16reacties

Brouwers: Ontzorg onze verenigingen

Momenteel kom je ze overal in de stad tegen: de Ao-kanters, de Spurriezeiers, de Brouwhazen en vele anderen. Carnavalsverenigingen ademen, voor mij, carnaval in zijn puurste vorm: verbinding, verbroedering en gelijkwaardigheid. Zij organiseren dat fijne feestje. Zij zorgen dat alles gesmeerd loopt en iedereen goed carnaval kan vieren. In deze dagen zijn honderden vrijwilligers in Helmond bezig om al het gefeest op een veilige en verantwoorde manier te laten verlopen. Dat is bijzonder en daar mogen we best even bij stilstaan want veel verenigingen hebben het moeilijk.

Niet alleen de carnavalsverenigingen, ook veel sport-, muziek-, scouting- en alle andere soorten verenigingen hebben het zwaar. Het aantal vrijwilligers staat onder druk en daarmee de verenigingen zelf. In het nieuws is onderzoek aangehaald waaruit blijkt dat steeds minder jongeren tussen de 12 en 19 jaar zich willen verbinden aan een (sport)vereniging. Het brengt immers verplichtingen met zich mee en daar willen jongeren niet aan. Dat is intens zonde op meerdere vlakken, want de voordelen van een lidmaatschap zijn talloos. In een vereniging leer je dat niet het individu voorop staat, maar het samen ergens voor gaan. Je leert nieuwe mensen kennen waar je normaal misschien niet op af was gestapt. Er wordt een appèl gedaan op je verantwoordelijkheidsgevoel, je maatschappelijke betrokkenheid wordt groter en je bouwt een netwerk op.

Verenigingen hebben dus een flinke maatschappelijke functie, ze zorgen voor sociale binding. Dit betekent dat de gemeente er best een schepje bovenop mag doen om ze te steunen in moeilijkere tijden. Momenteel moeten vrijwilligers veel zelf organiseren. Hierin zou de gemeente voor een groot deel de verenigingen kunnen ontzorgen. Alle verenigingen kunnen al een beroep doen op subsidies, maar het aanvragen ervan en weten waar subsidies voor kunnen worden aangevraagd moeten leden zelf uitzoeken. Ook zou kunnen worden aangeboden om met vouchers gratis gebruik te kunnen maken van bepaalde locaties om een evenement, een optreden of een bijeenkomst te organiseren. Denk ook aan hulp bij ledenwerving, sponsoring en communicatie. Veel verenigingen zijn eigenlijk te klein om alles zelf aan te pakken; gezamenlijk staan ze veel sterker. Hier zou de gemeente regie kunnen pakken, bijvoorbeeld door een platform op te richten om kennis te delen. Dit zijn mogelijke oplossingen, meer ideeën zijn altijd welkom!

De gemeente kan op meerdere vlakken bijspringen om verenigingen te ontzorgen, want verbinding is broodnodig in de huidige samenleving.

Marlotte Brouwers
Raadslid D66 Helmond