Buiten is het 13 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.944 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Column Theo van Mullekom Helmond Aktief

Een probleem waar vele politici mee worstelen, is hoe om te gaan met ontspoorde jongeren. Inmiddels loopt het dusdanig mis, dat veel mensen verdergaande maatregelen van politici eisen. De boot is aan bij hen en terecht naar mijn smaak. Voor vele ouderen in onze samenleving bestaat er effectief al een avondklok: zij durven 's-avonds niet meer de deur uit.

In deze column geef ik aan hoe Helmond Aktief, de partij die ik vertegenwoordig in de gemeenteraad van Helmond, omgaat met dit probleem. Algemeen uitgangspunt binnen Helmond Aktief is altijd geweest om op te komen voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken en wiens veiligheid en welzijn in het geding komen.

Daartoe wil Helmond Aktief al jarenlang stringent de regels handhaven. De partij is een fel tegenstander van een gedoogbeleid. Jongeren dienen zich aan de wetten die we met z'n allen hebben vastgesteld te houden. Zo niet, dan wacht voor deze boefjes uit onze samenleving "lik op stuk beleid". Een voorbeeld: tien jaar geleden sprak ik in commissie en raad er al over dat jongeren in de stad, die de samenleving bij tij en ontij op straat lastigvallen, hard aangepakt moeten worden. Jongeren die over de schreef gaan moeten gecorrigeerd worden. De schade voortkomend uit het wangedrag dienen we op hen te verhalen. De strafmaat voor het vergrijp an sich staat daar los van en moet ook omhoog.

Wat kunnen we aan de preventieve kant doen voor onze jongeren? Ik denk dat de hoofdmoot aan problemen voorkomt uit een onvoldoende goede opvoeding door de ouders. Die begint echt, naar de persoonlijke overtuiging van deze weblogschrijver, bij de tafelpoot van de keukentafel, daarmee bedoelend dat ouders ruim voldoende aandacht en tijd voor hun kinderen moeten vrijmaken. Praten met hen tijdens de gezamenlijke maaltijden is daarvoor bij uitstek geschikt. Dat heb ik jaar in jaar uit volgehouden binnen commissie en raad. Als je als ouder er niet zelf bij bent, kan het later wel eens fout lopen met de kinderen. Natuurlijk kun je niet alles op een hoop gooien, maar toch…

Een zeer recent voorbeeld: Telegraafkop "Ons land verloedert" met enquêtevraagstelling "Asogedrag gevolg van falende opvoeding?". Maar liefst 88% was het daarmee eens, 10 % was het oneens en 2 % had geen mening.

De samenleving is voor velen niet meer wat het geweest is. Helmond Aktief is blij dat het CDA Helmond het voortouw heeft genomen om 16 april aanstaande een dag lang te praten over de stelling: "Marokkaanse criminelen stoppen". Helmond Aktief hoopt echter wel dat het niet alleen gaat over de Marokkaanse jeugd, maar dat ook de autochtone jeugd erbij betrokken wordt. Dat is wel zo eerlijk. Waarom vraagt u zich af? Welnu uit  Zondagsnieuws van 29 maart jongstleden een artikel met titel: "Sporters slopen sporthal Dierdonk". Helmond Aktief kan zich niet voorstellen dat dit is gebeurd door Marokkaanse jongeren. Laat 16 april 2009 een succesvolle dag worden voor een zinvolle en brede discussie.

Helmond Aktief hoopt dat het u allen goed mag gaan,
met een vriendelijke Paasgroet,

Theo van Mullekom
Fractievoorzitter Helmond Aktief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *