Buiten is het 18 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 97.299 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
49reacties

Middels het onderstaand persbericht laat Helder Helmond weten dat zij het “op zijn zachtst gezegd héél erg jammer” zouden vinden als de Zwarte Pieten tijdens het Sinterklaasfeest ook uit onze stad zouden verdwijnen.
Kees Gruyters maakte vorig jaar onder meer de bijgaande foto in Het Kasteel van Sinterklaas.

Helder Helmond koestert Zwarte Piet. En dat koesteren van Zwarte Piet willen wij heel graag delen met de inwoners van Helmond. Helmond is dit jaar al 15 jaar dé Sinterklaasstad van Nederland. Want sinds 2005 logeert onze Goedheiligman al jaarlijks 3 weken in het mooiste kasteel van Nederland; het kasteel van Helmond. En natuurlijk met zijn pieten! Zijn Zwarte Pieten.
Het Sinterklaasfeest bestaat al sinds ongeveer 1200, dus al meer dan 800 jaar. Tussen 1750 en 1850 kwam (donkere) ‘Piet’ erbij. En vanaf 1850, al 170 jaar, kennen we het sinterklaasfeest min of meer in de huidige vorm met een donkere knecht, die er waarschijnlijk al jaren daarvoor ook al was. Zeker is dat al in 1895 sprake was van Zwarte Piet, dit jaar dus precies 125 jaar; Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog maakten onze Canadese bevrijders er een waar volksfeest van met heel veel zwarte Pieten. Maar zwarte Piet is geen racisme. Sterker nog hij is bedacht als anti-slavernij-actie. Jan Schenkman schreef in 1850 het prentenboekje ‘Sint Nikolaas en zijn knecht’. Schenkman was lid van de ‘Maatschappij tot Nut van het Algemeen’, een club die tegen de slavernij was (die 13 jaar later in 1863 werd afgeschaft). En ‘knecht’ was een ere-titel, denk maar aan schildersknecht, bakkersknecht, enz. Knecht van een bisschop was natuurlijk helemaal een grote eer!
Het is daarom zo jammer dat sinds 7 jaar nu Zwarte Piet geheel ten onrechte in diskrediet wordt gebracht. Helder Helmond is dan ook heel erg bang dat Zwarte Piet ook uit Helmond zal verdwijnen. En dat zouden wij op zijn zachtst gezegd héél erg jammer vinden. En daarom koestert Helder Helmond Zwarte Piet. En dat koesteren van zwarte piet willen wij graag delen met alle inwoners van Helmond.
­
Michael Rieter, Martijn Rieter, Alexandra Koolen, René van de Westerlo & Louis van de Werff.

49 reacties:

Ik moet nog zien dat dat feestje doorgaat.

Beantwoorden

Aldus de WITTE leden van Helder Helmond!

Beantwoorden

Eindelijk een partij die het begrijpt en zich niet gek laat maken door de linkse deugers

Beantwoorden

“Maar zwarte Piet is geen racisme. Sterker nog hij is bedacht als anti-slavernij-actie.”

Ondertussen op internet:

Beantwoorden

Hey Jules, meelopert!! Heb jij vroeger geen sinterklaas gevierd. Hou op zeg!
Die asielzoeker die daar mee begonnen is, moet die hier nou de dienst gaan uitmaken? Ik dacht t nie!! Skup onder zun kont ken die krijgen. Flikker op met die onzin!!

Beantwoorden

Kan hiermee niet gewoon even gewacht worden tot november?. Het is net juli, doe even normaal. Ik ben ook voor zwartepiet, maar het is niet belangrijk.

Beantwoorden

Koesteren mag, maar aanpassen aan het huidige denken is beter

Beantwoorden

Als alles andersom zou zijn, dus ik (blank, wit, wat geef ik erom) zou naar Afrika gaan en daar zouden ze een zwarte sinterklaas hebben en een witte knecht, en al meer dan 100 jaar zou dit zo gevierd worden wat zou ik daar dan van vinden?

Nou? HELEMAAL NIKS, lekker doorgaan. Leven en laten leven, zoooo moeilijk tegenwoordig, alles MOET onder een vergrootglas.

Beantwoorden

Mooi zo vooral doorgaan👍

Beantwoorden

Goedzo, gewoon alle maatschappelijke veranderingen en inzichten negeren. Onbegrijpelijk dat er zo weinig gevoel is voor vooruitgang. Ik ga me weer lekker onttrekken aan die hele discussie. Domme mensen zijn nou eenmaal niet te genezen.

Beantwoorden

Geen Kasteel van Sinterklaas zonder zijn Zwarte Pieten 👍

Beantwoorden

Onze traditie en zal ok zo blijve zeker in helmond.. met zn flauwekul

Beantwoorden

Goed zo Helmond dat jullie niet als makke schapen achter deze waanzin aanlopen 💪🏿👊🏿

Beantwoorden

Het moet gewoon zo blijven, Zwarte Piet is nu eenmaal Zwarte Piet.
Waarom moet dat zo nodig veranderd worden. Dat gezeik. Daar wordt ik klotsmisselijk van!
Sinds kort moet ook ineens de geschiedenis gewijzigd worden, omdat mensen er moeite mee hebben. Slavernij en zo meer. Piet was een knecht en geen slaaf.

Waarom zou ik me moeten bemoeien met het verleden van de anderskleurigen?
Er zijn in hun landen ook dingen gebeurd die niet door de beugel kunnen.
Daar moei ik me toch ook niet mee!!

Beantwoorden

Mooi zo zwarte Piet rules hoort bij onze traditie van sinterklaas wie t niet respecteren kan pech gehad

Beantwoorden
Sylvia van den Berg

Mooi zo , is een traditie daar moeten ze afblijven!!!

Beantwoorden

Niks mooier dan de kleintje blij te maken😍

Beantwoorden

Hou vast aan de tradities , zwarte piet moet blijven , en wie het niet aanstaat , doei

Beantwoorden
Harriet Meulendijks

Ik denk dat er dit jaar een mix te zien is van traditionele Pieten en Roetveeg Pieten in Helmond.
Het woordje ‘koestert’ staat namelijk tussen haakjes 😉
Ik denk dat ze het langzaam gaan afbouwen.
Ben benieuwd naar het volgende nieuwsitem.
Fijn dat ze nog steeds over het uiterlijk van Piet nadenken.

Als het aan de mensen had gelegen die alle verandering willen tegenhouden dan hadden we nu nog slavernij, mochten homo’s niet trouwen, mochten transgenders geen gendertransitie en zouden vrouwen niet mogen stemmen.
Het is maar goed dat “wij” ons steeds maar aanpassen! Stilstand is achteruitgang. En wat “kost” het ons nou echt als we het uiterlijk van zwarte piet aanpassen?
Er veranderd niets aan dit fantastische volksfeest

Beantwoorden

Mooi zo goed bezig en zo houden

Beantwoorden

@Ivo van Rossum op woensdag 1 juli 2020 om 12:10:

>>>Als het aan de mensen had gelegen die alle verandering willen tegenhouden dan hadden we nu nog slavernij, mochten homo’s niet trouwen, mochten transgenders geen gendertransitie en zouden vrouwen niet mogen stemmen.<<<

Nogal kort door de bocht vind ik.
Moeten Nederlanders zich dan aan alles aanpassen? Zonder er tegen in te gaan? Kunnen andere mensen zich ook niet een keer aanpassen? Moet alles eenrichting verkeer zijn? Stoppen met alles tradities omdat een groepje dat wil?
Op iedere slak zout leggen? Alle geschiedenis boeken verbranden?

Wat wil je?

Beantwoorden

@Twanneman op woensdag 1 juli 2020 om 13:04:

ben het helemaal met je eens Twanneman. Die Ivo heeft geen plank, maar een deur voor de kop. Zwarte Piet heeft niets te maken met al de zaken die die Ivo even opsomt. Geklets in de ruimte en dat is het grote probleem. Zwetsen en elkaar napraten, dat is papegaai-gedrag!

