Buiten is het 6 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 93.286 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
4reacties

Column Theo van Mullekom Helmond AktiefAls columnist en cartoonist heb je de vrijheid om voorvallen en karaktertrekken van personen uit te vergroten of ze zelfs uit te gummen. De komende maanden zal ik regelmatig een prikkelende bijdrage leveren aan het debat in de stad. Ik wens ieder bezoeker een fijn 2008 toe en de stad bestuurders die met gelijke maat meten!

Ik zelf wil u deelgenoot maken van het diepst mijner gedachten. Ik wil een ander station Helmond Centraal. Als op enig moment de nachttrein van mijn collega-columnist Smeulders Helmond aandoet, dan wens ik de reiziger geen aankomst op een desolaat, verlaten, en verloederd station in een steenwoestijn.

Het heeft meer weg van een drenkplaats voor de paarden van de interlokale postkoets tussen Eindhoven en Deurne. Het Stationsplein heeft wat van een decor uit een cowboyfilm. De gevelwanden zijn van oer- Helmonds, van Dams- bordkarton. Je verwacht ieder moment Clint Eastwood of Lucky Luke te zien verschijnen om een of andere lokale bestuurlijke slechterik het persoonlijk aan te wrijven dat het Stationsplein zo weinig met de tijd is meegegaan.

Iets meer dan zes jaar geleden heb ik het dure bureau van Riek Bakker geadviseerd de stationsomgeving aan te pakken en zo de nieuwe Suytkade met de stad te verbinden. Een nieuw station Helmond Centraal leek me passen bij de ambities van de stad. Nu zes jaar later, bijna de ambtstermijn van een burgemeester, zien we dat het plein nog meer verslonst is. Het is een aanfluiting voor de reizigers, de passanten, die zich voor zullen nemen nooit in Helmond uit te zullen stappen. De stad verdiend beter. Na deze zes jaar had misschien iemand met pek en veren besmeurd de laatste intercity naar Eindhoven moeten nemen. Dat over het steen, nu de ziel.

Ik had graag gezien dat de Helmonders hun oordeel hadden kunnen geven over een nieuwe ambtstermijn van onze eerste burger. De gemeenteraad wilde er niet aan. Als ik nu de poll van Helmonds weblog als richtinggevend mag beschouwen, herken ik in de pek- en verendrager, geloof ik, onze burgervader die nooit met een vaderlijke hand over Helmonds bol heeft gestreken.

Maar Eindhoven dan: op 23 januari een burgemeesterreferendum waar de winnaar bij voorbaat vaststaat. Het is bij onze buren lood om oud ijzer, de burger wordt daar een rood PvdA-carnavalscostuum aangenaaid. Ik was laatst in Eindhoven en zag in deze bruisende stad de affiches van het burgemeestersreferendum hangen. Het leek op iets in de trant van: kies uw eigen prins carnaval, uw eigen dictator voor drie dagen. We weten nu ook dat de regiogemeenten samen zullen moeten werken onder leiding van een prins carnaval voor de duur van zes jaren. Helmond zal in dit regionale orkest de komende zes jaar de herbenoemde tweede violist mogen leveren.

Theo van Mullekom
Fractievoorzitter Helmond Aktief

4 reacties:

Mooi plan, misschien niet prioriteit 1, er staat al zoveel te gebeuren in Helmond als ik denk aan het nieuwe centrumplan. Het oude station was toch een stukje imposanter als ons jaren ’80-gedrocht.

Beantwoorden

Wat heerlijk om te lezen dat er nog iemand gelooft in de toekomst van de nachttrein die Helmond aandoet.
Ook goed voor Eindhoven 😉

Dus meneer van Mullekom,ga zo door.
Groetjes uit het Eindhovense..of moet ik nu zeggen ALAAFFFFFFFFFFFF

Beantwoorden

Het geluk in Helmond is dat we dan weer uit verschillende stations kunnen iezen o uit te stappen. Maar om nu in brouwhuis uit te stappen als je in het Centrum moet zijn 😉 .

Het gebouw straalt niet zo super veel uit, maar om eerlijk te zijn(ik pak niet zo vaak de trein) maakt het me niet zo heel veel uit.

Dan de Burgemeester.
Het had zeker leuk kunnen zijn als we hadden mogen kiezen, en net zoals in Eindhoven een burgemeesterreferendum hadden gehad. Ofzo’n referendum slim is weet in niet, maar in ieder geval wel een vertoon van democratie.

Toch heb ik het dan 1000 maal liever niet dan dat me de schijn word gegeven dat ik mag kiezen voor een Burgemeester, en dat het later allemaal schone schijn is.

Theo bedankt voor je bijdrage aan het log 🙂

Beantwoorden

Leuk en met veel waarheid geschreven!
Wat betreft het station heb je helemaal gelijk. Ziet er niet uit. Maar ik ben bang dat elke euro uit het betreffende potje naar het Centrumplan moet. Zelfs meer dan dat. Ze zijn nog niet eens begonnen en ze gaan al over de begroting heen.
Eigenlijk heb wij ook een burgemeestersreferendum, maar ipv 2 PvdA kandidaten hebben wij in feite maar 1 CDA-er om uit te kiezen. Wij zijn dan zo slim om er geen tonnen in te steken voor een zogenaamd referendum. Best slim.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *