Buiten is het 17 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.215 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
39reacties

Nu stadstoilet The Rosegarden in de Veestraat gesloten is, komt 50Plus met het idee voor openbare toiletten bij de 3 fietsenstallingen in het centrum. Middels het onderstaande schrijven lieten zij dat aan B&W weten. Zodra we de reactie van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

De enige locatie in het centrum ingericht als openbare toiletvoorziening boven de Blokker is in augustus 2020 gesloten. Dat betekent dat in het centrum geen enkele mogelijkheid meer is om gebruik te kunnen maken van een dergelijke voorziening. Dat lijkt de fractie geen goede zaak; het is absoluut niet ondenkbaar dat vele potentiële bezoekers van het centrum noodgedwongen af moet zien van het shoppen in het centrum om reden van het ontbreken van een dergelijke voorziening. In deze coronaperiode speelt dat zeker. Daar komt dan nu nog bij dat horecabezoek uit den boze is.
Wij roepen het college op om in te zetten op oplossingen voor dit euvel en zijn daar zelf ook oplossingsgericht in door de suggestie op tafel te leggen om bij de drie fietsenstallingen (Doorneind, Piet Blomplein en de Kegelbaan) een dergelijke voorziening te installeren. Voordelen:
• Reële spreiding rond het centrum;
• Openingstijden zijn gekoppeld aan de winkeltijden;
• Er is personeel aanwezig.

In de reacties hieronder staan updates.

39 reacties:

Niet goed geluisterd in de commissievergadering waarin Lokaal sterk aandacht heeft gevraagd om de stadstoiletten onder te brengen bij centrum Management. Die locatie is er immers al.

Beantwoorden
Lokaal Sterk Helmond

Waarom neemt de gemeente het niet over?🤔

Beantwoorden

Je kan toch gewoon bij de horeca gaan. Oh nee wacht…..

Beantwoorden

Wat een arrogante reactie van lokaal sterk. Laat andere politieke partijen gewoon hun overtuiging houden. Ook als ze niet van jullie coalitie-clubje zijn.

Beantwoorden

,Ik heb er ook last van moet ooit buiten plassen door dit Het RIVM houdt geen rekening met mensen met zwakke blaas die vaak moeten plassen De gemeente ook niet

Beantwoorden

Ja dat zou in ieder geval een optie kunnen zijn want nu is het een crime als je naar toilet moet als je in het centrum bent🙄

Beantwoorden

We hebben zo’n supermooie openbare toiletten. Deze zijn nu gesloten en er moeten weer nieuwe komen. Deze moeten ook onderhouden worden. Ik vraag me af of het niet veel voordeliger en praktischer is om de oude open te gooien en iemand in dienst te nemen die ze schoon houd? Of mag dat de gemeente geen geld kosten?

Beantwoorden

Bij de bieb kun je ook zo binnen lopen

Beantwoorden

Ik dacht dat The Rosegarden over genomen was….
Ik moet toch eens wat vaker naar de stad gaan….
Maar ik denk dat Ellen en Ilona gelijk hebben, Helmond stikt toch in het geld, dus een goed plan.
Maar ambtenaren zijn altijd tegendraads dus het is misschien handiger als de burgers zeggen dat ze The Rosegarden NIET overnemen, dan kan het zomaar WEL gebeuren.

Beantwoorden

Idd ilona niet aan gedacht .. bedankt .. ik mis de toiletten ook

Beantwoorden

Ik zeg open houden die toiletten… ze zitten daar prima en zijn ook zeer wenselijk!

Beantwoorden

Al van ver vóór sluiting vd Rosegarden is er door Helmond Toegankelijker op verschillende wijze aandacht gevraagd voor dit probleem. Helaas zonder serieuze oplossingen.
Ook de oplossingen die aangedragen werden, werden van tafel geveegd ivm geld…

Goed dat er weer aandacht voor is.
Jammer dat t zo laat is…
Hopelijk wel nu zo, dat t niet meer losgelaten wordt, tot er een echte oplossing is!

Beantwoorden

We vragen voor dit “probleem” plasbeleid in onze stad (ook in avonduren) al sinds 2018 aandacht. Ondanks dat tijdens inspraak bij commissievergaderingen de gehele politiek unaniem eens was dat er iets moest gebeuren. En keert het onderwerp telkens terug. Hier(onder) lezen we dat 50+, lokaal sterk en CDA wederom verschil van meningen hebben. We weten inmiddels dat 1/3 van de gemeenten in NL dit wel heeft. Gemeente Den Bosch heeft hierin bijvoorbeeld een goed voorbeeld. Misschien kan onze wethouder nogmaals het plasbeleid Gemeente Helmond in de komende vergaderingen “extra” toelichten. Mocht dit plasbeleid nog ontbreken is het misschien een optie om een duidelijk plasbeleid op te stellen.

Beantwoorden
Helmond Toegankelijker

In de hogenood app kun je zien waar je in Helmond terecht kunt. Alternatief is 2theloo, die je steeds vaker in winkelcentra ziet. Via de KBO is een landelijke werkgroep die ook hieraan werkt. Landelijk merr informaties https://www.waarkaniknaardewc.nl/

Beantwoorden

@Hennie de Gooijer

Bij die Bieb, Deftige Aap, Politiebureau (als je de bocht kan maken), stadskantoor of Elkerliek. De keuze is dus niet zo reuze.
Zie dat Rose garden er ook nog op staat. Is de app nog actueel ?
Laten we de kosten alleen aan de ondernemers ?
Bouwt de KBO werkgroep ook toiletten voor mensen met beperkingen ?

Beantwoorden

Er is nooit doorgepakt door de gemeente of raad mbt toilet-/plasbeleid

Al vanaf 2018 vragen o.a. Helmond Toegankelijker aandacht voor de weinige opties in onze stad.

Er is gesproken over toiletwagens en al. En vervolgens oorverdovend stil.

Neem voorbeeld aan andere plaatsen. Waar nu juist extra voorzieningen geplaatst worden in corona tijd.
Ipv sluiten.

Er zijn mooie oplossingen aangedragen om Stadstoilet open te houden. Maar voor niets gaat de zon op en alles wordt afgeschoten opdat het geld kost.

Beetje steile hellingbaan maar wel mooi toegankelijk toilet erbij in het centrum van Nijmegen in het #coronatijdperk Goed initiatief van de binnenstadondernemers.

Geplaatst door Jan Troost op Zaterdag 17 oktober 2020

Beantwoorden

Update 1:
Ook B&W wil weer graag een openbare stadstoilet in het centrum
Dat en meer laat B&W weten in reactie op de wens van 50Plus. Hieronder hun volledige antwoord:
Het college vindt een openbare toiletvoorziening in het centrum van de stad van groot belang. We betreuren dan ook dat het niet gelukt is om een nieuwe exploitant te vinden voor het pand aan de Veestraat waarin de afgelopen jaren het openbare stadstoilet werd geëxploiteerd. Op dit moment zijn wij in gesprek met enkele vastgoedeigenaren om te kijken of zij bereid zijn de exploitatie over te nemen. Mocht dit niet lukken in het hart van het centrum, dan bekijken we de mogelijkheden aan de randen, bijvoorbeeld bij de fietsenstallingen of de parkeergarages.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op woensdag 18 november 2020 om 13:55:

is geen overbodige luxe……

Beantwoorden

dat zou voor veel mensen goed uit komen dat er wc komt

Beantwoorden

Eigenlijk niet te geloven dat er zowel privé als een zakelijke exploitant niet te vinden is voor The Rosegarden.

Beantwoorden

Nu kan je alleen bij Bakker Bart voor 1 euro naar de toilet .En dan is er maar 1 toilet voor dames en heren

Beantwoorden

Kijk op de app “hogenood”

Beantwoorden

Kan het niet in het beheer van de gemeente neem paar mensen aan. En maak het openbaar toegankelijk. Betalen al genoeg.

Beantwoorden

Het is te belachelijk voor woorden dat dit nog niet geregeld is,😡

Beantwoorden

Jammer dat er zo lang over wordt gedaan.
Zorg dan in ieder geval voor tijdelijke toiletten tot er een oplossing is.

In verschillende steden zijn extra toiletten geplaatst ivm gesloten horeca. Gesloten horeca zorgt namelijk voor nog minder toiletten…

En hier in Helmond doen “we” precies het tegenovergestelde.
Dat wat er nog wel was, laten we sluiten.

Hierdoor is de lokale ondernemer, waar zo voor gelobbied wordt, niet te bereiken voor vele stadsgenoten.
Zo zal de online verkoop altijd boven de lokale ondernemer blijven staan….

Beantwoorden

Update 2:
Waar blijft de openbare toiletvoorziening in het centrum?
Nathalie Peijs van de PvdA stelde 4 schriftelijke vragen aan B&W over het gemis van openbare toiletvoorziening in het centrum. Vorig jaar stelde 50Plus daar ook vragen over (zie hierboven), maar dat leidde nog niet tot een oplossing. En vandaar dat Nathalie Peijs opheldering vraagt.
Hieronder staan haar raadsvragen (Question) voorafgegaan door haar inleiding. Zodra we de antwoorden (Answer) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Diverse malen hebben fracties al vragen gesteld over het verdwijnen van de openbare toiletvoorzieningen in het centrum. Ook wij hebben al verschillende keren aan de bel getrokken bij wethouder De Vries. De meest recente vragen waren van de fractie 50Plus. Eind 2020 gaf u kort aan (VA55) dat u het betreurt dat het niet gelukt is om een nieuwe exploitant te vinden voor het pand aan de Veestraat waarin de afgelopen jaren het openbare stadstoilet werd geëxploiteerd. U stelde “Op dit moment zijn wij in gesprek met enkele vastgoedeigenaren om te kijken of zij bereid zijn de exploitatie over te nemen. Mocht dit niet lukken in het hart van het centrum, dan bekijken we de mogelijkheden aan de randen, bijvoorbeeld bij de fietsenstallingen en parkeergarages.”
Wij begrijpen dat dit voor u een hoofdpijndossier aan het worden is, maar wij krijgen er buikpijn van en vinden het geboden alternatief onacceptabel. Een openbare toiletvoorziening in het centrum is bittere noodzaak, het is een absolute basisvoorziening. Nu winkels na de coronabeperkingen binnen afzienbare tijd weer open mogen, vragen wij u dan ook kritisch te kijken naar de randvoorwaarden die ervoor zorgen dat er geen nieuwe exploitant te vinden is en vinden wij het een sterk streven als tijdens de jaarlijkse “maag lever darm week” – dit jaar van 21-26 juni de openbare toiletvoorziening in het centrum weer in bedrijf is.

 1. Wat zijn de redenen dat potentiële nieuwe gegadigden afhaken om de openbare toiletvoorziening te exploiteren? En wat heeft u gedaan om deze klaarblijkelijke obstakels weg te nemen en/of te verbeteren?
 2. Wat heeft u überhaupt in het werk gesteld om het exploiteren van de openbare toiletvoorziening interessanter te maken, zowel financieel, breed zakelijk als inhoudelijk?
 3. Bent u bereid via alle mediakanalen op een aantrekkelijke en wervende manier op zoek te gaan naar een nieuwe exploitant voor de openbare toiletvoorziening in het centrum?
 4. Bent u bereid deze nieuwe exploitant te steunen waar nodig? Waar kunnen we dan aan denken?
Beantwoorden

@De weblog van Helmond op woensdag 14 april 2021 om 08:30:

Goede actie van de PvdA (en eerder 50Plus).

Het is toch te gek voor woorden dat dit nog steeds niet goed geregeld is. In een tijd waarin mensen steeds ouder worden, steeds meer medicatie krijgen die tot extra toiletgang leidt, behoort een goede toiletvoorziening in het centrum toch tot de basisbehoeften. We kunnen in Helmond wel zorgen voor 10.000 extra woningen in het centrum, maar niet voor een openbaar toilet?

Beantwoorden

Een boek zonder einde, oplossing is toch makkelijk. Toiletten zijn er, zet er iemand op met een uitkering, of laat een schoonmaakbedrijf deze 2x per dag zuiver maken.

Neem iemand in dienst en zet hem of haar op de Toiletten, zie het punt niet zo. Nu ervaren de ondernemers de last van geen Toiletten in het centrum

Beantwoorden

Helmond Toegankelijker is al bijna twee jaar druk met t vragen van aandacht voor dit probleem in de stad.
Zelfs als de stad open is, zijn toiletten een probleem.
Nu de horeca/stad dicht is, een nog veel groter probleem.

En voor mensen met een handicap of chronische aandoening, is het nu onmogelijk de stad te bezoeken vanwege het te kort aan (Toegankelijke) toiletten.

Naast een goed Stadstoilet, zouden zou er ook op evenementen meer oog moeten komen voor (Toegankelijke) toiletten. Wat ons betreft goed te implementeren via eisen bij een vergunning aanvraag.

We zijn blij dat PvdA aandacht vraagt voor dit grote probleem!
Hopelijk wordt dit onderwerp even breed gedragen als de drempelhulpen, waar gister unaniem een motie voor werd aangenomen!!!

Beantwoorden
Helmond Toegankelijker

Een toilet in het centrum hoort er inderdaad bij.
In het centrum zijn er zat leegstaande winkels met een toilet. Vraag de eigenaar of die geopend worden en beman/bevrouw ze door enkele vrijwilligers. Probleem opgelost lijkt mij. Maak het toch allemaal niet te moeilijk!

Beantwoorden

Komen in de Elzaspassage, voorbereiding is reeds ingezet👍

Beantwoorden

Na parkeergarages wordt dit nog een mooi verdienmodel.

Beantwoorden

Update 3:
De komende 10 jaar is er weer een openbare toiletvoorziening in ‘t centrum
Dat en meer liet B&W weten in reactie op de raadsvragen van de PvdA. Hieronder het volledige antwoord:

 1. Vraag: Wat zijn de redenen dat potentiële nieuwe gegadigden afhaken om de openbare toiletvoorziening te exploiteren? En wat heeft u gedaan om deze klaarblijkelijke obstakels weg te nemen en/of te verbeteren?
  Antwoord: De bezoekers van het kernwinkelgebied hebben ruim 14 jaar gebruik gemaakt van de Rosegarden die als openbare toiletvoorziening fungeerde. Begin 2020 ging de uitbater met pensioen en werd de voorziening gesloten. Daarop zijn wij op zoek gegaan naar een opvolger. Deze is na een intensieve zoektocht gevonden en begon in maart 2020. Helaas deed rond dezelfde tijd corona zijn intrede. Bezoekers bleven weg uit het centrum waardoor de toiletten niet rendabel te exploiteren waren en de uitbater na een half jaar is gestopt. Daarnaast hebben we gesproken met de vastgoedeigenaar van de Rosegarden. Deze heeft aangegeven geen interesse te hebben om de openbare toiletvoorziening voort te zetten.
 2. Vraag: Wat heeft u überhaupt in het werk gesteld om het exploiteren van de openbare toiletvoorziening interessanter te maken, zowel financieel, breed zakelijk als inhoudelijk?
  Antwoord: Er zijn sinds mei 2020 gesprekken gevoerd met verschillende partijen, onder andere met de eigenaar van de Rosegarden (zie het antwoord op vraag 1). Daarnaast hebben wij overwogen of het mogelijk was een toiletvoorziening te bouwen in een gemeentelijk pand of een pand van een partner.
  Inmiddels hebben wij met CL Helmond, de eigenaar van de Elzas Passage, overeenstemming bereikt over het bouwen en exploiteren van een openbare toiletvoorziening in de Elzas Passage. Daarmee is de continuïteit gewaarborgd. De beoogde plek in de Elzas Passage is op de eerste verdieping boven de Stadskamer. Deze plek is ook toegankelijk voor minder validen en is te bereiken met een lift en een trap.
 3. Vraag: Bent u bereid via alle mediakanalen op een aantrekkelijke en wervende manier op zoek te gaan naar een nieuwe exploitant voor de openbare toiletvoorziening in het centrum?
  Antwoord: Nu wij overeenstemming hebben bereikt met de CL Helmond is een wervingscampagne niet meer nodig.
 4. Vraag: Bent u bereid deze nieuwe exploitant te steunen waar nodig? Waar kunnen we dan aan denken?
  Antwoord: Om de toiletvoorziening te realiseren is een bijdrage van de gemeente noodzakelijk. Wij hebben besloten 75.000 euro beschikbaar te stellen om de toiletvoorziening minimaal tien jaar te kunnen exploiteren
Beantwoorden

@De weblog van Helmond op donderdag 3 juni 2021 om 17:12:

Denk dat veel winkelend publiek dat fijn zal vinden.

Beantwoorden

Is dit nu niet een beetje kapitaalvernietiging?
Gemeente gaat iets nieuws bouwen terwijl er heel vlakbij al een complete accommodatie ligt.
Waarom die niet gekocht dan en klaar?
Wij mogen er weer voor opdraaien. Volgende kapitaalsvernietigend project van de gemeente 🤔

Beantwoorden

Bij senzer lopen genoeg mensen rond die dat willen doen

Beantwoorden

@ E

Het is inderdaad op zijn minst een beetje vreemd ja.
Zal wel weer ambtenaren logica zijn.

Beantwoorden

Er zijn gesprekken gevoerd met de vastgoedeigenaar van de
Rosegarden. Deze had aangegeven geen interesse te hebben om de openbare toiletvoorziening door te zetten.

Beantwoorden

Update

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *