15reacties

Diftar uitgesteld voor hoogbouwbewoners

Het invoeren van variabele afvaltarieven (Diftar) voor de bewoners van appartementen en flats wordt tenminste uitgesteld tot 2024. De oorspronkelijke planning van B&W was om die financiële prikkel om afval beter te scheiden volgend jaar voor de hoofdbouw in te voeren. Vorig jaar werd het Diftar-systeem voor de laagbouwwoningen in Helmond ingevoerd. 
De reden van dit uitstel is dat het eerdere plan om de bewoners pér complex hetzelfde afvaltarief te laten betalen is gesneuveld.

“Want met dat systeem is de Diftar prikkel minder gericht en daarmee ook minder effectief. Daarnaast kan een dergelijke verdeling van de kosten voor onderlinge spanningen zorgen tussen de bewoners van hoogbouwcomplexen. En dat willen we niet”, zo laat B&W vandaag weten.
B&W heeft er nu voor gekozen dat ook deze huishoudens alleen gaan betalen voor het restafval dat zij zelf inleveren. Dat zal lopen via een systeem met (ondergrondse) verzamelcontainers met registratie. Op sommige plekken staan die al. Maar om zo’n containers overal te plaatsen, kost meer tijd en meer geld dan eerder geraamd. Hoeveel dat extra gaat kosten wordt na de zomer bekend, het is aan de nieuwe gemeenteraad om dan te beslissen of zij daarmee instemmen. 
De bewoners van de hoogbouwwoningen zullen tijdig via een brief worden geïnformeerd, zo belooft B&W. Voor 2022 is hun vaste tarief 244,36 euro. 
Het groente- fruit- en tuinafval (GFT) bij hoogbouwwoningen wordt nu nog niet apart ingezameld. Dat is volgens B&W wel een voorwaarde om Diftar bij de hoogbouw te kunnen invoeren. Om te onderzoeken welke manier van GFT-inzameling het beste aansluit bij de behoeften van de hoogbouwbewoners, komt er in de eerste helft van 2022 een pilot GFT-inzameling uit bij een aantal geselecteerde hoogbouwcomplexen. De resultaten van deze pilot worden meegenomen in de gemeente brede uitrol van GFT-inzameling in de tweede helft van dit jaar.

Dirk van Dam maakte de foto rechtsboven.