Buiten is het 4 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 85.035 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
76reacties

Michael Rieter van Helder Helmond vraagt B&W een reactie te geven op zijn pleidooi om de karakteristieke gevel (foto) bij de voormalige winkel van Dirks in de Ameidestraat te behouden. In 2006 stelden we over de daarin ingemetselde gevelsteen deze quizvraag.
Hieronder staat zijn raadsvraag (Question) in dat pleidooi. Zodra we het antwoord (Answer) van B&W hebben, plaatsen we dat (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Helder Helmond wil zich graag sterk maken voor het behoud van de karakteristieke gevel van Ameidestraat 3 (onderdeel van het pand Dirks hoek Zuid-Koninginnewal).
Eerder heeft de stichting Monumenten Werkgroep Helmond in 2017 zich daar al sterk voor gemaakt. Zij kreeg echter van het vorige college een afwijzing op het verzoek om genoemde gevel op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. Langs deze weg doet Helder Helmond een poging om toch nog te komen tot behoud van deze monumentale zeer bijzondere zelfs unieke gevel voor Helmond. En aangezien de raad in de vorige periode heeft besloten tot behoud van een deel van de voormalige Mariaschool aan de Kromme Steenweg, moet dat in dit geval toch ook mogelijk zijn. De gevel is in 1991 nog meegenomen in het Monumenten Inventarisatie Project (MIP) van de gemeente Helmond. In dat rapport staat: “Bijzondere, weinig voorkomende stijl voor dit type pand in deze plaats en deze periode”. Als datum wordt genoemd 1940 maar bronnen noemen ook het jaartal van 1910 waarmee de gevel meer dan 100 jaar zou zou kunnen zijn. Helder Helmond is van mening dat de genoemde gevel beeldbepalend is voor de Ameidestraat en vindt het dan ook meer dan de moeite waard om te ijveren dat deze gevel wordt opgenomen in het nieuwbouwproject ter plaatse. Waar een wil is een weg. En wij moeten nu de politieke wil tonen voor behoud.
Helder Helmond is zéér benieuwd naar zowel de reactie van raad als van college!

In de reacties hieronder staat een update.

76 reacties:

In het kader van de nieuwbouw van het pand de verplichting opleggen de gevel terugvallend tot omliggende gebouwgrenze te herbouwen in dezelfde stijl. Bredere toegang van de Ameidestraat. Nu een sta in de weg.

Beantwoorden

En terecht! Er staan teveel ‘moderne’ panden die totaal geen sfeer uitademen.

Beantwoorden

Ik sluit me aan bij Theo Heller

Beantwoorden

In zoveel steden de oude panden behouden en zo mooi om te zien, maar in Helmond ben je gauw uitgekeken. 😡

Beantwoorden

Zeker behouden ja

Beantwoorden

Waarom moet hier altijd alles gesloopt worden, probeer de oude panden te bewaren, geeft meer sfeer, karakter, en ben trots op de geschiedenis van deze panden. Helmond Sloopstad.

Beantwoorden

In de kranten van 1910 staan al advertenties van het gebouw Oudt Peelandt in de Ameidestraat met daar in de winkel van Gustaaf Schulte..dus is het pand minstens 108 jaar oud.

Beantwoorden

Het is de gemeente die er wel of geen brood in ziet

Beantwoorden

is zo ook iets van te maken een mooi pand van binnen en buiten zitten zon mooie etages in doe daar iets mee laat ook iets van helmond heel

Beantwoorden

En zeker terecht er staan al meer dan genoeg van die moderne gebouwen verschrikkelijk is dat

Beantwoorden

Moet blijven hoort bij helmond zo mooi die oude panden

Beantwoorden

Terecht dat het al dat gemoderniseerd maakt het er niet mooier op .

Beantwoorden

Dit moet echt behouden worden , er is in Helmond veel te veel mooie en oude gebouwen gesloopt en laten we hopen dat het weer niet gebeurt

Beantwoorden

Dat vind ik ook behouden .we hebben al zo veel nieuwbouw.

Beantwoorden
Erwin van der Heijden

Pffff gelukkig maar er zijn al zoveel mooie panden afgebroken tis gewoon jammer dat ze dat allemaal toelaten ?

Beantwoorden

Helmond monumentenstad:
als het mooi is moet het plat.

Beantwoorden

Daar ben ik het helemaal mee eens. Samen werk van maken dat we deze gevel kunnen behouden.

Beantwoorden

Dit mag geen punt van discussie zijn. Sterk maken voor behoud!

@Ron is “samen” de gehele CDA fractie? Immers, jullie fractie leverde toch de vorige wethouder cultuur.

Beantwoorden
Frans van der Zanden

Wordt er niet bedoeld Ameidestraat 1 ? Ameidestraat 3 was waar voorheen kleding winkel Pierrot zat, dat dit kadestraal ooit 2 panden waren lijkt me duidelijk maar dat is nu niet meer het geval.

http://www.rhc-eindhoven.nl/artikel/857/Stapvoets-rijden

Het pand kadestraal Ameidestraat 1(of 3) gebouwd rond 1900 is zeker een prachtige gevel, maar het hele pand (1) in zijn geheel, met de daarna jaren 70 / 80 uitbreiding verdient een blijvende plek in Helmond Centrum.

Maar omdat het dak flink lekt en andere oplosbare problemen, moet het maar weer wijken voor wat luxe appartementen met uitzicht op de Molenstraat.

Wel jammer dat nu pas, een partij zich hierover uitlaat, de sloop van dit pand was al bekend sinds De Groene Panter daar in zat, en daarvoor ook wel…

Weer een karakteristiek pand wat moet wijken voor zogenaamde vooruitgang?

Beantwoorden

@Frans van der Zanden op woensdag 3 oktober 2018 om 13:14:

Yes. De huidige fractie is de fractie. Heeft niets met de vorige wethouder van Cultuur te maken. Behouden die gevel.

Beantwoorden

@Marian op dinsdag 2 oktober 2018 om 14:28:

Helaas hebben wij die kranten uit 1910 niet bewaard. 🙁 😉
Kun/wil jij afbeeldingen van die pagina’s mailen naar [email protected] dan kunnen wij die er hieronder als bewijs bijzetten.

Beantwoorden

@Patrick op woensdag 3 oktober 2018 om 17:08:

Daar heb je volgens mij gelijk in. Nu maar hopen dat het college niet zo flauw is om over een maand te antwoorden dat de gevel op Ameidestraat 3 blijft staan en dat een dag erna die prachtige gevel bij Dirks ineens is verdwenen. Ik zie ze er voor aan. 🙁

Beantwoorden

Wat mij betreft verdwijnt deze gevel gewoon, zo heel bijzonder vind ik hem niet.
Tijd voor wat nieuws zullen we zeggen 😉

Beantwoorden
Brouwhuizenaar Jac

De fraaie bewerkte gevelsteen ongeveer halverwege hoort niet in Helmond thuis maar komt van een kasteel uit Liessel. Teruggeven dus!

Beantwoorden

Update:
Wethouder: “Niet zo’n heel grote kans dat we de gevel kunnen behouden”
De kans dat de karakteristieke gevel in de Ameidestraat behouden kan blijven is klein. Dat zei wethouder Gaby van den Waardenburg gisteravond tijdens de gemeenteraadsvergadering. Zij reageerde daarmee op deze motie (pdf) van Helder Helmond, CDA, PvdA en Helmond Aktief. Dit ondanks de gestelde raadsvragen (zie bovenaan), want de tijd dringt omdat de vergunning al is afgegeven.
Als warm pleitbezorger van het behoud van karakteristieke of monumentale gevels (zie bijvoorbeeld deze en deze Mariaschool-columns van haar) vindt Van den Waardenburg de motie sympathiek. Ook zij zou de sloop van die gevel het liefst voorkomen. Maar het besluit om de omgevingsvergunning te verlenen kan de gemeente niet terugdraaien. “Dat zou echt onrechtmatig handelen zijn” volgens de wet-houder met een master in Rechtsgeleerdheid.
Eerder sprak ze al (zonder succes) met de architect over de mogelijkheid de gevel (dat geen monument is) te behouden. Gisteravond beloofde ze met de projectontwikkelaar in gesprek te gaan, de laatste strohalm. Op een vraag van Michael Rieter (Helder Helmond) antwoordde de wethouder dat de ingediende sloopmelding nog niet is verleend, daar heeft de gemeente 4 weken de tijd voor. De eerder genoemde motie werd unaniem door de raad aangenomen.

Beantwoorden

Het zou echt jammer zijn als deze mooie gevel gesloopt wordt, hier in Helmond zijn al veel te veel mooie gevels/panden gesloopt, maar ja er wordt toch niet geluisterd en ook deze beslissing zal toch al met een deal gemaakt zijn 🤨🤔

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op woensdag 10 oktober 2018 om 17:21:

Jammer!

Beantwoorden

Niet te geloven, hier in Helmond is al zoveel ouds tegen de vlakte gegaan, dit kan er zeker ook nog wel bij. In veel plaatsen proberen ze het oude te herstellen en te behouden, vooral in het buitenland en dat is prachtig om te zien, nee hier in Nederland wordt al het oude opgeruimd.

Beantwoorden

Helmond Sloopstad, waarom moet hier elk oud pand tegen de vlakte aan? De oude gevels geven veel meer sfeer en geschiedenis als de betonblokken die daar voor in de plaats komen. Kunnen we hier überhaupt iets laten staan wat waarde is voor onze geschiedenis?

Beantwoorden

Zet het er Edah museum maar in.

Beantwoorden

Niet raar dan dat mensen vaak een andere stad of dorp opzoeken, alleen al voor de sfeer.

Beantwoorden

Jammer van het pand woon al 46 jaar niet meer in helmond maar als ik in de stad kom is het altijd mooi zo n gebouw heeft heel vroeger de apotheek in gewoond als ik het goed heb jammer

Beantwoorden

Neeeeejjj….dan zorge ze maar dat tie WEL blijft staan!!!!!

Beantwoorden

Belachelijk zoiets sloop je toch niet

Beantwoorden

Onbegrijpelijk, er is al zoveel gesloopt….

Beantwoorden

Ongelooflijk gullie spoort nie 😡

Beantwoorden

Zoals het beeld op de Europa-weg voor de bezoeker van de Helmond al duidelijk maakt;
“Helmond, stad zonder gezicht”
Ik ga wel naar Deurne, daar is nog sfeer !

Beantwoorden

Welke idioot geeft er nou zo’n vergunning af🤬. Denkt daar niemand van te voren over na?

Beantwoorden

Niet te geloven
Zo.iets moois weg doen
Belachelijk
Is er geen petitie die we kunnen tekenen ofzo

Beantwoorden

Heel erg jammer als zoiets ook al uit de stad verdwijnt. Bij D-Reizen in de Veestraat hebben ze die prachtige voorgevel van De Gruyter toch ook gewoon behouden! Dus het kan wel, als ze maar willen.
Dit slopen is echt niet goed voor de stad. Misschien kan de centrummanager van Helmond Marketing nog snel protest indienen. Het centrum wordt immers weer een stukje lelijker en dat hoort ook bij haar takenpakket.

Beantwoorden

Jammer van zoon mooie gevel

Beantwoorden

Lezer van den Waardenburg denkt dat afbreken een slechte zaak is…..🤔

Beantwoorden
José van den Waardenburg

Weer een college dat meer kapot maakt dan je lief is. En misschien hadden ze eerder moeten denken aan opties om deze prachtige gevel te bewaren, dan nu te concluderen dat het daarvoor te laat is. Maar ja, dat vereist visie. En daarvan kun je dit college in ieder geval niet beschuldigen 😡

Beantwoorden

Waar een wil is,
Is een weg …
Is meestal een kwestie van niet willen …

Beantwoorden

Het is toch van de zotte dat als er zooveel weerstand is door de hellemonders,er GEEN regeling mogenlijk is die de verleende sloopvergunning terug te draaien?😡wat heeft uiteindelijk nog nut om een gemeenteraad te kiezen??er Word gewoon Niet geluisterd

Beantwoorden

Het idee er een zorg flat neer te zetten slaat al nergens op heet slopen van dit pand bij de beesten af Helmond blijkt het niet echt te snappen wat een stumpers

Beantwoorden

Wat een in en in dom besluit. Dat krijg je als het grootste deel van “onze” ambtenaren of niet uit Helmond en of ingehuurd wordt. Leve de inhuurkrachten.
Als de projectontwikkelaar en/Of de aannemer slim is probeert hij toch mee te denken. Het werkt niet fijn als vele duizenden mensen tegen je xijn.
Als ik mijn volgend project ga aanbesteden hou ik daar rekening mee.

Beantwoorden
Bezorgde Hellemonder

Die gevel moet blijven grrrrr stommeriken 😡

Beantwoorden

Ja hoor, daar gaan we weer, alweer een oude gevel slopen. Goed bezig Gemeente Helmond 😫😫

Beantwoorden

Geacht college,

zouden jullie deze gevel dan alstublieft op een of andere manier het Havenpark kunnne inpassen en willen herbouwen??? Ik ben geen bouwkundige maar dit moet toch mogelijk zijn met de kennis van heden ten dage.

Zodat we niet over een aantal jaar hoeven te zeggen ; ‘…..met de kennis van nu, had dat best gekund….’

Beantwoorden

Tja, als een project ontwikkelaar wappert met zijn poen gaan de slapjanussen op de knieën 😤😤

Beantwoorden

Echt behouden!

Beantwoorden

Ja maakt da ook nog maar kapot zoals zoveul in hellemond

Beantwoorden

Toch maar wel doen anders opzouten

Beantwoorden

Een goede architect weet dat deze gevel behouden kan worden door goed stutwerk. Met een goede constructie zijn er veel mogelijkheden. Maar ook van achter het bureau uit kan er geregeld worden dat de sloper deze ( per ongeluk) om stoot. Verzekerings kwestie en de projectontwikkelaar die (vervelende) muur kwijt waar ze vanaf wilde. Sorry foutje bedankt!

Beantwoorden
Ik heb het niet gedaan!

@Ik heb het niet gedaan! op donderdag 11 oktober 2018 om 09:53:

Da’s een oude truuc. Teun “de Sloper” Praasterink had er een handje van.

Beantwoorden

Is toch zonde wat jullie doen weer wat van het oude weg ……je kunt net als bij zoveel gebouwen de voor kant laten zo als hij is .dat is geweldig ….sloop het mooie nu eens niet .

Beantwoorden
Henriette van Schijndel

Erg jammer.

Beantwoorden

Afblijven

Beantwoorden

Hier slopen ze alles. Verschrikkelijk. 😡In andere steden behouden ze oude gevels. Zoals in Parijs bv. En nog in meer steden hoor.

Beantwoorden

Dat is toch verschrikkelijk, er is al zoveel gesloopt al dat nieuwe is nog geen verbetering .

Beantwoorden

ik stel voor om er op de dag van de geplande sloop met velen voor te gaan liggen om zo deze schandalige plannen tegen te houden

Beantwoorden

Kan de gevel niet verkocht worden, misschien kan een andere stad of dorp of persoon het wel waarderen, en t levert nog geld op ook #funda.

Beantwoorden

Helmond doet niets anders dan alles slopen, sloop dat stadhuis maar als je toch wat wilt slopen

Beantwoorden

Dan zorg je er maar voor dat het wel behouden blijft WETHOUDER VAN DEN WAARDENBURG 😡😡

Beantwoorden

sporen niet bij de gemeente, zijn ze nu ook al blind en dom!

Beantwoorden

Kan niet waar zijn

Beantwoorden

Gewoon laten staan, zou echt belachelijk zijn als dit afgebroken wordt.

Beantwoorden

Heeeel erg jammer weer n stuk nostalgie weg

Beantwoorden

Ach ja gooi alles plat! 🤔
Andere steden zijn blij met enkele nostalgische dingen, hier breken ze alles maar af…

Beantwoorden

Wie is hier ,, goed mee???

Beantwoorden

Goed om te lezen dat je je hiervoor hard maakt, Gaby van den Waardenburg! Eeuwig zonde! Van de week stond er een post op Facebook van alle mooie panden die Helmond al kwijt is. Laten we dit alsjeblieft stoppen, voordat we net zo’n ongezellig stadshart als Eindhoven krijgen!

Beantwoorden
Tineke van den Bosch

Eeuwig zonde! 🙄

Beantwoorden
Susanne van den Brekel

De eigenaren van dat bouwwerk hebben meerdere jaren hun best gedaan om het te verkopen. Dat is niet gelukt. Het pand is/komt in handen van een projectontwikkelaar. Sloop van het bouwwerk volgt.

Beantwoorden

Ga eens een kijkje nemen in Zwole mooie oude gevels met daar achter moderne winkels dus zeg niet dat het niet kan waar een wil is is een wet

Beantwoorden

@Ineke van Dijk op zondag 14 oktober 2018 om 17:40:

Het grootste probleem is dat het winkelbestand niet toeneemt. De vraag naar winkelruimte wordt kleiner. Achter de mooie oude gevels zou woonruimte moeten worden gecreëerd. Daarnaar bestaat vraag. Wie gaat investeren daarin?

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *