Buiten is het 6 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 94.757 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
38reacties

Maurice van Pernis is de uitbater van Borrelbar De Haven. Hij werkt al ruim 30 jaar in de horeca. De ‘natte’ horeca heeft zijn voorliefde. Het echtpaar Van Pernis vindt het heerlijk om zelf achter de bar te staan en rechtstreeks contact te hebben met de klanten. De droom van het stel kwam in vervulling toen ze 6 jaar geleden hun eigen kroeg konden beginnen op de Havenweg. Een bruin café met een huiselijke sfeer. Zijn klantenkring bestaat uit 40 plussers maar ook jongvolwassenen. “Hier kennen we geen rang of stand. Iedereen is van harte welkom!” Die gastvrijheid wordt geroemd.

Zondag 15 maart zette de horecawereld volledig op zijn kop. Om 17.30 uur sprak de regering Nederland toe. Ook de horeca in Helmond hoorde dat ze een ½ uur later gesloten zouden zijn tot tenminste 6 april. Maurice voelde die bui al aankomen en had 3 dagen eerder (op donderdag 12 maart) arbeidstijdverkorting aangevraagd voor zijn barbediende Joeri. Ook diende hij een verzoek voor Bijzondere Bijstand Zelfstandigen (BBZ) in. Afgelopen vrijdag vroeg hij een versoepeling van de voorwaarden van zijn lening aan. De bank ging echter niet akkoord.

Gisteren zakte het echtpaar Van Pernis de moed helemaal in de schoenen; de horeca blijft tot 1 juni gesloten. Een uur geleden werden die aanvullende maatregelen nader uitgelegd. “Lees en huiver”. “We hebben al een moeilijke periode achter de rug. Dit wordt nu nog erger!” Zo moesten ze investeren in het pand en werd onder andere een nieuwe tap aangelegd met aparte leidingen voor speciaal bier. De accijnzen op alcohol stegen de laatste jaren flink. Verder moeten kroegen steeds meer organiseren om de clientèle op peil te houden. Zo kan men bij het borrelcafé voortaan feesten en partijen houden. “Dat zijn gezellige feesten”, aldus Rob van de weblog die bij een karaokefeestje aanwezig was.

Maurice krijgt 90% van de loonkosten vergoed omdat hij op dit moment 0% omzet draait. De 4000 euro vergoeding voor kleine ondernemers ter compensatie van de inkomensderving laat nog op zich wachten. Het echtpaar Van Pernis zit in grote liquiditeitsproblemen en dat geldt voor menig kroegbaas. “We begonnen Borrelbar De Haven niet om er rijk van te worden maar om ons hart te volgen. Je leert echter ook als ondernemer te denken.” Maurice en zijn vrouw hebben de laatste tijd slapeloze nachten. “Als ik maar wist dat 1 juni de einddatum is, dan had ik iets om naartoe te werken” De onzekerheid blijft. Maurice gaat niet bij de pakken neerzitten, hij is een positivo. “We gaan met frisse moed gewoon door en wat er ook gebeurt, ik blijf in de horeca werken!”

Stan Wijnhoven maakte vanavond de foto van de Borrelbar.

In de reacties hieronder staat een update.

38 reacties:

Ja dat snap ik, veel maatregelen, maar dan heb je ze nog niet op je bank

Beantwoorden

Sterkte mensen😘

Beantwoorden

De horeca blijft (voor zo ver nu bekend) helemaal niet zeker tot 1 juni gesloten. Pas op 6 april wordt bekeken wat er specifiek met de horeca gaat gebeuren.

Beantwoorden

Sterkte Maurice en Ursela . Tegen 6 april wordt gekeken wat de plannen voor de horeca zijn.

Beantwoorden

Sterkte samen🍀

Beantwoorden

Heel veel sterkte

Beantwoorden

Het is triest allemaal,waar gaat en moet het heen.Heel veel sterkte😘

Beantwoorden

Sterkte, we weten hoe het is, zitten in zelfde situatie Restaurant De waard.

Beantwoorden
Tom Van Keijzerswaard

vreselijk, deze klotetijd voor heel de horeca ! 😢
Ook vooral voor jullie, het was al zo’n moeilijke tijd.
Niemand weet hoe lang dit gaat duren het is echt heel erg .
Veel moed en sterkte Maurice en Ursula 😘😘

Beantwoorden

Heel veel sterkte voor jullie! Ik hoop dat alles nog te redden valt… 🍀💐

Beantwoorden

Ik neem aan dat de huur of hypotheek kosten een grote post zijn ?
Daar moet dan eens naar gekeken worden.
Waarom zou er niet van hoger hand besloten kunnen worden; twee maanden geen huur voor alle bedrijven.

Ik hoop dat er nog geld over is voor dit soort ondernemers,want gezien de plannen wordt er dadelijk weinig gecontroleerd, de ratten staan al wel vooraan in de rij.die weten wel hoe ze hun handjes moeten ophouden.

Beantwoorden

Dit gaat op deze manier iedereen de kop kosten. Mij lijkt het ook dat de huur voor 2 maanden niet betaald hoeft te worden voor deze ondernemers. Ze kunnen tenslotte ook geen gebruik maken van hun pand. Hopelijk denken de grote bazen, welke de huur innen, hier eens over na.

Beantwoorden

Maurice en Ursula, Heel veel sterkte de komende tijd 💋💋💋

Beantwoorden

Geld is maar een getal, bedoeld om “de koek” een beetje eerlijk te verdelen. Er is altijd wel een manier om, als het concrete virus onder controle is, de abstracte getallen naar maatschappelijke wens aan te passen.

De aandacht van de overheid ligt nu bij de delicate balans, de samenleving voldoende stil te leggen om het virus te bestrijden en tegelijkertijd voldoende in beweging te houden om in elk geval de essentiële stukken van de “koek” voor elkaar te blijven produceren.

Het beste is om maar met de stroom mee te bewegen, te vertrouwen op elkaar en de goede afloop, en zo goed en zo kwaad als het gaat gewoon maar door te gaan.

Beantwoorden

Wat goed dat het weblog dit diepte-interview plaatst met een horeca-ondernemer die de weg naar financiele regels sneller heeft gevonden dan het virus zich beweegt. In menig huishouden zijn er naast financiele zorgen grote zorgen om leven en welzijn. Kinderen die weken misschien maanden niet naar school kunnen, ouderen die lange tijd verstoken blijven van aandacht en duizenden chronisch zieken die bibberend de dag doorkomen in de hoop om gezond te blijven. Als iets momenteel irrelevant is het wel een borrelbar.

Beantwoorden

Sterkte samen! 👍

Beantwoorden

Heel veel sterkte saampjes…. maak maar een rekeningnummer bekend dan helpen we jullie een beetje, hoop dat er meer mee willen doen 👍🍀🍀🍀

Als jullie een voorverkoop houden voor “het coronavirus is voorbij party” all in voor 100€ pp dat zou misschien een beetje kunnen helpen. Ik wil al graag een kaartje bestellen 👍👍

Beantwoorden

Tja, de Horeca, moet je daar medelijden mee hebben?
Te veel ondernemers in de Horeca beginnen met veel te grote schulden, de nieuwe zaak moet er piekfijn uitzien en er moet een dikke auto voor de deur staan en ook nog een groot huis als het even kan.
Ik zeg niet dat Maurice dat ook heeft gedaan overigens.
Daar komt nog bij dat klanten in normale tijden worden uitgekleed in de betreffende Horeca zaken door veelal belachelijke prijzen en geen service.
Komt er een kink in de kabel dan heeft de ondernemer geen cent te makken, in normale tijden ook niet want alle centen worden meteen uitgegeven aan de auto/huis/kleding etc. waardoor ze zelfs de normale rekeningen van de Horeca inkoop al niet meer kunnen betalen.
Maar dit is slechts mijn mening/ervaring.

Beantwoorden

Heelveel sterkte en blijf er in geloven

Beantwoorden

Sterkte samen.❣

Beantwoorden
Marlies Tempelaars

@Erik Smeitink op woensdag 25 maart 2020 om 09:30:

Leuk idee ! Of geef een tegoedbon uit die een jaar na corona geldig is. Liefts eentje voor mensen met een kleine beurs (ik zegt de gek) en eentje voor bv 100 euro voor de wat rijkere Helmonders.

Beantwoorden

Sterkte x

Beantwoorden

Wij leven met jullie mee! Heel veel sterkte! 😘

Beantwoorden

Heel veel sterkte , voor onze kapsalon geldt hetzelfde ….overmacht wat ons overkomt

Beantwoorden
Geraldine Rosegarden

Niet alleen jullie maar de hele horeca veel sterkte en laten we hopen dat 6 april een einddatum is.

Beantwoorden

Sterkte samen en morgen weer gezond op 👍👊😎💫

Beantwoorden

een ramp, een drama……

Beantwoorden

Erg triest voor alle Horeca ondernemers en hopelijk mogen ze snel weer open. De Borrelbar had wat mij betreft al lang dicht gemogen. Hoe deze man met carnaval zijn klanten behandelde was absurd…

Beantwoorden

Niet Rutte, maar Arie Slob en Bruno Bruins gaven op zondag 15 maart een persconferentie. Ik had net mijn schoenveters gestrikt toen Bruins aankondigde dat alle horeca die zondag om 18:00 uur dicht moest. Mijn schoenen meteen maar weer uitgedaan.

Beantwoorden

@Noud op woensdag 25 maart 2020 om 13:53:

Aangepast, dank voor je terechte opmerking.

Beantwoorden

Het aanbieden van bijvoorbeeld een bierkaart zou een idee zijn zeker wanneer je klanten hier een voordeel in voelen. €90,00 betalen tegen een bierkaart met een waarde van € 100,00. Zonder tijdslimiet en aanbieden via sociale media. Ralph

Beantwoorden

Hou moed, als het park straks klaar is zitten jullie op een supermooie plek. En bij jullie is het altijd gezellig. Laten we hopen dat de beloofde maatregelen vanuit de overheid niet te lang op zich laten wachten. Succes, sterkte en hou moed.

Beantwoorden

Sterkte,,,samen,,hoop dat t goed komt voor jullie, ,hoe dan ook😙

Beantwoorden

Zielig dit. Maar waarom krijgen jullie geen medewerking van de bank, mooi waardeloos. Ik hoop dat het jullie gaat lukken de corona te overwinnen. Veel sterkte

Beantwoorden

Sterkte Maurice en alle andere die nu getroffen zijn door de corona toestand.

Beantwoorden

Update:
Goed nieuws voor veel ondernemers
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat opende vandaag de eerder aangekondigde regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS).
Deze ‘Noodloket’-kabinetsmaatregel is voor ondernemers die rechtstreeks getroffen worden door de maatregelen het kabinet in de corona-crisis. Zij krijgen een eenmalige tegemoetkoming van 4000 euro om met name hun vaste lasten te kunnen betalen.
Gezien de reacties hierboven, een goede zaak voor de Helmondse ondernemers die het betreft. Denk daarbij aan de eet- en drinkgelegenheden, bioscopen, kappers, pedicures, visagisten, reisorganisaties, rijschoolhouders, solaria, zwembaden, fitnesscentra, sportclubs en sportevenementen en instellingen zoals musea, theaters, schouwburgen en muziekscholen. De enige uitzondering vormen eet- en drinkgelegenheden, bijvoorbeeld een café waar de eigenaar, huurder of pachter boven woont.

Beantwoorden

Het ‘Noodloket’ is open. Dat was een verrassing. Uitsluitend horeca-gerelateerde bedrijven (kleine ondernemers) en kappers krijgen 4000 euro. Zij moeten volgens RIVM sluiten.

Alle andere kleine ondernemers kunnen fluiten……………in de bijstand.

Beantwoorden

Maurice, Mooie Mens, hoe is het ermee?
Ik hoop dat je volhoudt en doorvecht. Eens is het voorbij.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *