64reacties

‘Ook wij hebben liquiditeitsproblemen’

Maurice van Pernis is de uitbater van Borrelbar De Haven. Hij werkt al ruim 30 jaar in de horeca. De ‘natte’ horeca heeft zijn voorliefde. Het echtpaar Van Pernis vindt het heerlijk om zelf achter de bar te staan en rechtstreeks contact te hebben met de klanten. De droom van het stel kwam in vervulling toen ze 6 jaar geleden hun eigen kroeg konden beginnen op de Havenweg. Een bruin café met een huiselijke sfeer. Zijn klantenkring bestaat uit 40 plussers maar ook jongvolwassenen. “Hier kennen we geen rang of stand. Iedereen is van harte welkom!” Die gastvrijheid wordt geroemd.

Zondag 15 maart zette de horecawereld volledig op zijn kop. Om 17.30 uur sprak de regering Nederland toe. Ook de horeca in Helmond hoorde dat ze een ½ uur later gesloten zouden zijn tot tenminste 6 april. Maurice voelde die bui al aankomen en had 3 dagen eerder (op donderdag 12 maart) arbeidstijdverkorting aangevraagd voor zijn barbediende Joeri. Ook diende hij een verzoek voor Bijzondere Bijstand Zelfstandigen (BBZ) in. Afgelopen vrijdag vroeg hij een versoepeling van de voorwaarden van zijn lening aan. De bank ging echter niet akkoord.

Gisteren zakte het echtpaar Van Pernis de moed helemaal in de schoenen; de horeca blijft tot 1 juni gesloten. Een uur geleden werden die aanvullende maatregelen nader uitgelegd. “Lees en huiver”. “We hebben al een moeilijke periode achter de rug. Dit wordt nu nog erger!” Zo moesten ze investeren in het pand en werd onder andere een nieuwe tap aangelegd met aparte leidingen voor speciaal bier. De accijnzen op alcohol stegen de laatste jaren flink. Verder moeten kroegen steeds meer organiseren om de clientèle op peil te houden. Zo kan men bij het borrelcafé voortaan feesten en partijen houden. “Dat zijn gezellige feesten”, aldus Rob van de weblog die bij een karaokefeestje aanwezig was.

Maurice krijgt 90% van de loonkosten vergoed omdat hij op dit moment 0% omzet draait. De 4000 euro vergoeding voor kleine ondernemers ter compensatie van de inkomensderving laat nog op zich wachten. Het echtpaar Van Pernis zit in grote liquiditeitsproblemen en dat geldt voor menig kroegbaas. “We begonnen Borrelbar De Haven niet om er rijk van te worden maar om ons hart te volgen. Je leert echter ook als ondernemer te denken.” Maurice en zijn vrouw hebben de laatste tijd slapeloze nachten. “Als ik maar wist dat 1 juni de einddatum is, dan had ik iets om naartoe te werken” De onzekerheid blijft. Maurice gaat niet bij de pakken neerzitten, hij is een positivo. “We gaan met frisse moed gewoon door en wat er ook gebeurt, ik blijf in de horeca werken!”

Stan Wijnhoven maakte vanavond de foto van de Borrelbar.

In de reacties hieronder staan updates.