Buiten is het 15 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 103.409 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
101reacties

Zondag 17 november komt Sinterklaas met zijn Zwarte Pieten per stoomboot uit Spanje weer in Helmond aan. Dat liet de PersPiet alvast aan ons weten. Een dagje eerder is in Apeldoorn de landelijke intocht van de Sint. Daar zullen voor het eerst alleen maar RoetveegPieten meelopen.
Nadat het hele gezelschap in onze stad op de kade staat, volgt een officieel welkom. Daarna wordt er zoals altijd in de stad feest gevierd. Moe en hopelijk voldaan gaan de Goedheiligman en zijn gevolg na het feesten naar het kasteel. Daar zullen zij voor het vijftiende jaar op rij logeren.
Maandag heeft de Sint een rustdagje, maar daarna mogen alle lieve kinderen hem tot en met dinsdag 3 december bezoeken. Op woensdag 4 december is er een aangepast programma voor speciale gasten.
In Het Kasteel van Sinterklaas kunnen de grote en kleine kinderen een kijkje nemen in de pepernotenbakkerij, de schatkamer met de cadeautjes, de Pietenschool en op de Pietenzolder. En als de Wegwijspiet het niet vergeet, ontbreekt de prachtige werk- en slaapkamer van Sint-Nicolaas niet in de route. Maar ook op het terrein voor het kasteel is weer van alles te doen.
Overal zie je Zwarte Pieten die graag met je willen spelen, Amerigo staat er in zijn stal, de Smulpiet zorgt dat er gesmuld kan worden, er zijn shows en er kan geknutseld worden.
Zoals je ziet, wordt het Sinterklaasfeest in Helmond dit jaar traditioneel gevierd. De beste vriend van ons allemaal hoopt dat het wederom een geweldig kinderfeest wordt. Hij heeft de LeesPiet dit jaar opdracht gegeven hier mee te lezen. Discussie is goed, lieve kinderen reageren hieronder netjes (dat kan op de weblog zoals altijd zonder inloggen of zoiets) en stoute kinderen niet. #doeslief

In de reacties hieronder staan updates.

101 reacties:

Precies zoals het hoort ????

Beantwoorden

Zwarte pieten top. Roet en veeg gekleurde pieten. Dan kom ik niet.

Beantwoorden

De kleine hier stond al helemaal te trappelen van ongeduld toen ik het voorlas. 🙂 En gelukkig hebben we dit jaar kaartjes.

Beantwoorden

Gewelig want zo hoort het…

Beantwoorden

Zo hoort het het……dat doet helmond dan wel weer goed ????????????????????

Beantwoorden

In Helmond komen iig nog Zwarte Pieten zoals het hoort.????????

Beantwoorden

Top! Gewoon zwarte Piet????

Beantwoorden

In Helmond snappen ze het tenminste nog.
Zo hoort het. ????????????

Beantwoorden

????????????

Beantwoorden

Totdat de deugbridage hier boots on the ground krijgt… ????

Beantwoorden

Geweldig zo hoort het ook

Beantwoorden

Beantwoorden

Hallo allemaal hier met martien ik ben trots op míjn stad Helmond met sinterklaas en lekker zwarte Pieten en anders niet oké punt uit

Beantwoorden

Dat is een leuke tijd…heel zeker..????

Beantwoorden

Goed bezig , zo hoort het

Beantwoorden
Harriet Meulendijks

Goed zo, gewoon zoals het hoort, PUNT????????

Beantwoorden

Zo hoort het….trots op Helmond ????????????????

Beantwoorden

Zo hoort het ook het is ons cultuur basta

Beantwoorden

Dat vind ik geweldig. Daarin is Helmond dan weer wel oké. En op dit gebied ben ik dan ook trots op Helmond,sterker nog apetrots.

Beantwoorden

TOP Helmond, dat jullie niet zwichten voor de anti Zwarte Piet activisten????

Beantwoorden

Geeft een beetje gedateerd beeld van dit hele leuke feest. De verandering naar een niet Zwarte Piet is in gang gezet en is niet te stoppen. Uw kind/kleinkind dat over 5 jaar geboren wordt zal er geen last van hebben. Weest gerust!

Beantwoorden

???? top. Zo hoort het.

Beantwoorden

Ik had niet anders vewacht ????????????????????????????

Beantwoorden

@Johan Megens, vrees dat je gelijk hebt over de niet te stoppen overgang naar een niet zwarte Piet…..maar triest is het wel dat onze regering, bestaande uit mensen met een ruggengraat van een mossel, toegeeft aan druk van een héél kleine minderheid in ons land en aan een troela uit Afrika, die verzonnen heeft dat het met slavernij te maken heeft !!!
Trots op onze stad, dat die tenminste vooralsnog niet wijken voor een zéér kleine minderheid, houden zo !

Misschien dat het tijd wordt voor een bindend referendum met betrekking tot de zwarte Piet- kwestie…. och stom van me…dat wordt dan toch weer niet bindend verklaard door die slapjanussen in Den Haag….grrrrr vreselijk….

Beantwoorden

Opvallend dat juist tegenstanders van een discussie over Zwarte Piet die discussie nu zelf aanzwengelen.

Persoonlijk ben ik niet voor of tegen Zwarte Piet. Voor mij draait het feest om de chocoladeletters. Dat de verpakking ervan tegenwoordig P-neutraal is, doet niets af aan de smaak.

Beantwoorden

@Sander Lam: er wordt toch alleen gereageerd op de door het weblog geplaatste stuk, heeft toch niks met discussie aanzwengelen te maken.
Er zijn in Helmond (en Nederland) gewoon veel meer voorstanders van de traditionele zwarte Piet, dat is nu eenmaal een feit !
Feit is ook dat de zogenaamde “Haagse politieke correctheid” de meerderheid van inwoners van Nederland willen doen bezwijken onder de mening van een zéér kleine minderheid !!!!
Ik heb een behoorlijk aantal Surinamers, Antillianen en zelfs Afrikanen in mijn kennissenkring en die begrijpen niets van de zwarte Piet-discussie…..in de Antillen schilderen ze Sinterklaas wit…. moeten wij daar dan ook over vallen ???
Wanne zwetspraat, man man …

Het lijkt er meer op dat jij wat olie op het vuurtje wilt gooien, m.a.w. net doen alsof een meerderheid vindt dat zwarte Piet moet verdwijnen…..

Beantwoorden

@jan Je gaf eerder al aan dat de echte zwarte piet gaat verdwijnen. Je gaat uit van een zeer kleine meerderheid die dat wil. Hoe weet je dit? Is de bubble waarin je leeft niet te klein? Landelijk zijn er heel veel initiatieven om blackfacing te reduceren. Beweeg mee met de tijd! Maak een zwarte vrouw niet uit voor troela en verwacht zeker niet dat de regering gaat bepalen welke kleur zwarte piet heeft.

Helmond blijft NU zwarte pieten handhaven en lopen daarmee jaren achter op de landelijke ontwikkelingen. Dat gebeurt inderdaad wel vaker in Helmond. Nog een paar jaar en je ziet hier ook bijv. veegpieten. Kinderen vinden dit niet erg, zien dit verschil niet en jij kan weer genieten van hun gedrag zonder je tenen te krommen van ergernis. Succes!!!

Beantwoorden

Nog even en niets is meer “‘Nederlands”. Tradities gaan gewoon op de schop, omdat bepaalde types zich aangesproken voelen (en naar mijn idee behoorlijk publieksgeil zijn en graag zichzelf in de krant zien staan of op t.v. hun smoelwerk laten zien). Moeten we ons nu in alle gevallen om laten lullen! Vooruit dan!

Het wordt tijd dat we nu maar eens over de Paashaas gaan beginnen. Haas, wat haas. Konijntje of ieder ander dier is okay. Maar een haas. Weg ermee!

Beantwoorden

@Johan Megens : zullen we samen, om te beginnen in Helmond, de deuren langs gaan om te vragen wat de gemiddelde inwoner vindt ?
Dan weet ik zeker dat mijn “bubble” een stuk groter is dan jij beweert !
Feit is gewoon dat deze hele slaven-kwestie door de grotendeels linkse publieke omroep is/wordt aangezwengeld en waarschijnlijk jou ook doen geloven dat de meerderheid tegen zwarte Piet is.
Ik snap ook wel dat voor kinderen het géén snars uitmaakt of een Piet zwart, wit of gekleurd is. Feit is dat de traditie verteld dat de Piet zwart is en nooit of te nimmer wordt gerept dat het slaven zouden zijn
Trouwens mijn uitspraak ” troela”heeft niets met kleur van doen, troela geldt ook voor bijvoorbeeld Diewertje Blok en die is behoorlijk wit niet ? 🙂

Beantwoorden

@jan Dieuwertje Blok is geen troela uit Afrika zoals je eerder zei.

Beantwoorden

Top Helmond ☻

Beantwoorden

Een Piet is gewoon zwart ### zwarte Piet.!!!!!!!!!

Beantwoorden
Annefien van der Weijden

@Johan Megens :
nee klopt die is niet uit Afrika, maar wel net zo’n troela als die uit Zambia (Achiume), waar moeit ze zich überhaupt mee??? Ze kan zich beter over de misstanden in haar eigen land druk maken !!!
Jaren heeft Diewertje de kost verdiend aan de zwarte Pieten, hoezo hypocriet ???
Doe onderstaand linkje maar eens kopiëren/plakken, zul je zien dat het één grote verzonnen zwarte Pieten- kwestie is….

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/zwarte-piet-is-nooit-een-slaaf-geweest~b19011ef/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

Beantwoorden

@jan Maak je niet zo druk man. Ik heb het nooit over slaven gehad. Je lijkt wel een zwartepietentrauma te hebben. Beweeg mee met de tijd. Ze worden langzaam witter, je kunt er langzaam aan wennen. Rustig!

Beantwoorden

@Jan op maandag 14 oktober 2019 om 22:52:

Interessant artikel: Piet is dus van alle tijden en overal, niks Nederlandse traditie.

Beantwoorden

@Sander Lam op dinsdag 15 oktober 2019 om 11:10:

het is wel degelijk een traditie in ons land. Dat ook elders zoiets bestaat doet niet ter zake. Intussen word ik doodziek van dat geneuzel. En of ik met de tijd mee moet bewegen, zoals Johan dat noemt, maak ik zelf wel uit.

En…………laat de kinderen toch genieten, Piet zwart of Piet wit. Maak hem gewoon rood. Maar daar zal dan ook wel commentaar op komen.

Beantwoorden

Klaprozen zijn rood en Pieten zijn zwart

Beantwoorden

Update 1:
Volgende week komt de Sint weer met zijn Zwarte Pieten per stoomboot
Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint! Volgende week zondag om 13.00 uur zijn de Sint en zijn Zwarte Pieten weer in Helmond. Via de opgeknapte Julianabrug komt hij ook dit jaar weer per stoomboot en zorgt onze burgemeester met Bart & Theo voor een fijne ontvangst. Dat mailde de PersPiet aan alle journalisten met daarbij de foto van de intocht van vorig jaar die FotoPiet Jan toen maakte.
Daarna klimt de Sint op zijn trouwe schimmel Amerigo en rijden ze, vergezeld door ‘speciale gasten’ in de Sint Express, naar de Markt. Nieuw dit jaar is dat deze optocht nu ook over het voorterrein van Het Kasteel van Sinterklaas gaat. De route van de optocht is op dit kaartje te zien. Vanaf 14.00 uur is Sinterklaas op de Markt aanwezig en krijgen alle kinderen de gelegenheid hem persoonlijk te ontmoeten. Sinterklaas heeft beloofd om enkele lenige CircusPieten mee te nemen. Er zijn daarnaast allerlei leuke optredens die middag op het podium op de Markt. Van dans, zang tot muziek. Ook Kidz-DJ gaat er samen met alle kinderen weer een fijn feestje van maken.
Een paar uur later neemt Sint-Nicolaas afscheid en vertrekt hij met al zijn pieten naar Het Kasteel van Sinterklaas. Maandag hebben ze dan een welverdiende rustdag na hun lange reis vanuit Spanje en het hopelijk fijne feestje op de Markt. Maar vanaf dinsdag 19 november mogen de kinderen hem bezoeken. Want dan zijn alle Zwarte Pieten uitgerust en vanaf dan gaan de kasteeldeuren open.
De kaartjes voor Het Kasteel van Sinterklaas zijn door middel van lotingsrondes in de verkoop gegaan en zijn helemaal uitverkocht. Maar de pechvogels hoeven niet te huilen. Er zijn nog gratis kaartjes voor het Sinterklaasfeest op zondag 24 november in de Sint-Luciakerk in Mierlo-Hout. Aanmelden kan door een e-mail te sturen.
Op het terrein vóór het kasteel is weer veel vermaak voor jong en oud. In Het Theater van Sinterklaas treedt Clown Frenky elke dag op en in De Knutselclub van Sinterklaas worden weer dagelijkse knutselworkshops gegeven, kaartjes kosten 2 euro. In het weekend zijn er diverse optredens, oud-Hollandse spelletjes en er kan een ritje worden gemaakt in de draaimolen. In De Smulwinkel van Sinterklaas staat dit jaar een echte bakker die ter plekke verse speculaas maakt.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op zaterdag 9 november 2019 om 06:00:

Wat leuk weer voor al die kinderen…die vol smart aan het wachten zijn❤️mooiste tijd van het jaar voor deze kinderen…magisch????

Beantwoorden

Ik vind dat Mooi, geen discussies en gewoon zwarte pieten????

Beantwoorden

Mooi we zijn weer zoals jaaaaaaren,van de partij,met de klein kinders, ????????????……

Beantwoorden

Kus Pietje

Beantwoorden

Zaterdag 16 nov tussen 14.00 en 16.00 is de Sint en pieten in winkelcentrum Brouwhuis

Beantwoorden

Beantwoorden

en echte Zwarte pieten zo als het hoort

Beantwoorden

Zo blijven de mensen ook zeker komen

gewoon zoals het al jaren gaat zwarte pieten

En geen discusies

Beantwoorden

1000000000 punten voor Helmond gewoon ZWARTE Pieten.Geweldig.

Beantwoorden

Geweldigg
En zoals het hoort

Beantwoorden

Zo’n vertederende foto, ik wil weer 6 jaar zijn!

Beantwoorden

Super gezellig sinterklaas en zijn zwarte pieten

Beantwoorden

Het Zwarte Pieten lijkt me een uitgemaakte zaak. Helmond is voor.
Máár, sorry dat ik erover begin en misschien een beetje een grote zeur lijk: maar is een stoomboot niet een heel verkeerd signaal naar met name de goedgelovige kinderen. En dat in een tijd waarin de van CO2 en PFAS hoogtij vieren. Ben ik de enige die het gevaar ziet? Over acht dagen hierdoor een bouwstop of met 15 km/u over de Traverse… Dan wil ik de Helmonder wel eens horen. Dat moeten we niet willen. Ik zeg elektrisch!

Beantwoorden

Goed Helmond blijf baas in eigen stad zo als het was en is

Beantwoorden

@Maarloes op zondag 10 november 2019 om 15:03:

Ik zie het probleem niet. Stoom is heet water, niks mis mee. Mits de voor de verhitting benodigde energie duurzaam wordt opgewekt. Er is vast wel een groene Piet die dat regelt.

Beantwoorden

Sinterklaas ergens aan het begin van de jaren 50 in Helmond. Hij is wat ouder geworden, maar verder is er eigenlijk niks aan hem veranderd.

Beantwoorden

@Maarloes op zondag 10 november 2019 om 15:03:

Maar Loes toch…..

Beantwoorden

Geweldig! Heb vroeger ook altijd genoten met mijn kids.
Veel plezier voor iedereen met kleine kindjes….

Beantwoorden

Kun je sinterklaas zien in kasteel met je kids en foto maken zou leuk zijn 3 jaar geleden was dat wel

Beantwoorden

Waar een kleine stad,groot in kan zijn. Trots op Helmond ❤

Beantwoorden

@punt-uit op woensdag 16 oktober 2019 om 13:31:

ik ben blij voor je dat je geen veld vol afrikaantjes hebt laten zien dan waren de rapen gaar geweest!

Beantwoorden

Beantwoorden

Nog maar 1 nachtje slapen en dan is de Sint er weer met zijn Zwarte Pieten.

Beantwoorden

@jan van grootel op donderdag 14 november 2019 om 03:17:

ja, misschien mogen we vandaag of morgen die bloemetjes ook niet meer zo noemen. Wat maken we er van? Ha, ik weet het: “Helmonderkes”!

Beantwoorden

Wat een super geweldig kinderfeest

Beantwoorden

@Wim van den Broek op zaterdag 9 november 2019 om 10:05:

Kijk hoe mooi zwarte piet

Beantwoorden

gelukkig een echte zwarte piet ????????

Beantwoorden

@Wim van den Broek op zaterdag 9 november 2019 om 10:05:

Waarom is hier toch zo’n ophef over, kijk het kindje is genieten #gezeur rond zwarte piet zo zinloos!!!

Beantwoorden
Esther van den Eventuin

Ik hoop dat de discussie nu over is.
Iedereen die een hekel aan Zwarte Piet heeft of het als racisme ziet, moet maar ergens anders gaan wonen.
Kleine kinderen genieten van de échte Zwarte Piet. Hoe zwarter hoe liever!!

Beantwoorden

Prachtig om te zien genieten sámen veel plezier nog sámen

Beantwoorden

Ben benieuwd morgen mij kleinkinderen Sinterklaas afhalen in Helmond. Zo lieve foto van Ryan ♥♥????????

Beantwoorden

vandaag al in brouwhuis… was weer een topdrukte ook!! ????????????

Beantwoorden

@Wim van den Broek op zaterdag 9 november 2019 om 10:05:

Wat een superlieve foto

Beantwoorden
Anita van den Bogaard

@LoeLoe Holzken op zaterdag 9 november 2019 om 11:31:

Ook een mooie foto, we zoenen wat af in ons Hellemond. 🙂

Beantwoorden

@Wim van den Broek op zaterdag 9 november 2019 om 10:05:

Een ???? voor de prachtige foto en een ???? voor dé Fotopiet van Helmond.

Beantwoorden

@Wim van den Broek op zaterdag 9 november 2019 om 10:05:

Schattige foto ????

Beantwoorden

Maakte jij vanmiddag een foto van de Helmondse intocht?
Ook zo’n foto’s zien we hier graag!

Beantwoorden

Beantwoorden

Beantwoorden

Wat skon

Beantwoorden

Leuk en gezellig op de markt

Beantwoorden

Respectievelijk Stephanie van Schaijk, Anneliek Rabelink en Hanny van den Broek maakten de onderstaande foto’s.

Beantwoorden

Beantwoorden

Update 2:
There’s a new sheriff in town
Vanmiddag overhandigde burgemeester Elly Blanksma traditioneel de sleutel van ons kasteel aan Sinterklaas.

Beantwoorden

Beantwoorden

Waar is die mooie boot van vorig jaar gebleven? Sinterklaas is er wel op achteruit gegaan zie ik wel…jammer…

Beantwoorden

Beantwoorden

Wat een trutbootje!!!!
En dat voor een stad als Helmond!
Wat een enorme afgang, Sinterklaas onwaardig!!

Beantwoorden

Ja zeker weten trots op Sinterklaas

Beantwoorden

Was dat in mijn jeugd ook zo’n kleine boot?

Beantwoorden

Beantwoorden

Update 3:
Fotograaf Kees Gruyters was vanmiddag uitgenodigd op Hét Kasteel van Sinterklaas. Op de eerste dag dat alle lieve kinderen daar dit jaar mogen komen kijken, maakte hij de onderstaande 18 foto’s.
Net voordat Kees afscheid nam, vroeg hij (nieuwsgierig als hij is) aan de PersPiet alle feiten en cijfers over het jaarlijkse verblijf van de Sint en zijn Zwarte Pieten in ons kasteel. Zij haastte zich naar de Sint en kwam even later terug met dit officiële document (pdf).

Beantwoorden

Ik hoop dat Helmond snel de overstap naar roetveegpieten maakt. Zwarte Piet is racisme!

Beantwoorden

Het was weer geweldig ????????complimenten aan de organisatie de pieten en de sint❤

Beantwoorden

Mooie foto’s Kees Gruijters. Geeft de sfeer goed weer. En nieuwsgierig moet je zijn.

Beantwoorden

@Bert van Engelen op dinsdag 19 november 2019 om 21:39:

Bert, laat het aan anderen over of ze het racisme vinden! Dat gezeur om niets. Je praat als een kip zonder kop. Dat is mijn mening. Niks racisme. Dat is er van gemaakt door een zootje kwezels en onruststokers.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op dinsdag 19 november 2019 om 19:30:

Mooie foto’s.

Beantwoorden

Mooie foto’s

Beantwoorden

Komende 2 weekenden: Pietenparcours in winkelcentrum De Elzas
Na een prachtige intocht verblijft Sinterklaas en zijn gevolg weer in ons kasteel. Zie hierboven de vele foto’s. Een aantal van zijn Zwarte Pieten brengen dit jaar een bezoek aan winkelcentrum De Elzas.
Op zaterdag 23 en zondag 24 november en op zaterdag 30 november en zondag 1 december van 13.00 en 16.00 uur zijn de jongere Pieten in het winkelcentrum. Daar leggen zij het Pietenparcours af om alvast te oefenen voor de Sinterklaasavond. Help jij de Pieten mee door het Pietenparcours zelf ook af te leggen? Dan krijg je je een officieel Pietendiploma. Voor de lieve kinderen is deelname natuurlijk gratis.

Beantwoorden
Winkelcentrum De Elzas

Beste Helmonders en omgeving !

Naast al deze te gekke Sinterklaas activiteiten is er ook niet te vergeten:
Sinterklaas in de Piste

Elke Woensdag 15:00
Zaterdag en Zondag 13:00 en 16:00
17 Nov. t/m 4 Dec. 2019
https://www.facebook.com/Sinterklaasindepistehelmond/

Oud circus directeur Robert Ronday presenteert in samenwerking met Familie Donnert een unieke voorstelling in een echte circustent!

Sinterklaas in de Piste

Voor de derde achtereen volgende keer is er tijdens de Sinterklaas periode Helmond Sinterklaasstad weer Sinterklaas in de Piste. Een circusprogramma ook voor de niet gelovigen met o.a. Duo Lugo met een lasershow, Nicol Nicols koorddanser, Justin Ronday Illusionist, Dave de Ruiter met zijn vrolijke honden, Mime speler Kevinski, familie Chaves met Rola rola en tissue, Benjamin hoela hoep en natuurlijk Sinterklaas met zijn Pieten.

Kaartjes aan de kassa en online verkrijgbaar !

Locatie is naast het kasteel van Sinterklaas !

Graag hopen wij u allen te zien om samen in de wereld te duiken van Sint en piet en het circus !

Beantwoorden
Sinterklaas in de Piste

Kusje voor Narren Piet Kasteel van Sinterklaas

Beantwoorden

Ook burgemeester Elly Blanksma ging een kijkje nemen in Hel Kasteel van Sinterklaas.

Beantwoorden

Circus geweest met sinterklaas, leuke acts, hier 1 van de filmpjes van de Circus, meer kun je op mijn youtube kanaal zien.

http://Www.youtube.com/watch?v=kj3uerEXTVE

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *