Buiten is het 10 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.557 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
17reacties

Namens de PvdA stelde Mohammed Chahim zojuist schriftelijke vragen aan B&W over mogelijke fraude bij Wooniezie, dé website voor sociale huurwoningen in Helmond. Wooniezie verdeelt die woningen grofweg via ‘Inschrijfduur’,’Loting’ en ‘Eerste online-reageerder’. Die laatste methode is wellicht fraudegevoelig. Chahim tipte de krant erover, hielp hen bij het onderzoek waarna het ED het publiceerde.
Hieronder zijn 5 raadsvragen (Questions) voorafgegaan door zijn inleiding en aardige suggestie op het eind. Zodra we de antwoorden (Answers) van het college hebben, plaatsen we die ook (zoals altijd) in zijn geheel in de reacties.

Vandaag staat in het Eindhovens Dagblad een artikel over mogelijke fraude bij het woningtoewijzingsysteem Wooniezie. Dat blijkt gemanipuleerd te kunnen worden. Dat wil zeggen: op zijn minst  bestaat er een ‘trucje’ waarmee je kan zorgen dat je bovenaan de wachtrij komt en in het ergste geval is de site gehackt. Trucje of hack: er is sprake van oneerlijke woningtoewijzing!
Begin mei ontving de PvdA Helmond signalen dat er sprake was van fraude bij Wooniezie. Al snel gingen de seinen bij ons op rood. We besloten meer informatie te verzamelen en onze vermoedens dat er iets niet goed zat werden bevestigd door bronnen binnen de corporaties. Gezien de mogelijke aard van de fraude en de eerdere betrokkenheid van het Eindhovens Dagblad besloten wij met hen onze informatie te delen en hen hierover te tippen. Het doel van onze fractie was waarheidsvinding. De PvdA is verontwaardigd over deze (mogelijke) fraude. Daar waar het haast onmogelijk is om een sociale huurwoning te krijgen is het extra belangrijk dat onze schaarse woningen op een eerlijke en transparante manier worden toegewezen.
Extra cru is het, dat de signalen van deze onregelmatigheden ruim 1,5 jaar geleden verschillende corporaties hebben bereikt. De corporaties hebben toen een onderzoek door Hoffmann Bedrijfsrecherchelaten uitvoeren. De scope van dat onderzoek betrof toen nadrukkelijk alleen of medewerkers van de corporaties de wachtrijen hadden gemanipuleerd en niet of er sprake wasvan externe manipulatie. Een gemiste kans. Hoe kun je dit verantwoorden naar Helmonders die al jaren, tevergeefs, wachten op een woning? Al die mensen die niet genoeg verdienen om een huis te kopen en echt geen andere opties hebben?
De PvdA fractie heeft hierover de volgende vragen:

 1. Is de inhoud van het rapport Wooniezie uitgevoerd door Hoffman bedrijfsrecherche bij u bekend? Is dit rapport met het college gedeeld?
 2. Bent u op de hoogte gesteld door de aan Wooniezie verbonden corporaties over het gestarte ‘diepgravend onderzoek’ naar mogelijke vermoedens van fraude bij Wooniezie?
 3. Bent u het met ons eens dat sociaal huurbeleid begint met eerlijke toewijzing?
 4. Bent u het met ons eens dat totdat het onderzoek is afgerond en de onderste steen boven is, er extra zorgvuldigheid gewenst is bij het toewijzen van woningen via Wooniezie?
 5. Bent u het met ons eens dat er totdat het onderzoek is afgerond en de onderste steen boven is en geen woningen via het ‘eerste reageerder’ model moeten worden toegewezen?

Voor de duidelijkheid: als er slechts sprake is van een ‘trucje’ stellen wij voor dit kenbaar te maken aan alle Helmonders om zo het speelveld weer gelijk te trekken.

In de reacties hieronder staat een update.

17 reacties:

Er staat vaak “als” en “mits”. Een vermoeden van fraude maar door nu de media op te zoeken, lijkt het “vermoeden” er niet meer te zijn.

Beantwoorden

@Erik Noten: we proberen zorgvuldig te zijn, maar de signalen zijn zeer ernstig. Niet voor niets is er nu een diepgravend onderzoek gestart.

Beantwoorden

Kom maar op dan want ik mag gvd me huis niet ruilen omdat het erna verkocht word dus woon hier al bijna 14 jaar en wil weg hier zo snel mogelijk.

Beantwoorden

ik zij nog van morgen op de f,b, dat het niet klopt .er zijn mensen bij die ook eerste stonden ,,ik ook heb al drie keer op gestaan ,en anderen die pas was in geschreven hadden meteen een huis ,,we wisten al dat er iets niet klopte ,maar de woning bouw geef geen antwoord ,je moet geld onder tafel geven dan heb je zo een huis ,dat heb ik wel gehoord van mensen die zelf mee gemaakt hebben ,

Beantwoorden
Lambert van Kilsdonk

daarom dus sta 5jaar ingeschreve… nu al 1,5 jaar iedrre dag op allewoningen met 2 en 3slaapkamers aan t reagere en nog plaats 100 of 800 of 60 eindige???????? inmiddels al op ruim 500 huize gereageerd..helmond geldrop mierlo aarle rixtel… inmiddels maar begonnwn ook in eindhoven te reageren..

Beantwoorden

Ik vind dat de PvdA aan het egotrippen is nu en met name meneer Chahim, een pas op uw plaats alstublieft.

Beantwoorden

5,5 jaar ingeschreven staan en dan nog kei hoog eindigen. Daarom duurt het dus zo lang dat we een ander huis krijgen ????????

Beantwoorden
Jacqueline de Brouwer

@Mark: Jammer dat je deze reactie maakt. Zeer misplaatst, al zeg ik het zelf.
Dit is voor de PvdA een zeer belangrijk maatschappelijk thema. Er is sprake van enorme schaarste en dan moet je op een eerlijke en transparante manier toewijzen. Als raadslid nam ik de signalen serieus en het heeft me veel tijd gekost om meer informatie naar boven te halen. Dat is voor een groot deel gelukt en nu is het de aan de woningcorporaties om de onderste steen boven te halen.
Op naar een eerlijk systeem, dat verdienen alle Helmonder die jaren, tevergeefs, wachten op een woning.

Beantwoorden

@Mark op zaterdag 18 november 2017 om 19:26:

???? Je zult maar net als de mensen hierboven jaren wachten op een sociale huurwoning en nooit de eerste zijn. Dan zou jij ook blij zijn dat er iemand ontdekt dat er fraude is. Goed werk van de PvdA en de krant!

Weet iemand hoe dat trucje gaat? Jij misschien Mark, dan leverde je ook eens goed werk. Zijn altijd zure reacties van jou hier op de weblog over alles en iedereen.

Beantwoorden

@Mohammed Chahim op zaterdag 18 november 2017 om 11:10:

Goed dat deze mogelijke Wooniezie-fraude ontdekt is natuurlijk. Maar was het niet beter geweest om eerst naar het gemeentebestuur te stappen waardoor die de hack of truc misschien meteen onmogelijk hadden gemaakt en justitie konden inschakelen?

Beantwoorden

@Gerard op maandag 20 november 2017 om 10:27:

Het heeft de nodige tijd gekost om voldoende mensen te spreken die er (in)direct mee te maken hebben. Het is altijd moeilijk de juist afweging te maken. Er is voor een andere benadering gekozen. Reden hiervoor was dat, naar mijn mening, de eerder signalen die door andere politieke partijen kenbaar zijn gemaakt, niet voldoende zijn opgepakt.

Achteraf blijkt zelfs dat de communicatie tussen het college en de corporaties (en misschien zelf de corporaties onderling) voor verbetering vatbaar is. Het onderzoek van Hoffman is, zover ik heb kunnen controleren, niet gedeeld met het college noch met andere corporaties. Ik hoop dat ik hiermee je vraag beantwoord heb.

groet,
Mohammed

Beantwoorden

Hallo Mohammed,

In de tekst staat: “Extra cru is het, dat de signalen van deze onregelmatigheden ruim 1,5 jaar geleden verschillende corporaties hebben bereikt. ” Is er ook bekend welke corporaties dat zijn? Zijn het alleen corporaties uit Helmond en omstreken of ook Tilburg bijvoorbeeld?

Groet,
Jan

Beantwoorden

@Jan op dinsdag 21 november 2017 om 07:54:

Hallo Jan,

Vorig jaar is liep er een onderzoek naar Wooniezie, daarbij is alleen gekeken naar mogelijke fraude door medewerkers. Daar was geen sprake van. Er is toen niet gekeken naar inmenging van buitenaf.

https://www.ed.nl/helmond/corporatie-na-fraudeonderzoek-wooniezie-wel-betrouwbaar~ac41eb1c/

De website die gebruikt wordt in de omgeving van Tilburg is een kopie van Wooniezie.

https://www.woninginzicht.nl/

Het zou me verbazen als dit probleem zich alleen in onze regio voordoet.

groet,
Mohammed

Beantwoorden

@Mohammed Chahim op maandag 20 november 2017 om 10:47:

Bedankt voor het antwoord. Ik begrijp het.
Goed om nu te lezen dat er toch geen fraude bij Wooniezie was en dat het betrouwbaar is.

Beantwoorden

Update:
Corporaties hielden Wooniezie-rapport voor zichzelf
B&W wist niets van mogelijke fraude bij Wooniezie. De deelnemende woningbouwcorporaties hebben verzuimd het rapport dat indertijd door Hoffmann Bedrijfsrecherche is gemaakt, met de gemeente te delen. Dat en niet heel veel meer antwoordde B&W inhoudelijk op de raadvragen van de PvdA. Hieronder hun volledige beantwoording.

 1. Vraag: Is de inhoud van het rapport Wooniezie uitgevoerd door Hoffman bedrijfsrecherche bij u bekend? Is dit rapport met het college gedeeld?
  Antwoord: Nee, het rapport is destijds niet met ons gedeeld (inmiddels is toegezegd dat een exemplaar aan wethouder Stienen beschikbaar zal worden gesteld).
 2. Vraag: Bent u op de hoogte gesteld door de aan Wooniezie verbonden corporaties over het gestarte ‘diepgravend onderzoek’ naar mogelijke vermoedens van fraude bij Wooniezie?
  Antwoord: Nee, dit is eerst n.a.v. van het krantenbericht bekend geworden.
 3. Vraag: Bent u het met ons eens dat sociaal huurbeleid begint met eerlijke toewijzing?
  Antwoord: Ja, een rechtvaardige en eerlijke toewijzing dient altijd het uitgangspunt te zijn.
 4. Vraag: Bent u het met ons eens dat totdat het onderzoek is afgerond en de onderste steen boven is, er extra zorgvuldigheid gewenst is bij het toewijzen van woningen via Wooniezie?
  Antwoord: Ja, zorgvuldigheid in toewijzing dient altijd het uitgangspunt te zijn.
 5. Vraag: Bent u het met ons eens dat er totdat het onderzoek is afgerond en de onderste steen boven is en geen woningen via het ‘eerste reageerder’ model moeten worden toegewezen?
  Antwoord: Ja, hier is inmiddels door de woningcorporaties toe besloten.
Beantwoorden

Die mensen die gefraudeerd hebben mogen van mij wel uit hun woning gezet worden. Wij wachten netjes onze beurt af en reageren overal op.

Beantwoorden

Dat er geen eerlijke verloting is dat is al langer een vermoeden als de personen die fraude hebben gepleegd mogen van mij hun huur woning verlaten.zou ook beter zijn als er wat word gedaan met al die mensen die al jaren wachten op een huur woning

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *