Buiten is het 15 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.218 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
22reacties

Het volkslied van HelmondSinds maart van dit jaar werken 4 Helmondse organisaties keihard aan een groots opgezet muzikaal Helmonds project in 2009. Vol trots presenteren we vandaag de eerste contouren.
Bij veel mensen in onze stad leeft ‘t Helmondgevoel, maar wat is dit Helmondgevoel nu eigenlijk?
Naar ons idee laten gevoelens zich vaak het best vertalen in muziek. Daarom namen wij in maart het besluit om samen met onze stadsgenoten op zoek te gaan naar een lied dat het Helmondse gevoel weergeeft en alle Helmonders verbindt, het WilHelmonds.

We willen aantonen dat er op muzikaal gebied enorm veel leeft in Helmond en dat dit tot vele leuke optredens zal leiden. Bands, muzikanten, koren, tekstschrijvers, producers ofwel een ieder wordt opgeroepen om het Helmondse volkslied te schrijven. Het WilHelmonds zal vervolgens gevonden worden door een wedstrijd verspreid over verschillende voorrondes (via internet en tijdens live optredens) en een spetterende finale.
Op deze wijze wordt de Helmondse burger optimaal bij het Helmondse volkslied betrokken waardoor een groot draagvlak voor het volkslied ontstaat.

Waarom het WilHelmonds? Wij, de initiatiefnemers van het WilHelmonds, willen laten zien dat Helmond een stad is waar vele Helmonders voor staan. Wij zijn trots op onze stad en willen dit gestalte geven door deze zoektocht naar het Helmonds volkslied.
Helmond timmert al jaren aan de weg en is op een punt beland dat er veel culturele en sociale activiteiten georganiseerd worden en een pracht stad aan het ontstaan is. Via het WilHelmonds kunnen we samen naar buiten treden als stad en laten zien waar wij toe in staat zijn.
Door het Helmonds volkslied te zoeken dat alle Helmonders verbindt, krijgt de stad een groter saamhorigheidsgevoel. Het goede gevoel dat veel Helmonders  over Helmond hebben, willen wij middels het WilHelmonds vastleggen. Zowel de zoektocht als het resultaat van die zoektocht zijn het doel.

Vrijdagavond 16 januari 2009 is de officiële lancering. Een avond met optredens, een spectaculaire start van de inschrijving voor deelnemers plus een geweldige surprise act! Kortom een waardige aftrap voor het WilHelmonds!

Na de lanceringavond kan iedereen zijn of haar lied inzenden tot en met 31 maart.Een paar dagen later worden die inzendingen hier geplaatst. Elke Helmonder kan ze dan beluisteren. Middels een internetpoll heeft iedere Helmonder een maand de tijd om te stemmen op zijn of haar favoriete nummer.
Wie de meeste stemmen krijgt gaat door naar de live rondes en gaat strijden om een plek in de finale. Tijdens de live rondes beoordelen een vakkundige jury en het aanwezige publiek de live gespeelde nummers. De nummers met de hoogste score gaan door naar de grote finale.Die finale zal in juni 2009 op grootschalige wijze in het centrum van Helmond plaatsvinden. De finalisten worden beoordeeld door én een vakjury én het aanwezige publiek én (via een nieuwe poll) de Helmonders thuis.

Het láátste WilHelmonds nieuws kun je op www.wilhelmonds.nl het éérste lezen. Wil je een reactie plaatsen dan kan dat hieronder.

Voor de muzikanten:
Wij realiseren ons dat je nu al muzikale vragen kunt hebben omdat je denkt: “ik ga meedoen!” Bewust hebben wij er voor gekozen die bij deze eerste aankondiging nog even voor ons te houden. Vanaf de lanceringavond weet je alles wat er te weten is. In de tussentijd zullen wij regelmatig het laatste WilHelmonds nieuws hier plaatsen. Het is alvast goed te weten dat inzendingen voor het WilHelmonds moeten voldoen aan een aantal voorwaarden. De belangrijkste is natuurlijk dat het thema Helmond moet zijn.

Voor de media:
De contactpersoon van WilHelmonds is Geert Blenckers (06 – 415 986 33).

WilHelmonds is een initiatief van de onderstaande organisaties:

Stichting Impact Helmond WilHelmondsStadsradio Helmond WilHelmondsStichting SEM WilHelmondsDe weblog van Helmond WilHelmonds

22 reacties:

Beste redactie,
Graag maak ik u attent op het lied:
Helmond, stad waar ik ben geboren.
Muziek en tekst van Cor Swinkels.
Destijds geschreven voor de Musical tgv het 800 jarig bestaan van Helmond.
Het wordt door Mannenkoor Lambardi graag en met veel plezier gezongen waar we dan ook zijn.
Volgens mij is er geen beter Helmonds volkslied.

Beantwoorden

Superleuk initiatief!!!!

Beantwoorden

Hou toch eens op met dat gemauw. Eerst Jacobs met z’n schorre kattengejank, nu weer een volkslied voor Helmond. Wat is daar de toegevoegde waarde van? Wat ons allen bindt is het feit dat we Hellemonders zijn, dat bindt, niet één of ander liedje. Kijk maar eens naar het Wilhelmus, zodra dit gespeeld wordt bij bijvoorbeelde een WK/EK voetballen staan de spelers erbij als een stel zombies en ze kennen het nationale volkslied niet eens… Nederlanders (lees ook Helmonders)hebben geen sterk nationalistisch gevoel zoals de Amerikanen of Duitsers.

Beantwoorden

ik vind het juist een prachtige kans voor alle trotse en muzikale helmonders om hun trots op ludieke wijze kenbaar te maken..

Ga zo door en ik denk er aan om mee te doen!

m.v.g Davy

Beantwoorden

Ik las er in de krant al over, goed idee om dit te organiseren.

Aan Pompoen:
Blijkbaar ben je geen voetballiefhebber. Nog altijd als het Wilhelmus voor een wedstrijd wordt gespeeld, lopen bij mij de rillingen over mijn rug. En ik ken die tekst ook niet.

Beantwoorden

nog even een aanvulling:
Ik was aan het zoeken van dat Brabants volkslied van Guus Meeuwis.
Daar staat letterlijk

Als u als echte Brabander ook vindt dat Brabant een volkslied verdient én vindt dat Brabant van Guus Meeuwis het nieuwe Brabantse volkslied dient te worden, kunt u de onderstaande petitie ondertekenen.

Voor u hebben inmiddels al 26738 mede-Brabanders ondertekend.

Beantwoorden

@ Johan

Waarop baseer jij het feit dat ik geen voetballiefhebber ben? Omdat ik de spelers een stel zombies noem die wat staan de brabbelen bij het volkslied? Als je de tekst van het Wilhelmus niet kent, dan vraag ik mij af of jij dan wel de tekst zal kennen van het ‘Helmonds’ volslied. Maar als je de strekking of essentie van mijn verhaal niet goed begrijpt is het zinvol om deze nog maar eens te lezen.

Daarnaast kent Noord-Brabant bijna 2,5 miljoen inwoners, als daarvan slechts 26.738 (1% van de totale bevolking) die petitie getekend hebben, kan ik daaruit mijn conclusie trekken dat een Brabants Volkslied geen punt van interesse is.

Beantwoorden

voor jou niet dan pompoen,…voor bijna 27.000 mensen wel!

ik vind het een erg leuk initiatief, wij mogen trots zijn op onze prachtige stad!

Beantwoorden

@Pompoen
De reden dat ik denk dat je geen echte voetballiefhebber bent is omdat het er op lijkt dat je niet weet dat vele voetballiefhebbers dergelijke rillingen krijgen van het Wilhelmus.
En je hebt gelijk, wat is nu 26 duizend Brabo’s die iets vinden? Eigenlijk zouden ze het Wilhelmus gewoon moeten verbieden, want dat is idd ook niks hè?
Vraagje ben jij een Helmonder die trots is op Helmond? Ik in ieder geval wel! En daarom vind ik dit idee van een Helmonds volkslied zeer de moeite.

Beantwoorden

Alle succes Wilhelmonds. Dat het maar een mooi succes mag worden. Mooi stuk in het Eindhovens dagblad ook.

Beantwoorden

@ Johan,

Je mist blijkbaar de essentie van mijn commentaar… begrijpend lezen is moeilijk. Dus een Helmonds volkslied is een criteria om trots te zijn op je stad? Er is meer dan alleen dat, er zijn meer zaken die mij een trotse Helmonder maken, heb k geen ‘volkslied’ voor nodig.

Beantwoorden

pompoen is een zielig figuur!.waarom altijd commentaar!
ik heb het idee dat de organisatie van het Wilhelmons Helmonders wil laten nadenken over zijn / haar stad zowel tijdens het schrijven / bedenken en / of uitvoeren van een lied alsook het beluisteren van de nummers!..is toch gewoon leuk!.ik vind het een megaintiatief!!!

Beantwoorden

Commentaar commentaar… ik zie het nut er niet van in.. sinds wanneer mag ik dat niet zeggen? Vrijheid van meningsuiting. Net zo als jij commentaar geeft op mijn commentaar, maarja jij noemt mij dan weer een zielig figuur… dus wie is hier nu zielig? Gebrek in begriijpend lezen, lijkt mij… ga maar aardappel schillen of mos plukken, doe je iets nuttigs.

Beantwoorden

Vrede op aarde

Beantwoorden

vette actie!!

Beantwoorden

geweldig initiatief. Nu hopen op leuke nummers en toffe live rondes!! Grt

Beantwoorden

Hallo hier een krabbel van mij.
Mijn ABN is niet zo….maar waarom het gaat is ,het helmonds volkslied .zo als bekend is hep ik met jollanda claassen .een helmonds volkslied gemaakt .op gestuurd gehad naar de kei en gekooze voor op de cd .
en ook voor in de film van de helmondse strote tocht, dus ik mijn medewerking, met mijn eigen gemaakt lied al goed gedaan .dus nu wil ik heeeeeeeeeeeeel graag mijn helmonds lied ,genaamd,. helmonds stadje van plezier .aan jullie aandragen .garne in afwachting op uw reac.bij voorbaad dank .
groetjes en liefs van marije uit het mooie helmond

Beantwoorden

@marije:
Leuk om nu al te horen dat je wilt gaan meedoen. Vanaf 16 januari is het mogelijk je in te schrijven en staat op deze site, http://www.wilhelmonds.nl dus, alle informatie die je daarvoor nodig hebt.
Tot aan de finale halverwege 2009 plaatsen wij hier nieuwe onderwerpen als we iets nieuws te melden hebben. Dus hou deze site in de gaten. Want het láátste WilHelmonds nieuws kun je op http://www.wilhelmonds.nl het éérste lezen.

@iedereen die al reageerde:
Leuk om al jullie reacties tussen het drukke WilHelmonds-werk door te lezen, dat doet het team van WilHelmonds goed.

@iedereen die nog gaat reageren:
Jullie reacties over WilHelmonds worden op prijs gesteld en blijven welkom!

Beantwoorden

initiatief is uitstekend ik hoop op zeer veel animo van muzikanten i.v.m. aanmeldingen

een zeer goede aanwinst voor helmond

Beantwoorden

Het lied “Skon is ons Helmond” moet m.i. zeker ook recht op de titel VOLKSLIED van Hellemond kunnen doen gelden. Gezien de inhoud zou dat wel eens een heel oud recht kunnen zijn. De tekst heb ik. De wijze is van”Weinland” van R.Pracht. Maar wie de tekst geschreven heeft weet ik niet.

Beantwoorden
Han Reijnen, perf. keijol.

Er bestaan tientallen gedichtjes & liedjes over (delen van)Helmond en/of geschreven door Helmonders. Ga maar eens kijken en praten met de mensen van de Heemkundekring (bij het Jan Vissermuseum, elde donderdagmiddag).

Beantwoorden

Wie Helmond een warm hart toe draagt:
zing het WilHelmonds het echte volkslied voor Helmond.

Groeten uit LOMMEL (B)

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *