Buiten is het 14 graden, binnen zit al 15 jaar šŸ˜»

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.243 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
7reacties

Het zal u niet ontgaan zijn dat het rommelt in Peel 6.1. Helmond zou de afspraken die gemaakt zijn bij de start van Peel 6.1 niet meer willen nakomen. Ze wil diverse uitvoerende taken niet langer bij het samenwerkingsverband onderbrengen, maar blijft voor de Wmo en jeugdzorg wel binnenboord.
De raad staat in dit gebeuren tot nu toe buitenspel, die wordt woensdag a.s. bijgepraat.
Woensdag komen de raden van de 6 peelgemeenten bij elkaar om bijgepraat te worden over verdere stappen en besluitvorming. Ook zullen de eerste kwartaalcijfers, trends en ontwikkelingen over Wmo, Jeugd en BMS (bijzondere bijstand, minimaregelingen en schuldhulpverlening) worden gepresenteerd. Dat is woensdag, tot die tijd moeten ook de raadsleden het hebben van de informatie die ze vooral via de krant krijgen. U snapt dat dat niet de openheid en transparantie is die wij van dit college hadden verwacht! Er zal nog stevig over gesproken worden!

Ook m.b.t. Suytkade rommelt ’t in Helmond. Vorige week werden we als raad verrast met de mededeling dat er een akkoord was bereikt met van Wijnen, die samen met de gemeente Helmond in een PPS-constructie voor Suytkade zat.
De laatste keer dat er over Suytkade was gesproken in de raad was op 11 maart 2014, toen er ook al een kwestie rondom Suytkade speelde. Door de burgemeester werd toen het volgende gezegd: ā€œIk hoop dat wij in alle openheid en alle transparantie deze kwestie met de Raad gedeeld hebben. Ik kan beloven dat ook in een nieuwe raadsperiode hierover in alle openheid met de raad wordt gediscussieerd. De belangen zijn groot en het is normaal dat wij dat zo doen.ā€ Einde citaat. Toch hebben wij tot afgelopen maand niets gehoord, toen we geconfronteerd met een vaststaand feit. Morgen staat het onderwerp op de raadsagenda en ik kan u al wel voorspellen dat hierover het laatste woord nog niet is gezegd!

Tenslotte hebben we afgelopen donderdag de Voorjaarsnota besproken. Een marathonzitting van 11 uren, waarin de piketpaaltjes voor de begroting van 2016 e.v. worden gezet.

Gelukkig is ’t niet enkel negatief wat er in te lezen valt, (Stadslab en Stadsleerbedrijf) maar met name de bezuinigingen op cultuur en op de wijkaccomodaties waren voor onze partij reden om tegen de voorjaarsnota te stemmen. Als het uitgangspunt ‘mensen maken de stad’ is verwacht ik dat er aandacht voor diezelfde mensen is. maar met de voorjaarsnota zoals die er nu ligt lijkt het meer dat bedoeld wordt dat de mensen het maar vooral zelf moeten doen, die stad maken, want de gemeente heeft er geen geld meer voor over. Inmiddels zijn we al zover dat de wethouder in gesprek gaat met fondsen, om te kijken of zij hun regels kunnen aanpassen, zodat instellingen met een financiĆ«le hulpvraag voortaan daar terecht kunnen en de gemeente dus gemakkelijker nee kan zeggen.

Het huidige college heeft er inmiddels een jaar ‘regeren’ op zitten. Een jaar waarin jammer genoeg duidelijk geworden is dat er rondom communicatie niet veel, zelfs niets verbeterd is t.o.v. het vorige college. Ook een jaar waarin duidelijk geworden is dat dualisme in Helmond nog niet is doorgedrongen. Met name van de nieuwe collegepartijen (GroenLinks en SP) hadden wij meer verwacht.

Raadslid Henriƫtte Verouden
Fractie Verouden-van Lierop

7 reacties:

Kan er dan helemaal niets goed gaan en maar bezuinigingen op de wmo, jeugdzorg en ouderen bezuinig is op andere dingen

Beantwoorden
Anita Van Groot Battave

Na zorgvuldig onderzoek is gebleken, dat transparantie en openheid vorig
jaar met vakantie zijn gegaan , en voorlopig nog voor onbepaalde tijd niet,
niet in Helmond willen verschijnen. šŸ™‚ šŸ™‚ šŸ™‚

Beantwoorden

Blijven/blijken echte ROOFridders zodra ze na de verkiezingen in het college zijn opgenomen.

Beantwoorden

Steeds meer hoor ik dat “we” er niets op vooruit zijn gegaan.Sterker je hebt een rechtbank nodig om dit college tot de orde te roepen.De triestigheid ten top.

Beantwoorden

Inmiddels hebben we alweer twee vergaderingen achter de rug sinds ik deze column geschreven werd.
De eerste was dinsdagavond, waar door FVvL, PVDA, Lokaal Sterk, D’66 en Senioren 2013 een motie van afkeuring is ingediend tegen wethouder Stienen. De motie werd afgewezen met 13 tegen 23 stemmen. Vooral opvallend was de reactie van de in mijn column al genoemde ‘nieuwe collegepartijen’, die er blijkbaar geen moeite mee hadden dat de raad meer dan een jaar niet op de hoogte gehouden is. Zij vonden een gele kaart, de waarschuwing die met de motie werd afgegeven niet nodig. Ik verbaas me daar over en vraag me af hoe deze fracties gereageerd zouden hebben wanneer zij nĆ­et in de coalitie zouden zitten. Pluche schijnt zelfs de meest kritische partijen te verzachten!
http://www.ed.nl/regio/helmond/helmondse-wethouder-stienen-overleeft-motie-van-afkeuring-1.4988739

Gisteren was er een bijeenkomst met de gemeenteraden van Peel 6.1. en werden we bijgepraat over de situatie zoals die nu is. Er werd zeker wel een en ander meer duidelijk, maar toch hebben de partijen FVvL, PVDA, Lokaal Sterk, D’66 en Senioren 2013 een interpellatiedebat aangevraagd, niet om burgemeester Blanksma op het matje te roepen zoals het ED schrijft, maar vooral om duidelijk te krijgen hoe e.e.a. nu Ć©cht in elkaar zit en om duidelijk te krijgen/maken dat de gemeenteraad inderdaad het hoogste orgaan is, dat uiteindelijk zal moeten beslissen. Zeker de wethouders die in de Stuurgroep van Peel 6.1. zitten hebben wat ons betreft wel wat uit te leggen.
http://www.ed.nl/regio/helmond/oppositie-helmond-roept-blanksma-op-het-matje-over-peel-6-1-1.4991477

Wordt vervolgd!

Beantwoorden

@Henriƫtte op donderdag 11 juni 2015 om 13:02:

Aanstaande dinsdag interpellatiedebat over Peel 6.1 in Boscotondo om 19:30u.
zei Mohammed Chahim van de PvdA op Twitter.

Beantwoorden

Compliment,hoe deze nieuwe partij haar verantwoordelijkheden als oppositie oppakt.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *