Buiten is het 15 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.585 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Column Paul Smeulders Helmond

Recent maakte wethouder Frans Stienen van Stedelijke Ontwikkeling bekend dat de vernieuwde binnenstad veel later klaar is dan verwacht: in 2014 of 2015, in plaats van 2011. Als reden voor deze vertraging noemt Stienen de economische crisis. Die zorgt ervoor dat bouwbedrijven en projectontwikkelaars bouwprojecten moeilijker gefinancierd krijgen. Daarnaast zijn potentiële huizenkopers momenteel zeer terughoudend met het kopen van een nieuwe woning. Daardoor krijgen de bouwers onvoldoende woningen in nieuwbouwprojecten verkocht om met de bouw te kunnen beginnen.

Afgelopen week stond het al in de krant: GroenLinks is zeer bezorgd over de voortgang van de vernieuwing van de binnenstad. Daarmee geven we niet aan dat alles misgaat. Zo is het Zonnekwartier bijna 100% gerealiseerd volgens de oorspronkelijke plannen, een compliment waard! Vossenberg is helaas een heel ander verhaal. Wat er is gerealiseerd is prachtig, maar helaas ligt een kwart van de nieuwe buurt er braak bij. De door projectontwikkelaar Jansen de Jong te realiseren koopwoningen aan Wezelplein, Hindestraat en Spitsmuisstraat hadden al in aanbouw moeten zijn.

Alles ligt echter stil en het is ongewis wanneer er weer iets wordt opgestart. Het is voor alle partijen onacceptabel om zich bij deze situatie neer te leggen. Er moeten snel maatregelen worden genomen om de voortgang in de binnenstad op gang te brengen. Wij stellen daarom voor om plannen voor de bouw van koopwoningen bij te stellen, en van die koopwoningen huurwoningen te maken. Daar is immers wel vraag naar! Vasthouden aan de oorspronkelijke aantallen nieuwe koop- en huurwoningen leidt tot uitstel en misschien tot afstel van de plannen. Daarnaast kunnen huurwoningen in een later stadium altijd nog als koopwoning in de markt gezet worden, andersom niet.

Het is niet de eerste keer dat we kritisch zijn op de verhouding tussen koop- en huurwoningen. GroenLinks heeft de doelstelling van 50% koop en 50% huur in de binnenstad van begin af aan een verkeerd uitgangspunt gevonden. Differentiatie naar woningtype is slechts een middel om tot een leefbare nieuwe wijk te komen, naast vele andere middelen. De recente ontwikkelingen tonen aan dat dit standpunt helemaal niet zo gek is. GroenLinks heeft het Helmondse college van burgemeester en wethouders daarom voorgesteld om een woningcorporatie te benaderen met het verzoek de bouw van de koopwoningen over te nemen. Ik ben benieuwd naar het antwoord!

Paul Smeulders
BurgercommissielidGroenLinks

enter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *