er was zeker geen sprake van een beter debat, mogelijk was het aantal interruptie’s iets minder omdat men anders het hele eind naar die microfoon moet lopen, terwijl ieder raadslid er één voor zijn/haar neus heeft.
De bijdrage’s van fractie’s zullen onnodig lang worden, omdat men er anders voor enkele zinnen moet gaan staan.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *