Buiten is het 13 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 96.262 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
37reacties

Frans Mol, Sandra Stijkel, Freek Peters en Sjef Smeets van Senioren 2013 stelden schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders over het gevolg van de bezuinigingen op onkruidbestrijding. Hieronder hun 4 vragen (Questions) voorafgegaan door hun volledige inleiding met de 5 bijbehorende foto’s. Zodra de antwoorden (Answers) van B&W bekend zijn, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Bij de Begroting 2015 (pdf) schrijft wethouder E. de Vries, Portefeuillehouder Stedelijk Beheer en Groen (pag. 99): ‘Onder invloed van de noodzakelijke bezuinigingen zal een kritische herijking van het gewenste onderhoudsniveau- en beeld onontkoombaar zijn.’
En bij de Voorjaarsnota 2015 (pdf) stelt het college (pag.17) voor om ‘€ 25.000 te bezuinigen op onkruidbestrijding op verhardingen. In het basisniveau blijft er al wat meer of groter onkruid op verhardingen staan’
Op het plateau op de hoek Kanaaldijk N-W en Kasteellaan tiert het onkruid inmiddels zo welig als op bijgaande foto’s te zien is.

Wij vragen B&W te reageren op onze volgende vragen:

 1. Laten de foto’s zien wat beoogd wordt met ‘herijking van het onderhoudsniveau- en beeld’?
 2. Is dit het beeld dat Helmond zijn bezoekers wil tonen?
 3. Rechtvaardigt deze verloedering van het stadsbeeld, met name aan de voet van het kasteel, de bezuinigingskeuze?
 4. Realiseer het college zich hoe groot het imagoverlies is voor Helmond als gevolg van dit soort beleidskeuzes?

In de reacties hieronder staat een update.

37 reacties:

Reuze berenklauw rukt op op de volkstuin Delta is er door omringd.
Mijn tuin grenst er aan met een stukje gemeente groen er tussen, Lol het groeit door de gaas dusdanig dat ik al jaren aan het takken snoeien ben en heb daarnaast menig berenklouw in de kiem gesmoord in mijn achtertuin.

Maar nu 2015 ik heb me het leplaseruss gewerkt om het uit mijn tuin te houden,
Woonpartners er over gebeld ( er is daarna wat plat geslagen ) gaven zij aan dat de groenstrook van de Gemeente Helmond is.
Kan ik mijn uren in loon omzetten heb ik van de gemeente Helmond een te goed als aanbieder, toch betaal ik voor de luxe in reining lasten.

.

Beantwoorden

Hopelijk is dit beeld niet representatief voor heel Helmond. Want dan is die bezuiniging duurkoop. Dat onkruid verwijderen lijkt mij een mooie baantje voor een aantal mensen in de bijstand die verplicht aan het werk moeten als tegenprestatie aan de maatschappij.

Beantwoorden

Het is schandalig, we betalen ons bont en blauw aan gemeentelijke belastingen en heffingen en er gebeurd niets, ja de Cacaofabriek spekken die door financieel / zakelijk wanbeleid in nood zitten, dat kunnen ze wel en weet ik waar ze nog meer idiote verkwistingen aan spenderen.
Er zijn veel plekken in Helmond waar het onkruid hoger staat dan 1 meter.

Beantwoorden

Heb vorige week nog een klacht bij de gemeente neergelegd dat hier in de wijk ( Oost ) het onkruid op verharding tot aan mijn knieën staat en dat ik dat niet normaal vind. Waarop ik telefoon kreeg dat ze achter lagen met werkzaamheden. Maar als ik dan hier lees dat dat door bezuinigingen komt vraag ik me af waarom ik dan zoveel gemeentelijke belasting moet betalen. Denk dat er hier in Helmond genoeg mensen zijn die een uitkering hebben die dit kunnen doen. Zijn ze van de straat af en de gemeente is er mee geholpen

Beantwoorden

Ik besef dat ik niet in het mooiste stukje Helmond woon.
Het is moeilijk toe te zien hoe de buurt al langere tijd steeds meer “verloederd”. De parken in Helmond liggen er nog redelijk netjes bij, maar de straat en het huis, daar waar mensen na een dag hard werken thuis komen, liggen er helaas maar triest bij. Daar waar ik “thuis” ben, groeit het groen langs de balkons en tegen de muren omhoog en ik waan me in een “onkruid jungle”.
Of je nou in de binnenstad woont, of aan het randje… je woont in Helmond.
Iets waar je trots op zou moeten kunnen zijn in plaats van je voor je “thuis” te schamen.
Gelukkig kan je je goed verstoppen achter alle onkruid.

Beantwoorden

Ook in het nog maar net officieel geopende Weverspark is het onkruid overal volop aanwezig en blijkbaar niet te bestrijden. Er zijn vrijwilligers die schoffelen maar het is niet te redden. De verloedering slaat nu al toe. Afval in de ‘gracht’ die er ook verwaarloosd uitziet door het vele onkruid. Meer hulp van de gemeente zou welkom zijn om het Weverspark voor verder verval te redden.

