Buiten is het 11 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 111.466 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

29reacties

Voor het einde van het jaar start de gemeente met de aanleg van het 25 Septemberpark. Rondom de watertoren verrijst een gloednieuw park, waarbij de rivier de Aa weer boven de grond komt. Het park kan naar verwachting in de zomer van 2024 in gebruik genomen worden.
Volgens wethouder Arno Bonte voorziet het park in de grote behoefte aan vergroening van het centrum: “Zowel voor vogels, vleermuizen als Helmonders wordt het 25 Septemberpark een welkome groene schakel.”
Het park draagt volgens de gemeente bij aan de klimaatbestendigheid van de stad. Zo krijgt het riviertje de Aa natuurlijke oevers en wordt het een foerageer- en voorplantingsgebied voor vogels en vleermuizen. De biodiversiteit wordt verder verstevigd door kruiden- en nectarrijke planten aan te brengen en nieuwe voedselbomen, zie ook de 2 artist impressions.
Het park wordt ook een nieuwe laagdrempelige verblijfplaats voor de jeugd. Er komen skatevoorzieningen in een groene omgeving. Hierdoor moet het park voor alle leeftijden een aantrekkelijke verblijfplaats worden. Ook komt er een hondenuitlaatplaats bij de Torenstraat / Oostende. De naam van het park verwijst naar 25 september 1944: de datum waarop heel Helmond was bevrijd in de Tweede Wereldoorlog.
De watertoren is momenteel nog in gebruik en er zijn, zo laat de gemeente weten, daarom ook geen plannen voor een ontwikkeling in deze. Door aangelicht te worden, gaat die toren wel een centrale rol spelen in het park. Hier zie je hoe die watertoren er vruuger uitzag.
Morgen tussen 17.00 en 19.00 uur is er een inloopbijeenkomst voor geïnteresseerden die graag meedenken in het ontwerp, de aanleg ervan en de planning. Dat vindt plaats in lunchcafé Mother Nature bij de bieb, aanmelden is niet nodig.

In de reacties hieronder staan updates.

29 reacties:

Ik moest hartelijk lachen. “Zowel voor vogels, vleermuizen als Helmonders wordt het 25 septemberpark een welkome groene schakel.”

Beantwoorden

geweldig. mooi plan.

Beantwoorden
Margaret van der Leest

#pierrevanduppen kennen we dat plan? #foh#wijkmanagementhelmond

Beantwoorden
Hennie de Gooijer

@jan-willem op maandag 6 maart 2023 om 16:16:

Zat dat ook te lezen. Humor heeft Bonte wel, ik begin die man steeds meer een geschikte peer te vinden.
Ziet er mooi uit. Hopelijk wordt het over een tijdje niet helemaal bebouwd zoals nu in het Havenpark.

Beantwoorden

En als het park klaar is voor vele tonnen kunnen ze er naderhand weer appartementencomplex neer knallen. Zoals het bij het ander park gebeurt is tegenover het Elzas passage.

Beantwoorden

Ben benieuwd hoeveel miljoen het (te veel) gaat kosten…en of het in 2026 klaar is.

Beantwoorden

Komt daar ook weer zo ‘n glazen doos te staan zoals in het havenpark wat ze niet verhuurd krijgen

Beantwoorden

Hmmmm skate voorziening, kan dat ook een pumptrack worden? Dat vind ik wel een gemis in Helmond.

Beantwoorden

Wij worden als Hellimonder gelijk gesteld met de vogels en de muizen denigrerender kan niet.
De zoveelste stunt van de WETHOUDER ARNO BONTE

Beantwoorden

@jan-willem op maandag 6 maart 2023 om 16:16:

Beste Jan-Willem
Ik lees ook nog dat het een voorplantingsgebied wordt maar dan alleen voor de vogels en de muizen maar de Hellimonders worden in deze niet genoemd

Beantwoorden

@Wout:
Hahaha, zo te lezen heb jij ook humor. Ik begin die Bonte (niet mijn politieke kleur) ook steeds meer te mogen. Een andere wethouder zou zoiets nooit durven te zeggen. Nog niet misschien. Grauwte Smoel, Ginne Skrik.
Ondertussen zorgt hij wel voor een mooi park in het centrum, ik denk als soort van compensatie voor de teloorgang van het volgebouwde Havenpark. Ben erg benieuwd naar de skatebaan. We gaan het zien.

Beantwoorden

@Hetty op maandag 6 maart 2023 om 17:15:

Hi Hetty, Als je wat beter op had gelet dan had je geweten dat de torens vanaf het begin op de tekeningen hebben gestaan. Het gebied waar de toren staan is nooit meer geweest dan een grasvlakte dus het punt dat je hier probeert te maken gaat plat.

Het ontwikkelen van Vastgoed kost nou eenmaal tijd… Ga je straks op lopen piepen als het Piet Blom plein op de schop gaat en daar gebouwd gaat worden? Want dat zou ik je toch af willen raden, niet goed voor je bloeddruk.

Ben blij dat er gebouwd wordt, dat er moeite wordt gedaan om de stad wat aantrekkelijker te maken want afgaande op sommige reacties, op deze site in het algemeen en social media, hoeven we van de inwoners zelf niets te verwachten: het is toch nooit goed.

Beantwoorden

Eerst en vooral: mooi dat er aandacht is voor meer groen in de stad. Dat is wel eens anders geweest en nu nog zijn er plekken waar het openbaar groen wel een onderhouds-/opknapbeurt kan gebruiken.

Ik denk echter dat het niet echt een succes gaat worden als park. Daarvoor ligt het te veel uit de loop. Wat dat betreft lag het park op het voormalige Obragasterrein gunstiger. En ik houd mijn hart vast als ik lees dat het een laagdrempelige verblijfplaats moet gaan worden voor de jeugd. Misschien ben ik te pessimistisch, maar ik vrees dan toch dat het in korte tijd verandert in (verpaupert) tot een hangplek van hangjongeren, die daar hun genotsmiddelen gaan gebruiken, of dat nou alcohol of iets anders is, en die de rest van de mogelijke bezoekers afstoten. Of gaat er dag en nacht gesurveilleerd worden om erop toe te zien dat zich geen excessen voordoen?

Beantwoorden

@Wout. op dinsdag 7 maart 2023 om 00:12:

Ha, ha, ha….. de Helmondse tippelbuurt?????

Beantwoorden

@Pejeka,

Je hebt helemaal gelijk, jongeren gaan lekker wat drinken en te snacken halen bij de AHXL en daarna in het park chillen waar de prullenbak dan al snel vol is en daarna flikkeren ze het erlangs.
Dat paviljoen in het havenpark is me een doorn in het oog, vanaf het terras op de haven blokkeert het het zicht op het park. Als ik daar een kroeg zou hebben zou ik niet blij zijn geweest met de komst van dat paviljoen.

Beantwoorden

Update 1:
Eerder vandaag was er een inloopbijeenkomst voor wie wilde meedenken in het ontwerp, de aanleg en de planning van het 25 Septemberpark. Wethouder Arno Bonte liet weten dat er veel belangstelling was: “Merendeel positieve reacties. Bewoners zijn blij met extra groen in de buurt. Ook de aanwezigen van natuurvereniging IVN waren enthousiast.”

Beantwoorden

we weten al jaren dat het plan er lag om er een parkje te maken, zal best mooi worden, maar ook veel overlast gaan geven als er door het hele parkje geskatet kan gaan worden, en als ik het goed gelezen heb wordt dit een park voor de jeugd, waarom hier, waar heel veel oudere wonen in de appartementen tegenover , gun deze mensen een mooi parkje waar ze lekker tussen het groen kunnen wandelen, zitten, buurten ea,, kunnen zij ook eens van de natuur genieten in dit volgebouwde stenen centrum, maar het zal wel weer zo zijn dat de gemeente niet luistert naar omwonende maar hun eigen plan trekken of gewoon gezegd al klaar hebben en de naaste bewoners geen inspraak hebben

Beantwoorden

@Pejeka op dinsdag 7 maart 2023 om 16:36:

En dan heb je het nog niet eens over de Helmondse hangouderen.

Beantwoorden
Peter van Lieshout

@Hanneke Hegeman op dinsdag 7 maart 2023 om 16:44:

Dat zijn niet mijn woorden

Beantwoorden

Update 2:
Q&A over de skatebaan en het verdwijnen van 150 parkeerplaatsen
Theo Manders, fractievoorzitter van de VVD, stelde schriftelijke vragen aan B&W over het aan te leggen 25 Septemberpark. Hij wil onder meer weten hoe het zit met de daarin te verschijnen skatevoorzieningen en wat de gevolgen zijn van het verdwijnen van de 150 gratis parkeerplekken.
Hieronder staan zijn maar liefst 17 ingediende raadsvragen (Questions) voorafgegaan door zijn inleiding. Zodra we de antwoorden (Answers) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Er wordt in Helmond wederom een nieuw park aangelegd en het riviertje de Aa komt weer bovengronds bij de watertoren. Het groene gebied gaat het 25 Septemberpark heten. Op zich een positieve ontwikkeling om dit gebied op te knappen. Toch zijn er bij onze fractie veel verontruste berichten binnengekomen van ondernemers en bewoners uit de binnenstad. Ook het ED besteedde afgelopen week aandacht aan dit onderwerp. We hebben een aantal vragen aan het college.
Vragen betreffende het verdwijnen van parkeervoorzieningen:

 1. In het ED heeft men het over een totaal van 430 parkeerplaatsen (waarvan 150 bij de watertoren) die zijn verdwenen of zouden gaan verdwijnen. Zijn de genoemde aantallen correct?
 2. In het vorige college werd altijd gesproken over een autoluwe binnenstad en daarbij werd aangegeven dat de parkeerplaatsen op het maaiveld zouden verdwijnen maar dat hiervoor nieuwe (ondergrondse) parkeerplaatsen zouden worden ontwikkeld. In het huidige ambitieakkoord lezen we; ‘willen het centrum autoluwer maken. Maar zorgen er tegelijk voor dat het centrum per auto wel bereikbaar blijft.’ Is de uitleg van autoluw inmiddels veranderd en is de reductie van het aantal parkeerplaatsen in dit college een doel op zichzelf geworden? Zo ja aan welke aantallen moeten we denken?
 3. Is er over het wegvallen van de parkeerplaatsen gesproken met de centrumondernemers en centrummanagement en zo ja wat was hun reactie op deze plannen?
 4. Zijn er adviezen ingewonnen bij deskundigen of zijn er berekeningen gemaakt door betrokken ambtenaren over de negatieve effecten die deze besluiten kunnen hebben voor de omzet van de winkeliers in het centrum.
 5. Onze fractie begrijpt dat veel personeel van de winkels hun auto nu op de plekken parkeert waar straks het park zal verrijzen. Is er gedacht aan (kosteloze) alternatieven voor deze werknemers?
 6. In welk opzicht ondervinden bestaande vergunninghouders nadeel van deze ontwikkelingen?
 7. Het lijkt onze fractie meer dan logisch dat bijvoorbeeld eerst de ondergrondse parkeervoorziening bij de Elzas Passage zoals gepland zal worden uitgebreid en dat daarna de bovengrondse parkeerplaatsen gaan verdwijnen. Of anders geformuleerd; is er sprake van een volgordelijkheid met betrekking tot de transitie van het parkeren in en nabij het centrum van Helmond?
 8. Indien de veronderstelde volgordelijkheid niet aanwezig is, is er dan nagedacht over een tijdelijke uitbreiding van parkeerplaatsen op andere braakliggende terreinen rondom de bouwplaatsen?
 9. Ook de bewoners van de woonwijken in de nabijheid van het te verrijzen park maken zich grote zorgen over de verplaatsing van de auto’s naar parkeerplaatsen bij hun huizen. Een voorbeeld zijn de bewoners van kasteel-Noord. Aan welke oplossingen wordt gedacht met betrekking tot dit probleem.

Vragen betreffende de skatebaan in het park:

 1. In het park komen ook skatevoorzieningen. De afdeling Sportzaken van de gemeente Helmond heeft in hun uitvoeringsnota Sport & Bewegen aangegeven dat zij de komende jaren werk maken van het aanleggen van Urban Sports voorzieningen. Is het gepresenteerde plan, met name het deel over de skatevoorziening, met hen afgestemd?
  Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke input heeft zowel Sportzaken hierover geleverd?
 2. Is het een onderdeel van de gehele Urban Sports visie?
 3. Stichting Urban Matterz is de kartrekker op gebied van Urban Sports in Helmond en zij hebben regelmatig contact met de Urban doelgroep in Helmond. Is het plan ook met Urban Matterz afgestemd? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke input heeft stichting Urban Matterz hierover geleverd?
 4. Als wij het plan goed begrijpen gaan zowel voetgangers, fietsers en skaters over hetzelfde pad. Is dit wenselijk?
 5. Op het trapveldje met 2 doeltjes bij de watertoren wordt er regelmatig gevoetbald. Is er met de gebruikers van dit veldje overlegd? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat gaven zij aan? Welk alternatief hebben zij
 6. Hoe staat het met de toegankelijkheid van het park voor mensen met een (fysieke) beperking?
 7. Een beweegvriendelijke omgeving is een leefomgeving die mensen faciliteert, stimuleert en uitdaagt om te bewegen, te spelen, en te sporten. Aandacht voor de sportieve openbare ruimte en beweegvriendelijke omgeving sluit aan bij landelijke ontwikkelingen en verwachtingen voor de toekomst. In Helmond is er de ambitie om de beweegarmoede bij de inwoners structureel te verminderen. Het beweegvriendelijk inrichten van de openbare ruimte is een van de pijlers die hiervoor gebruikt kunnen worden. Is er bij het inrichten van dit park advies gevraagd aan externe deskundigen op het gebied van het beweegvriendelijk inrichten van een openbare ruimte? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat waren hun adviezen?
 8. Wij hebben van kenners begrepen dat het niet in de verwachting ligt dat zulke skatevoorzieningen echt gebruikt gaan worden. Het betreft namelijk slechts een paar bochten die wat verhoogd zijn. Wij zijn benieuwd naar uw mening.
Beantwoorden

@De weblog van Helmond op dinsdag 21 maart 2023 om 17:35:

Best balen inderdaad dat die parkeerplaatsen verdwijnen. Op zaterdag is het daar vaak al volle bak als ik aankom, maar als ik doordeweeks naar de stad moet zijn die parkeerplaatsen toch wel een uitkomst hoor.
En daarbij wordt dat terrein ook nog eens twee keer per jaar een dikke week gebruikt door de kermismensen voor hun woonwagens. Waar moeten die heen?

Beantwoorden

Parkeerplaatsen genoeg toch in het Centrum. Belachelijke beslissing. Echt compleet gestoorde beslissing. Met het weghalen van de parkeerplaatsen aan het kanaal zijn er al een hoop verdwenen. AH parkeerplaats verkleind en nu dit.

Beantwoorden

De heer Theo Manders wijst terecht op de slechter wordende bereikbaarheid van het centrum van Helmond door het “autoluwe” beleid van het college van B&W met o.a.als gevolg parkeeroverlast voor aanpalende woonwijken zoals Kasteel Noord (maar ook andere wijken).
En hij noemt ook de autorijdende doelgroepen die daar de negatieve gevolgen van gaan ondervinden. Op de eerste plaats de inwoners van Helmond (en ook de bezoekers aan Helmond), maar ook het personeel van de bedrijven in de binnenstad. En de ondernemers in Helmond – Centrum.

De heer Manders noemt in dit kader jammer genoeg niet de slechter wordende bereikbaarheid met het openbaar vervoer van het centrum van Helmond.
En zijn collega – gemeenteraadsleden van alle andere partijen ook niet. En B&W ook niet. Maar dat is al jaren zo!

Concreet: de binnenstad is – ik citeer @Hans – op zaterdag – en nu citeer ik @mezelf – ook onbereikbaar of nagenoeg onbereikbaar voor de inwoners van Helmond met de bus simpelweg omdat de bussen in Helmond er niet meer zijn!
Gevolg: vervoersarmoede.

Conclusie: het centrum van Helmond is straks niet meer bereikbaar met A) de auto en B) nu al niet met de bus. Blijft over: een “deelfietsje”. Of de “Taxbus”.
Ik word hier allemaal niet vrolijk van!

Beantwoorden
Peter van Lieshout

Waarom weer een skatebaan, zijn enorme geluidsoverlast veroorzakers ,zeker als je er dicht tegenaan woont, wat hier ook weer van toepassing is. Een buiten fitness baan is een betere toepassing en is voor zowel jong als oud. Ook een idee Gemeente Helmond om eens aan ouderen te denken in deze stad.

Beantwoorden

En waar gaan de glasbakken heen? Vorig jaar stonden ze recht voor mijn deur aan de waard straat/Torenstraat werd gek van het lawaai hele dag door tot snachts toe als ze maar niet terug geplaatst worden 😠

Beantwoorden

Tja, skaten. Dat was populair in de vroege jaren 80, daarna niet echt meer. Is dat wel uitgezocht? Lopen er nu skares rond met ‘t bord onder de arm?
En inderdaad geeft skaten overlast. Maakt echt veel lawaai alsof er tanks door een straat rollen.

Paviljoen dat leegstaat is inderdaad foeilelijk en slecht geplaatst

De opvallende schetsen geven wederom, net als bv zwembad, geen reëel beeld van het eindresultaat.

Is er bekend wat er met AH XL gaat gebeuren? Of blijft dat tussen parken slechter bereikbaar door pruttelen?

We hadden ook een groot meerdeks gratisparkeerkolos kunnen bouwen met bovenop een groen dak dat vanaf een hoogte van bv 50 meter afloopt tot begaande grond in park landscape, met skatebaan, glijbaan, scoot baan, bobsleebaan in winter. En stromend water bv.

Dan hadden we iedereen mee.

Beantwoorden

Update 3:
Een aantal bewoners van de Torenstraat schreven de gemeenteraadsleden aan. Zij lieten weten erg blij te zijn met het park dat tegenover hun woningen komt. Maar zij uitten ook zorgen over de naam van het park, de skatevoorziening en de inloopbijeenkomst (zie ook update 1).
Hieronder lees je hun gehele betoog.

Op uitnodiging van de gemeente, konden wij als directe omwonende, op dinsdag 7 maart in de bibliotheek, opmerkingen en wensen aangeven op de presentatie van het concept inrichtingsontwerp van het “25 Septemberpark” gelegen aan de Torenstraat.
Natuurlijk zijn wij erg blij met de voorgenomen aanleg van het park, het extra groen en de recreatie mogelijkheden. Vooral voor de over het algemeen oudere bewoners die soms slecht ter been zijn. Ook de reconstructie van de rivier De Aa zal een toevoeging zijn aan ons woonplezier.
Allereerst zijn wij niet gelukkig met de voorgenomen naam van het park “25 Septemberpark”. Dit park zal al snel in de volksmond het “Watertorenpark” genoemd gaan worden. Dit park heeft ook geen relatie met de bevrijding van Helmond op 25 September 1944, of de herdenking daarvan. De voorgenomen naam doet afbreuk aan de belangrijke gebeurtenis op “ 25 September” voor Helmond.
De combinatie recreatie, park en skateboarden vinden wij erg ongelukkig. De voorzieningen voor het skateboarden worden over het gehele wandelpad aangebracht. Beginnende en gevorderden jongeren zullen met grote snelheden over het wandelpad slalommen, en halen allerlei capriolen uit, en proberen zich verschillende vaardigheden eigen te maken, daarbij is niet te voorkomen dat skateboards naar alle kanten door de lucht zullen vliegen. Ook het gebruik van de snelle stepjes zal voor gevaarlijke situaties gaan zorgen. Daarnaast maken wij ons ernstige zorgen over lawaai van het skateboarden, fietsen en stepjes op de wandelpaden, muziek en overlast van hangjongeren uit andere wijken. Verder vragen wij ons af, is er voldoende onderzoek gedaan naar meer behoefte aan een extra skateboard voorziening, naast de al bestaande voorziening in de “Warande”.
Deze ongewenste combinatie zal naar onze mening vervelende situaties kunnen opleveren tussen jongeren en ouderen. Oudere omwonende bewoners willen lekker rustig op een bankje recreëren in het zonnetje, een boekje lezen of een praatje maken met buurtgenoten. Deze bewoners zullen zich onveilig voelen in die situatie en daardoor geen gebruik meer maken van deze fijne nieuwe groene voorziening.
Ons advies zou zijn, indien een extra skatevoorziening al noodzakelijk is, deze in een uithoek van het park te centreren, de jongeren hebben hierdoor een eigen plekje en zal niet conflicteren met de oudere en directe bewoners.
Helaas kregen onze opmerkingen en zorgen tijdens de presentatie geen enkel bijval of begrip bij de aanwezige ambtenaren, was de inrichting van het park wellicht al definitief vastgesteld, en deze inspraak slechts dus voor de bühne ??? De directe omwonende spraken na afloop, samen hun ongerustheid en twijfel uit, niet gehoord te zijn.
Ons dringend verzoek aan U is, dat onze ernstige zorgen en bezwaren serieus in een heroverweging voor de inrichting van het park meegenomen zullen worden.

Beantwoorden

De bewoners van de Torenstraat hebben in hun brief gewoon gelijk.

Beantwoorden

Maar serieus, wordt er nog geskate door “jeugd”?

Wat vinden Julie van mijn plan, om een hoge parkeergarage af te dekken met een glooiende aflopende Helling naar de stad. Omhoog kan bv met roltrap a la Schiphol. Kunnen ook de skaters, sleetjes etc omhoog en omlaag. Watertje kan dmv zwaartekracht naar beneden vloeien, de helling staat op ‘t zuiden hetgeen een eigen microbiotoop schept, bloemen struiken, bijen en vogels.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *