Buiten is het 15 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.565 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
12reacties

Gemeenteraadsverkiezingen 2010 in Helmond

Elke zichzelf respecterende partij heeft wel ‘n website. Je zou verwachten dat die in deze laatste maanden voor de verkiezingen goed bijgehouden wordt. Dat blijkt echter nogal tegen te vallen. Het verkiezingsteam van De weblog van Helmond maakte een rondgang.

Het CDA kondigde ‘n paar dagen geleden trots aan dat de site nieuw leven is ingeblazen. Dat mocht ook wel, want de voorlaatste bijdrage dateert van juni. Verder zien we een lege agenda en een leeg forum.
Dan doet de SP het beter. Veel nieuws en actueel. Deze partij heeft ook de meest pakkende verkiezingskreet: ’65 blijft 65′. Dat de AOW-discussie niets met de gemeenteraadverkiezingen van doen heeft, zij de SP vergeven. Het lijkt erop dat dit toch ‘n belangrijk thema gaat blijven. Wel is hun site behoorlijk overladen en komt daardoor nogal rommelig over.
Dan is de VVD heel wat rustiger. Wat je ook verwachten kunt van een partij van onder meer middenstanders. Deze partij biedt ‘n redelijk bijgewerkte agenda maar het laatste nieuws daar is dat op 2 juli 2009 Yvonne van Mierlo tot lijsttrekker is benoemd. Deze site heeft leuke filmpjes, aangeleverd door de landelijke partij.
Helmondse Belangen noemt hun site op internet ‘Helmondze Belangen’. Daar zal wel diep over nagedacht zijn. Hier ontbreekt, net als bij sommige andere partijen, de nieuwsbrief. Wel leuk zijn de vragen of ingezonden stukken, al komen die meestal van Berry Smits zelf af. Alleen zou iemand hem eens moeten voordoen hoe je zonder (pc)fouten een brief op het internet zet. Het WOB-verhaal en Berkendonk zien er niet uit. Maar de laatste brief dateert alweer van 2008. Een programma heeft deze partij kennelijk ook niet.

Dan de tweede lokale partij: Helder Helmond. De partij die zo graag doet wat de burger wil en daar zelfs haar programma op baseert. Via internet werden Helmonders bij de vorige raadsverkiezingen opgeroepen met ideeën te komen. Van dat elan lijkt niet zoveel overgebleven te zijn. Wat jammer ook dat hier regelmatig de menu’s blijven ‘hangen’ zodat de tekst maar half leesbaar is. In bepaalde browsers, o.a. Firefox verschijnt zelfs helemaal geen menu. Wel leuk is het overzicht van behaalde successen. Waar op dit moment bovenaan staat: het fietsrondje Helmond van 20 september in het kader van de autovrije zondag. Niet echt Helmonds zou je denken. HH heeft erg weinig beeldmateriaal op haar site staan en de teksten zijn ofschoon helder erg summier.
Theo van Mullekom van Helmond Aktief als laatste lokale had gekozen voor een heldere, sobere website. Hier dateerde het ‘laatste nieuws’ van dinsdag 7 maart 2006. Het knipselarchief was sinds 2005 niet meer bijgewerkt. In de verleden tijd, want sinds deze week blijkt de hele site opeens verdwenen te zijn.
De agenda van GroenLinks is ook leeg, althans op de website. Wel actueel met vragen over plastic afval ophalen en natuurlijk het Groenste idee van Helmond. Rudi van der Made brengt elke donderdag wat leven in het geheel met zijn ‘donderpreek’.
De website van D66 is misschien wel het meest bij de tijd. De nieuwe lijsttrekker, Jan van den Heuvel, lacht ons toe, agenda en nieuws zijn bij de tijd, mensen en wensen makkelijk te vinden.
De SD-OH heeft haar site redelijk netjes op orde. Het nieuws van dinsdag dat zij de eerste 10 van hun  verkiezingslijst bepaalden, staat er al netjes op. Helaas is hun agenda nog leeg.
En dan zorgenkindje PvdA. Deze website is al aan de vijfde of zesde herziening bezig, maar wil nog steeds niet van de grond komen. Het ‘laatste nieuws’ is het in memoriam van Jan van Rooij, ook alweer 3 maanden geleden. In februari is het ‘maandelijkse’ weblog voor het laatst bijgewerkt, het forum vrijwel leeg.
Fraktie De Voogd heeft geen website.

Opvallend op alle websites is dat de foto’s  – meestal postzegels van raadsleden – vaak erg vertekend, vervormd, oud en lelijk zijn. Als ze niet geheel ontbreken. En dan valt de hierboven geschetste stand van zaken nog mee. Een eerste steekproef rond  de zomervakantie, liet nog veel slechtere resultaten zien.
Je vraagt je af wat de ‘kijkcijfers’ van de Helmondse politieke partijen zijn. Zeker is dat ze allemaal wel een goede ontwerper kunnen gebruiken en iemand die er achterheen zit om de sites bij de tijd te brengen en te houden. De partijen krijgen per slot van rekening allemaal overheidsgeld voor ‘communicatie’.
Tot zover onze bevindingen nu. In de eerste maanden van het nieuwe jaar staat een tweede inventarisatie gepland. Eens zien hoe wakker de Helmondse partijen dan zijn.

12 reacties:

Ik vind de website van de PvdA en SD-OH het mooiste qua opmaak, maar die van de PvdA heeft weinig inhoud. Gek want van zo’n grote partij zou je toch meer verwachten. Of zijn ze niet meer zo groot als ooit. 😉

Beantwoorden

Ik heb veel respect voor bijna alle politci en volg de politiek graag. Ik zit nog niet zo lang op internet, maar ik vind het slecht wat veel politici doen (of beter gezegd niet doen) op hun website. Jammer en een beetje armoedig ook. Ik ben niet van de linkse kerk, maar petje af voor de SP op dit gebied.

Beantwoorden

Website Helder Helmond……nu ook voor Firefox gebruikers! Bedankt.

Beantwoorden

@ Frans, mail even via deweblog.nl dan heb ik nog een paar tips voor je.

Beantwoorden

Ok…daar komt ie…

Ik heb er even over moeten denken. Waarover? Of ik wel of niet zou reageren. Wel, ik ben er dus uit.

Vooraf even het volgende. Ik ben zo iemand die jaar in jaar uit de websites van de Helmondse partijen welke zijn vertegenwoordigd in onze gemeenteraad volgt . Tja, blijkbaar heb ik niets ander te doen…… 😉 Bovendien, SP'ers moeten er aan wennen om successen te claimen en die website van de SP afdeling Helmond is een van de successen!

De beste sites? Simpelweg die van de SP, immers,

– die is het meest actueel
– die is niet alleen tegen verkiezingstijd actueel, maar gewoonweg altijd
– ja, hij is druk maar we hebben dan ook wat te vermelden
– ja, er zit een beleid achter
– ja, we doen dat samen met meer dan 100 afdelingen door het land
– ja, we hebben de meeste prijzen gewonnen met onze huisstijl

Tja, en over die andere sites heb ik een mening, maar die mening hou ik nog even voor mezelf. Als andere personen, direct betrokken bij de bedoelde partijen reageren, geloof me…..dan kom ik opnieuw met een reactie!

Beantwoorden

@Frans:
Als ik je reactie van gisteren zo lees, lijkt het alsof je toen al wist dat het Eindhovens Dagblad vandaag ook een artikel over lokale politieke websites zou hebben. Als ik het goed las, had de krant geen aandacht voor de SP-site.
Ik vind de Helmondse SP-site ook erg goed! Niet dat ik het altijd eens ben met jullie standpunten, maar je kunt tenminste makkelijk te weten komen wat jullie standpunten zijn. En dat die goed wordt bijgehouden en actueel is klopt zeker!
Hoewel ik niet direct betrokken ben bij een partij, ben ik wel benieuwd naar jouw mening over die andere sites.

Beantwoorden

CDA, heeft een duidelijk filmpje op haar site gezet, jammer dat het niet embedded is gewoon in de pagina, maar verwijst naar een kale lege pagina om het filmpje te bekijken.

VVD, heeft nog steeds de site in een Frameset staan wat vreselijk ouderwets is en hun menu is bij mij niet volledig te lezen in Firefox de woorden in het menu worden allemaal afgebroken + dat de knoppen ook niet werken in FF, jammer.

Helmondse Belangen, heeft nog steeds niets te melden, waarom hebben ze hun site nu eigenlijk.

SP, deze site werkt gewoon goed en is ook up to date.

Helder Helmond deze site functioneert nog steeds niet helemaal, nu staat zelfs het DocType (PE HTML PUBLIC “-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//NL”> ) aan de voorkant van de site i.p.v. aan de achterkant in Firefox.
De site is wel up to date zo te zien.

Helmond Aktief, schittert nog steeds in afwezigheid wat website betreft.

Groen Links, Rudi van de Made houd het allemaal goed bij, leuk!

D66, is ook helemaal up to date.

SD-OH, is netjes maar nog niet helemaal up to date.

PvdA, werkt prima, maar veel nieuws is er nog steeds niet te lezen.

Fraktie De Voogd, schittert ook in afwezigheid wat website betreft.

Sinds dat dit log geplaatst is is er nog heel weinig verandert in wat beter kan, jammer.
Mogelijk kan dit alleen maar vlak voor de verkiezingen.

Beantwoorden

Beste weblog

Ik kan idereen verzekeren dat de website van Helmondse Belangen gewoon Helmondse Belangen wordt geschreven zoals Helmondse Belangen geschreven moet worden. Wie kan nu beter weten hoe Helmonds moet worden geschreven. Dat “e-tje” er achter maakt voor kabouter puntmuts niks uit en dat verandert de “s” echt niet in een “z”! Dat vroeger ooit Helmond als Helmont werd geschreven heb ik nog gehoord van mijn opa kabouter zaliger.En voor de algehele gemoedsrust van de weblogger kan ik melden dat de website binnenkort een algehele metamorfose gaat krijgen. Skon! En oh ja de (pc)fouten zit schijnbaar in het qwerty-toetsenbord. Groetjes en web-log ze nog, prima site (maar wat kost da nou allemoal ?)

Beantwoorden

@K.Bouter:
Zoals op de pop-up in logtekst kun je ook op de afbeelding onderaan zien dat de website van Helmondse Belangen toch echt (nog steeds) Helmondze Belangen heet. De groene pijlen hebben wij er bij gezet.
Mocht je onze plaatjes niet helemaal vertrouwen, google dan de woorden Helmondse Belangen eens en zie daar hoe die site wordt genoemd.
Goed te horen dat ook de website van Helmondse Belangen binnenkort helemaal wordt gerestyled.

Bedankt voor je compliment. Altijd leuk om te horen. Je vraag over onze kosten beantwoordend: veel bloed, zweet en tranen van al die Helmonders die er aan meewerken en de weblog dus maken. De Helmonders achter de schermen, de columnisten, de fotografen, adviseurs & tipgevers en niet te vergeten al die Helmonders die hun reacties achter laten. De kosten in geld vallen gelukkig reuze mee. Dat is voor het belangrijkste gedeelte te danken aan het feit dat niemand van bovengenoemde personen een cent betaald krijgt.

Beantwoorden

Het is tijd om weer eens te kijken op de VVD Helmond website!

Beantwoorden

@Yvonne van Mierlo:
Mooie website, mooie foto’s, erg chic! Of het zo verstandig is om je als politieke partij in deze tijd te laten sponsoren door (schilders)bedrijven, ik zeg nee. Jullie stukje met jullie mening over het Filmhuis: ik zeg heel hard ja!!!

Beantwoorden

Zonder in details te gaan: op de website van de PvdA staan nog mensen die zich teruggetrokken hebben of zelfs overleden zijn. De SDOH is er kennelijk nog steeds niet achter dat ze 2 sites in de lucht hebben. CDA is keurig bij, net als Helder Helmond en Helmondse belangen. Yvonne van Mierlo van de VVD is zoals altijd volop actief, ook op hun website.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *