Buiten is het 23 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 112.580 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

42reacties

Peter Warmerdam (74 jaar en woonachtig in het centrum) mag je met een gerust hart een vrijwilliger pur sang noemen. Hij was actief bij de voetbalclubs Helmond-Noord en Helmondia. Maar ook een aantal jaren bij De weblog van Helmond om er maar eens een paar te noemen. “Ik zat vroeg in de WAO en wilde iets terug doen voor mijn centen.”
1 Van zijn vrijwilligersjobs was hetgeen hij deed bij en in de Ameideflat. Dit werd nagenoeg een fulltime job.
Hij begon daar 13 jaar geleden mee met zijn vrouw en zoon. Zo zat hij in de redactie van het blad de Ameidestroming. De maandelijkse avonden ‘Muziek in Beeld’ in de recreatiezaal waartoe hij het initiatief nam, zijn uitgegroeid tot de drukst bezochte avonden in dit complex. Er kwamen iedere keer minstens 100 mensen op af. Muziek in Beeld zijn avonden waarbij liedjes meegezongen kunnen worden met muzikanten die op een scherm verschijnen.

Maar er is triest nieuws, Peter en een aantal andere vrijwilligers stopten donderdag 16 maart met het organiseren van deze avonden. Vrijwillig of noodgedwongen? Als je het verhaal van Warmerdam hoort: noodgedwongen. Peter heeft er slapeloze nachten van gehad. Bij deze doet hij zijn relaas. “Ik doe dit niet voor mezelf maar ik hoop dat er daardoor iets voor de bewoners ten goede verandert.” 

De Muziek in Beeld-avonden begonnen in november 2017. Ze kwamen in de plaats van de eveneens succesvolle Liedertafel. Ook hier was Peter bij betrokken. Peter geeft een omschrijving van Muziek in Beeld.  “Het avondje tum tum.” Alle genres muziek kwamen aan bod. Peter bereidde de muziekavonden van a tot z voor.
Hij organiseerde er 47. “Het waren er nog meer, zo deed ik in coronatijd dezelfde aflevering 2 keer namelijk voor 2 afzonderlijke groepen van 60 mensen die 1½ meter van elkaar af moesten gaan zitten. Ook bij de Dagopvang was ik enige keren te gast met mijn programma” vertelt hij. 
Hij vertelt over de vrouw wiens verzoek tot euthanasie was ingewilligd en voor wie Peter kort ervoor op een vergaderkamer een wensconcert met Muziek in Beeld verzorgde. Hij kreeg een afscheidsbrief waarin zij haar dankbaarheid uitsprak en uitleg gaf wat die avonden voor haar betekende. Die mevrouw kon er ondanks haar lijden nog erg van genieten.  

Enige jaren terug vond de zorginstelling dat conform hun regelgeving er voortaan entree moest worden geheven. De motivatie was dat Savant geen verschil mag maken tussen de bewoners van hun verschillende dependances in Helmond en aangrenzende gemeenten. Op andere plekken wordt voor evenementen namelijk ook een toegangsprijs geheven. Warmerdam heeft het betalen van entree steeds met argumenten tegen kunnen houden maar nu stak het dus voor de zoveelste keer de kop op.
Peter is hier faliekant op tegen. “De bewoners in de Binnenstad hebben meestal maar een klein AOW’tje en geen aanvullend pensioen. Daar moeten ze alles van bekostigen. Savant veroorzaakt hierdoor een tweedeling tussen de mensen die dit wel kunnen bekostigen en de armen die dit niet kunnen. Terwijl Savant er zich op voorstaat dat ze de armoede wil bestrijden. In dit geval veroorzaken ze juist de armoede.”

De zorginstelling heeft het credo dat als mensen het niet kunnen bekostigen, er financiële potjes van de gemeente zijn waar dit wel uit kan worden betaald. Valt hier niet iets voor te zeggen? Peters tenen krommen. “Mensen lopen niet met hun armoede te koop. Sterker nog, ze schamen zich hiervoor. Je ontneemt de financieel minder bemiddelden hierdoor een groot gedeelte van de kwaliteit van hun leven terwijl deze avonden Savant niets kostten.” 

Van verscheidene bewoners die het financieel iets beter hebben, kreeg Peter zo nu en dan wat geld toegestopt. Dit gebruikte hij niet voor zichzelf maar deed het in een ‘koekenpotje’ waaruit hij de bewoners elke keer trakteerde op iets lekkers. Ook de door Peter georganiseerde gratis muziekmiddagen op zondag mochten niet meer. Van Savant mochten deze muzikanten niet getrakteerd worden op een drankje. Warmerdam deed dit echter toch uit zijn koekenpotje.

Het grootste gedeelte van de bewoners en vrijwilligers staan volgens Peter achter hem. Van bepaalde mensen van de andere activiteitencommissies, de cliëntenraad en Savant zelf krijgt hij tegenwerking. Zo mocht hij geen enkele donatie meer aannemen. Het geld uit het koekenpotje moest voortaan ten goede komen aan de activiteiten van alle activiteitencommissies. Terwijl het geld volgens Peter wel degelijk bedoeld was voor de avonden Muziek in Beeld. Er werd vergaderd om te komen tot nieuwe regelgeving door de afgevaardigden van de activiteitencommissies maar Warmerdam mocht zijn eigen activiteit niet vertegenwoordigen.

Een opmerkelijk verhaal is dat hij van de leiding van Savant in een bepaalde periode de bezoekers niet op gevulde koeken mocht trakteren die hij zelf gekocht had in de winkel. Ze moesten afkomstig zijn van Savant. Deze waren echter niet zo lekker en ook nog duurder dan die uit de winkel. Het ei van Columbus: hij trakteerde de bezoekers op zijn gevulde koek aan het einde van de avond als ze de zaal uitliepen.

De maatregelen reiken steeds verder. Vanaf 1 april moet de frietpan gehuurd worden en het frietvet worden betaald voor de hapjes die worden gebakken. Als hij op vlaai trakteert moet hij ervoor betalen om deze in de ijskast te mogen zetten. Is er mogelijk sprake van jaloezie? Wordt Peter zijn succes misgund? Warmerdam kan het niet hard maken maar moet erkennen dat het er wel alle schijn van heeft.

Er gebeurde op die laatste avond op donderdag 16 maart nog iets heel opmerkelijks. De activiteitenbegeleidster en verbinder van Savant kwamen onaangekondigd de zaal van de Ameideflat binnengelopen om een toelichting op de nieuwe regels te geven. Deze waren volgens hen slechts minimaal aangepast. Ook spraken ze de geruchten tegen dat Peter zou stoppen met deze avonden. Peter zei dat het geen geruchten waren en deze keer toch echt de laatste avond was. Dit bracht de nodige commotie onder de aanwezigen teweeg.

Overweegt de organisator nog om terug te komen op zijn besluit? Hij heeft er een hard hoofd in. Het is namelijk niet de eerste keer dat hij een aanvaring heeft met Savant. “Nee, dan zal er nog veel water door de zee moeten stromen!”

Zijn slotwoord voor Savant: “Savant zet de mens voorop, niet het geld!”


We gaven Savant Zorg bovenstaande tekst ter inzage en de mogelijkheid een weerwoord te geven. Hieronder staat hun zienswijze in zijn geheel:

Wij als Savant Zorg herkennen ons niet in het bovenstaande verhaal. We hebben als zorgorganisatie een aantal regels en richtlijnen waarbinnen medewerkers en vrijwilligers ruimte hebben om hun werk te doen. Het is daarin belangrijk dat voor iedereen dezelfde spelregels gelden, voor zowel de locaties onderling als binnen de locaties zelf.
Uiteraard bedanken wij Peter Warmerdam voor zijn tomeloze inzet van de afgelopen jaren. Mocht er nog een gesprek gewenst zijn, dan voeren we dat graag live.

Peter Warmerdam maakte in 2018 en 2023 de foto’s in de zaal.

42 reacties:

Niet alleen in de Ameideflat mis met Savant, elders in Helmond is het Savant wat de klok luidt en de bel moet blijven luiden…….. voor Savant wel te verstaan. Denk maar eens aan de ureninzet m.b.t. huishoudelijke hulp, is ook het nodige mis mee, hoor dit van diverse kanten en vanuit Savant zelf. Het is gewoon het financieele plaatje waar Savant mee komt. ‘Kassa’ moet kloppen op het eind, voor Savant uiteraard! Staan open voor gesprek zegt men, nou vergeet het maar, wimpelen hem gewoon af. Einde plezier voor de ouderen!

Beantwoorden

Wij als Savant herkennen ons niet in het bovenstaande verhaal.

In de 13 jaar dat ik vrijwilligerswerk doe in de Ameide heb ik te maken gehad met 3 voorzitters van De Raad van Bestuur, 5 directeuren Ameide, 5 medewerksters Welzijn, 6 medewerkers die het restaurant aanstuurden en 5 voorzitters van de Cliëntenraad. Dit zegt naar mijn mening genoeg over de organisatie als geheel.
Bij de voorgaande wijziging van regels was het credo dat men niet alle organisaties binnen Savant over 1 kam mocht scheren en nu op eens moet het weer wel. Voor Savant telt maar 1 ding en dat is geld. Wie in de gelegenheid is zou ik zeggen praat eens met de bewoners van de Ameide om hun verhaal te horen hoe het in de praktijk uitpakt.

Beantwoorden

Ik ken een Helmonds re-integratiebedrijf waarvan de directie zich ook (oprecht!) niet herkende in de spiegel die hen werd voorgehouden. Wel waren ze bereid een externe, gecertificeerde (lvvv.nl) vertrouwenspersoon aan te stellen, en dat was het begin van een omwenteling ten goede. Dus misschien zou het goed zijn als Savant een externe vertrouwenspersoon aanstelt en de cliënten uitnodigt om eventuele klachten met die vertrouwenspersoon te bespreken.

Het hoeft Savant niks te kosten, want de vertrouwenspersoon declareert alleen de gewerkte uren en als Savant alles op orde heeft, heeft de vertrouwenspersoon er nul uren werk aan. Nou ja, één keer per jaar een verslagje “Er waren dit jaar geen klachten”. En in het theoretische geval dat er toch meer aan de hand is, verstaat de (niet voor niets gecertificeerde) vertrouwenspersoon de kunst dat bespreekbaar te maken. Hoe eerder kwesties worden gesignaleerd, hoe eenvoudiger en dus goedkoper ze zijn op te lossen. Dat is in het belang van iedereen, ook van Savant.

Beantwoorden

Wat ik vergeten ben te vermelden in mijn reactie is dat de medewerker restaurant begonnen is in juni 2022, de medewerkster Welzijn in november 2022 en de directeur Ameide in januari 2023.

Beantwoorden

Wat een triest verhaal. Triest als je vrijwilliger zo behandeld wordt. Moedig om dat in het openbaar te vertellen. Zelf hoorde ik ook wel eens een verhaal van iemand die in de Ameideflat woonde, maar dat durfde ze niet te vertellen buiten familie en bekenden.

Beantwoorden

De marktwerking moet uit de zorg….en snel

Beantwoorden

Triest , dit allemaal .
Vooral voor de ouderen mensen 😢♥️

Beantwoorden

De reactie van Savant, is er weer een typisch van hoe zaken in ons land geregeld zijn. Alles hangt van regels en bureaucratie af. Kijk gewoons eens naar de mens en stimuleer vrijwilligers met dit soort initiatieven ipv het te dwarsbomen. Het kost Savant niets en het geeft mensen plezier, wat wil je nog meer als zorgorganisatie?

Beantwoorden

Tjonge jonge wat erg.lijkt wel op de serie van hendrik groen

Beantwoorden

Ik werk bij een aantal ouderen op de ameide flat het is verschrikkelijk de verhalen die je hoort over savant en dat de ouderen steeds meer kwijt raken of er zit een kosten plaatje aan wat ze niet kunnen betalen 🤬🤬

Beantwoorden

Ik ben het het volkomen met jullie eens, hoewel ik er maar weinig kwam , omdat ikheel slecht hoor. Peter bedankt

Beantwoorden

Ik had t verhaal van Peter al gehoord via een boze bewoner van de Ameide. Deze bewoner was ontzettend boos dat Peter zijn activiteiten niet meer gratis mocht aanbieden zoals Peter zelf wil. Bewoner gaf ook aan dag hierdoor veel andere bewoners niet meer konden gaan.
Bewoner kon niet begrijpen dat Savant hun principes belangrijker vond dat de belangen en levensvreugde van de bewoners.

Helaas is nu wederom gebleken dat dit, in ieder geval bij de Ameide, wel zo is.

Een bizarre scootmobiel poule, wel 3….voor alle bewoners, die je van te voren moet reserveren, vol is vol en dus pech en binnen blijven.
De scootmobielen staan vaak ingebouwd met andere spullen en geen medewerker die de ouderen helpt.
Met kerst… GEEN SCOOTMOBIELEN… want restaurant dicht dus scootmobielen ook.
Scootmobielen pas vanaf 9.30 te reserveren, met het pakken, uitgraven, afstellen erbij onmogelijk om voor 10uur ergens aanwezig te zijn, zoals activiteiten bij de Lev speciaal voor ouderen

Al met al heeft het steeds minder weg van het faciliteren van een prettige en verzorgde oude dag. Het draait meer en meer om Savant zelf.

Beantwoorden
Bezorgde clientondersteuner

Zo herkenbaar, als vrijwilliger mag je niets meer doen moet over 3 schijven mag niets kosten maar aub geen eigen initiatief
Savant is er voor de “bewoners ” maar wij als vrijwilliger willen het verschil maken zonder gedoe

Beantwoorden

De bewoners van de ameide betalen allemaal maandelijks een bijdrage voor de zaal. Terwijl mensen van buitenaf niks betalen en toch gebruik kunnen maken van de zaal. Moet n NIET kunnen. Is zo oneerlijk

Beantwoorden

Ja, niet echt begaan met de mensen, ik wist niet eens dat ze een directeur hebben op de #ameide, daar zit het 💰. Eerder hebben ze ook al de oudjes hun bingoavond afgepakt. De organisatoren werden verdacht gemaakt met het idee dat ze er ”beter” van werden.

Beantwoorden

O ja, een tijdje terug kregen de bewoners een brief dat ze zelf maar een doos met verband en zo aan moesten leggen. Nog een bezuiniging over de hoofden van de mensen?

Beantwoorden

Was zelf jaren vrijwilliger bij de Ameide ,gewoon afgeserveerd ,het ging niet hoe hun het wilde ,
Deed het voor de mensen , vreselijk

Beantwoorden
Ex vrijwilligster

Peter bedankt mijn pa sprak altijd goed over jou je bent een topper kerel en savant laat de mensen dood gaan daar totaal geen benul.wat ze doen daar en wat de mens leuk vind mag niet van savant

Beantwoorden

De menselijke maat is in 12 jaar Rutte volledig verdwenen.De marktwerking heeft zijn werk gedaan .Aandeelhouders en eigenaren maken ook in zg slechte tijden nog steeds topwinsten. Hoe zit dat eigenlijk bij Savant. Werkt men daar ook met bonussen? Zoek dat maar eens uit

Beantwoorden

Wat een verschrikkelijk triest verhaal. En ook uit alle reacties komt niet bepaald een positief beeld van Savant/ Ameide naar voren. Er zijn volgens mij best wel officiële instanties waar hierover klachten kunnen worden ingediend.

Het is bekend dat er bezuinigd moet worden in de zorg, maar niet op deze manier. Beter is om de kosten voor de “overhead “die torenhoog is in de zorg aan te pakken. Van de activiteiten voor bewoners moeten ze afblijven. Zo ook van het zorgpersoneel en de vrijwilligers!

Beantwoorden

Ik ben bij savant weg gegaan omdat ik Voor De Leiding niets anders als een NUMMER was.
Ik was bij hun in de zorg en en had huishoudelijke hulp.
Verschrikkelijk…..dat ik op mijn oude dag steeds opnieuw moest vechten voor hulp!!!!
De WMO moest hun het contract afnemen!!!

Beantwoorden
Tiny van Crey Witjes

@Tess op vrijdag 31 maart 2023 om 13:17:

“Er zijn volgens mij best wel officiële instanties waar hierover klachten kunnen worden ingediend.”

Dat was ook de redenering van dat Helmondse re-integratiebedrijf: “Langs de geëigende kanalen bereiken ons geen klachten, dus blijkbaar is er niets aan de hand”. En inderdaad: op papier hadden ze alles prima geregeld, ook klachtenprocedures. Alleen: om allerlei redenen maakten mensen geen gebruik van de geëigende kanalen om te klagen. Via de externe, gecertificeerde vertrouwenspersoon lukte het wel de pijnpunten in beeld te krijgen en op te lossen.

Dus ik hoop dat de directie van Savant meeleest en de handschoen oppakt door een externe vertrouwenspersoon aan te stellen die is aangesloten bij de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen.

Beantwoorden

@Tess op vrijdag 31 maart 2023 om 13:17:

Waar bent u naar op zoek? Savant luistert!

Beantwoorden

Misschien dat de volgende link wel bruikbaar is om dingen aan te kaarten

https://www.savant-zorg.nl/compliment-klacht

Beantwoorden

Aan dit soort verhalen zie je dus wat er gebeurt als een samenleving consequent kiest voor economisch gewin en niet voor de menselijke maat. VVD-woorden als ‘efficiency’ hanteren als je feitelijk een cruciale sector de nek omdraait.
Een sector die straks heel erg veel geld gaat kosten aan achterstallig onderhoud.

Gelukkig lees je ook Helmondse verhalen als de onderscheiding van Elly Heuts.

Beantwoorden

@Marko op vrijdag 31 maart 2023 om 17:38:

Savant luistert. Laat me niet lachen, het is Savant alleen om de euros te doen, niet meer en niet minder, dit zelfs over de hoofden van vrijwilligers, de zorg die geboden moet worden maar die men ‘inkort’ , wel het aantal uren declareren maar vaak maar de helft of nog minder werken dan waar de mensen recht op hebben en wat contractueel vastigt! Alleen de euros tellen, mensen en hun vrijwillige bijdrage om ouderen een leuke middag of avond te bezorgen telt niet mee. Schandalig! Savant gaat voor het geld over lijken, zo ken ik meer bedrijven en noemen zich dan nog ‘sociaal betrokken’ ook nog. Schurkenstreken! Peter Warmerdam zou voorgedragen moeten worden voor een lintje en rehabillitaie!

Beantwoorden

Geen woorden voor 😪

Beantwoorden

Savant moet zich diep schamen!!

Beantwoorden

Late stage capitalism. Allemaal leuk dat er zulke avondjes worden georganiseerd maar er moet wel wat aan de strijkstok blijven hangen voor de heren managers.

Wat is het doel van savant? Zakken vullen of oudere kwetsbare mensen het leven zo aangenaam mogelijk maken?

Beantwoorden

nieuwe bazen nieuwe wetten ze pakken alles af bij de ouwtjes op de ameide flat het kienen mag ook al niet meer belachijlijk en ze moeten overal voor betalen de ouwtjes laat de mensen van buiten af gewoon wat meer betalen voor de activiteiten dan is het veel beter

Beantwoorden

Savant lijkt het spoor bijster in de Ameide. Vrijwilligers zijn schaars aan het worden. Je hebt hier mensen die zich belangeloos inzetten voor de ouderen en er een groot succes van maken, en dan ga je die wegpesten. Hup nog een regeltje erbij, zoals moeten betalen om je vlaai in de koelkast te mogen zetten. Echt, Savant?!Zelf meegebrachte koeken weigeren en geld vragen voor het gebruik van de frietpan… is dat waar het om draait? Laat de directie een paar tientjes inleveren; dat had Savant op alle fronten minder gekost dan deze negatieve publiciteit. De bewoners zijn een geliefde activiteit kwijt, de goodwill van vrijwilligers verdwijnt, de door de directie beoogde inkomsten worden niet gerealiseerd én Savant loopt er een deuk op in het imago. Tel uit je winst.

Beantwoorden

Wat verschrikkelijk, en ik ben jaren vrijwilliger geweest niet bij Savant ,weet wat de meerwaarde is . Nu ik zelf ouder wordt ben ik blij dat ik niet meer in een instelling kan komen.
Zit weer een of andere manager centen te beknibbelen, uiteraard wordt zijn bonus daarmee beloond. Oudere mensen zijn een kosten plaatje geworden bah !

Beantwoorden

Savant lijkt het spoor bijster in de Ameide. Vrijwilligers zijn schaars aan het worden. Je hebt hier mensen die zich belangeloos inzetten voor de ouderen en er een groot succes van maken, en dan ga je die wegpesten. Hup nog een regeltje erbij, zoals moeten betalen om je vlaai in de koelkast te mogen zetten. Echt, Savant?! Zelf meegebrachte koeken weigeren en geld vragen voor het gebruik van de frietpan… is dat waar het om draait? Laat de directie een paar tientjes inleveren; dat had Savant op alle fronten minder gekost dan deze negatieve publiciteit. De bewoners zijn een geliefde activiteit kwijt, de goodwill van vrijwilligers verdwijnt, de door de directie beoogde inkomsten worden niet gerealiseerd én Savant loopt er een deuk op in het imago. Tel uit je winst. Anne, hier sluit ik me bij aan!

Beantwoorden

@Janssen op vrijdag 31 maart 2023 om 21:53:

De website van Savant Zorg is duidelijk. Als je ergens een vraag over hebt stel die dan aan Savant. Savant luistert! Kennelijk gebeurt er vervolgens niets.
Savant luistert niet goed genoeg. De klachten nemen toe.

Beantwoorden

@ Marko

Hier kan de klacht worden ingediend als Savant NIET luistert en klachten negeert.

https://www.zorgklacht.nl/klacht-verpleeghuis-verzorgingshuis

Beantwoorden

@Tess op zaterdag 1 april 2023 om 14:13:

Belangrijke verwijzing, een goed aanknopingspunt. Als 80% van de belanghebbenden voldoende resultaat krijgen verdient Savant het cijfer 8. Dat is goed.. Cijfer 10 is niet haalbaar natuurlijk. Savant moet er wel naar blijven streven.

Beantwoorden

Savant is een organisatie die vele klachten negeert en liegt over hulp die de ouderen (moeten) krijgen maar niet krijgen, meerdere malen gebeld maar na tig maanden bellen en doordrammen is het toch een keer gelukt
Heb medelijden met de ouderen.
En vrijwilligerswerk heb het veel te lang gedaan, want je moet zoveel x per maand iets doen en je moet even met de cliënt op terras wat gaan drinken anders kom je als vriend op papier, nou Dankje ga maar opzoek naar een andere vrijwilligers.Was vrijwilliger bij een andere organisatie!
En wat Sander Lam al aangaf het levert resultaat op!!

Beantwoorden
Moniekske Helmond

Ik heb hier geen woorden voor. 🥺

Beantwoorden

Ik ben erg benieuwd hoe Savant maandagochtend gaat reageren op al deze reacties. Met een “wij herkennen ons niet in bovenstaande reacties” kunnen ze dan niet meer mee komen natuurlijk. Daarvoor staan er te veel soortgelijke ervaringen.

Beantwoorden

Savant doet alles ontkennen maar het is de keiharde waarheid ze wisten hier wel degelijk vanaf is genoeg aangekaart zelfs in het kofie uurtje zijn er vragen over gesteld door de bewoners we kunnen dan wel oud zijn maar niet GEK en inderdaad op de laatste muziek avond kwamen 2 van de leiding binnen die je anders nooit ziet wel toevallig maar ze nemen veel van de oudjes af waarvan de meeste optellen schaam je diep ze kunnen goed met die leugenaars in Den Haag meegaan Helmond kom op voor de ouderen er wordt ze al zoveel afgenomen 🥵

Beantwoorden

Erg triest om dit te moeten lezen wat hier gebeurd is de laatste jaren, overal op beknibbelen en de bewoners geen fijne middag of avond gunnen.
Peter jij bedankt voor het vele werk dat jij hebt gedaan voor de bewoners.

Beantwoorden

Schandalig hoe savant met vrijwilligers omgaat, was jaren geleden ook al. Bewoners vinden de avonden van Peter geweldig, dat mag schijnbaar niet.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *