Buiten is het 7 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 80.749 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
9reacties

archieffotoDit jaar gaat de bieb maximaal 2381 bibliotheekpassen gratis verstrekken aan 2 doelgroepen. Aan mensen met een inkomensverklaring die een minimuminkomen tot 120% hebben en aan wie een cursus volgen in het kader van de aanpak van laaggeletterdheid.
In Helmond is naar schatting 16% van de beroepsbevolking laaggeletterd, ruim boven het landelijk gemiddelde van 12%. Om daar aandacht aan te besteden stonden er begin vorig jaar 7 grote billboards in het Havenpark. Laaggeletterdheid draait om het onvoldoende beheersen van basisvaardigheden als lezen, schrijven, rekenen en ook digitale vaardigheden. Tweederde van de laaggeletterden zijn autochtone Nederlanders. Er blijkt een duidelijke relatie tussen laaggeletterdheid en armoede. Iemand die laaggeletterd is, komt moeilijker aan werk en heeft vaak een lager inkomen. Bovendien ondervinden veel laaggeletterden problemen bij het bijhouden van hun eigen administratie dat kan resulteren in schuldenproblematiek. Een gratis pas neemt de financiële drempel weg om de bieb te bezoeken.
Met deze beslissing voldoet B&W aan de in november door de gemeenteraad unaniem aangenomen motie (pdf) over het verstrekken van gratis bibliotheekpassen in strijd tegen laaggeletterdheid. De gemeente betaalt de helft van de 100.000 euro die de gratis bibliotheekpassen kosten, de andere helft betaalt de bieb.
De gemeente gaat het gebruik van de gratis bibliotheekpassen evalueren. Daarna is er een betere inschatting te maken van de benodigde middelen voor structurele aanpak. Op basis hiervan zal een voorstel volgen met structurele dekking vanaf 2018.

9 reacties:

Ze zoeken een reden om de bieb vol te krijgen, anders is dat ook weer een mislukt project.

Beantwoorden

16% zullen vast geen Helmonders zijn maar gewoon allochtonen of statushouders, dus noem het beestje bij de naam.

Beantwoorden

Autochtone Nederlanders moet u niet zo serieus nemen trouwens want het zijn die kinderen van de allochtonen die niet mee komen.

Beantwoorden

Maakt het uit wat de afkomst is dan? Ik geloof dat laaggeletterdheid de belangrijkste reden is. Een prima initiatief waar verder niemand last van ondervindt. Hopelijk draagt dit er aan bij dat die mensen, door het verbeteren van hun lees- en taalvaardigheid, beter kunnen aansluiten in de maatschappij.

Beantwoorden

De gedachte is leuk, maar het zijn juist de geletterden die boeken lezen. Ongeletterden doen dat niet en hebben weinig aan een bibliotheekpas.

Beantwoorden

@Arve Omic op donderdag 5 januari 2017 om 11:32:

Dat was ook mijn eerste gedachte, maar bij herlezen van het bericht zie ik dat de pas wordt verstrekt aan “mensen met een inkomensverklaring die een minimuminkomen tot 120% hebben en aan wie een cursus volgen in het kader van de aanpak van laaggeletterdheid”.

In het verlengde van zo’n cursus ligt bibliotheekbezoek juist zeer voor de hand.

Beantwoorden

idd. tot de ongeletterden behoren zeker een groot deel van de “allochtonen “en nieuwkomers. En niet alleen in helmond. Maar veel ..heel veel van mijn kennissen, en dat zijn echte helmonders en dan met name de wat oudere generaties, zijn ongeletterd of hebben geen of weinig opleiding genoten. Dit was al bekend vanaf de jaren ’70. Daardoor is in al die jaren een negatief zelfbeeld gevormd bij de helmonders. Daar is gelukkig een verandering in gekomen de laatste jaren. Vandaar dat dit initiatief van de bieb en de gemeente ook prima is.

Beantwoorden

Ik denk dat het sluiten van de bibliotheken in de wijken ook geen positieve bijdrage heeft geleverd aan de doelgroep waar ze nu de bibliotheek kaart aan willen geven. Iemand die bijvoorbeeld slecht kan lezen, maar ook jonge gezinnen zullen echt niet zo snel vanuit brouwhuis, rijpelberg of de omliggende wijken helemaal naar de stad gaan voor een stel boeken. Breng de bibliotheek weer terug in de wijken waardoor ook de (jonge) kinderen weer makkelijker en zelfstandig boeken kunnen halen. Maar ook weer de voorlees uurtjes terug brengen in de bieb want dat was niet alleen gezellig maar ook een stimulans om zelf te leren lezen!

Beantwoorden

Mensen meer mogelijkheden geven om te genieten van kunst en cultuur, zoals o.a. een gratis biebkaart is heel goed. Ik pleitte al eerder voor een kunst- en cultuurpas voor minima. Forse kortingen voor theater, musea en bieb. Mensen door lage prijzen voor kunst en cultuur te betrekken bij een solidaire samenleving.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *