Buiten is het 19 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.607 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
3reacties

Michael Rieter van Helder Helmond stelde zojuist schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders over het voortbestaan van de kermis van Brouwhuis.
Vandaag hieronder zijn vragen (Questions) voorafgegaan door zijn inleiding. Zodra de antwoorden (Answers) van het college bekend zijn, plaatsen we die in zijn geheel in de reacties.

Het voortbestaan van de kermis van Brouwhuis wordt bedreigd. Met name de tegenvallende inkomsten zouden daarvan de oorzaak zijn. Helder Helmond beschouwt de kermis als een stukje cultuur van en voor Brouwhuis. En we weten dat cultuur vaak geld kost of mag kosten. Alle culturele evenementen krijgen wel op de een of andere manier subsidie. En we leggen jaarlijks heel veel geld bij het Speelhuis, de bibliotheek, het Kunstkwartier, het gemeentemuseum, etc. Dat verdient ons inziens ook de kermis in Brouwhuis. De kermis is in het oude dorp wel een echt sociaal gebeuren; een ontmoetingsplek bij uitstek. Het pleintje wordt volop benut en de kermis is goed voor de samenhang in de wijk. Niet alleen bij de allerkleinsten maar ook bij ouders, grootouders en de jeugd. Die laatste groep zoekt dan ook beide café’s op, waar soms een bandje speelt. Helder Helmond denkt dat het daarom goed zou zijn dat in het nieuwere deel van Brouwhuis de kermis en het belang ervan voor de gemeenschap bekender gemaakt zou moeten worden. De winkeliersvereniging zou weer samen met de kermis acties kunnen houden? Misschien is het een idee om er een jaarlijkse nostalgische kermis van te maken? Dat zou misschien kunnen in samenwerking met de carnavals- en andere verenigingen in Brouwhuis? Daarnaast kunnen wellicht de staanplaatsen aantrekkelijker worden gemaakt? Misschien is een experiment met gratis staanplaats, waarbij wél de stroom wordt betaald, een optie? Is aanpassing van de ritprijzen een optie?
Wij vertrouwen erop met onze suggesties een bijdrage te hebben geleverd aan het behoud van de kermis voor Brouwhuis. Wij zijn dan ook benieuwd naar uw antwoord.

3 reacties:

In Stiphout wordt de kermis echt niet gemist hoor. De kleine dorpskermissen zijn niet meer van nu. Een goede graadmeter zijn de inkomsten.
Nostalgie oké, maar om die vergane glorie nu ineens een stukje cultuur te noemen? Waar gaat dat heen? Moeten we de kermisexploitanten dadelijk kunstenaars noemen? Krijgt onze unieke bestuurscultuur dadelijk ook subsidie? Gaan we de eigenaren van gezellige terassen bij het kanaal bij een slechte zomer ook geld toestoppen?
Begin aub niet aan dit soort onzin. Sympathiek bedoeld, maar het slaat de plank echt mis!

Beantwoorden

Als je filiaal van Rooi Dorp Stiphout vergelijkt met Brouwhuis sla je inderdaad de plank behoorlijk mis!

Beantwoorden

Naar aanleiding van de bovenstaande vragen van Helder Helmond, gaf het college van burgemeester en wethouders de volgende antwoorden:
.
In zijn algemeenheid merken wij op dat momenteel de exploitatie van alle kermissen in onze stad wordt onderzocht, ook de kermis van Brouwhuis wordt hierin meegenomen.
In uw brief uit u uw zorgen over het voortbestaan van de kermis in Brouwhuis en doet u enkele suggesties om de kermis te behouden dan wel een impuls te geven. In dit antwoord willen wij daar graag op ingaan:

  1. De kermis in Brouwhuis verkeert niet in acute nood. Het zijn niet de tegenvallende inkomsten, maar de toenemende kosten die ons zorgen baren. Vooral de energiekosten (aansluitingen, verbruik, vastrecht) nemen de laatste jaren toe.
  2. Dat de kermis sociaal en cultureel van belang is voor een kleine kern wordt door ons onderschreven. Dat zij geen subsidie ontvangt, hangt samen met de commerciële component.
  3. Al langer wordt er door ons gekeken naar mogelijkheden om de uitgaven terug te brengen. Onderdeel daarvan is overleg met dorpsverenigingen, combinatie met andere evenementen (bijv. Boerenmert), winkeliers. kermisexploitanten. Ook wordt gekeken naar bijv. een andere plek of opstelling.
  4. Uitgangspunt blijft dat de kermis aantrekkelijk moet zijn voor het publiek, maar ook voor de exploitanten. Dus geen hogere kosten voor beiden. Daarom zijn hogere ritprijzen nog niet nodig.
  5. Na de zomervakantie gaan wij verder met het overleg tussen diverse belanghebbenden. Afspraken hierover zijn al gemaakt. Uw suggesties zullen daar zeker in worden meegenomen.
Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *