134reacties

Q&A over karakteristieke gevel Ameidestraat

Michael Rieter van Helder Helmond vraagt B&W een reactie te geven op zijn pleidooi om de karakteristieke gevel (foto) bij de voormalige winkel van Dirks in de Ameidestraat te behouden. In 2006 stelden we over de daarin ingemetselde gevelsteen deze quizvraag.
Hieronder staat zijn raadsvraag (Question) in dat pleidooi. Zodra we het antwoord (Answer) van B&W hebben, plaatsen we dat (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Helder Helmond wil zich graag sterk maken voor het behoud van de karakteristieke gevel van Ameidestraat 3 (onderdeel van het pand Dirks hoek Zuid-Koninginnewal).
Eerder heeft de stichting Monumenten Werkgroep Helmond in 2017 zich daar al sterk voor gemaakt. Zij kreeg echter van het vorige college een afwijzing op het verzoek om genoemde gevel op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. Langs deze weg doet Helder Helmond een poging om toch nog te komen tot behoud van deze monumentale zeer bijzondere zelfs unieke gevel voor Helmond. En aangezien de raad in de vorige periode heeft besloten tot behoud van een deel van de voormalige Mariaschool aan de Kromme Steenweg, moet dat in dit geval toch ook mogelijk zijn. De gevel is in 1991 nog meegenomen in het Monumenten Inventarisatie Project (MIP) van de gemeente Helmond. In dat rapport staat: “Bijzondere, weinig voorkomende stijl voor dit type pand in deze plaats en deze periode”. Als datum wordt genoemd 1940 maar bronnen noemen ook het jaartal van 1910 waarmee de gevel meer dan 100 jaar zou zou kunnen zijn. Helder Helmond is van mening dat de genoemde gevel beeldbepalend is voor de Ameidestraat en vindt het dan ook meer dan de moeite waard om te ijveren dat deze gevel wordt opgenomen in het nieuwbouwproject ter plaatse. Waar een wil is een weg. En wij moeten nu de politieke wil tonen voor behoud.
Helder Helmond is zéér benieuwd naar zowel de reactie van raad als van college!

In de reacties hieronder staan updates.