Beantwoorden

@Ivo van Rossum op woensdag 1 juli 2020 om 12:10:

Als toevoeging op Twanneman : Zwarte Piet heeft NIETS met slavernij te maken

De voornamelijk linkse media zijn grotendeels schuld aan deze discussie, door mensen als Akwasi een podium te geven. Hij legt onterecht de link tussen Zwarte Piet en slavernij. Nog lachwekkender feit is dat Akwasi’s voorouders rijk zijn geworden door slaven te verkopen.
Nee, laat al die getinte Kickout fans eerst maar eens kijken naar de misstanden in de landen waar hun roots liggen, dat zijn veel grotere problemen dan onze Zwarte Piet traditie !
En de blanke, veelal linkse rakkers, hou op met je geknuffel en ben trots op onze tradities. Je zou als blanke eens moeten proberen een traditie te laten verdwijnen in een van oorsprong gekleurd land, denk dat je kopke zo rolt !

Beantwoorden

Terwijl het eigenlijk geen enkel verschil zou maken voor dit feest, wanneer de pieten voortaan roetvegen zouden hebben. Het is nog logisch ook! Ons land heeft prachtige tradities die ook kunnen veranderen door de jaren heen. We zijn toe aan deze verandering, einde discussie. Het is nooit goed geregeld voor iedereen, maar ik denk dat we hierdoor stappen zetten, in de goede richting, zonder een fantastisch feest af te schaffen! 🧡

Beantwoorden
Nina van Stiphout

@Jan op woensdag 1 juli 2020 om 14:11:

De reden dat deze zinloze discussie ieder jaar zo kort door de bocht gevoerd wordt is dat er altijd weer dat gemekker over ‘de voornamelijk linkse media’ aangehaald wordt. Wat een onzin. Dat corpsbal Rutte twee weken geleden zegt dat zijn zienswijze over Zwarte Piet veranderd is, hoor je nergens terug in opmerkingen over ‘rechtse politici’. Het lijkt verdomme Trump wel met zijn gejank over linkse media. Vergelijk het inhoudelijke niveau eens van de Volkskrant met de Telegraaf. Inhoud versus sensatie. Feiten versus onderbuikgevoel.
Als Zwarte Piet verdwijnt (ik hoop zelf absoluut van niet!) mogen van mij ook alle PVV’ers en FvD’ers met hun complottheorieën over ‘linkse media’ terug naar hun eigen land (de kleuterschool).

Beantwoorden

Zwarte piet is racisme

Beantwoorden

Sjongejongejonge, hartje zomer en dan dat gedoe over zwarte piet! Wanneer houdt dat eens op?

Beantwoorden

@Bilal Sayilir op woensdag 1 juli 2020 om 16:22:

je weet gewoon niet wat racisme is. Dat is jullie denkwijze. Ik bemoei me toch ook niet met jouw cultuur, waar ik van denk dat ene Erdogan de boventoon-smoel voert!

Beantwoorden

Tja … je was geen racist en je bent geen racist … je hebt daar heel goed over nagedacht. Je hebt nooit racistische gedachten gehad bij Zwarte Piet … Piet was zwart omdat hij door de schoorsteen kwam … dat kwam door de roet. Had niets met huidskleur te maken tenminste die link heb jij nooit gelegd. En Zwarte Piet een knecht ? Zelf ben je ook levenslang in loondienst voor een klein salarisje en als huurslaaf betaal je daarvan de hoofdprijs aan de corporatie die je hebt opgericht en waar je buiten bent gezet. En als je dan nu omwille van de veelgevraagde empathie (!?) besluit om Zwarte Piet dan maar in te ruilen ? Lijkt het dan warempel niet juist of je wel een racist was.Moeilijk hoor.

Beantwoorden

Als kind was ik eens bang voor een strijkplank in mijn slaapkamer. In de schemering zag ik in de schaduw ervan een heks. Mijn vader deed het licht aan om te laten zien dat het toch echt maar een strijkplank was. Maar zodra het licht weer uitging, zag ik toch echt een heks. Uiteindelijk heeft mijn vader de strijkplank anders neergezet en kon ik rustig slapen.

Met Zwarte P. is het net zoiets. In het licht van de Nederlandse cultuur heeft hij niks met racisme te maken, maar als anderen het er toch in zien, waarom zouden we niet iets veranderen om dat beeld weg te nemen? Juist omdat het Sinterklaasfeest niet om de kleur van P. en S. draait (maar om de cadeautjes) is een ander kleurtje toch niet te veel gevraagd?

Het Sinterklaasfeest weer leuk maken voor iedereen heeft niets te maken met tradities overboord zetten of zwichten voor bemoeienis van buitenaf. Je laat ermee zien dat de mening van de ander ertoe doet, ook als je het met die ander niet eens bent.

Beantwoorden

Zwarte Piet is passé. Tradities veranderen altijd. Als men daar stug aan vashoudt is men een zuurpruim.

Beantwoorden

Sander Lam:Je laat ermee zien dat de mening van de ander ertoe doet, ook als je het met die ander niet eens bent.

Er worden mijns inziens mij de laatste tijd veel te veel meningen opgedrongen. Ik moet blijkbaar gaan denken als anderen. Mooi niet. Mijn denken is van mij en blijft van mij! En kom niet met racisme, want ik ben helemaal geen racist. In tegendeel zou ik zeggen. Ik ben al mijn hele leven voor een buitenlander aangezien!

Beantwoorden

Zwarte Piet moet zwart blijven. Mocht verandering afgedwongen worden, zoals in Hoek van Holland geprobeerd is, intrekken van subsidie, houd dan maar een collecte. Weet zeker dat de Helmonders graag in de buidel tasten voor zwarte piet.

Beantwoorden

Gewoon laten zoals het hoort. Alleen de grote ( volwassen) mensen maken er een racisme kwestie van. Denk je nu echt dat kinderen zo denken. Laat het een kinderfeest blijven.

Beantwoorden

Zo is het s.w. Alles wordt ons opgedrongen, het heeft voor mij persoonlijk niets te maken met het feit dat Piet perse zwart moet zijn, maar waar ik me mateloos aan stoor is dat alles wordt opgedrongen op een achterbakse en laffe manier, jaren geleden door een paar wietrokende en pillen slikkende steun trekkers in gang gezet, een stel krakers, klaplopers.
En dan komen die achterlijke ambtenaren met een lul verhaal, sommige dan, dat we mee moeten met de tijd. EEN ECHTE NEDERLANDER PIKT DIT NIET, HET IS ONS FEESTJE, ONZE TRADITIE. Zo, ik ben er klaar mee.

Beantwoorden

@s.w. op woensdag 1 juli 2020 om 18:44:

Heb je behalve mijn laatste zin ook mijn eerste alinea gelezen?

Mijn vader deelde mijn kijk op de zaak niet, maar hield er wel rekening mee. Zo kwam hij tot een oplossing waar we allebei vrede mee hadden.

Heb ik hem daarmee een mening opgedrongen?

Beantwoorden

@Sander Lam op woensdag 1 juli 2020 om 23:12:

sorry, in plaats van plank/deur bedoelde ik strijkplank. Maar wat heeft dat met Zwarte Piet te maken. Ik zal de zaak verder maar met rust laten, want er zijn nu eenmaal mensen voor en er zijn mensen tegen. En dat heeft wel met Zwarte Piet te maken.

Beantwoorden

My two cents, eenmalig en alleen omdat het mij te gek is dat nu al op 1 juli met het gezeur begonnen wordt dat nooit tot een eind zal komen, behalve als beide kampen wat water in de wijn doen:

Degenen waar het bij dit kinderfeest omgaat zullen er geen moeite mee hebben dat een piet rood, groen, blauw, … (en dus ook zwart of wit) kàn zijn, of met bloemetjes of vlindertjes of … op het gezicht. Het kan een gevarieerd en leuk schouwspel worden.

Het lijkt me dat je dan strikt genomen zou moeten spreken van een rode, groene of blauwe piet of bloemetjespiet, dus zonder hoofdletters. Maar dan kom je in de knoop met het ingeburgerde Hoofdpiet of Schimmelpiet, of …
Eh, pardon: de Paardenpiet bedoel ik natuurlijk, ook al is er maar 1 paard.

Door zo’n diversiteit hoef je ook geen onbegrijpelijk verhaal over een schoorsteen op te hangen. Het laatste dat we moeten willen is immers zo’n ongewassen roetveegpiet of Roetveegpiet: immers pedagogisch totaal onverantwoord.

Sinterklaas heeft helpers, daar is toch niets mis mee? Het zou te gek zijn om die aandeelhouders of werknemers te noemen en ondergeschikten of hulpjes zal ook wel op bezwaren stuiten. Helpers heeft het nadeel dat er tegenwoordig ook helpsters zijn. Een knecht of hulp kent geen vrouwelijke vorm en lijkt mij prima.

Ik hoor ook wel eens zeggen dat kinderen bij een andere kleur dan zwart gemakkelijk oom Bas of buurvrouw Elise zouden herkennen. Ik geloof daar niet in of dat komt dan door een slecht rollenspel en/of pas op een leeftijd dat ze alleen nog in Sinterklaas zeggen te geloven vanwege de cadeaus…

Beantwoorden

Helder Helmond moet zich diep gaan schamen. Zelfs hun verhaaltje gaat mank. Kennelijk zijn jullie er niet voor alle helmonders

Beantwoorden

Ik word hier zo schijtziek van, van die hele zwarte pieten discussie. Laat het blijven zoals het altijd is geweest, nooit maar dan ook nooit gezeik over geweest, en de laatste jaren niks anders dan dat, en het word ieder jaar eerder die discussie, nu is het al vanaf juni aan de gang, de zomervakantie moet nog beginnen.

Beantwoorden

Zwarte piet weg , you can`t always get what you want zoals de Stones zongen .Ik zie ook liever geen zwarte die overvallen plegen wanneer word daar dan meegestopt als tegenprestatie.

Beantwoorden

Gaaaan we weer!!🤦🏽‍♀️😩 om een KINDERFEEST….mensen hebben echt niks te doen….🤪

Beantwoorden

@Toverdaas op donderdag 2 juli 2020 om 04:30:

Goed gezegd. Wat het beeld bij kinderen betreft: ik heb eens een filmpje gezien van een kleuterjuf die een verhaaltje vertelde over Sinterklaas. Terwijl ze dat deed, verkleedde ze zich voor de ogen van de kinderen als Sinterklaas.

Toen vroeg ze “Waar is de juf gebleven?” De kinderen wisten het niet, kwamen met theorieën. “De klas uit gelopen.” (Juf/Sinterklaas wees erop dat de deur al die tijd niet open was gegaan.) “Door het raam naar buiten geklommen.” (Juf/Sinterklaas wees erop dat het raam dicht was.)

Vervolgens deed ze al pratend haar vermomming weer af. De kinderen reageerden dolenthousiast. “Juf, Sinterklaas is net geweest!”

Mensen hebben weleens een vertekend beeld van de werkelijkheid. Daar kun je maar het beste een beetje pragmatisch mee omgaan.

Zo zie ik het. Maar ik kan er natuurlijk naast zitten.

Beantwoorden

Michael Rieter, als je nou toch weet – en dat weet je inmiddels toch wel – dat er zoveel mensen zijn die er last van ondervinden dat Piet zwart is, dat ze het als pijnlijk ervaren, waarom zou je dan zo halsstarrig vast willen houden aan Zwarte Piet? Welk genoegen schep je daarin? Waar ben je bang voor? Er gaat echt geen traditie verloren als Piet niet meer zwart is. De politiek is er toch om bruggen te bouwen, niet om forten te versterken. Michael, matje, kom op zeg. Ruil je hardvochtigheid op dit punt in voor hartelijkheid. Laat iedereen aanschuiven. En het argument dat ik in Helmond weleens heb gehoord, dat Zwarte Piet nou eenmaal zwart moet zijn, omdat hij Zwarte Piet heet, is echt niet houdbaar. Het woord ‘groenten’ zou aangeven dat groenten altijd groen moeten zijn. Maar denk eens aan rode bieten, aan rodekool, aan radijsjes, aan rode paprika. Michael, wees niet kleinzielig, maar ruimhartig.

Beantwoorden

Hoe moe kan je worden van alle berichten dezer dagen in de kranten en op de televisie. Eerst kwam Corona. Waarvan ik niet zal zeggen dat het een griepje is. Een familielid van me is er aan overleden. Maar hoeveel mensen zijn nu ondertussen zo angstig gemaakt en hebben er smetvrees aan overgehouden? En dan mogen de mensen die ziek worden van eenzaamheid zeker niet vergeten worden. Blijf vooral ver van elkaar vandaan en knuffel niemand. En toen kwam het racisme ineens iedere dag overal in het nieuws erbij. Alle humor en satire wordt nu onder de loep genomen. Elke verouderde serie waar in een racistisch element zat wordt van YouTube verwijderd. Het moet niet gekker worden.
Racisme is absoluut verkeerd. Maar niet alleen BLM mensen hebben daar mee te maken.
Maar zet je schouders er eens onder en maak zelf wat van je leven. Door alsmaar te lopen schreeuwen en janken dat je je achtergesteld voelt lost echt niets op.
Dat moesten mijn voorvaderen ook. Als Hugenoten werden ze door de Fransen massaal vermoord en miljoenen zijn Frankrijk moeten ontvluchten. Jeetje ik denk dat ik me eens bij Macron ga melden voor een schadevergoeding omdat ik het er nu nog moeilijk mee heb.
En nu wederom in juli begint het weer over zwarte Piet. Ga verdorie eens kijken op de Antillen hoe daar de zwarte Pieten hun bruine gezicht pikzwart maken. En niemand heeft daar een probleem mee. Dolle pret hebben ze met z’n allen.
De media spelen een grote rol in mensen van allerlei pluimage tegen elkaar op te zetten. Iedere dag weer!
Ik zou zeggen gun iedereen zijn eigen feest, ben eens wat aardiger tegen elkaar en zoek niet overal iets achter. Zet de TV wat vaker uit, dat geeft rust.

Beantwoorden

Wat ’n nieuws zeg, hebben jullie niks anders dan de mensen tegen elkaar op te zetten
Schaam jullie 🤮🤮🤮

Beantwoorden

@Wim Daniëls op donderdag 2 juli 2020 om 09:28:

Wat een slap gezever van je Wim.
‘ Welk genoegen schep je daarin? Waar ben je bang voor?’
En dan eindigen met hem kleinzielig te noemen.

Waarom, omdat hij een andere mening en kijk heeft op zaken?
Over bekrompenheid gesproken.

Vriendelijke groenten,

Beantwoorden

Wim Daniëls, als je nou toch weet – en dat weet je inmiddels nog steeds niet – dat er zoveel mensen zijn die er last van ondervinden dat Zwarte Piet verdwijnt, dat ze het als pijnlijk ervaren, waarom zou je dan zo graag willen opdringen dat Zwarte Piet niet meer mag? Welk genoegen schep je daarin? Ben jij bang voor KOZP? Er gaat echt een inheemse traditie verloren als Piet niet meer zwart is. De politiek is er toch om cultureel erfgoed te bewaken, niet om linkse forten te versterken. Wim, matje, kom op zeg. Ruil je hardvochtigheid op dit punt in voor hartelijkheid. Zorg ervoor dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking überháupt wil blijven aanschuiven. En het argument dat ik in Helmond vaak heb gehoord, dat Zwarte Piet nou eenmaal zwart moet zijn, omdat hij Zwarte Piet heet, is houdbaarder dan groenten. Wim, wees niet kleinzielig, maar ruimhartig.

Beantwoorden

Toch sneu voor nageslacht van de familie Rieter & co. Die kijken over een paar decennia terug en zien dan dat hun familie aan de verkeerde kant van de geschiedenis stond.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *