Buiten is het 10 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 111.465 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

16reacties

Momenteel kom je ze overal in de stad tegen: de Ao-kanters, de Spurriezeiers, de Brouwhazen en vele anderen. Carnavalsverenigingen ademen, voor mij, carnaval in zijn puurste vorm: verbinding, verbroedering en gelijkwaardigheid. Zij organiseren dat fijne feestje. Zij zorgen dat alles gesmeerd loopt en iedereen goed carnaval kan vieren. In deze dagen zijn honderden vrijwilligers in Helmond bezig om al het gefeest op een veilige en verantwoorde manier te laten verlopen. Dat is bijzonder en daar mogen we best even bij stilstaan want veel verenigingen hebben het moeilijk.

Niet alleen de carnavalsverenigingen, ook veel sport-, muziek-, scouting- en alle andere soorten verenigingen hebben het zwaar. Het aantal vrijwilligers staat onder druk en daarmee de verenigingen zelf. In het nieuws is onderzoek aangehaald waaruit blijkt dat steeds minder jongeren tussen de 12 en 19 jaar zich willen verbinden aan een (sport)vereniging. Het brengt immers verplichtingen met zich mee en daar willen jongeren niet aan. Dat is intens zonde op meerdere vlakken, want de voordelen van een lidmaatschap zijn talloos. In een vereniging leer je dat niet het individu voorop staat, maar het samen ergens voor gaan. Je leert nieuwe mensen kennen waar je normaal misschien niet op af was gestapt. Er wordt een appèl gedaan op je verantwoordelijkheidsgevoel, je maatschappelijke betrokkenheid wordt groter en je bouwt een netwerk op.

Verenigingen hebben dus een flinke maatschappelijke functie, ze zorgen voor sociale binding. Dit betekent dat de gemeente er best een schepje bovenop mag doen om ze te steunen in moeilijkere tijden. Momenteel moeten vrijwilligers veel zelf organiseren. Hierin zou de gemeente voor een groot deel de verenigingen kunnen ontzorgen. Alle verenigingen kunnen al een beroep doen op subsidies, maar het aanvragen ervan en weten waar subsidies voor kunnen worden aangevraagd moeten leden zelf uitzoeken. Ook zou kunnen worden aangeboden om met vouchers gratis gebruik te kunnen maken van bepaalde locaties om een evenement, een optreden of een bijeenkomst te organiseren. Denk ook aan hulp bij ledenwerving, sponsoring en communicatie. Veel verenigingen zijn eigenlijk te klein om alles zelf aan te pakken; gezamenlijk staan ze veel sterker. Hier zou de gemeente regie kunnen pakken, bijvoorbeeld door een platform op te richten om kennis te delen. Dit zijn mogelijke oplossingen, meer ideeën zijn altijd welkom!

De gemeente kan op meerdere vlakken bijspringen om verenigingen te ontzorgen, want verbinding is broodnodig in de huidige samenleving.

Marlotte Brouwers
Raadslid D66 Helmond

16 reacties:

Interessante bijdrage.

Beantwoorden

Hadden we maar een voetbalclub die de ruimte krijgt om weer te groeien voor de jeugd hier in ‘t Haagje, zou mooi zijn he. Maarja…VERBOTEN! door o.a. D66.

Beantwoorden

Subsidies, daar heb je ze weer.
Zelf maar eens leren de broek op te houden, dat moeten ik en vele anderen ook.
Je kunt geen geld blijven uitdelen alsof het niets is om het vervolgens weer terug te gaan halen bij de belastingbetaler.
Verenigingen zijn best belangrijk, dat klopt, maar het is een keer genoeg.

Beantwoorden

De verkiezingen komen er weer aan!

Beantwoorden

De gemeente moet zich met minder bemoeien. Een kleine overheid kost minder geld. Dat moeten we willen.

Beantwoorden

Ik vind het net als @E. Betgem ook een interessante column. Verkiezingen komen er bijna altijd aan @Erik (en gelukkig maar). Zit zelf al heel lang niet meer in een verenigingsbestuur, maar zat het volgende te denken. Als er nu veel regeltjes in Helmond zijn waaraan ze moeten voldoen, ontzorg je de verenigingen lijkt mij ook met het verlagen van die regeldruk.

Vraag aan @Marlotte Brouwers: is er geen meerderheid binnen de raad voor dit idee? Soms worden columns namelijk geschreven om er een beetje druk op te zetten en wie weet is dat nu ook het geval.

Beantwoorden

@twanneman; subsidies krijgen ze al, daarom wordt het genoemd. Ik verwacht juist meer bundeling van kennis en kunde, niet per se meer subsidies.

@Erik, helaas gaan de provincies niet over onze Helmondse verenigingen..

Beantwoorden

@José, hele mooie vraag! Ik gebruik deze column om alvast wat harten warm te maken en om te polsen hoe bepaalde ideeën vallen. Ik zou hier graag meer werk van willen maken. Ik ben zelf een echt verenigingmens en zie in de praktijk dat het ze soms onnodig lastig wordt gemaakt.

Beantwoorden

Even qua bijval:
Je ziet nu vaak dat verenigingen los van elkaar opnieuw het wiel moeten uitvinden wat betreft communicatie en het werven van sponsoren. Als je dat kunt bundelen en begeleiden versterk je de communicatie, met als het goed is beter bezochte openbare evenementen en met toenemende bekendheid ook een hoger ledenaantal. Daarnaast wordt het voor grotere sponsoren interessant om bijvoorbeeld een cluster verenigingen tegelijk een beetje te sponsoren. Dat scheelt dan zowel de verenigingen als de sponsoren tijd en moeite.

Beantwoorden

Och Dedain 66 wil weer wat ophalen wat niet gaat werken.

En subsidie gaan geven aan verenigingen zoals o.a. Spurriezeiers is niet nodig. Daar komen over 3 avonden 800 mensen en dan met veel bombarie de deuren moeten vervangen.

Ik was in De Geseldonk. Drie avonden bommetje vol en een goede sfeer. Deze club kan de broek zelf wel ophouden.

Ook de AO Kanters, rampetampers, Brouwhazen en Spekzullekes kunnen dit.
Het gaat ook om de achterban.

Laten we de verenigingen die hard groeien en sport bevorderen helpen.
Bruheze, De Braak en Mierlo Hout kunnen de hulp prima gebruiken.
Laat ze de kans geven om beweging voor de jeugd te stimuleren.

Tussen Rood Wit aan de ene kant van Helmond en Mierlo Hout zit een te grote afstand.
Dus Helmond West weer helpen met het laten uitbreiden van HVV Helmond is de oplossing. Dat is geen proefballonnetje. Maar realiteit.
Wellicht wil Tuerlings van GL je steunen hij hielp zijn club PVV om zeep door voor te stemmen.

Alle succes met je club Dedain 66 en nu aan het werk met reële oplossingen die goed zijn voor de stad. En stop maar met die proefballonnen. Die hebben jullie al genoeg gedaan bij Dedain 66 om Nederland naar de kloten te helpen.

Beantwoorden

@verontruste burger: daarom noem ik ook sportverenigingen. Natuurlijk is beweging ontzettend belangrijk én het clubgevoel. Alle verenigingen en clubs hebben baat bij extra ontzorging. Ook de carnavalsverenigingen. De avonden waren vol, maar dat betekent niet dat het vanzelf gaat of dat ze er iets aan verdienen (denk alleen al aan het boeken van de zaal).
Er wordt nogal nadruk gelegd op de subsidies. Die krijgen ze al, het gaat om andere manieren om te kunnen ontzorgen.

Je noemt een paar keer het woord dedain. De column is niet denigrerend bedoeld en ik hoop ook niet dat het zo overkomt. Ik wil simpelweg de verenigingen helpen die, mijn inziens, een zeer belangrijke rol spelen in onze maatschappij. Dat geeft toch geen reden om te gaan beledigen?

Beantwoorden

Leg dan aub eens uit waarom HVV en PVV gesloopt moesten worden?
Na Haagse Boys en Klein Arsenal de volgende verenigingen aan deze kant van de stad die geliquideerd zijn. Wat zijn wij minder dan Brandevoort?

Ik vind het namelijk wel dedain dat de ene na de andere columnist hier (u bent niet de enige dus neem het niet persoonlijk) de mond vol heeft van verenigingen maar in de praktijk er totaal het tegenover gestelde gebeurd.

Beantwoorden

@Hagenees ik was er toen niet bij dus ik weet het niet goed. Ik denk dat het heeft te maken met te klein/te weinig ledentallen/te weinig vrijwilligers?

Beantwoorden

@Hagenees op dinsdag 21 februari 2023 om 14:15:
@Hagenees op donderdag 23 februari 2023 om 10:10:
@Marlotte op donderdag 23 februari 2023 om 10:39:

Deels omdat anders niet iedereen weet waar het punt van Hagenees precies over gaat: als je dit artikel B&W wil sportparken HVV en PVV sluiten én de 22 updates doorneemt, weet je zowat alles wat er daarover te weten is.

Beantwoorden

Laat maar zitten dan, succes verder in uw politieke carrière.

Beantwoorden

@wie het betreft:

Helaas hebben we vandaag een aantal reacties bij dit topic moeten verwijderen. Soms omdat er wel erg disrespectvol werd gereageerd (zoals een andere Helmonder zwaar fout uitschelden), een aantal omdat ze de landelijke politiek behandelden en eentje die zeer uitgebreid en gedetailleerd zijn/haar visie van een relatie tussen D66 en de wereldpolitiek besprak. Voor wie het nog niet wist: op De weblog van Helmond gaat het over… Helmond.
De Helmonders wiens reactie werd verwijderd en een uitgebreidere uitleg willen, mogen zoals altijd een mailtje met hun telefoonnummer sturen naar [email protected] om het een en ander te bespreken. Ook jou bellen we dan graag om het toe te lichten. In een reactie hieronder beschouwen we commentaar op dit verwijderbericht als off topic.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *