Buiten is het 18 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.801 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
31reacties

Rick Koolen van de VVD stelde schriftelijke vragen aan B&W over het achterstallig groenonderhoud in het wijkpark van Brouwhuis.
Hieronder staan zijn 5 raadsvragen (Question) voorafgegaan door zijn inleiding en foto’s. Zodra we de antwoorden (Answer) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.
In het Wijkspeelplan Brouwhuis 2019-2023 wordt aangegeven dat de gemeente toe wil naar centrale speel- en sportplekken. Deze centrale speel- en sportplekken zouden een hoge verblijfswaarde moeten bevatten waardoor sporten, spelen en ontmoeting wordt gestimuleerd bij alle leeftijden. In het Wijkspeelplan Brouwhuis 2019-2023 (pdf) wordt het wijkpark benadrukt als de meest vooruitstrevende centrale plek.
Onlangs heeft onze fractie kennis genomen van de huidige staat van het wijkpark in Brouwhuis. Het wijkpark is bij voldoende groenonderhoud een plek waar wordt gesport, gespeeld en ontmoet. Helaas heeft het achterstallig groenonderhoud een drempel bij bewoners gecreëerd waardoor het sporten, spelen en ontmoeten beperkt wordt. Ook na meldingen bij de gemeente is deze beperking helaas nog niet verholpen.
Wij vinden het van belang dat de bewoners van Brouwhuis geen drempel ervaren bij het sporten, spelen en ontmoeten in het wijkpark. Daarom de volgende vragen:

 1. Wat is de frequentie van het groenonderhoud in het wijkpark in Brouwhuis?
 2. Bent u op de hoogte van het achterstallig groenonderhoud in het wijkpark in Brouwhuis?
 3. Zijn de meldingen over het achterstallig groenonderhoud in het wijkpark in Brouwhuis bij u bekend? Zo ja, wat heeft u hiermee gedaan?
 4. Bent u ook van mening dat de huidige staat van het wijkpark in Brouwhuis bij achterstallig groenonderhoud niet uitnodigt tot het sporten, spelen en bewegen?
 5. Is de frequentie van het groenonderhoud volgens u passend bij de behoefte aan groenonderhoud in het wijkpark in Brouwhuis?

In de reacties hieronder staat een update.

31 reacties:

Jaloers kijken Brouwhuizenaren naar andere speelplekken in de stad; hun park is een ‘knollenveld’ Met jaloerse blikken kijken zij naar het Geukerspark, Helmond-West en andere speelplekken in de buurt.
Bianca Clerx 24-05-22, 07:01 Bron: ED

Dit geld natuurlijk ook voor Rijpelberg waar we het alleen met een nieuw wijkhuis zullen moeten gaan doen. Weinig tot niets word er geïnvesteerd in deze wijk. Alles gaat naar de stad. Bij nieuwe speeltuinen hier staat het “onkruid”-gras nog hoger.

Beantwoorden

Ik ben benieuwd hoeveel meldingen de gemeente kreeg. Mijn broer in Brouwhuis had het er een tijdje geleden ook al over. Maar melden bij de gemeente doet ie niet. Dat helpt toch niet zegt hij. Ik denk dat veel Helmonders dat denken.

Beantwoorden

@Jan de Vries op dinsdag 24 mei 2022 om 10:31:

Goed dus dat de politiek, in dit geval de VVD, zich inspant om de kloof tussen burger en plantsoenendienst te overbruggen.

Beantwoorden

Om op de zonnige dagen nog maar te zwijgen over de stank van de hondenstront. Voor mij een reden om een andere route te nemen, vorige week was het weer eens niet te harden. 1 keer gemeld bij wijkraad, maar die gaven enkel aan dat de gemeente het wel eens opruimt en in de zomer vaker dan in de winter. Melden bij de gemeente levert ook niks op, behalve dat de boa’s het in de gaten houden. Laatste keer dat ik een boa zag in het park kan ik mij niet herinneren.

Beantwoorden

Het is schandalig voor woorden hoe het erbij staat of ligt..
Er wordt al jaren door de gemeente beloofd om het aan te pakken..

Ik woon er tegenaan maar schaam me voor dit park..

Je moet eerst een probleemwijk worden wil je een cruijfveldje of speeltoestellen krijgen in je wijk..

Een fatsoenlijk voetbalveld is er ook niet.. Dan gaan de kids over de hekken klimmen bij vv Bruheze wat logisch is.. als daar dan hekken of accessoires kapot gaan is de gemeente ook niet thuis..

Rick Koolen van de VVD for President

Beantwoorden

Het gaat hier om Brouwhuis, maar kijk eens in de rest van Helmond, het is op veel plaatsen een bende is mij opgevallen.

Beantwoorden

Hier in de straat speeltuintje veel onkruid en lijkt wel een kattenbak,hondenuitlaatstrook vlakbij ,veel overlast van hondenpoep op straat,kindjes met poep onder de schoenen,honden eigenaren ruim het is op of laat je hond lekker voor je eigen deur zijn behoefte doen,jullie zijn diegene die opgevoed moeten worden,meerdere malen melding gedaan bij de gemeente maar die hebben er ook schijt aan,is daar ver mijn bed show,
Bewoners Griftstraat

Beantwoorden

80% van het park is netjes gemaaid, een klein deel niet wat enorm goed is voor de biodiversiteit.
Niet alles hoeft te veranderen in een speelterrein. Er liggen genoeg (ongebruikte) speelplekken rondom het park.

Misschien kan Rick Koolen van de VVD zich beter richten op nuttige onderwerpen zoals veiligheid en wat doen aan de vuurwerk terreur rondom het park?

Beantwoorden
Brauwse wandelaar

Helemaal eens met bovenstaande reactie. Het park is voor iedereen jong en ouder, sportief of genietend van de natuur. En die hondenpoep ruim je zelf maar op, er staan bakken genoeg. Het zijn bovendien meer elementen die rotzooi trappen in het park en zorgen voor vernielingen.

Bovendien de gemeente reageert altijd snel als ik weer eens een melding doe met de app ‘buiten beter’.

Er zijn belangrijker zaken aan de orde VVD.

Beantwoorden
F. van der Zanden

Wat een onzin die laatste twee reacties. Kijk goed om
Je heen en je ziet dat er juist heel slecht wordt gemaaid er is helemaal nooit meer volk in het park juist omdat het niet wordt bijgehouden. Wij gaan tegenwoordig ergens anders hee. Als we met de kinderen gaan spelen. En speeltoestellen zijn er nauwelijks!!! Ga lekker in andere wijken wandelen en je ziet hoe het ook kan. Jammer dat brouwhuis vergeten wordt en niet voor het eerst

Beantwoorden
Bewoner rijnlaan

@Brauwse wandelaar op dinsdag 24 mei 2022 om 20:33:

Wat u zegt klopt gewoon niet. Wij wonen bijna aan het park. Bij ons zijn grote stukken veld die er voorheen goed bij lagen en die nu al lange tijd op willekeurige momenten worden gemaaid. Dan weer even gaat het vrij goed, dan weer ergeren we ons maandenlang. Het onkruid staat hoog, overal. Wij wonen zelf aan de noordzijde, u stelt dat maar een klein deel niet gemaaid is en dat is echt niet het geval. Dat percentage van u is uit de lucht gegrepen en het is eerder andersom. Enorme lappen grond waar we nooit meer gezinnen enzo zien, vroeger was dit wel het geval. Misschien omdat er geen speeltoestellen zijn, maar ook omdat het park verwaarloosd erbij ligt. Geen wonder dat jongeren dan denken dat ze hier rotzooi mogen achterlaten. Het ziet er toch al niet uit.
Leuk om doorheen te wandelen met onze hond of gewoon zonder. Maar niet om hier te spelen of verblijven.
Laat ik maar niet over speelmogelijkheden beginnen. Onze kinderen zijn al wat ouder maar dit was ons altijd al een doorn in het oog. Wij gingen altijd naar Deurne, waar wel genoeg te spelen is voor de kinderen.

Beantwoorden

Het is pas echt lente als er weer over het groenonderhoud geklaagd wordt. 🙂

Na de aanhoudende droogte eindelijk regen gehad. De natuur snakte ernaar en dat is te zien. Overal groeit het als kool, zoals elk jaar overigens rond deze tijd. Er is dus een jaarlijkse piek. Die kun je als gemeente opvangen door meer capaciteit in te kopen of je kunt vooral tijdelijk wat zichtlocaties bijhouden en voor het overige te reageren op binnengekomen meldingen.

De vraag is wat de VVD als kersverse oppositiepartij hier mee wil bereiken. Er wordt namelijk niet gepraat in of zelfs gevraagd naar oplossingen, maar alleen in problemen. En dit is geen nieuw probleem, dus ik neem aan dat de VVD ook een oplossingsrichting in gedachten heeft? Verhoging van de OZB om meer geld aan groenonderhoud uit te kunnen geven bijvoorbeeld? Andere prioritering qua onderhoud? Korten op andere uitgaven? Het moet immers uit de lengte of uit de breedte komen.

Beantwoorden

@Michiel van Geel
Heeft niets met jaargetijde lente te maken. Veel mensen in Brouwhuis mopperen jaarrond over verloedering van park waardoor recreatie erbinnen tot nulpunt is gedaald. Zie ED 24 mei 2022 (gisteren)

@F vd Zanden
Wij kennen elkaars mening en die wijkt af wat het verwennen van de jeugd betreft; de 1500 kinderen in Brouwhuis verdienen wat hun leeftijdsgenoten elders in de omgeving ook krijgen aangereikt. In de toekomst hopelijk iedere generatie blij.

Beantwoorden

@Perry Vermeulen

Beste Perry, het is een wijkpark voor allen en geen verlengstuk van je achtertuin.

Beantwoorden
F. Van der Zanden

@F van der Zanden

Och Frans. Wat maak je het ineens persoonlijk.
Ik staak het hier, we spreken elkaar in de klankbordgroep. Laat ik je nogmaals zien welke speelplekken er overal in Helmond te vinden zijn maar niet in ons park. Laat ik je zien hoe elders het gras wordt gemaaid in combinatie met plekken voor de natuur.
Het park is ook van de gezinnen.
Fijne Hemelvaartsdag…

Beantwoorden

De ellende in dat park moet toch wel meevallen want er komt een tijdelijke Buurtcamping Helmond Brouwhuis. Ze zullen dat daar niet beginnen als het daar allemaal kommer en kwel is lijkt mij.

https://www.facebook.com/Buurtcamping-Helmond-Oost-Rijpel-en-Brouwhuis-101479029253709/
Dit jaar gaan buurtbewoners op 2, 3 en 4 september op vakantie in hun eigen park. Drie dagen lang is het park een gezellige camping, bewoond door alle mensen die de buurt rijk is: van yuppen tot daklozen, van muurbloempjes tot druktemakers en van zuigelingen tot senioren. Allemaal leven ze er vol positieve energie gezellig samen en ontmoeten elkaar. Deze ontmoetingen zorgen voor uis inspiratie, goede voorbeelden, zelfvertrouwen, voor een thuisgevoel in de buurt, samenwerkingen, vriendschappen en relaties. Allemaal nieuwe verbindingen die de buurt versterken.

Beantwoorden

@MichielvanGeel. Wat een sneue reactie weer . Een partij heeft nu eenmaal het recht vragen te stellen. Welke partij en over welk antwoord dan ook.
Als dit een voorspellende waarde heeft vsn hoe D66 Helmond over een democratisch recht van de oppositie is beloofd dit niet veel goeds.

Beantwoorden

@Perry Vermeulen op woensdag 25 mei 2022 om 13:06:

Zo slecht komen jullie er in Brouwhuis nog niet vanaf. Als je op https://www.buitenspeelkaart.nl/helmond/ kijkt hebben ze in Stiphout, Mierlo-Hout en Dierdonk minder speelplekken. En in die wijken hebben ze niet eens een park en jullie wel.
Tel je zegeningen!
Bij de buren is het gras altijd groener…

Beantwoorden

@michiel

Jammer van je reactie. Bewoners van Brouwhuis zien al jaren achteruitgang van het openbare groen, wat de leefbaarheid ernstig aan tast. Het is namelijk niet alleen het wijkpark wat achteruit gaat, maar alle openbare speelplekken. Gras is slecht onderhouden en in de zomer, wanneer het hard groeit, staat het onkruid tot de enkels.

Daarvoor zou je als D66-er hiervoor in moeten zetten, maar in plaats daarvan wil je nog even tegen VVD zeggen dat ze in de oppositie zitten? Wat wil je daarmee bereiken?

Beantwoorden

Niet alleen in Brouwhuis is het drama ook in Helmond West, Mierlo Hout en Stiphout.

Slaap lekker verder J. Loonen van de gemeente Helmond

Beantwoorden

Update:
B&W: er is geen achterstallig groenonderhoud in wijkpark in Brouwhuis 
Dat en meer liet B&W weten in reactie op schriftelijke raadsvragen van de VVD. Hieronder staan de volledige antwoorden op de 5 gestelde vragen:

 1. Vraag: Wat is de frequentie van het groenonderhoud in het wijkpark in Brouwhuis?
  Antwoord: Wij nemen aan dat u met name doelt op de frequentie van het maaien van het gras. Het park kent twee typen grasvelden: Gazons, deze worden intensief gemaaid: zodra het gras hier te hoog staat moet de aannemer dit maaien. Grasvelden, deze worden in het groeiseizoen drie keer gemaaid waarbij het maaisel wordt afgevoerd. Hierdoor verschralen we de bodem. Doordat er minder voedingsstoffen in de bodem terug komen neemt de biodiversiteit op termijn toe.
 2. Vraag: Bent u op de hoogte van het achterstallig groenonderhoud in het wijkpark in Brouwhuis?
  Antwoord: Er is geen sprake van achterstallig beheer. Wel is het beheer in de afgelopen jaren veranderd en meer natuurlijk gemaakt. Een voorbeeld daarvan is het hierboven aangehaalde drie keer per seizoen maaien van een aantal grasvelden om de biodiversiteit te bevorderen. Daarnaast is een deel van de groen- en speelvoorzieningen aan vervanging toe. We werken momenteel aan een plan voor herinrichting van het park. Ons doel is om meer biodiversiteit en belevingswaarde te creëren met ruimte voor ontmoeten, sport, spel en ontdekken. Wij hopen in het plantseizoen 2022 / 2023 de eerste stappen voor de herinrichting te kunnen zetten.
 3. Vraag: Zijn de meldingen over het achterstallig groenonderhoud in het wijkpark in Brouwhuis bij u bekend? Zo ja, wat heeft u hiermee gedaan?
  Antwoord: Er zijn bij ons geen meldingen over achterstallig onderhoud bekend.
 4. Vraag: Bent u ook van mening dat de huidige staat van het wijkpark in Brouwhuis bij achterstallig groenonderhoud niet uitnodigt tot het sporten, spelen en bewegen?
  Antwoord: Zoals uit de beantwoording van bovenstaande vragen mag blijken, is er geen sprake van achterstallig groenonderhoud. Wel weten we uit de gesprekken die we met omwonenden gevoerd hebben in het kader van de herinrichting van het park dat er allerlei wensen zijn voor meer gebruiksmogelijkheden. Op één onderdeel komen we, vooruitlopend op de herinrichting van het park, nu al tegemoet aan de wens voor meer gebruiksmogelijkheden van het park. Het grote grasveld aan de zuidzijde van het park (aan de Rupelstraat) merken we aan als gazon. Dat betekent dat we de maaifrequentie verhogen, om hier de mogelijkheden om te sporten, spelen en bewegen te vergroten.
 5. Vraag: Is de frequentie van het groenonderhoud volgens u passend bij de behoefte aan groenonderhoud in het wijkpark in Brouwhuis?
  Antwoord: Met uitzondering van het hierboven genoemde veld aan de Rupelstraat, vinden wij het groenonderhoud in het park momenteel passend. De komende jaren investeren we bovendien in de herinrichting om het park nog extra meerwaarde voor de wijk te geven.
Beantwoorden

Wat een “lege” antwoorden weer, je zou het niet verwachten van B&W.

Beantwoorden

Ah geen achterstallog ondergoud, maar aan de Rupelstraat wel extra aandacht voor hey gras. Niet geheel toevallig waar een van de deelnemers van het klankbordgroep woont.

Beantwoorden

Bij nummer 3 moest ik hard lachen. De klachten zijn wel degelijk bekend. En ze mogen weten dat tegenover iedere bij hun bekende klacht, tien gezinnen staan die hun beklag nog niet officieel hebben gedaan. De hele buurt vindt het vreselijk hoe het er hier uitziet. Jong en oud.

Ecologisch maaibeleid prima! Ik zie op verschillende plekken in Helmond wat dit concreet betekent. Een strookje hoog gras, of de rand hoog met dan daarbinnen een voetbalveldje. Nergens zijn het complete velden midden in de wijk. Alleen in Brouwhuis. Ik kom binnenkort met een (foto)verslag van mijn tochten door alle wijken.

Om nog maar te zwijgen over ons gebrek aan speel- en sportvoorzieningen ten opzichte van andere wijken (en dorpen in de regio). Het is om te huilen.

Spel is nog niet gespeeld, wij buurtbewoners laten het er niet zomaar bij zitten. Brouwhuis Park is van de Brouwhuizenaren.
Drie keer per jaar wordt het park gemaaid en toevallig gebeurde het afgelopen week. Nu even fijn recreëren. Hebben zondag gelijk een tentje opgezet en gevoetbald. We worden er verdrietig van dat we weten dat dit maar even is, over een paar weken staat het weer tot de knieën.

Beantwoorden

Ik ben even zo vrij geweest om de google maps helicopter te nemen:

Rivierensingel (3x)
Rijnlaan
Berkelstraat (2x)
Haringvlietpad
Jekerstraat
Gulperplantsoen
Ijsselplein
Lavendelheide
Heiakker
Trambaan
Zeelenweg (2x)
Reeboklaan
Hertelaan
Branshoef

18 (veelal ongebruikte) speel/sport pekken in Brouwhuis buiten het park en dan vergeet ik er vast nog wel 1 of 2.

Voegt u deze ook toe aan uw verslag?

Beantwoorden
Brauwse wandelaar

Zoals Janneman hierboven schrijft is het niet alleen in Brouwhuis. Hier in de Brederodelaan (Helmond noord), zijn de parkjes vorig jaar opnieuw beplant. Dit jaar aangevuld en een keer onderhoud gepleegd..maar nu staat het onkruid weer hoger en is er geen struikje meer zichtbaar ben benieuwd wanneer de tuinslang weer verschijnt.

Beantwoorden

@Brauwse wandelaar op woensdag 22 juni 2022 om 15:55:

Ik zou een mooi betoog kunnen tikken hier om ons gelijk te halen, maar ik ben persoonlijk niet zo’n fan van anonimiteit op het web. Ik wil altijd graag weten met wie ik in gesprek ben. Dus ik laat het hierbij 🙂 Geniet van de zon!

Beantwoorden

Laat u vooral niet tegenhouden door anonimiteit, het gaat om de inhoud niet om de poppetjes. Zolang ik u niet anoniem uitmaak voor rotte vis lijkt mij dat geen probleem.

Als u dat graag wil kan ik een naam onder mijn berichten zetten als u zich daar beter door voelt, of dat dan mijn echte naam is?

Mooi weer voor een wandeling inderdaad, maak er gebruik van en geniet van Kloostereind of de groene punt bijvoorbeeld. Mooie concepten die prima passen in de westkant van het park.

Beantwoorden

@Perry Vermeulen op woensdag 22 juni 2022 om 15:28:

Misschien kun je bij de gemeente ook nog om foto’s vragen. Een plantsoenmedewerker zei me een aantal jaar geleden toen er ook geklaagd werd over groenonderhoud, dat de gemeente in het seizoen, ik dacht elke maand foto’s maakte zodat ze konden controleren of het uitgevoerd was.

Beantwoorden

@Perry Vermeulen op woensdag 22 juni 2022 om 15:28:

Hoe lukt het met jouw fotoverslag?? Of ga je dat niet meer maken?

Beantwoorden

@Perry Vermeulen op woensdag 22 juni 2022 om 15:28:

Je zou binnenkort met een (foto)verslag komen van jouw tochten door alle wijken. In mei beloofde je dat ook al aan Frans van der Zanden. Veel beloven, geen actie. Slechte zaak voor iemand uit de klankbordgroep.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *