Buiten is het 9 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 103.676 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
21reacties

archieffotoDit jaar gaat de bieb maximaal 2381 bibliotheekpassen gratis verstrekken aan 2 doelgroepen. Aan mensen met een inkomensverklaring die een minimuminkomen tot 120% hebben en aan hen die een cursus volgen in het kader van de aanpak van laaggeletterdheid.
In Helmond is naar schatting 16% van de beroepsbevolking laaggeletterd, ruim boven het landelijk gemiddelde van 12%. Om daar aandacht aan te besteden stonden er begin vorig jaar 7 grote billboards in het Havenpark. Laaggeletterdheid draait om het onvoldoende beheersen van basisvaardigheden als lezen, schrijven, rekenen en ook digitale vaardigheden. Tweederde van de laaggeletterden zijn autochtone Nederlanders. Er blijkt een duidelijke relatie tussen laaggeletterdheid en armoede. Iemand die laaggeletterd is, komt moeilijker aan werk en heeft vaak een lager inkomen. Bovendien ondervinden veel laaggeletterden problemen bij het bijhouden van hun eigen administratie dat kan resulteren in schuldenproblematiek. Een gratis pas neemt de financiële drempel weg om de bieb te bezoeken.
Met deze beslissing voldoet B&W aan de in november door de gemeenteraad unaniem aangenomen motie (pdf) over het verstrekken van gratis bibliotheekpassen in strijd tegen laaggeletterdheid. De gemeente betaalt de helft van de 100.000 euro die de gratis bibliotheekpassen kosten, de andere helft betaalt de bieb.
De gemeente gaat het gebruik van de gratis bibliotheekpassen evalueren. Daarna is er een betere inschatting te maken van de benodigde middelen voor structurele aanpak. Op basis hiervan zal een voorstel volgen met structurele dekking vanaf 2018.

21 reacties:

Ze zoeken een reden om de bieb vol te krijgen, anders is dat ook weer een mislukt project.

Beantwoorden

16% zullen vast geen Helmonders zijn maar gewoon allochtonen of statushouders, dus noem het beestje bij de naam.

Beantwoorden

Autochtone Nederlanders moet u niet zo serieus nemen trouwens want het zijn die kinderen van de allochtonen die niet mee komen.

Beantwoorden

Maakt het uit wat de afkomst is dan? Ik geloof dat laaggeletterdheid de belangrijkste reden is. Een prima initiatief waar verder niemand last van ondervindt. Hopelijk draagt dit er aan bij dat die mensen, door het verbeteren van hun lees- en taalvaardigheid, beter kunnen aansluiten in de maatschappij.

Beantwoorden

De gedachte is leuk, maar het zijn juist de geletterden die boeken lezen. Ongeletterden doen dat niet en hebben weinig aan een bibliotheekpas.

Beantwoorden

@Arve Omic op donderdag 5 januari 2017 om 11:32:

Dat was ook mijn eerste gedachte, maar bij herlezen van het bericht zie ik dat de pas wordt verstrekt aan “mensen met een inkomensverklaring die een minimuminkomen tot 120% hebben en aan wie een cursus volgen in het kader van de aanpak van laaggeletterdheid”.

In het verlengde van zo’n cursus ligt bibliotheekbezoek juist zeer voor de hand.

Beantwoorden

idd. tot de ongeletterden behoren zeker een groot deel van de “allochtonen “en nieuwkomers. En niet alleen in helmond. Maar veel ..heel veel van mijn kennissen, en dat zijn echte helmonders en dan met name de wat oudere generaties, zijn ongeletterd of hebben geen of weinig opleiding genoten. Dit was al bekend vanaf de jaren ’70. Daardoor is in al die jaren een negatief zelfbeeld gevormd bij de helmonders. Daar is gelukkig een verandering in gekomen de laatste jaren. Vandaar dat dit initiatief van de bieb en de gemeente ook prima is.

Beantwoorden

Ik denk dat het sluiten van de bibliotheken in de wijken ook geen positieve bijdrage heeft geleverd aan de doelgroep waar ze nu de bibliotheek kaart aan willen geven. Iemand die bijvoorbeeld slecht kan lezen, maar ook jonge gezinnen zullen echt niet zo snel vanuit brouwhuis, rijpelberg of de omliggende wijken helemaal naar de stad gaan voor een stel boeken. Breng de bibliotheek weer terug in de wijken waardoor ook de (jonge) kinderen weer makkelijker en zelfstandig boeken kunnen halen. Maar ook weer de voorlees uurtjes terug brengen in de bieb want dat was niet alleen gezellig maar ook een stimulans om zelf te leren lezen!

Beantwoorden

Mensen meer mogelijkheden geven om te genieten van kunst en cultuur, zoals o.a. een gratis biebkaart is heel goed. Ik pleitte al eerder voor een kunst- en cultuurpas voor minima. Forse kortingen voor theater, musea en bieb. Mensen door lage prijzen voor kunst en cultuur te betrekken bij een solidaire samenleving.

Beantwoorden

Update:
Laaggeletterden blijven voortaan gratis bibliotheekpassen ontvangen
De gemeente continueert de uitgifte van gratis bibliotheekpassen om daarmee de laaggeletterdheid in Helmond tegen te gaan. B&W besloot om deze regeling voor laaggeletterden en Helmonders met een laag inkomen definitief te maken.
In januari 2017 werd bibliotheekpassen met deze gratis uitgifte, zie helemaal bovenaan. Uit de evaluatie is gebleken dat er vorig jaar 136 gratis bibliotheekpassen werden uitgegeven, een stuk lager dan het ingestelde maximum van 2381. Die gratis bibliotheekpassen hebben de gemeente 3000 euro gekost. De bibliotheek wilde deze regeling graag voort te zetten. De regeling wordt door de doelgroep bijzonder gewaardeerd, de aanvragen blijven wekelijks binnenkomen zo laat de gemeente weten. Het merendeel daarvoor meldt zichzelf, daarnaast wordt ook doorverwezen vanuit het Taalcafé of vanuit de cursus Digisterker. Deze activiteiten vinden beide plaats in de bieb.
Naar verwachting lopen de kosten voor de gemeente in 2018 en verder nog iets op door meer bekendheid en goede ervaringen van de regeling onder de doelgroep. Maar deze kosten zullen ze niet hoger worden dan 5000 euro.

Beantwoorden

Belachelijk!

Beantwoorden
Jacco van Nimwegen

Misschien beter op een groot led bord midden in de stad kunnen zetten, dan ziet ook iedereen het as. zaterdagmarkt..

Beantwoorden

Slimme zet van de bibliotheek.
Gratis klantenwerving om je klantenbestand te vergroten om zo je bestaansrecht te behouden.
Ik kan me niet voorstellen dat laaggeletterden nu de deur plat lopen bij de bieb.

Beantwoorden
Karin van der Werff

Wat een negatieve reacties ???? Ik vind het een prachtig initiatief!

Beantwoorden
Juliette van Laanen

Waarom niet voor alle Helmonders een gratis biebpas ?

Beantwoorden

Helemaal mee eens Julliette

Beantwoorden

Mooi initiatief, kost haast niks en door die gratis biebpas worden die boeken meer gelezen. Anders staan die boeken daar ook maar niks te doen.

Beantwoorden

Vindt mooi maar krijgen deze mensen ook hulp bij het lezen ? Dat zou mooi zijn

Beantwoorden

Misschien ook nog een pasje voor mensen die slechtziend zijn? Ik moest enorm lachen, een biebpas voor laaggeletterden. Alsof die komen, ze hebben nauwelijks enige diepgang en lezen ho maar. Hoogstens een boek van René v.d. Gijp, want voetbaltaal begrijpen ze dan weer wel, ha ha ha. De meeste typen en appen erop los de hele dag, gamen, films kijken, fles cola en chips erbij, dus vergeet het maar. Laaggeletterden genoeg in Helmond, maar die komen echt niet naar de bibliotheek, daar geloof ik niets van.Dit is iets als item voor Omroep Helmond, laaggeletterden interview op straat en in supermarkten. Een intervieuw van gelijke soortgenoten, da’s pas amusement!. Het helpt wellicht om de bieb gevuld te krijgen?

Beantwoorden

Angela de Waard, er zijn in de bibliotheek al meerdere (gratis) cursussen voor laaggeletterden o.a. met een buitenlandse afkomst. Dat wordt allemaal gedaan door vrijwilligers. Dit is opgezet door een voormalig hoofd van een (basis)school Willy van der Linden en die coordineert het nog altijd. Volgens mij heet het “Beter lezen en schrijven”. Ook weer zo’n mooi initiatief van Helmonders voor andere Helmonders.

Beantwoorden

“Beter lezen en schrijven”:

ik heb een jaar of tien mensen op school gezien, die Nederlands leerden via het NT2 programma (het oude Elckerlyc en ROC ter AA), het leerprogramma voor anderstaligen. Als ik ze na lange tijd weer eens tegenkom, dan merk ik dat er niet veel, van alles wat ze hebben geleerd, is overgebleven. Als ze het zelf niet bijhouden en thuis hun landstaal spreken, dan is dat niet verwonderlijk.

En zo ook met laaggeletterden: houden ze het niet bij, dan levert het niets op. Ik ken maar een paar laaggeletterden die er ook iets van hebben opgestoken. Er is er zelfs eentje in Helmond die simpele boekjes heeft gemaakt voor zijn mede-lotgenoten. Dat is nog eens goed gedaan van Theo.

Ook al hebben mensen onze taal geleerd, dan is het nog niet zeker dat ze de taal ook enigszins beheersen. Vooral het schrijven is “armoede-troef”. Dat zie ik hier dagelijks voorbijkomen op de weblog. Ze zitten dagelijks te mieren op hun facebook of andere social media en appen wat af, maar het taalgebruik geeft aan dat ze nog maar weinig in een boek kijken. Lezen is iets wat de meesten niet doen, zelfs de krant lezen ze nauwelijks.

Het is belabberd gesteld met onze eigen taal. Ik had wat taalfouten kunnen inbouwen, maar och……laat maar zitten. De enkeling die zoiets opvalt, daar besteed ik liever geen energie aan!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *