Buiten is het 12 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.062 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
2reacties

Thomas Tuerlings van GroenLinks en Nathalie Peijs van de PvdA stelden 3 schriftelijke vragen aan B&W. Deze 2 partijen willen dat Helmond meeprofiteert van een nieuw landelijk volkshuisvestingsfonds voor kwetsbare wijken.
Hieronder staan hun raadsvragen (Questions) voorafgegaan door hun inleiding. Zodra we de antwoorden (Answers) van het college hebben, plaatsen we die ook (zoals altijd) in zijn geheel in de reacties hieronder.

Het kabinet heeft met GroenLinks en de PvdA afspraken gemaakt over de woonbegroting. Binnen deze afspraken valt o.a. het beperken van de huurstijging en het terugdraaien van een voorstel om de inkomensgrens voor sociale huurwoningen voor eenpersoonshuishoudens te verlagen. Ook komt er op zeer korte termijn een volkshuisvestingsfonds van 450 miljoen euro dat gericht is op het verbeteren van de leefbaarheid van wijken en het stimuleren van de verduurzaming van huurwoningen. Gemeenten en corporaties kunnen gezamenlijk aanvragen indienen voor geld uit dit fonds.
Dit brengt ons tot de volgende vragen:

  1. Heeft het college kennisgenomen van het feit dat er voor het jaar 2021 een volkshuisvestingsfonds voor kwetsbare wijken komt?
  2. Is het college het met GroenLinks eens dat dit een unieke mogelijkheid is om de leefbaarheid in onze (kwetsbare) wijken en de verduurzaming van de huurwoningen te verbeteren?
  3. Is het college bereid om samen met de corporaties op korte termijn een aanvraag in te dienen om aanspraak te maken op middelen uit dit volkshuisvestingsfonds?

2 reacties:

Goede move, ik stel meteen voor om de Rijpelberg daar dan flink van te laten profiteren.

Beantwoorden

Het ontstaan van kwetsbare wijken is een gevolg van politiek beleid. Segregatie in huurwijken en villawijken komt niet uit de lucht vallen. En ook het verdichten van wijken en inbreiden door steeds meer mensen op steeds minder grond te huisvesten is politiek beleid. En je hoeft niet hoogbegaafd te zijn om te beseffen dat mensen stapelen (hoogbouw) tot leefbaarheidsproblemen leidt. Nu moet vanuit de Ivoren Toren Helmond weer gaan groeien met 10.000 woningen. Zal wel weer een dure opdracht worden voor de corporaties waardoor de huren van de zittende huurders alweer flink zullen stijgen. Corporaties zijn verworden tot huurdershouderijen met goedbetaalde buitenstaanders als uitvoerende knechten van de regerende elite. En dat zogenaamde volkshuisvestingsfonds (het zoveelste) wordt waarschijnlijk gevuld vanuit de miljardenopbrengsten uit de verhuurdersheffing van (alweer) de regering. Met dank aan de huurder die levenslang meer betaald dan zijn huurwoning echt kost en als alles afbetaald is met lege handen achter blijft. Wel hypotheek afbetaald en veel mensen aan het werk gehouden en betaald maar aan het einde geen eigen woning dus geen opgebouwd vermogen en geen erfenis voor de eigen kinderen. Huurders bedankt.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *