Buiten is het 16 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.241 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
61reacties

Maurice van Pernis is de uitbater van Borrelbar De Haven. Hij werkt al ruim 30 jaar in de horeca. De ‘natte’ horeca heeft zijn voorliefde. Het echtpaar Van Pernis vindt het heerlijk om zelf achter de bar te staan en rechtstreeks contact te hebben met de klanten. De droom van het stel kwam in vervulling toen ze 6 jaar geleden hun eigen kroeg konden beginnen op de Havenweg. Een bruin café met een huiselijke sfeer. Zijn klantenkring bestaat uit 40 plussers maar ook jongvolwassenen. “Hier kennen we geen rang of stand. Iedereen is van harte welkom!” Die gastvrijheid wordt geroemd.

Zondag 15 maart zette de horecawereld volledig op zijn kop. Om 17.30 uur sprak de regering Nederland toe. Ook de horeca in Helmond hoorde dat ze een ½ uur later gesloten zouden zijn tot tenminste 6 april. Maurice voelde die bui al aankomen en had 3 dagen eerder (op donderdag 12 maart) arbeidstijdverkorting aangevraagd voor zijn barbediende Joeri. Ook diende hij een verzoek voor Bijzondere Bijstand Zelfstandigen (BBZ) in. Afgelopen vrijdag vroeg hij een versoepeling van de voorwaarden van zijn lening aan. De bank ging echter niet akkoord.

Gisteren zakte het echtpaar Van Pernis de moed helemaal in de schoenen; de horeca blijft tot 1 juni gesloten. Een uur geleden werden die aanvullende maatregelen nader uitgelegd. “Lees en huiver”. “We hebben al een moeilijke periode achter de rug. Dit wordt nu nog erger!” Zo moesten ze investeren in het pand en werd onder andere een nieuwe tap aangelegd met aparte leidingen voor speciaal bier. De accijnzen op alcohol stegen de laatste jaren flink. Verder moeten kroegen steeds meer organiseren om de clientèle op peil te houden. Zo kan men bij het borrelcafé voortaan feesten en partijen houden. “Dat zijn gezellige feesten”, aldus Rob van de weblog die bij een karaokefeestje aanwezig was.

Maurice krijgt 90% van de loonkosten vergoed omdat hij op dit moment 0% omzet draait. De 4000 euro vergoeding voor kleine ondernemers ter compensatie van de inkomensderving laat nog op zich wachten. Het echtpaar Van Pernis zit in grote liquiditeitsproblemen en dat geldt voor menig kroegbaas. “We begonnen Borrelbar De Haven niet om er rijk van te worden maar om ons hart te volgen. Je leert echter ook als ondernemer te denken.” Maurice en zijn vrouw hebben de laatste tijd slapeloze nachten. “Als ik maar wist dat 1 juni de einddatum is, dan had ik iets om naartoe te werken” De onzekerheid blijft. Maurice gaat niet bij de pakken neerzitten, hij is een positivo. “We gaan met frisse moed gewoon door en wat er ook gebeurt, ik blijf in de horeca werken!”

Stan Wijnhoven maakte vanavond de foto van de Borrelbar.

In de reacties hieronder staan updates.

61 reacties:

Ja dat snap ik, veel maatregelen, maar dan heb je ze nog niet op je bank

Beantwoorden

Sterkte mensen????

Beantwoorden

De horeca blijft (voor zo ver nu bekend) helemaal niet zeker tot 1 juni gesloten. Pas op 6 april wordt bekeken wat er specifiek met de horeca gaat gebeuren.

Beantwoorden

Sterkte Maurice en Ursela . Tegen 6 april wordt gekeken wat de plannen voor de horeca zijn.

Beantwoorden

Sterkte samen????

Beantwoorden

Heel veel sterkte

Beantwoorden

Het is triest allemaal,waar gaat en moet het heen.Heel veel sterkte????

Beantwoorden

Sterkte, we weten hoe het is, zitten in zelfde situatie Restaurant De waard.

Beantwoorden
Tom Van Keijzerswaard

vreselijk, deze klotetijd voor heel de horeca ! ????
Ook vooral voor jullie, het was al zo’n moeilijke tijd.
Niemand weet hoe lang dit gaat duren het is echt heel erg .
Veel moed en sterkte Maurice en Ursula ????????

Beantwoorden

Heel veel sterkte voor jullie! Ik hoop dat alles nog te redden valt… ????????

Beantwoorden

Ik neem aan dat de huur of hypotheek kosten een grote post zijn ?
Daar moet dan eens naar gekeken worden.
Waarom zou er niet van hoger hand besloten kunnen worden; twee maanden geen huur voor alle bedrijven.

Ik hoop dat er nog geld over is voor dit soort ondernemers,want gezien de plannen wordt er dadelijk weinig gecontroleerd, de ratten staan al wel vooraan in de rij.die weten wel hoe ze hun handjes moeten ophouden.

Beantwoorden

Dit gaat op deze manier iedereen de kop kosten. Mij lijkt het ook dat de huur voor 2 maanden niet betaald hoeft te worden voor deze ondernemers. Ze kunnen tenslotte ook geen gebruik maken van hun pand. Hopelijk denken de grote bazen, welke de huur innen, hier eens over na.

Beantwoorden

Maurice en Ursula, Heel veel sterkte de komende tijd ????????????

Beantwoorden

Geld is maar een getal, bedoeld om “de koek” een beetje eerlijk te verdelen. Er is altijd wel een manier om, als het concrete virus onder controle is, de abstracte getallen naar maatschappelijke wens aan te passen.

De aandacht van de overheid ligt nu bij de delicate balans, de samenleving voldoende stil te leggen om het virus te bestrijden en tegelijkertijd voldoende in beweging te houden om in elk geval de essentiële stukken van de “koek” voor elkaar te blijven produceren.

Het beste is om maar met de stroom mee te bewegen, te vertrouwen op elkaar en de goede afloop, en zo goed en zo kwaad als het gaat gewoon maar door te gaan.

Beantwoorden

Wat goed dat het weblog dit diepte-interview plaatst met een horeca-ondernemer die de weg naar financiele regels sneller heeft gevonden dan het virus zich beweegt. In menig huishouden zijn er naast financiele zorgen grote zorgen om leven en welzijn. Kinderen die weken misschien maanden niet naar school kunnen, ouderen die lange tijd verstoken blijven van aandacht en duizenden chronisch zieken die bibberend de dag doorkomen in de hoop om gezond te blijven. Als iets momenteel irrelevant is het wel een borrelbar.

Beantwoorden

Sterkte samen! ????

Beantwoorden

Heel veel sterkte saampjes…. maak maar een rekeningnummer bekend dan helpen we jullie een beetje, hoop dat er meer mee willen doen ????????????????

Als jullie een voorverkoop houden voor “het coronavirus is voorbij party” all in voor 100€ pp dat zou misschien een beetje kunnen helpen. Ik wil al graag een kaartje bestellen ????????

Beantwoorden

Tja, de Horeca, moet je daar medelijden mee hebben?
Te veel ondernemers in de Horeca beginnen met veel te grote schulden, de nieuwe zaak moet er piekfijn uitzien en er moet een dikke auto voor de deur staan en ook nog een groot huis als het even kan.
Ik zeg niet dat Maurice dat ook heeft gedaan overigens.
Daar komt nog bij dat klanten in normale tijden worden uitgekleed in de betreffende Horeca zaken door veelal belachelijke prijzen en geen service.
Komt er een kink in de kabel dan heeft de ondernemer geen cent te makken, in normale tijden ook niet want alle centen worden meteen uitgegeven aan de auto/huis/kleding etc. waardoor ze zelfs de normale rekeningen van de Horeca inkoop al niet meer kunnen betalen.
Maar dit is slechts mijn mening/ervaring.

Beantwoorden

Heelveel sterkte en blijf er in geloven

Beantwoorden

Sterkte samen.❣

Beantwoorden
Marlies Tempelaars

@Erik Smeitink op woensdag 25 maart 2020 om 09:30:

Leuk idee ! Of geef een tegoedbon uit die een jaar na corona geldig is. Liefts eentje voor mensen met een kleine beurs (ik zegt de gek) en eentje voor bv 100 euro voor de wat rijkere Helmonders.

Beantwoorden

Sterkte x

Beantwoorden

Wij leven met jullie mee! Heel veel sterkte! ????

Beantwoorden

Heel veel sterkte , voor onze kapsalon geldt hetzelfde ….overmacht wat ons overkomt

Beantwoorden
Geraldine Rosegarden

Niet alleen jullie maar de hele horeca veel sterkte en laten we hopen dat 6 april een einddatum is.

Beantwoorden

Sterkte samen en morgen weer gezond op ????????????????

Beantwoorden

een ramp, een drama……

Beantwoorden

Erg triest voor alle Horeca ondernemers en hopelijk mogen ze snel weer open. De Borrelbar had wat mij betreft al lang dicht gemogen. Hoe deze man met carnaval zijn klanten behandelde was absurd…

Beantwoorden

Niet Rutte, maar Arie Slob en Bruno Bruins gaven op zondag 15 maart een persconferentie. Ik had net mijn schoenveters gestrikt toen Bruins aankondigde dat alle horeca die zondag om 18:00 uur dicht moest. Mijn schoenen meteen maar weer uitgedaan.

Beantwoorden

@Noud op woensdag 25 maart 2020 om 13:53:

Aangepast, dank voor je terechte opmerking.

Beantwoorden

Het aanbieden van bijvoorbeeld een bierkaart zou een idee zijn zeker wanneer je klanten hier een voordeel in voelen. €90,00 betalen tegen een bierkaart met een waarde van € 100,00. Zonder tijdslimiet en aanbieden via sociale media. Ralph

Beantwoorden

Hou moed, als het park straks klaar is zitten jullie op een supermooie plek. En bij jullie is het altijd gezellig. Laten we hopen dat de beloofde maatregelen vanuit de overheid niet te lang op zich laten wachten. Succes, sterkte en hou moed.

Beantwoorden

Sterkte,,,samen,,hoop dat t goed komt voor jullie, ,hoe dan ook????

Beantwoorden

Zielig dit. Maar waarom krijgen jullie geen medewerking van de bank, mooi waardeloos. Ik hoop dat het jullie gaat lukken de corona te overwinnen. Veel sterkte

Beantwoorden

Sterkte Maurice en alle andere die nu getroffen zijn door de corona toestand.

Beantwoorden

Update 1:
Goed nieuws voor veel ondernemers
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat opende vandaag de eerder aangekondigde regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS).
Deze ‘Noodloket’-kabinetsmaatregel is voor ondernemers die rechtstreeks getroffen worden door de maatregelen het kabinet in de corona-crisis. Zij krijgen een eenmalige tegemoetkoming van 4000 euro om met name hun vaste lasten te kunnen betalen.
Gezien de reacties hierboven, een goede zaak voor de Helmondse ondernemers die het betreft. Denk daarbij aan de eet- en drinkgelegenheden, bioscopen, kappers, pedicures, visagisten, reisorganisaties, rijschoolhouders, solaria, zwembaden, fitnesscentra, sportclubs en sportevenementen en instellingen zoals musea, theaters, schouwburgen en muziekscholen. De enige uitzondering vormen eet- en drinkgelegenheden, bijvoorbeeld een café waar de eigenaar, huurder of pachter boven woont.

Beantwoorden

Het ‘Noodloket’ is open. Dat was een verrassing. Uitsluitend horeca-gerelateerde bedrijven (kleine ondernemers) en kappers krijgen 4000 euro. Zij moeten volgens RIVM sluiten.

Alle andere kleine ondernemers kunnen fluiten……………in de bijstand.

Beantwoorden

Maurice, Mooie Mens, hoe is het ermee?
Ik hoop dat je volhoudt en doorvecht. Eens is het voorbij.

Beantwoorden

Na de noodkreet van Maurice bleef het redelijk stil.
Talloze horeca- en andere ondernemers zitten in zwaar weer.
Welke bedrijven/winkels gaan het overleven?

Huurcontracten, personele kosten gaan (deels) gewoon door.

De enige boodschap van Rutte is: We moeten doorgaan.

Inmiddels is er licht aan de horizon. Een beetje.

Het moet snel helder worden. De Veestraat/Markt/Havenplein zijn leeg.

Beantwoorden

Update 2:
Kroegbaas Maurice blijft een positivo ondanks zakelijke problemen
Met zijn bruine gemoedelijke café staat Maurice van Pernis ons inziens symbool voor de kleine horeca-uitbater in onze stad. Ook hij zag vanavond de persconferentie van premier Rutte en minister van Volksgezondheid De Jonge. Hij schrok er niet van dat de maatregelen vooralsnog niet versoepeld zijn. Horeca Nederland is in contact met de regering en kijkt hoe zijn achterban aan de 1½ meter economie kan voldoen. Voor Borrelbar De Haven ligt dit zeer moeilijk. Dit bruine café haalt 30% van de omzet uit recepties en partijen. Als de 1½ meter wordt doorgevoerd kunnen er in plaats van 80 nog slechts 20 mensen in zijn kroeg. Hoeveel dit al aan consumpties scheelt…
Om over de benodigde investeringen nog maar te zwijgen. Na deze maatregel zal er op de terrassen tussen de tafeltjes een scherm moeten komen. Verder is bediening aan de tafel niet meer mogelijk gezien de afstand die de ober van de klant moet houden. Nieuwe mogelijkheden zoals bijvoorbeeld de bar verplaatsen of innovatief gebruik maken van robotica kosten handen vol geld.
Bavaria is voor diens uitbaters heel erg soepel. Het bedrijf heeft de huur opgeschort. Tegen de tijd dat de coronacrisis voorbij is, int de brouwer 40 dagen erna in termijnen de achterstallige huur. Als Maurice echter 3 maanden huurachterstand heeft, duurt het een jaar voordat hij hieraan heeft voldaan. Maurice verwacht daar met Bavaria uit te komen. Wel is het zo dat hij door de afgelasting van Koningsdag en het EK-voetbal veel omzet misloopt.
De 4000 euro waar risico-ondernemers recht op hebben, heeft hij nog steeds niet ontvangen. Maurice heeft geïnformeerd bij andere kroegbazen en zij ervaren hetzelfde. Als het aan het einde van de maand gestort is, heeft Maurice weer voor enkele maanden financiële lucht. De Helmonder weet echter ook dat er horeca-uitbaters zijn die (als ze het geld op het einde van de maand nog niet binnen hebben) het heel moeilijk zullen krijgen. Weliswaar zijn de grote lasten opgeschort maar de kleine kosten zoals bijvoorbeeld energieverbruik lopen gewoon door.
Maurice juicht elk initiatief door ondernemers in het centrum toe. De kastelein gaat echter niet onderdeel uitmaken van grote party’s om de doodeenvoudige reden dat de 1½ meter maatregel niet te handhaven valt.
De kroegbaas is ook inventief geweest. Iedereen die Borrelbar De Haven steunt met 115 euro krijgt tot het einde van het jaar 10% korting op zijn consumpties. Hoewel hij deze aankondiging op 1 april op de Facebookpagina zette, is dit geen grap. Sterker: er wordt van de donateur ook nog een cartoontekening gemaakt. Ook heeft die recht op een gedichtje in een eenmalig tijdschrift. Voor een ieder die dat wil wordt diens gedicht voorgedragen op een speciale avond.
De kinderen van Maurice missen op dit moment hun grootouders heel erg. De kroegbaas heeft wel slapeloze nachten. Niet zozeer vanwege de problemen maar vanwege het bedenken van creatieve oplossingen. “Een kastelein moet nu eenmaal flexibel zijn en in mogelijkheden denken!” Maurice van Pernis blijft een positivo.
Kees Gruyters maakte vandaag de bijgaande foto’s.

Beantwoorden

Kiek hum, een golden oldie maar on the spot:

Beantwoorden

Maurice, veel sterkte voor jou en Ursula in deze moeilijke tijd.
En voor de rest van de horeca ????????
Hopelijk vinden jullie een oplossing.

Beantwoorden

Pfft valt ook niet mee! Maurice en lieve Ursula: ook jullie komen hier door heen! Dikke knuffel!

Beantwoorden

Heel veel sterkte blijf positief denken alles komt goed

Beantwoorden
Betsie van Oorschot

Hou vol Maurice van Pernis en Ursula het komt goed en de sterke blijven over he.????????????

Beantwoorden

Sterkte lieverds

Beantwoorden

Sterkte Maurice en ursula

Beantwoorden
Pascale Hopstaken

Update 3:
Kroegbaas Maurice bedankt iedereen
Morgen is de volgende persconferentie en Maurice hoopt op versoepeling van de maatregelen. Zelf heeft hij reeds plannen om te investeren als de 1½ meter regels doorgaan. Zo investeert hij dan in glazen schotten tussen de barkrukken zodat klanten elkaar niet aan kunnen raken maar wel contact onderling kunnen hebben. Ook zit hij te denken aan een glazen wand achter de bar met een loket om de drankjes te overhandigen.
Maurice vertelt dat er na het laatste interview nog verscheidene mensen zich hebben aangemeld voor de 115 euro stunt met cartoon. Hij wil bij deze iedereen bedanken voor de hartverwarmende reacties.

Beantwoorden

Denk dat hij teleurgesteld wordt helaas ????

Beantwoorden
Gerard van Lierop

Allemaal hopen we op versoepeling, maar we moeten ons maar even niet te veel illusies maken.

Beantwoorden

Heel vervelend voor Maurice maar de daling van het aantal doden zet net pas in. Een nieuwe uitbraak wil een kroegbaas toch niet op zijn geweten hebben? Zie Oostenrijk met een groepsclaim van 4.500 man tegen één uitbater.

Beantwoorden

Niks versoepele en dan volgende maand weer zo zitte zeker

Beantwoorden

Zolang er nog dagelijks nieuwe besmettingen in het ziekenhuis binnenkomen is dit een idioot plan dat is wachten op een nw golf ! Wacht eerst maar tot er geen nw besmettingen meer zijn !

Beantwoorden

Zo is da nog niks versoepelden dan wordt het n puinhoop

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op maandag 20 april 2020 om 21:47:

Wie wil er zo nou naar een café

Beantwoorden

Tja, we zitten er mooi mee. Versoepelen lijkt me niets, maar vanaf het begin heeft de regering foute beslissingen genomen. Lang niet streng genoeg en wat ons nu boven het hoofd hangt, is in feite vragen om nieuwe moeilijkheden.

Ik beklaag horeca-houders en mensen die een zaak hebben in welke vorm dan ook. Straks is er niets meer over en wat dan?? Heb je eindelijk weer de vrijheid, maar dan is vrijwel alles failliet en op slot! Nu lege steden, straks natuurlijk ook.

Beantwoorden

Voor elke ondernemer waarvoor geldt: geen omzet, wel kosten = zware tijden
Laten we dat voorop stellen.

Enkele feiten:

* Prijs fluitje in centrum Helmond (anno nu): 2,60 – 2,70 euro

* Prijs fluitje net voor invoering euro (december 2001): 2,75 gulden = 1,25 euro
(1,00 euro = 2,2037 gulden)

* Bierprijzen voor de horeca : 3,02 – 3,41 euro per liter (afhankelijk van de brouwerij; Bavaria 3,02 euro per liter)
Bron:https://www.biernet.nl/nieuws/bierprijzen-voor-de-horeca-in-2020

* Inhoud fluitje: 18 – 20cl
Bron: http://www.bierwoordenboek.com/Fluitje.ashx

* Consumentenprijzen (prijsindex)
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/71905NED/table?fromstatweb

Conclusies gebaseerd op bovenstaande cijfers:
* gemiddelde prijsstijging fluitje periode jan 2002 – jan 2020 is
(2,60/1,25)^(1/18) = 1,041526 dus toename van 4,15% per jaar
Dit percentage ligt hoger dan prijsindex consumentenprijzen (inflatie)
* Een horeca ondernemer verdient op een 50-literfust Bavaria ongeveer 500 euro per fust (50 liter / 20cl = 250 glazen per fust; omzet = 250 x 2,60 = 650 euro; kosten fust = 145 euro) ofwel 2 euro per glas.

Mijn vraag als consument (niet horeca-ondernemer) aan de horeca in het algemeen (dus niet specifiek gerelateerd aan de, in bovenstaand artikel, genoemde horeca-ondernemer Maurice van Pernis en/of zijn onderneming).

Uit bovenstaand artikel blijkt dat het water bij de horeca aan de lippen staat.
Bavaria, – leverancier van bier en verhuurder van vele horecapanden -, heeft een noodkreet naar de overheid gedaan (bron: https://www.ed.nl/helmond/noodkreet-bavaria-aan-politiek-den-haag~a7b2e762/).
De prijs voor een fluitje pils is voor de consument de laatste twee decennia significant gestegen.
Bij wie zijn al die euro’s in de zak verdwenen?

Beantwoorden

@Stapper Als antwoord op je laatst gestelde vraag : in de zakken van de gemeentes en landelijke overheid. Hoe kan het dat een 50 liter vat Bavaria (of Heineken of wat dan ook) waar je hier € 165 voor betaald 100 meter over de grens maar €68 kost? Niet omdat de productiekosten daar lager zijn want het wordt vanuit Nederland geïmporteerd. Maar wel door de accijnzen, leges, vergunningen etc. etc. waar het MKB (niet alleen de horeca) langzaam de das mee omgedaan wordt.
Als een huishouden of ondernemer geen geld meer heeft valt er niets meer te kopen of te ondernemen. Als de overheid geen geld meer heeft wordt er een nieuwe tax of vergunning bedacht, of gewoon even de belasting 50% verhoogt (van 6 naar 9 %). Het zal altijd een ongelijke strijd blijven…..

Beantwoorden

Ik mis de gezelligheid van Maurice en Joeri.

Beantwoorden

Goed nieuws aan de horizon voor wie een terras bij de kroeg heeft zoals de Borrelbar.

https://www.dvhn.nl/extra/Het-kabinet-overweegt-de-terrassen-te-openen-op-1-juni-25633852.html

Beantwoorden

Nou….het gaat dan eindelijk gebeuren.
Op maandag 1 juni (2e pinksterdag) mogen we weer open, tenminste als iedereen zich aan de richtlijnen van het RIVM houdt. Hier zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee.
Wij zullen, voor onze gasten, de deuren openen op 1 juni om 00:01 uur.
We kunnen niet wachten om iedereen weer te zien, te spreken en om jullie weer een ouderwets leuke dag/avond te bezorgen.
Wij hebben, zover de richtlijnen volgens het RIVM nu zijn, de nodige maatregelen getroffen.
Op het terras en aan de bar glazen schotten geplaatst, zodat iedereen veilig bij elkaar kan zitten.
Een afgezette route, om veilig naar de wc te kunnen.
Speciale luchtreinigers in de zaak gezet.
Alle glazen zullen telkens door de vaatwasser gaan.
Er wordt met handschoenen gewerkt en er zijn ontsmettingsmiddelen aanwezig.
Wij hopen hiermee voldoende maatregelen te hebben genomen om het uitgaan zo aangenaam en veilig mogelijk te laten verlopen.
Natuurlijk blijft het heel belangrijk, dat wij allen, de regels en richtlijnen van het RIVM blijft naleven en daar verantwoordelijk mee om blijft gaan. Aangezien we nu per dag minder gasten kunnen ontvangen, gaan we 7 dagen per week open.
We zien jullie heel graag vanaf 1 juni aanstaande.

Veel liefs,
Maurice, Ursula en Joeri

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *