Buiten is het 10 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 108.535 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Column Paul Smeulders Helmond

We staan op de drempel van 2009. In de Helmondse politiek zal 2009 in het teken staan van de voorbereidingen op de raadsverkiezingen van maart 2010. Daarmee belooft het een bewogen jaar te worden.

Want hoewel de verkiezingen pas in maart 2010 zijn, achter de schermen gebeurt er in 2009 al razend veel. Zo worden de verkiezingsprogramma's geschreven en de kandidatenlijsten opgesteld. Vervolgens worden de campagnes opgestart, zodat de Helmondse bevolking op 3 maart 2010 een weloverwogen keus kan maken.

Het wordt gissen hoe het Helmondse college er in 2010 uitziet. Daarbij kunnen de nodige vragen worden gesteld. Zal de huidige coalitie bestaande uit PvdA, CDA en VVD standhouden? En welke wethouders zien we in 2010 terug achter de collegetafel? CDA'er Stienen is pas gedurende deze termijn wethouder geworden en zal wel door willen. Die mogelijkheid zal hij wel krijgen: een college zonder het CDA lijkt ondenkbaar in het Helmondse. Van zijn partijgenoot Bethlehem – die bezig is aan zijn derde periode – is bekend dat hij een burgemeesterspost ambieert. Zal hij zich herkiesbaar stellen voor het wethouderschap wanneer zijn wens niet voor maart 2010 in vervulling gaat? Gaat wethouder Houthooft in 2010 voor een derde periode? Wanneer ze stopt, lijkt het aannemelijk dat haar opvolger uit de huidige VVD fractie komt. Of zou centrummanager én landelijk VVD lid Peter Tielemans namens de liberalen zijn rentree in het college maken? De PvdA wethouders Boetzkes en Yeyden zitten in hun eerste periode en zullen hun werk wel willen voortzetten. Maar is PvdA tevreden met wat haar wethouders tot zover hebben bereikt?

Waar het aannemelijk is dat er in de samenstelling van het college wisselingen komen, is dat in de raad zeker. Sommige raadsleden stellen zichzelf niet herkiesbaar, anderen zullen door hun partij worden gedwongen de raad te verlaten. Dit kan vreemde taferelen opleveren. Zo verwisselden in aanloop naar de raadsverkiezingen in 2006 verschillende raadsleden van fractie uit onvrede over hun plek op de kieslijst.

Als GroenLinks zullen we dat in ieder geval niet meemaken. Met Rudi van der Made beschikken we momenteel over één raadslid. Tsja, klein zijn heeft zijn voordelen, maar we willen dolgraag groeien in Helmond. Of dat gaat lukken? Ik hoop het van harte! We doen er in ieder geval veel aan.

Komend jaar gaan jullie nog meer van ons horen! GroenLinks Helmond heeft zin in de toekomst. Alle hulp daarbij is welkom! Ben jij groen en links, en betrokken bij Helmond (of wil je dat worden), laat het ons weten:[email protected]

Een heel goed 2009 toegewenst!

Paul Smeulders
BurgercommissielidGroenLinks

enter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *