Buiten is het 4 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 104.156 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
18reacties

Onlangs is in de commissie Omgeving het nieuwe ontwerp van de aanbouw aan theater ‘t Speelhuis gepresenteerd. Mooie plannen die het Speelhuis nog meer in de kijker moeten spelen. Het nieuwe ontwerp dat voornamelijk bestaat uit glazen gevels biedt meer ruimte, zodat (onder meer) een grotere foyer ontstaat en een ruimte waarin voorafgaand aan een theatervoorstelling lezingen gehouden kunnen worden. Deze lezingen worden nu regelmatig gehouden in de Mariaschool. Het is nu echter maar de vraag wat er met deze school, met haar karakteristieke gevel uit 1914, moet gebeuren.

Optie 1Door de verantwoordelijke wethouder Frans Stienen (CDA) worden vraagtekens geplaatst bij het in stand houden van de Mariaschool. Volgens de wethouder is een alternatieve invulling van de school lastig. Indien een gedeelte van de school wordt omgevormd tot appartementen, dan vreest de wethouder dat dit belemmerend zal werken voor de activiteiten die op het plein moeten gaan plaatsvinden (denkende aan mogelijke geluidsbelasting). Een horecagelegenheid zal zorgen voor concurrentie en nog een winkelpand is volgens de wethouder niet wenselijk gezien de leegstand in het centrum. Maar wat moet er dan met dit gebouw gebeuren?

Tijdens de commissievergadering is daarom het idee gepresenteerd om enkel de kop van het gebouw te behouden (zonder toren), enkel de toren (met daarin het trappenhuis) te behouden of het gebouw volledig te slopen. Door de sloop van het gebouw zou het zicht op ’t Speelhuis volgens de wethouder mooier worden en zouden vrachtwagens (voor theatervoorstellingen) beter achteruit het terrein op kunnen draaien.

Optie 2 Optie 3 Optie 4

D66 vraagt zich af of dit legitieme redenen zijn voor de sloop van dit gebouw. Wij vinden het namelijk ook zonde om deze school met haar fraaie gevel te slopen. Zeker nu we in Helmond al zoveel mooie gebouwen hebben gesloopt. Daarnaast zou een mooie invulling van het gebouw voor een verlevendiging van het plein kunnen zorgen, hierbij denkende aan het mooie maar wat stille plein bij de Boscotondohal.

Het is een lastige keuze waarover in september een besluit moet worden genomen. Volgens de wethouder zullen we elkaar daarin vinden, maar hij bleef toch wat vaag bij de vraag van D66 wanneer dit besluit nu echt aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Voor D66 is het van belang om hierin een goede afweging te maken waarbij ook de ideeën vanuit de stad worden betrokken. Zo hebben al verschillende belanghebbenden ideeën gepresenteerd om het gebouw te behouden. Want naast de omvorming van het gebouw naar appartementen, zou je ook aan hele andere ideeën kunnen denken (bijvoorbeeld alleen de gevel laten staan of misschien wel een combinatie met de orgels). Andere ideeën over een alternatieve invulling van deze school zijn welkom. Op dit moment zijn wij dan ook nog niet overtuigd van de noodzaak tot sloop van het gehele gebouw.

Gaby van den Waardenburg
Raadslid D66 Helmond

In de reacties staat een update door de weblog.

18 reacties:

Ik snap ook niet dat de wethouder horeca als concurrentie ziet en niet als versterking/verbinding met andere horeca. Het Speelhuis ligt nu toch een beetje verscholen in een zijstraat. Wat nodig is is dus een stukje verbinding richting bijvoorbeeld zalenventrum Traverse en daarmee ook de Steenstraat. Dat kan middels een terras en als men bang is dat dit ten koste gaat van de exploitatie van het Speelhuis, dan kun je de verbouwde Mariaschool in dezelfde stichting onderbrengen, zodat de huurpenningen naar het Speelhuis vloeien.

Een restaurant van enig niveau kan dus juist een enorme aanwinst zijn op die plek. De combinatie eten en theaterbezoek kan dan gemaakt worden, wat juist een aanvulling is op het Speelhuis voor een compleet avondje uit.

Beantwoorden

Zonde om dit karakteristieke gebouw te slopen. Met dezelfde goede wil zou men gemakkelijk een duurzame invulling kunnen geven aan dit pand, of in elk geval het oude gedeelte. Toneelverenigingen, klassieke muziekgezelschappen, kleinkunstenaars etc etc etc past perfect bij de functie vangst huidige Speelhuis. Het achterste gedeelte kan dan heringericht worden. Dus behoud van het karakteristieke ( inclusief het trappenhuis uiteraard! want dat is m.i. onlosmakelijk verbonden met het pand.)

Beantwoorden

Is dit niet een Gemeentelijk Monument ?

En valt het dan niet of mede onder een andere Wethouder ?

Ik dacht dat “Helmond Sloopstad” ondertussen wel tot het verleden behoorde.

Slopen is ó zo makkelijk neem eens de intentie om iets te behouden !!!

Beantwoorden

Het is een prachtig gebouw. Ik hoop dat het niet gesloopt wordt. Zoveel mooie gebouwen staan er niet in Helmond. Laten we zuinig zijn op wat we hebben!

Beantwoorden

Mooie locatie voor een asielzoekerscentrum, of een indoor skatebaan, of een salafistische school!

(sarcasme heet dat)

To the point, Ik vind er niet veel aan die gevel. Woon mijn hele leven al in Helmond en heb er nog nooit voor stil gestaan. Wat mij betreft optie 4.

Beantwoorden

Ik twijfel of die gevel moet blijven staan. Extra horeca daar voor een glaasje of vorkje lijkt mij inderdaad niet verkeerd, maar de schoonheid van de gevel zie ik ook niet helemaal.
Maar het vrachtwagen-argument van de wethouder is een groot kulargument. Hoewel ik geen vrachtwagenchauffeur ben, vind ik het nogal een belediging van het vakmanschap van die mensen. Als er voldoende ruimte door de architecten is gemaakt, dan kunnen die er echt wel achteruit inrijden.
En met dezelfde serieusheid als wethouder Stienen: behoud die gevel juist! Want dan kan daar een Speelhuisbrievenbus in gemaakt worden en dan hoeft de postbode niet steeds het hele plein over te fietsen naar het kantoorgebouw. 🙂

Beantwoorden

Ik dacht dat loopt zo’n vaart niet, dus wel 🙁

Beantwoorden

slopen is zo gek nog niet, want ze leren toch niks op skool

Beantwoorden

Slopen van de Mariaschool is inderdaad zo gek nog niet, maar dat geldt ook voor de brutale zwarte doos die naast de O.L. Vrouwekerk is neergekwakt. Jammer dat het Helmonds Gemeentebestuur zo weinig oog heeft voor schoonheid. Met als uitgangspunt architectonische bescheidenheid had de transformatie van de O.L. Vrouwekerk, een ontwerp van vader en zoon Margry, in een schitterend Speelhuis kunnen resulteren.

Beantwoorden

Start sloop deel Mariaschool
Om plaats te maken voor nieuwbouw aan het Speelhuis wordt een deel van de Mariaschool inclusief de gymzaal gesloopt. Morgenochtend is de officiële sloophandeling.

Beantwoorden

Update:
Theater Speelhuis wil cultuurhistorische gevel van Mariaschool slopen
Theater Speelhuis wil dat de ‘kop van de Mariaschool’ wordt gesloopt. Het nieuwe theater, 1 van de meest spraakmakende van Nederland, vraagt om ruimte er omheen. Zij vinden dat die gevel het zicht vanaf de Kromme Steenweg over het plein belemmert.
3 Weken geleden begon de sloop van het grootste deel van de voormalige basisschool aan de Kromme Steenweg. Dinsdag gaat de gemeenteraad beslissen of ook de gevel tegen de vlakte gaat. Speelhuis-directeur Jochem Otten is voor sloop. Hij vindt dat er van de school nog maar weinig fraais over is, enkel de voorgevel. ‘Alleen die gevel laten staan heeft vooral symbolische waarde.’ De toren naast de gevel wil hij wel behouden. Die zou dan gebruikt worden als icoon en “reclamezuil” voor het culturele en educatieve aanbod in de stad. Enkele jaren geleden, voor zijn aantreden, wilde het Speelhuis een kleine extra theaterzaal in de voormalige Mariaschool. Die wens wees B&W in januari 2014 af.
De Monumentencommissie pleitte eerder juist sterk voor behoud. “Het voorste deel van de voormalige Mariaschool heeft cultuurhistorische waarde vanwege zijn ligging, het ensemble met kerk en pastorie en vanwege de uitstraling van de gevel en trappenhuis.” Deze commissie vindt echter niet dat het pand een gemeentelijk monument moet worden.
De gemeente heeft feitelijk 3 mogelijkheden met de ‘kop van de Mariaschool’. Slopen, behoud in eigen beheer of behoud en verkoop aan externe partij. Slopen betekent extra sloopkosten (circa 27.500 euro) en herstelkosten van de zijgevel (circa 50.000 euro). Omdat het plein dan 225 m² groter wordt, zijn er 40.000 euro aan extra inrichtingskosten. Daarmee worden de herbouwkosten van theater Speelhuis (zijnde 9,8 miljoen) met ruim een ton verhoogd.
Het te slopen deel biedt geluidswerende bescherming (verkeerslawaai Traverse, circa 60 dB) voor de woning op Kromme Steenweg 33. De gemeente moet dan met de eigenaar overleggen.
Behoud (mogelijkheid 2 en 3) is cultuurhistorisch wenselijk, maar zorgt ook voor financiële risico’s. Zie de tabel op pagina 5 van de toelichting van B&W (pdf) met de voor-en nadelen. Een jaar geleden overlegden de 4 directeuren van de culturele instellingen over de invullingsmogelijkheden van de kop van de Mariaschool vanuit cultureel perspectief. Vanwege de gezamenlijke bezuinigingsopdracht zagen zij geen kans om daar vervolg aan te geven. Sindsdien lieten 2 externe partijen hun interesse bij de gemeente weten. Het ene ingediende initiatief beoogt winkelruimte / commerciële ruimte op de begane grond en 3 appartementen daarboven. Het andere initiatief wil een kunstgalerie op de begane grond met 1 (eigen) woning er boven.

Beantwoorden

Sjonge jonge, er wordt steeds meer gesloopt in Helmond en steeds minder moois te zien. Fotorondjes worden steeds minder interessant. Gelukkig hebben we nog genoeg andere mooie steden in Brabant, waar ze anders met dergelijke gebouwen/gevels omgaan.

Beantwoorden

Dus de grootste culturele instelling van Helmond vindt dat die ouwe meuk maar gesloopt moet worden. Van je culturele Helmondse vrienden moet je het hebben. 🙁

Beantwoorden

@Ria van Aerle op donderdag 10 november 2016 om 09:25:

Net of die school mooi is ????????????

Beantwoorden

Ja precies, ze slopen hier liever alle oude herinneringen. We houden niks over in Helmond.

Beantwoorden

Ach het zal er wel weer op uitdraaien dat het gesloopt wordt daar zijn ze hier in Helmond erg goed in, en weer 40.000 euro naar de kloten, word dan zeker uit
het potje betaald van het overgebleven zorg geld.

Had men voor al dit geld niet beter een nieuw theater kunnen bouwen
op het speelhuisplein ?
Want het blijft toch maar een verbouwde kerk, alhoewel vroeger was het ook
een “theater”.

Beantwoorden

zo gaat dat al meer als een halve eeuw .duw maar plat je kan toch al een kanon af schieten in de binnen stad .

Beantwoorden

Totaalsloop van de voormalige Mariaschool denkt het sloopbedrijf OCT. Als dat maar goed gaat.

http://www.octsloopenasbest.nl/hot/totaalsloop-van-de-mariaschool-te-helmond.html

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *