Buiten is het 4 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 104.156 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
6reacties

– PRIMEUR –
Dinsdagavond presenteert architectenbureau Van Dongen – Koschuch, het Voorlopig Ontwerp van theater Speelhuis aan de gemeenteraad, maar jij kunt het nu al zien. Architect Mike Heemrood maakte dat ontwerp na veelvuldig overleg met de gebruikers: de mensen van het Speelhuis. Zijn ontwerp bouwt voort op het ontwerp waarmee zijn bureau in april won. Het Speelhuis is akkoord, nu is het aan de gemeente om akkoord te gaan.
Zoals al bekend, gaat een transparant paviljoen met veel glas de (voormalige) OLV-kerk ‘omarmen’ en komt de hoofdingang aan het nieuw te realiseren cultuurplein. Naar nu blijkt komt aan de zijde van dat nieuwe plein een multifunctionele ruimte voor bijvoorbeeld kleinere optredens en lezingen. ‘s Zomers kan de gevel daarvan helemaal geopend worden zodat de publieke ruimte en het gebouw 1 geheel worden.
De Mariaschool zal voor het grootste gedeelte worden gesloopt. Om ruimte rondom het gebouw te creëren en er zodoende een groot cultuurplein ontstaat. Het deel van het schoolgebouw met de monumentale gevel aan de Kromme Steenweg blijft behouden. Dat krijgt later een nieuwe bestemming gerelateerd aan het cultuurplein.
Aan de kant van de Kasteel Traverse komen de foyer en andere publieke functies. De voormalige pastorie aan de Wilhelminalaan die de gemeente in juli kocht, is hierbij prominent aanwezig. Aan de andere kant van het Speelhuis zijn alle aan de artiesten gerelateerde functies geprogrammeerd.
Het architectenbureau: “Het is een creatief samenspel tussen buiten- en binnenkant, openheid, transparantie en eigenzinnigheid.” Het Speelhuis is content met dit ontwerp, nu is het aan de gemeente(raad).

In de reacties hieronder staat een update.

6 reacties:

Dat wordt heel mooi! Mooi dat de pastorie er ook bijgetrokken wordt, lekker ruim.

Beantwoorden

Heel mooi!

Beantwoorden

Prachtig!

Beantwoorden

Update:
Informatieavond over het Voorlopig Ontwerp
Het Voorlopig Ontwerp van de facelift van Theater Speelhuis in de OLV-kerk werd gisteravond gepresenteerd aan de Raadscommissie Omgeving. Die commissie is enthousiast over het ontwerp, aldus de gemeente. Behalve de 7 bovenstaande afbeeldingen zie je hieronder nog 4 extra afbeeldingen staan die ook getoond werden.
Komende maandag is er om 19.30 uur een informatiebijeenkomst in de foyer van theater Speelhuis. Iedere Helmonder is hiervoor uitgenodigd. Dan worden de beelden en tekeningen getoond die bij het Voorlopig Ontwerp horen. Je kunt dan ook vragen stellen. De deuren gaan om 19.15 uur open. De koffie en thee staan dan al klaar.

De komende maanden wordt het Voorlopig Ontwerp verder verfijnd naar een Definitief Ontwerp. Daarna vindt de aanbesteding van de bouw plaats. Parallel hieraan wordt een bestemmingsplanprocedure doorlopen. Er wordt gestart met de restauratie van de torens. Eind 2016 moet de schop voor de facelift de grond in. Het jaar 2017 (met eventueel uitloop tot halverwege 2018) staat in het teken van de bouw.
Deze facelift, de aankoop van de pastorie en de kerk gaat zo’n 10 miljoen euro kosten. Dat wordt betaald van de verzekeringspenningen waarop de gemeente nog recht heeft vanwege het afbranden van het oude Speelhuis eind 2011.

Plattegrond na facelift Theater Speelhuis

Beantwoorden

Ik zie het helemaal zitten, mooi ontwerp.
Hoop dat HET aannemersbedrijf het WEER mag maken.

Beantwoorden

Het blijft een heel mooi ontwerp, hopelijk wordt het zo mooi als ik het me nu voorstel. Want dan zal dat cultuurplein in de zomerweekenden voortaan the place to be van Helmond en omstreken zijn. Een soort Lokaal42 2.0.
Wel een dikke meneer trouwens op die foto rechts. 🙂

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *