21reacties

Gratis bibliotheekpas voor laaggeletterden

archieffotoDit jaar gaat de bieb maximaal 2381 bibliotheekpassen gratis verstrekken aan 2 doelgroepen. Aan mensen met een inkomensverklaring die een minimuminkomen tot 120% hebben en aan hen die een cursus volgen in het kader van de aanpak van laaggeletterdheid.
In Helmond is naar schatting 16% van de beroepsbevolking laaggeletterd, ruim boven het landelijk gemiddelde van 12%. Om daar aandacht aan te besteden stonden er begin vorig jaar 7 grote billboards in het Havenpark. Laaggeletterdheid draait om het onvoldoende beheersen van basisvaardigheden als lezen, schrijven, rekenen en ook digitale vaardigheden. Tweederde van de laaggeletterden zijn autochtone Nederlanders. Er blijkt een duidelijke relatie tussen laaggeletterdheid en armoede. Iemand die laaggeletterd is, komt moeilijker aan werk en heeft vaak een lager inkomen. Bovendien ondervinden veel laaggeletterden problemen bij het bijhouden van hun eigen administratie dat kan resulteren in schuldenproblematiek. Een gratis pas neemt de financiële drempel weg om de bieb te bezoeken.
Met deze beslissing voldoet B&W aan de in november door de gemeenteraad unaniem aangenomen motie (pdf) over het verstrekken van gratis bibliotheekpassen in strijd tegen laaggeletterdheid. De gemeente betaalt de helft van de 100.000 euro die de gratis bibliotheekpassen kosten, de andere helft betaalt de bieb.
De gemeente gaat het gebruik van de gratis bibliotheekpassen evalueren. Daarna is er een betere inschatting te maken van de benodigde middelen voor structurele aanpak. Op basis hiervan zal een voorstel volgen met structurele dekking vanaf 2018.