Beantwoorden

@Elise op woensdag 15 juli 2015 om 17:52:
Dat is zeker zo’n schandaal, lijk net of dat al jaren zo is. 🙁

Ik was gisteren aan het eind van de middag even langs die plek bij het kasteel gelopen. Ik dacht dat zal de gemeente wel snel opgeruimd hebben… niet dus. 🙁

Beantwoorden

B&W: Het onkruid bij het kasteel is een fout van de aannemer
Welig tierend onkruid zoals bij het kasteel op de hoek Kanaaldijk N-W en Kasteellaan, is niet het gevolg van bezuinigingen op onkruidbestrijding maar een fout van de aannemer. Dat schrijven B&W in antwoord op bovenstaande vragen van Senioren 2013. Zie hun volledige antwoorden hieronder.

 1. Vraag: Laten de foto’s zien wat beoogd wordt met ‘herijking van het onderhoudsniveau- en beeld’?
  Antwoord: Nee. Noch in de huidige situatie, noch na de herijking van het onderhoudsniveau in 2017 is dit het beoogde beeld. Dit is nu zelfs minder dan de, in 2017 en verder, beoogde basiskwaliteit. De aannemer van het onkruidbestrijdingsbestek heeft hier verzuimd volgens de eisen van het bestek de werkzaamheden uit te voeren. De plek is niet met de reguliere machines bereikbaar. De aannemer hoort hier dus in handkracht werkzaamheden uit te voeren, hetgeen niet resp. niet voldoende heeft plaatsgevonden. De aannemer is hier in de week van 6 juli op aangesproken en op 13 juli opgedragen z.s.m. deze plek aan de eisen van het bestek te laten voldoen.
 2. Vraag: Is dit het beeld dat Helmond zijn bezoekers wil tonen?
  Antwoord: Nee. Tegen het licht van het geldende bestek en de kwaliteitseisen die hierin zijn opgenomen is dit een ongewenste situatie (onvoldoende werk) waarop de aannemer inmiddels is aangesproken.
 3. Vraag: Rechtvaardigt deze verloedering van het stadsbeeld, met name aan de voet van het kasteel, de bezuinigingskeuze?
  Antwoord: Dit beeld komt niet overeen met de keuze voor het basisniveau zoals dit beoogd is bij de herijking met ingang van 2017 van het onderhoudsniveau- en beeld. De situatie is nog minder dan het, bij de bezuinigingen voorgestelde, basisniveau. Zoals gesteld heeft de aannemer hier onvoldoende werk geleverd.
 4. Vraag: Realiseer het college zich hoe groot het imagoverlies is voor Helmond als gevolg van dit soort beleidskeuzes?
  Antwoord: Wij zijn ons terdege bewust van (de consequenties van) de beleidskeuzes die gemaakt worden. De situatie is echter afwijkend (slechter) dan die beoogde beleidskeuze voor een basisniveau. Dit omdat de aannemer op dit moment onvoldoende werk heeft geleverd.
Beantwoorden

Tja dat is nog eens een verklaring voor wij willen hier geld aan uit geven !!!!!

Beantwoorden

ja alleen in heel Helmond ziet het er zo uit!!!!

Beantwoorden
Helma Ter Burg-Raaymakers

Ja idd niet alleen bij het kasteel

Beantwoorden
Henriette Westerhof

Wat een vraag….”Is dit het beeld dat Helmond zijn bezoekers wil tonen?”

Bezoekers gaan weer, bewoners blijven (nog) in de zooi. Lekkere minachting van je inwoners.

Beantwoorden

Kom is op de suytkade kijken ziet er niet uit

Beantwoorden
Anita Van de Kerkhof

@Frank, ik had het niet anders kunnen zeggen!

Wat een onzin verhaal, bezuinigen? schop de mensen die in de bijstand zitten een paar uurtjes per dag aan het werk.
Zo moeilijk kan het toch niet zijn, wat onkruid eruit trekken en die hebben de hele dag de tijd.
Gewoon (80%) van die mensen tegenprestatie voor uitkering.
Probleem opgelost!
Zoals met heel veel dingen hier in Helmond.

Beantwoorden

Tsja iemand moet de schuld krijgen. Net alsof een aannemer er iets aan kan doen dat er onkruid groeit. Zoiets heet onderhoud, maar blijkbaar is dat wegbezuinigd…

Beantwoorden

Waarschijnlijker is t … dat het bugget voor onderhoud in Helmond zo is uit geknepen dat het niet meer te doen is voor hoveniersbedrijven om alles goed bij te houden .
En daarbij komt bij dat er geen gif meer gebruikt mag worden.
Misschien alle werkelozen in Helmond een baan aan te bieden als binnenstad ouderhouder!!!!!!!!

Beantwoorden

Is echt niet alleen bij het kasteel zo …. Half Helmond ziet er zo uit , dus ligt echt niet aan de aannemer

Beantwoorden

Geen onkruid meer bij het kasteel
Vanmiddag ging onze fotografe kijken naar de stand van zaken bij het kasteel:

Beantwoorden

Ik vind dat de burgers zelf af en toe de handen ook wel uit de mouwen mogen steken. Zoals de bewoners van de huizen die ik sommige foto’s van Elise zie, waar het onkruid tegen de gevels staat. Die kunnen dat onkruid er toch zelf ook wel even uittrekken.

Beantwoorden

Waarom kunnen burgers niet zelf wat vaker hun handen uit hun mouwen steken? In onze straat houden we ook zelf de perkjes bij. 20 minuten werk per maand. Samen met de buren nog gezellig ook!

Beantwoorden

@Noud op vrijdag 17 juli 2015 om 15:57:

Helemaal mee eens Noud. Kleine moeite, keurig gezicht. Volgens mij was het vroeger zelfs ’n verplichting en stond het, met verplicht trottoir vegen, in de Algemene Politieverordening. Tja, …..vroeger.

Beantwoorden

En nu de suytkade nog onkruid vrij

Beantwoorden
Anita Van de Kerkhof

en de stoepen in Brandevoort…

Beantwoorden

mensen steek zelf je handen uit de mouwen, gewoon ff je eigen stoep voor je huis, iets meer moeite dan zeuren en zoeken wie het zou moeten doen.

Beantwoorden
Jolanda de Ruijter-van Dijk

Handen uit de mouwen steken en niet mouwen. Een tip, gebruik groene schoonmaakazijn als je het nu de komende dagen op het onkruid verspreid verbrand het en kun je het zo wegvegen.

Beantwoorden
Marja van der Heijden

Zo Marja heb jij dat helemaal alleen gedaan top gedaan vrouwke

Beantwoorden

Roundup werkt het beste tegen die vieze onkruid.

Beantwoorden

@Rian van Hout op vrijdag 17 juli 2015 om 18:24:

Waarom ga je niet zelf even met een paar man het goede voorbeeld geven?

Beantwoorden

@Mathieu Hampton op zaterdag 18 juli 2015 om 12:02:

Roundup is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’.

http://www.ftm.nl/exclusive/roundup-is-dood/

Het omstreden werkzame bestanddeel, glyfosaat, zit ook in Bayer Clear-up en Pokon STOP.

Beantwoorden

Azijn werkt prima. Azijn vermengen met flinke eetlepel zout en daarmee onkruid besproeien.

Laten we dat nou eens afspreken samen: iedereen houdt het rondom zijn eigen huis onkruidvrij! Kan het geld dat daarmee bespaart wordt aan nuttiger zaken besteedt worden (zorg, armoedebestrijding om maar iets te noemen).
Ik ga meteen aan de slag!

Beantwoorden

Door het liberale denken zijn veel ‘overheidstaken’ verdwenen. Ieder moet zijn eigen straatje schoonhouden. Dat is eenvoudig en voor de hand liggend.
Je kunt als gemeente toch niet doorlopend hoveniers inhuren die zich bezig houden met onkruidbestrijding?

Beantwoorden

Alles mooi en wel, maar als we onze eigen stoep moeten gaan bijhouden zoals de reacties opperen dat vind ik ook dat de gemeentelijke belastingen omlaag moet. Natuurlijk hebben ze in Nederland het liefst dat men alles zelf doet, prima, maar dan wel de bijbehorende belasting omlaag! Het is wel van twee kanten en niet zoals ALTIJD bij ambtenaren alles van een kant.

Beantwoorden

@Twan

Het is denk ik gewoon, hoe meer belasting WIJ betalen met zn allen.
Dan kunnen ze meer van die linkse hobby’s uitvoeren hier in Nederland, en nog meer moelanders in huis halen.(andere landen spekken).
Maar dat mag je natuurlijk niet zeggen, wij houden hier zelf onze straat netjes.
En precies zoals je zegt krijg je als nog de rekening, waarvoor?
Nu gaat het hier nog maar over wat onkruid, waar hebben we het over zou je zeggen.
Kan nog wel andere dingen noemen die ons land veel zouden besparen, maar roep ik maar niet.
Ondertussen, blijf ik braaf mijn onkruid zelf opruimen en betalen moeten we toch.
Nederland.

Beantwoorden

Na het melden van het overlast door onkruid op de webpagina van de Gemeente Helmond een aantal dagen geleden ben ik de dag erna meteen gebeld om te laten weten dat ze er mee bezig waren. Vrijdag kwam ik thuis en het onkruid is weg! Het melden is niet voor niets geweest. Iedereen blij, het ziet er hier weer iets leefbaarder uit. Dankjewel Gemeente Helmond!
Vergelijk de foto’s op 15 juli hierboven met die van gisteren hieronder:

Beantwoorden

Wauw dat is snel afgeschoven ……

Beantwoorden

Ziet er nu wel beter uit ,goed gewerkt

Beantwoorden

Omdat de aannemer op dit moment onvoldoende werk heeft geleverd.

Dus andere aannemer zoeken , die de afspraken wel na komt !

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *