Buiten is het 16 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 114.681 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

23reacties

Eerder deze week kwam het nieuws naar buiten van de nieuwe locatie van het Jan van Brabantcollege (JvB). Deze school krijgt nieuwbouw op het parkeerterrein van de Cacaofabriek. De totale begrootte kosten komen neer op een bedrag van 30 miljoen, 28 miljoen bouwkosten en 2 miljoen aanpassingen infrastructuur. Dat is maar liefst 11 miljoen meer dan eerder begroot. Verklaring voor deze overschrijding zijn de gestegen bouwkosten, vervuilde grond en een fietsparkeerkelder. De afgelopen jaren hebben we kunnen zien dat het college bij grote projecten moeilijk binnen de financiële kaders kan blijven, maar bij dit project is er begrotingstechnisch nu dus al een flinke overschrijding.
Allereerst begrijpen we dat er wat moet gebeuren voor het JvB. Het sterk verouderde pand is niet meer van deze tijd en aanpassingen zijn lastig vanwege de monumentale status. Daarnaast is er ook een gelijk speelveld nodig voor de middelbare scholen in onze stad. Het Dr. Knippenberg College en het Carolus Borromeus College zitten inmiddels beiden in een modern pand. Toch komt deze genoemde locatie uit de lucht vallen. Het zag er namelijk lang naar uit dat het JvB van de Molenstraat zou verhuizen naar nieuwbouw bij het Fletcher Hotel.

Wat me het meeste stoort is dat er weer één locatie wordt voorgelegd aan de gemeenteraad terwijl er 8 mogelijke locaties onder de loep zijn genomen. Als je de gemeenteraad echt aan zet wil krijgen dan leg je de drie meest kansrijke opties voor en laat je het ook aan de gemeenteraad. Ons gevoel is dat het besluit eigenlijk al genomen is. ‘’Take it or leave it’’ zo komt het over. Daarnaast moeten we dit grote nieuws wederom uit de krant lezen.

In tegenstelling dan wat er in het Eindhovens Dagblad staat, roept deze locatie veel vragen op. Is deze locatie met de Cacaofabriek, twee aangrenzende woonwijken en dus het JvB niet te klein? Wat gebeurt er concreet met de historische kraanbaan? Maar belangrijkste vraag: Hoe gaan we de parkeerdrukte oplossen als tegelijkertijd parkeerplekken verdwijnen? Blijven deze gratis?

Uit ons buurtcafé Annawijk/Suytkade werd duidelijk dat er nu al een flink parkeerprobleem is. Dit zal met de nieuwe school niet minder worden. De Groen Links wethouder belooft dat er voldoende parkeerruimte blijft. Dit is ruimtelijk gezien al moeilijk te geloven. En haar opmerking dat ambtenaren, welke daar veel parkeren, maar de fiets moeten nemen geeft niet echt het vertrouwen dat alle parkeerplekken worden gecompenseerd. We blijven dit dossier kritisch volgen.

Martijn Rieter
Fractievoorzitter Helder Helmond

23 reacties:

Zoals gewoonlijk Martijn worden de Raadsleden weer voor een voldongen feit geplaatst. Die GL wethouder is een maatje van Bonte, men zaait tweespalt tussen de Raadsleden, ook bij de inwoners van Helmond door eerst andere locaties voor te schotelen en dan met een totaal andere te komen. Ook weet men zich weer overal uit te kletsen en ach, de centen komen er toch wel, de burger betaald. Zo ook met de ondergrondse containers, systeem is al achterhaald, men gaat minder goed scheiden, toch zet de Gemeente Helmond door, te gek voor woorden. Zo gaat het hier, wanneer het naar buiten komt is het vaak al een gelopen race!

Beantwoorden

Volgens D66 zal het allemaal wel een storm in een glas water zijn. Procedurele misverstandjes.
Met z’n allen een dagje op de hei, gezellig bbqen en verder met dit gerommel. Gerommel waarbij keer op keer de raad in zijn hemd gezet wordt.

Beantwoorden

Ik verbaas me over de kop. Nieuwe school komt niet uit de lucht vallen, dit is al jaren bekend.

Zullen we de kop maken:

Helder Helmond tegen nieuwbouw jan van Brabant?

Beantwoorden

Met andere woorden ze nemen Helder Helmond helemaal niet serieus en ik snap het wel want ik vind het ook maar een populistische clubje. Soort van PVV/FvD in de 2e kamer gewoon laten raaskallen en vooral niet serieus nemen.

Beantwoorden

@Harrie op maandag 11 september 2023 om 10:24:

Nee, Helder Helmond is niet tegen nieuwbouw Jan van Brabant. Dat lees je ook gewoon terug als je de gehele column leest in plaats van alleen de titel. De kop: ”Nieuwe locatie komt uit de lucht vallen” was misschien wel beter geweest, daar heb je gelijk in.

Beantwoorden

@Mo op maandag 11 september 2023 om 10:34:

Het gaat niet om Helder Helmond alleen. De gehele gemeenteraad komt op deze manier niet serieus aan zet. We maken ons daar zorgen over en staan daarom voor nieuwe politiek. Wat aangehaald wordt is een tekenend voorbeeld van oude politiek. Jammer van de geschetste karikatuur van onze partij.

Beantwoorden

Op zich is het doorpakken wel goed. Altijd die ellenlange discussies en dan zijn we weer jaren verder en kost het nog meer. Het plan in het centrum daar hadden ze het 20 jaar terug al over en wordt nu pas gebouwd. De locatie is super.

Beantwoorden

Helder Helmond heeft het niet over voor/tegen een school.
Men vindt dat de raad een stem in de lokatie had moeten hebben.
In feite gaat het om een onderwerp dat al door vele raadsleden hier ter berde in gebracht.
Een coalitie die de volksvertegenwoordigers niet serieus neemt . En dus de burgers.

Beantwoorden

D66 Helmond speelt slim in op de column van Helder Helmond.
Daar hou ik wel van.

Beantwoorden

@Jose

Ik denk dat ze geen seconde aan deze column hebben gedacht en gewoon een duidelijke standpunt hebben, als onderwijspartij.

Beantwoorden

Kletskoek, D66 is niet geïnteresseerd in budgetoverschrijdingen. Zij vinden alles gewoon leuk. Synergie vinden ze ook met cacao fabriek. Een cultureel verliesgevend paradepaardje.
En parkeerprobleem? Dadelijk verplicht elektrisch, dan rijden er de helft zoveel rond.
Leraren en ambtenaren komen wel met e bikes.
Die stemmen heus geen helder Helmond.

Beantwoorden

@mo. Onzin.Ze nemen de HELE raad niet serieus.

Beantwoorden

De locatie aan de Molenstraat is 5.200 m2 groot, met een mooie binnenplaats waar de leerlingen kunnen verblijven. De parkeerplaats bij de Cacaofabriek is 3.600 m2 groot. Dit wordt maar deels bebouwd. Zal een hoog gebouw worden. Hopelijk is er goed nagedacht over het aantal leerlingen, ook gezien de schaalsprong die Helmond gaat maken, zodat niet na een jaar op het grasveld noodgebouwen komen zoals nu bij de Knip.

Beantwoorden

Ze zien de parkeerstress echt niet hè? Waar gaan de ambtenaren die ik iedere dag van het parkeerterrein van de cacaofabriek naar het gemeentehuis zie lopen de auto dan parkeren? Of staat het voor de mensen in de dan nog voller?

Beantwoorden

Inderdaad deze locatie is al jaren bekend.
Denk dat Helder Helmond gewoon heeft zitten slapen.
Altijd die verontwaardigde columns schiet je niks mee op. Ook niet met altijd maar beren op de weg zien..
Ja er zullen heus een aantal problemen getackeld moeten worden maar dat zal evengoed op alle andere locaties ook het geval zijn..
Zet je ego opzij en probeer gewoon constructief mee te denken…

Beantwoorden

Het college voert beleid uit. Opdracht: nieuwbouw JvB. College -en ambtenarenapparaat- onderzoekt locaties en komt tot een besluit. Wethouder licht dit besluit toe, raad stelt vragen, wethouder antwoordt en raad gaat accoord of niet. Zo werkt het volgens mij. Heel simpel.

Beantwoorden

@Bransgans op woensdag 13 september 2023 om 22:28:

Het is in ieder geval positief dat ze rekening houden met groei van het aantal leerlingen. Daar heeft collega Louis van de Werff al die tijd op gehamerd. In beginsel werd daar niet naar geluisterd, maar gelukkig nu wel.

Beantwoorden

@Mark op donderdag 14 september 2023 om 13:58:

Daar maken we ons ook zorgen over Mark

Beantwoorden

@Arnold op vrijdag 15 september 2023 om 13:59:

Wat je zegt is tekenend voor oude politiek. De gemeenteraad neemt besluiten en het college voert deze uit. Niet andersom en de gemeenteraad is er zeker niet alleen om te accorderen.

Beantwoorden

Wel een goede locatie, vlak bij het station en centrum. Goed voor de economie als de studenten tussenuren hebben 💪🏼👍🏼

Beantwoorden

@Maikel van Ek op vrijdag 15 september 2023 om 19:56:

Hebt u het dan alleen over het treinstation of ook over het busstation?

Beantwoorden

En dan moeten wij erop vertrouwen dat dat poppentheater straks een stad gaat besturen met, aldus Elly B, 120-125.000 inwoners.
Die eencelligen kunnen niet eens rekenen!!!!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *