37reacties

Peijs: rem op fastfoodketens

52% van de volwassen Helmonders en 20% van de jongeren geeft aan te kampen met overgewicht en 31% van de Helmonders tussen 19 en 65 jaar met langdurige ziekte of aandoening (bron: allecijfers.nl/gemeente/helmond/#gezondheid). Buiten dat deze mensen allerlei belemmeringen in hun dagelijks leven ervaren, drukken de kosten voor hun behandeling zwaar op de Nederlandse én Helmondse zorgkosten. En de coronacrisis heeft nog maar eens laten zien hoe extra kwetsbaar de gezondheid is van mensen met overgewicht.

Afgelopen week las ik in het Eindhovens Dagblad dat verschillende fastfoodrestaurants hun oog hebben laten vallen op Helmond om hier nieuwe vestigingen te openen. Ik begrijp de worsteling van gezondheidswethouder Cathalijne Dortmans.

Ik ben niet van een overheid die van alles verbiedt, maar in dit geval vind ik wel dat gemeenten meer mogelijkheden moeten hebben om paal en perk te stellen aan de komst van steeds maar nieuwe vestigingen van deze fastfoodketens. Zeker nu we in Helmond in het centrum meer ruimte willen bieden aan horeca en er als gevolg van de coronacrisis helaas ook meer locaties in ons centrum vrij gaan komen. En nee, ik wil niet de Helmondse ondernemers die al jaren een leuke snackbar uitbaten wegjagen, ik wil alleen geen wildgroei aan fastfoodketens in onze stad.

De gemeente Helmond heeft op dit moment geen enkel instrument om die wildgroei te voorkomen. De gemeente kan alleen in overleg met aanbieders, een beroep doen op hun goodwill. Terwijl de gemeenten wel allerlei instrumenten heeft om bijvoorbeeld geluids- en stankoverlast tegen te gaan. Er is nog nauwelijks wetgeving op het gebied van voedsel in relatie tot gezondheidspreventie. Veel politieke partijen vinden het een eigen verantwoordelijkheid van mensen om gezond te eten. Maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen die voortdurend ongezond voedselaanbod zien, moeite hebben om dat te weerstaan. En maak met die kennis eens een ommetje in de omgeving van middelbare scholen in onze stad…

De rol van de overheid bestaat tot nu toe nog vooral uit het voeren van campagnes gericht op gedrag. Dit jaar startte in Helmond nog de groentecampagne, waarin consultatiebureaus en Jibb+ extra aandacht geven aan het eten van groente bij peuters. Maar daarmee redden we het niet. Daarom hebben gemeenten nu bij het Rijk gevraagd om de Omgevingswet op dit vlak aan te passen. Ik hoop dat ook Helmond actief meedoet aan deze lobby om minder fastfood in onze stad!.

Nathalie Peijs
Fractievoorzitter PvdA Helmond