15reacties

Drumo had de primeur met E-bikes

Erik den Ruijter (57 jaar) is een geboren en getogen Helmonder. Hij groeide op in de Heistraat als ondernemerszoon van Fotozaak Den Ruijter. Hij ging naar de Sint Jan MAVO en heeft iets met techniek. Als tiener wilde hij de MTS gaan doen maar zijn plannen kregen een wending. Het gezin Den Ruijter emigreerde namelijk naar Nieuw-Zeeland. Toen hij 20 jaar was kwamen ze terug naar onze stad.

De technicus en zijn vrouw Petra begonnen in 2006 hun E-bikezaak Drumo op de Lage Dijk. Erik doet het technische gedeelte, zijn echtgenote de verkoop en administratie. Het echtpaar heeft geen personeel in dienst. Drumo is de afkorting van (D)en (ru)ijter (mo)biel. Hun fietsenwinkel zit sinds 5 jaar op de Trambrugweg in het oude pand van Ford-dealer Obers aan het kanaal. Het was in Nederland, naar eigen zeggen, de eerste onderneming die volledig gespecialiseerd was in E-bikes. Tegenwoordig blijkt dit het gat in de markt te zijn, maar dat Erik er destijds in stapte was puur toeval. Hij werkte ervoor bij Revalidatiecentrum Welzorg op de Engelseweg en had daar een voorliefde voor elektrische fietsen. De fietsenverkoper had er toen absoluut geen idee van dat het later zo’n hype zou worden.

De zaak staat vooral bekend om zijn service, Erik maakt E-bikes op maat. Ieder soort gereedschap en elk onderdeel hiervoor heeft hij op voorraad. Verder bezit deze innovator veel computerapparatuur om alles te perfectioneren. De ondernemer kijkt bij zijn product naar de lange termijn. “Je moet de mensen niet een fiets verkopen die niet bij ze past”. Erik vertelt het verhaal van een echtpaar dat een E-bike wilde kopen om meteen te gaan fietsen. Ze stonden te trappelen van ongeduld. Erik overtuigde hen dat het beter was de fiets eerst op maat te laten maken en daarom enkele weken te wachten. De kopers accepteerden het met ietwat tegenzin. Maar enkele weken daarna vertelde het stel dat ze blij waren dat ze dit gedaan hadden. Een tweedehands fiets kost bij hem rond de 700 euro, een nieuwe plusminus 2000. “Dat verdient zich makkelijk terug want je kunt er jaren mee vooruit”, aldus de verkoper.

In de coronamaanden verkocht hij niet extra veel. De stelling dat er in die tijd een run is ontstaan op elektrische fietsen, gaat volgens hem niet helemaal op. “Dat gebeurt meer in de lagere prijsklasse”, aldus deze verkoper. Zijn fietsenmakerij loopt vanwege de corona echter als een speer. “De mensen gaan in coronatijd meestal op vakantie in Nederland en willen fietstochten maken. Ze willen daarom dat hun fiets perfect in orde is!” Erik werkt tegenwoordig zelfs vaak op zijn vrije maandag.
Drumo is in het coronatijdperk gewoon open gebleven. Wel moesten er extra maatregelen worden genomen zoals de beroemde 1½ meter en het desinfecteren van de handen bij binnenkomst. Een proefritje maken blijft echter gewoon mogelijk.

Adverteren doet Erik nauwelijks en de publiciteit zoekt hij ook niet. Op het industrieterrein was hij echter weer wel 1 van de eerste die begon met Paasshows. Nu zijn die er zoveel dat je hiermee het onderscheid niet meer kan maken. Erik is er dan ook mee gestopt. Zijn klanten komen vooral door mond-tot-mondreclame. Met Drumo wil hij een goede boterham verdienen maar de E-bikeverkoper denkt niet aan uitbreiden. Genoeg is genoeg. Erik is tevreden.

Kees Gruyters maakte bijgaande foto’s