37reacties

Tuerlings: Stimulerend torentje

Net als de academische wereld, lijkt de politiek moeite te hebben om uit zijn ivoren toren te komen. Met name de Haagse politiek neemt soms opmerkelijke besluiten. Een van de meest besproken thema’s op de politieke agenda van de afgelopen twee jaar is de participatiewet; het paradepaardje van staatssecretaris Klijnsma. Doelstelling van deze wet is met name om mensen in de bijstand te betrekken bij de maatschappij door middel van het invoeren van een verplichte tegenprestatie. Indien je niets voor je uitkering doet, word je gekort. Ik wil niet zeggen dat ik twijfel aan de goede bedoelingen van de staatssecretaris, maar deze wet, die per 1 januari 2015 in werking is getreden, is wat kort door de bocht. Bovendien zitten er nogal wat scherpe randen aan, zo vinden ook veel gemeenten.

Hoewel de staatssecretaris had opgedragen de tegenprestatie te verplichten, verzachten veel gemeenten dit door hun verordening participatiewet zo soepel mogelijk in te richten. Gemeenten hebben namelijk wél door dat de meesten helemaal niet voor de lol in de bijstand zitten. (Iets met ivoren toren enzo…) Sterker nog, het overgrote deel wil er als de donder weer uit! Het is écht geen pretje afhankelijk te zijn van de overheid, als je zelf gewoon prima in staat bent om te werken. Natuurlijk, er zijn altijd mensen bij die liever uit hun neus vreten dan dat ze zichzelf nuttig maken. Die zijn er in alle leeftijdscategorieën en in alle sociale lagen. Gelukkig komen we deze dikke vette ik mentaliteit in de bijstand slechts zelden tegen, in tegenstelling tot in andere lagen van de bevolking…

Het grote probleem in tijden als deze is dat er in het gunstigste geval twee werklozen voor iedere vacature zijn. In het gunstigste geval! Helaas is dit maar op weinig plekken zo en komt een verhouding van bijvoorbeeld vijf werklozen voor iedere vacature vaker voor. Er is simpelweg gewoon niet genoeg werk voor iedereen. Helmond vormt hierop geen uitzondering. Het is moeilijk iets voor te stellen wat meer frustreert dan gedwongen worden tot een tegenprestatie voor je uitkering, terwijl je juist ontzettend graag wilt werken, maar overal waar je komt, afgewezen wordt op leeftijd bijvoorbeeld.

Omdat wij weten hoeveel potentie er in de Helmondse bevolking zit, hebben wij ons sterk gemaakt voor invulling van de participatiewet vanuit vertrouwen in de Helmonder en in zijn/haar eigen initiatief, binnen dat wat mogelijk is, zonder een boze staatssecretaris op bezoek te krijgen. Hiervoor hebben we samen met de SP de motie Pilot Stimulerende Bijstand ingediend. Deze werd mede ondertekend door de VVD, PvdA en D66 en met ruime meerderheid aangenomen. Ook de Helmondse raad heeft begrepen dat een hete adem in je nek geen bijdrage levert aan je kansen op de arbeidsmarkt. Nu nog de lui in dat (ivoren) torentje.

Misschien een idee om de tegenprestatie ook maar te verplichten voor het Nederlands elftal, na de prestaties van afgelopen week?

Thomas Tuerlings
Burgercommissielid GroenLinks