Buiten is het 9 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 110.572 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

11reacties

De diagnose longkanker komt in de Binnenstad 72% meer voor dan het gemiddelde van Nederland. Bewoners van de wijken Helmond Noord en Oost hebben ook vaker met deze dodelijkste kankersoort te maken (respectievelijk 29% en 28%). Terwijl Stiphout en een deel van Brandevoort (postcodegebied 5708) weer 20% lager scoren, zie de kaart onderaan. Voor geheel Helmond is het longkankerpercentage 17% hoger ten opzichte van het gemiddelde.
Met 11% wordt ook maagkanker vaker vastgesteld in Helmond. Lever- en galwegkanker komt met 24% juist minder voor dan het landelijk gemiddelde. 
Voor alle kankersoorten samen is nauwelijks variatie te zien tussen gebieden in Nederland, Helmond scoort 1% onder het gemiddelde.
Dit alles blijkt uit de Nederlandse Kankeratlas die vandaag werd gepubliceerd. Daarin verzamelde het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) alle diagnoses van 24 meest voorkomende kankersoorten over de periode van 2011 tot 2020. De percentages van de 23 andere kankerdiagnoses per postcodegebied zijn niet beschikbaar.
Let wel, de Kankeratlas is geen risico-indicator of je eerder kanker kunt krijgen als je in bepaalde gebieden, steden, dorpen of wijken woont. De atlas kijkt 10 jaar terug en signaleert hoeveel mensen in die tijd een vorm kanker hebben opgelopen. 
Uit hun overall analyse blijkt dat waar mensen relatief weinig te besteden hebben, longkanker vaker voorkomt dan in rijkere gebieden. Dit komt volgens dit onafhankelijk kennisinstituut vooral door verschillen in rookgedrag.
De 3 wijken Binnenstad, Helmond Noord en Oost behoren tot de 4 kwetsbare Helmondse wijken. Om de gezondheid in de meest kwetsbare wijken te verbeteren, werd.in december 2020 het Helmonds Preventieakkoord (pdf) getekend  Een rookvrij Helmond is 1 van de 3 ambities van dat akkoord. 

11 reacties:

Tja, in een wijk waar een coffeeshop moet je niet raar opkijken dat mensen daar meer roken. Mensen hebben weinig te besteden en geven het maar uit aan dure tabak en maar energietoeslag geven en blijven geven.

Beantwoorden

@Mark. Jou reactie slaat totaal nergens op. Heb verschillende familieleden aan deze ziekte verloren, en die rookte niet. Ga een leven zoeken ipv domme teactie te geven

Beantwoorden

Ik heb kanker gehad en niet zo’n beetje ook. Lag elke twee weken 8 uur lang (een volle dag) aan allerlei chemo in het ziekenhuis. Maar als ik één ding heb geleerd is het: nooit mensen veroordelen die kanker krijgen. Nooit met vingertjes wijzen. Want het kan zomaar blijken dat je het zo gigantisch mis hebt met je zelfvoldane analyse, dat je het liefst in het niets zou verdwijnen.

Als ik kijk naar bepaalde wijken, dan liggen die vlak langs de Deurneseweg, of langs de rondweg Uiverlaan-Wethouder Ebbenlaan-Wethouder van Wellaan, met als parallelstraat de Van Houtlaan. Wegen waarop de hele dag en avond door vrachtwagens, bussen, en eindeloze stromen auto’s hun schadelijke stoffen, vlak langs de huizen van de mensen, de lucht in blazen. Is al onderzocht wat het effect daarvan is? En zo nee, waarom niet?

En als je dan pleit voor een rookvrij Helmond, betekent dat dan ook dat de bovengenoemde wegen afgesloten worden voor verkeer, zodat al die giftige dampen de omwonende mensen en wijken niet meer kunnen bereiken?

Zomaar wat vragen.

Beantwoorden

arme stedelingen zouden meer roken en slechter leven Maar dat arme mensen vaak een ongezond beroep hebben gehad en ze dat foutje in hun DNA mogelijk ook ge.orven hebben van hun voorouders met nog een veel ongezonder beroep daar word met geen woord over gesproken.

Beantwoorden

@Pejeka op dinsdag 17 januari 2023 om 21:50:

Klopt, lang niet alles heeft met roken te maken, fijnstof en roet zijn net zo gevaarlijk, zeker in gebieden waar de bebouwing dicht is blijft het allemaal lekker tussen de gebouwen hangen.
Dat zal met de bouwwoede in Helmond ook niet snel veranderen.

Beantwoorden

Nounou wat een inzichten weer.
Je zou haast denken dat we met rokers van doen hebben. Vergelijk maar weer de mensen die over katten beginnen als ‘t over hondenpoep opruimen gaat.
Ja mensen, dit is een statistische kaart. En ja, onderzoek gaat heus ook over ander risicohoudend gedrag en gevaarlijke stoffen etc.
Maar grosso modo concludeert men dus alles overzien dat roken en meeroken de allergrootste factor is.

Beantwoorden

@Andre op woensdag 18 januari 2023 om 09:52:

Kanker is van alle tijden.
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5252520/eerste-neanderthaler-gezicht-krijn-doggerland-rijksmuseum-oudheden

Beantwoorden

Kost wat levens, helaas, maar op de eindstreep, zullen mensen die dicht bij (sterk) bevuilde gebieden wonen, sterkere genen doorgeven voor het nageslacht dan mensen die in schonere gebieden wonen.

Maar ook ik heb genoeg familieleden en vrienden in mijn leven tot en met nu te vroeg zien vertrekken, en nee die rookte bij langer na niet allemaal, of een andere ongezonde levensstijl…

Beantwoorden

@hommeles..Een goedaardige tumor is geen kanker. Bovendien zou dit nog altijd niets, afdoen aan de onmiskenbaar bewezen these dat roken echt een risico verhogende factor is voor het krijgen van kanker.
Wel kan ik me voorstellen dat mensen het altijd en alleen benoemen van roken te eenzijdig en irriterend vinden. Dat vind ik dus ook te billijken.

Beantwoorden

Een ding begrijp ik niet echt.
Ze gaan hier wel degelijk er van uit dat het komt door het rook gedrag.
Maar zijn ze ook bij iedereen tijdens dit onderzoek aan de deur geweest om te vragen rookt u.
Ik zelf een roker maar ik zie niet in dat kanker uitsluitend door het roken komt.
Opa en oma diverse ooms nooit gerookt en toch aan kanker overleden.
En daarom als je langs een drukke weg woont zal de kans er ook kunnen zijn dat het door de vele uitlaatgassen komt maar ook een ontbrekend stukje in de dna kan de oorzaak zijn.
Dus ik denk dat ze vooral meer onderzoek daar over moeten doen want het simpelweg gooien op het rook gedrag raakt kant nog wal

Beantwoorden

@Jos. Precies, uw verhaal maakt ‘t wellicht beter begrijpelijk wat ik bedoel.
Uw opa en oma, nooit gerookt, wellicht wel nee gerookt, dat was vroeger normaal, maar inderdaad ook industriële vervuiling, luchtvervuiling., voeding, etc. Of gewoon botte pech.
Maar alles telt dus mee en roken telt echt serieus mee, je rookt immers troep diep je longen in.
Dus, al woon je niet langs snelweg en eet je gezond, kan je met alleen roken je kans op kanker enorm verhogen, echt een factor 3 oid. Dus niets ietsiepietsie, maar driemaal hogere kans.
Dan nog, dit gaat bijna altijd over superkleine kans, dus 1 op de duizend, is 0,1% kans. Of als getal 0,001. Dit wordt dan door roken bv 0,003.

Nou kun je dus alle getallen letterlijk vergeten, ‘t zal ietsje anders zijn, maar dit is een voorbeeld.
U bent altijd beter af, of hebt een betere kans op gezondheid, door niet te roken.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *