Buiten is het 9 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 109.553 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

34reacties

‘En hoe moeten onze kinderen later nog aan een huis komen?’ Een van de vele zorgen die omwonenden van het Tai Chi centrum op de Mierloseweg, afgelopen donderdag uitten op de informatieavond. Een meer dan terechte zorg als je het mij vraagt. Vragen over deze woningtekorten evenals de vragen over de enorme migratiestromen werden weggewuifd. Het ging nu immers alleen over de crisisopvang van 70 asielzoekers. Burgemeester Blanksma deed voor deze noodopvang een beroep op de solidariteit van ons Helmonders. ‘We moeten het samen doen’, was de boodschap. Door de omwonenden werd, met soms wat inwendig gemopper, wederom over het hart gestreken.

Vrijdag 21 oktober, daags na de informatieavond, verschijnt er een artikel uit het ED op mijn scherm met de titel ‘Opvang vijfhonderd vluchtelingen op Landgoed Gulbergen bij Nuenen stapje dichterbij’. Plannen voor een, allesbehalve tijdelijke, opvang in onze spreekwoordelijke achtertuin. Hoeveel soortgelijke ‘verrassingen’ worden er de komende tijd nog over onze schutting gegooid?

.

Discussies op de socials van de Gemeente gaan gepaard met de nodige verwijten over en weer. Mensen die aangeven dat Helmond vol is worden asociaal genoemd en mensen die de opvang toejuichen krijgen te horen: ‘neem ze lekker zelf in huis’. Hoe solidair zijn we onderling? Dit geruzie leidt ons namelijk mooi af van de essentiële problematiek waar het echt om gaat: het toenemende woningtekort en onze wagenwijd open grenzen. Om maar niet te spreken over de rol van de NAVO en onze regering in de escalatie van de oorlogen in Syrië en Oekraïne. Is humane hulpverlening nog een discussie als menig (economisch) migrant vele veilige Europese landen passeert voor het faciliteitenpakket in Nederland?

Ons kabinet zorgt ondertussen voor het ontwerp van juridische dwanginstrumenten om gemeenten vanaf begin 2023 te verplichten asielzoekers op te vangen en statushouders voorrang te verlenen bij het verkrijgen van een woning.
Helmond is, als oplossing voor het woningtekort, op dit moment driftig bezig met het realiseren van een luxe blokhutten camping op een steenworp afstand ten Oosten van het geplande asielzoekerscentrum op de Gulbergen. Het zogenoemde Brainport Smart District waar menig Helmonds wethouder mee pronkt en die onlangs zelfs bezocht werd door minister de Jonge. Ook hij werd, in tegenstelling tot menig Helmonder, heel enthousiast van deze ‘wijk van de toekomst’. Dit roept bij mij de vraag op: ‘Hoe ziet onze toekomst eruit?’

Patty Spoek
Raadslid Forum voor Democratie

34 reacties:

Beste Patty,

Je stelt de vraag: “Hoe ziet onze toekomst eruit”. Een vraag die niet nieuw is en die door veel Helmonders (en andere Nederlanders) wordt gesteld.
Naar mij idee is het aan de politiek om het voortouw te nemen richting de toekomst. Dat is je rol.
Ik lees in je column je visie en kritiek op de huidige situatie. Wat ik mis is een structurele en humane oplossing voor de problemen die nu spelen. En zelfs een poging daartoe lees ik niet in je verhaal.
Wij zijn in Nederland goed in het mopperen maar daar schieten we nu niets mee op. Jij kunt beter! Laat dat dan ook zien!

Hartelijke groet,
Hanneke Hegeman.

Gefeliciteerd @Patty met je eerste column op de weblog. Je maakt op een duidelijke wijze een goed punt dat andersdenkenden tot nadenken zal brengen.
Natuurlijk kunnen die vluchtelingen niet alleen in Ter Apel blijven, maar weer op de Mierloseweg? Veel bewoners in de Apostelwijk zijn blij dat jullie en gelukkig ook andere partijen opkomen voor hun belangen. En de Helmondse woningzoekenden al helemaal natuurlijk, een nichtje van mij is al vier jaar aan het wachten!
Ik kon zelf niet naar die bijeenkomst donderdag op de Mierloseweg, maar hoorde dat het niet erg druk was. Jammer, ik had er graag bij willen zijn, maar ik had al iets anders afgesproken.

Kunt u uw uitspraak rondom ‘de rol van de Nederlandse regering in de escalatie in Syrië en Oekraine” toelichten? Ik begrijp hier namelijk niet uit of u nu bedoelt dat zij deze escalatie tegengaat of juist ondersteunt.

En wat is de lokale rol van Helmond/Helmonders hierin?

Graag ook een uiteenzetting hoe ziet volgens u de toekomst van Helmond eruit moet zien. En dan geen globale vergezichten of idealistische uitgangspunten, maar concrete, Helmondse plannen en voornemens op dit gebied.

Helaas moesten we enkele reacties verwijderen omdat die off topic waren.
Op De weblog van Helmond gaat het immers over… Helmond.
Wat het topic is, lees je hierboven in de column van Patty.
Mocht een Helmondse reageerder de behoefte hebben om daarover te praten, mail dan even je telefoonnummer naar [email protected]
We bellen je dan graag om het te bespreken en uit te leggen.
Op deze reactie hieronder reageren is dus niet mogelijk.
1/2

U stelt wel veel, maar komt maar niet tot een concrete oplossing. Maar dat weet u natuurlijk ook wel, het is natuurlijk makkelijk scoren om maar populaire termen te roepen zonder te onderbouwen.

Of komt u wel tot een concrete oplossing zonder daarbij te roepen dat de grenzen dicht moeten?

@Hanneke Hegeman op maandag 24 oktober 2022 om 08:44:

Beste Hanneke, dank voor je reactie!

Het is zeker aan de politiek daar het voortouw in te nemen. Het probleem is echter dat onze regering de open grenzen faciliteert. Gemeenten (burgemeesters) krijgen vervolgens een opgave waar ze aan moeten voldoen. Wet- en regelgeving om dit af te dwingen is vergevorderd. Alle burgemeesters lijken tot nu toe ‘braaf’ te volgen .Ook als de meerderheid van de inwoners het niet ziet zitten. Het voortouw nemen begint met luisteren naar de mensen. Welke burgemeester durft te zeggen: ‘Ik doe hier niet aan mee?’

Een humane oplossing voor nu is kiezen voor Nederland en daarmee dus Helmond. De grenzen moeten direct dicht. Er zijn voldoende mogelijkheden om mensen op humane wijze in hun regio op te vangen. Ondertussen moeten we in Helmond zorgen dat er voldoende betaalbare woningen gebouwd worden zodat iedereen de kans krijgt een toekomst op te bouwen.

@Jan op maandag 24 oktober 2022 om 11:00:

Beste Jan,

Om te komen tot concrete oplossingen zullen de grenzen zeker direct dicht moeten. Er zijn voldoende mogelijkheden om mensen op humane wijze in hun regio op te vangen. Ondertussen moeten we in Helmond zorgen dat er voldoende betaalbare woningen gebouwd worden zodat iedereen de kans krijgt een toekomst op te bouwen.

Beste Patty,

Bedankt voor je column.
Erg duidelijke en verhelderende taal!
Het zou van de Helmonders niet eens asociaal zijn als zij aan zullen geven dat Helmond simpelweg gewoon vol is.

Het heeft niets meer te maken met humane opvang, hoop dat veel Helmonders dit in gaan zin, dat mag van mij niet snel genoeg gebeuren!

Met de antwoorden/mening van Patty, is het landelijk vraagstuk ‘grenzen-van-Nederland-open-of dicht’ afdoende besproken. Haar paar internationale zinnetjes zijn begrijpelijkerwijs hier niet het topic. Een ieder kan zich nu dus richten op wat we ja dan nee in Helmond moeten.
Reageertip: hou het woordgebruik een beetje netjes.
2/2

@Fons op maandag 24 oktober 2022 om 09:48:

Beste Fons,

Reageren op de rol van onze regering in het conflict zou te veel off topic zijn. Mijn mening hierover is duidelijk in mijn column denk ik.

Concreet voor de woningopgave van Helmond nu:

Zo snel mogelijk meer betaalbare woningen bouwen.
Een huizenmarkt waar lokale inwoners voorrang hebben op een sociale huur- of koopwoning; geen voorrang voor statushouders en niet meer statushouders opnemen dan de huisvestingsopgave.

@Patty op maandag 24 oktober 2022 om 11:27:

Dag Patty,

Mooie en open discussie die wij samen voeren. Zo zou dat ook moeten! Feit blijft echter dat je nog steeds niet met concrete oplossingen komt. Onze burgemeester doet wat zij moet doen en wat is opgelegd door onze landelijke bestuurders. Dat heet democratie en onze democratische gekozen Helmondse gemeenteraad mag samen met haar uitzoeken wat de beste optie is voor zowel Helmond als de vluchtelingen. Daar moet je de discussie voeren! Het zou je als gemeenteraadslid sieren mee te denken hoe wij deze vluchtelingen zo humaan mogelijk kunnen onderbrengen zonder daarmee Helmond en de Helmonders als slachtoffer van het nationaal beleid neer te zetten. Nogmaals: kom met concrete oplossingen en blijf niet in kreten hangen zoals ”er zijn voldoende mogelijkheden’ en ‘Helmond moet meer huizen bouwen’. In de gemeenteraad ligt als gekozen volksvertegenwoordiger je uitdaging!

Hartelijke groet,
Hanneke Hegeman.

@Hanneke Hegeman op maandag 24 oktober 2022 om 12:17:

Dag Hanneke,

Mijn voornaamste taak is de Helmonders die voor ons en mij gekozen hebben vertegenwoordigen. Dat zal ik dan ook altijd blijven doen.

De grootste partij van Nederland houdt zich niet aan de kiezersbelofte qua immigratiebeleid. Hoe is dit dan nog te rijmen met democratie? En wat verwacht je van mij hierin voor Helmond? Ik kan toch niet anders dan concluderen dat het vertrouwen in onze Helmondse politiek tot een nulpunt is gezakt? Het draagvlak zal met het lukraak overnemen van deze dwangmaatregelen zeker niet toenemen.

Ik zal, juist vanuit mijn rol als gemeenteraadslid voor FVD, nu niet meewerken aan het zoeken naar oplossingen voor deze gecreëerde asielzoekersstroom. Dat is namelijk niet wat onze kiezers willen. Het is mijn taak oppositie te voeren tegen deze plannen. De huidige statushouders in Helmond dienen wat mij betreft geen voorrang te krijgen op de huizenmarkt. Wij dienen ze te behandelen als elke andere Helmonder. De reden dat ze voorrang moeten krijgen is namelijk om ruimte te maken voor nieuwe stromen asielzoekers. Deze ruimte hebben we simpelweg niet meer met ons huidige woningtekort.

Vriendelijke groet,
Patty

Dag Patty,

Voor wat betreft de huizen: waar moeten die komen? Welke wijken gaan we waar uit- of inbreiden? Welke aantallen hebben we het over? Hoeveel huur/koop, sociaal/duur? En de dekking? Boter bij de vis graag, wij Helmonders willen weten waar de schop volgens FVD in de grond gaat.

@Patty op maandag 24 oktober 2022 om 12:45:

Dat vind ik een slechte houding! Wat hebben we in Helmond dan aan jullie? Al had Forum de meerderheid of zelfs alle zetels in Helmond, dan nog is het Blanksma die beslist dat die asielzoekers er komen. Vraag anders maar aan Theo Heller of een ander gemeenteraadslid.
Jullie willen dat het op de Mierloseweg met die asielzoekers een maand lang een rotzooitje wordt om dan te kunnen zeggen “zie je wel?”. Daar zijn we als buurt nu echt niet mee geholpen. Kom met oplossingen! Waarom ga je donderdag of vrijdag niet een keer kijken en zegt daarna wat je van die mensen vond?

Want misschien begrijp je het niet goed, ook al zijn jullie tegen, die asielzoekers zijn er vanaf woensdag. Dat staat vast. https://www.helmond.nl/vijf-weken-crisisnoodopvang-vluchtelingen-in-helmond Daar zullen we toch het beste van moeten maken? Ja ik ben ook tegen, maar alleen maar tegen zijn en de ogen sluiten: slechte houding van jullie!

@Fons op maandag 24 oktober 2022 om 14:38:

Dag Fons,

Wat betreft de aantallen is met het huidige beleid en de toekomstplannen van de coalitie lastig vast te stellen hoeveel woningen er exact nodig zijn . Cijfers omtrent bestaande woonvoorzieningen gepresenteerd in de conceptvisie op wonen, welzijn en zorg laten zien dat de slaagkans op een huurwoning voor jongeren tot 35 jaar zonder urgentie in 2020 5,6% was. Met de huidige toestroom van statushouders en asielzoekers zal de slaagkans steeds lager worden. Wat we dus wel feitelijk kunnen stellen is dat het voor jongeren nauwelijks mogelijk is een woonruimte te vinden. Met de ‘schaalsprong’ ambitie wil de gemeente Helmond meer jonge mensen naar Helmond trekken om hier te werken en te wonen. De hoeveelheden en aantallen gepresenteerd door het college berust hierin op verwachtingen. De huidige opgave schatten ze op 750 woningen bouwen in 2022. Is dit voldoende? Dit hangt dus af van meerdere keuzes/opgaven. Minder focus op de schaalsprong en eerst bouwen om aan de huidige opgave te voldoen lijkt mij nu, zeker in deze onzekere tijden, een beter idee.

Aanhakend op mijn ‘blokhutten camping’ in deze column:
Brandevoort afbouwen zoals bedoeld. Huidige blokhutten passen niet in de wijk. Ze zijn wat mij betreft spuuglelijk en bovenal in strijd met de verwachting die ooit aan nieuwe wijkbewoners is gepresenteerd.
Wij willen géén Brainport Smart District (BSD)

Verder staan wij achter het verder bouwen van (betaalbare) woningen op Suytkade en de centrumontwikkeling. Maximaal 30% sociale huur bij de nieuwbouw en meer betaalbare koopwoningen. Projecten als Maison L’Europe vinden wij, naast dat het qua stijl en uitstraling niet past binnen Helmond, veel te duur met de goedkoopste appartementen beginnend vanaf 310.000 von.

Hartelijke groet,
Patty

@Hans op maandag 24 oktober 2022 om 15:11:

Dag Hans,

Was het maar zo’n feest dat wij alle zetels hadden ;). Ik ben me zeer bewust van de bevoegdheden van de burgemeester hierin. Juist daarom ben ik, vanuit mijn rol, verplicht me hier tegen te verzetten en als volksvertegenwoordiger voor de Helmonders op te komen. Alleen op deze manier kunnen we onze burgemeester misschien andere inzichten geven in keuzes die hierin te maken zijn.

Ik wil absoluut niet met een vinger wijzen achteraf. Ik wil er zijn voor de Helmonders die ons op dit moment heel hard nodig hebben.
Ik ben afgelopen donderdag gaan luisteren en zie binnen de kleine groep aanwezigen veel ontevredenheid. Het gaat niet om humaniteit of solidariteit. Dat staat er volledig los van. Het gaat niet over wat ik van mensen persoonlijk vind. Sterker nog, ik heb meermaals asielzoekers ontmoet en ik kan het met velen prima vinden. Het zijn vaak mensen met een mooi en bijzonder verhaal.
Het gaat hier echter om, al decennialang durend, beleid dat de Nederander en daarmee de Helmonder niet dient. Wij zijn primair verantwoordelijkheid voor ons Helmonders. We zien steeds meer mensen in de problemen geraken en de druk om het hoofd boven water te houden groeit met de dag. Dat is hetgeen we op moeten gaan lossen en dat is de reden dat Helmonders juist WEL veel aan ons hebben.

Simpel uitgedrukt: Als ik een lek heb en ik bel de loodgieter, zal hij mij als eerste vertellen de hoofdkraan dicht te draaien.

Als ik de column zo lees had mevrouw Spoek liever in de landelijke politiek gezeten. Het gaat hier over Helmond, dus ik zal het landelijke en internationale deel overslaan.

Wat doen we in Helmond?
– Extra ambtelijke capaciteit voor vergunningverlening, zodat sneller gebouwd kan worden.
– Opgave voor meer woningen in het centrumgebied, waaronder ook hoogstedelijke woon-werk locaties (denk Strijp-S)
– Focus op meer projecten “in de pijplijn” dan voor de bouwopgave nodig is.
– Focus op innovatief bouwen in BSD, onder andere met energieneutrale woningen, zodat de maandlasten laag blijven.
Kortom, het gaat er niet om om de asielkraan dicht te draaien, maar om de bouwkraan te laten draaien. In de tussentijd zullen we even moeten roeien met de riemen die we hebben. Als daardoor hier de huizenprijzen minder hard stijgen en zo ook starters weer mogelijkheden gaan krijgen, dan komen er ook vanzelf nog meer sociale huurwoningen vrij.

Wat betreft de crisisopvang, ik ben er trots op dat wij als Helmond hierin onze verantwoordelijkheid nemen, ook al had landelijk de capaciteit van het COA nooit zo afgeschaald moeten worden. Daarmee laten we zien dat we in Helmond misschien wel een “grauwte smoel”, maar ook een klein hartje hebben. Laten we vooral deze mensen opnemen in onze maatschappij en ze niet als buitenstaanders behandelen.

@Michiel van Geel op dinsdag 25 oktober 2022 om 11:01:

Keurig Michiel!!!!!! Dank ook voor de feiten!

Groet,
Hanneke Hegeman.

@Michiel van Geel op dinsdag 25 oktober 2022 om 11:01:

Ik geloof dat jij liever op de stoel van een wethouder had zoals we in de laatste commissievergadering zagen 😉

Ik denk dat je heel goed weet dat wat er lokaal wordt bewerkstelligd, voor een groot deel afhankelijk is van het landelijke, of zelfs Europese beleid.

Immigratie is nu eenmaal de grootste veroorzaker van de woningnood in Helmond, dit is ook landelijk het geval. Hier kun je omheen draaien zoveel je wilt, maar dat zijn de feiten.

Wat men feitelijk doet in Helmond is symptoombestreiding, terwijl je het daadwerkelijke probleem alleen de kop kunt indrukken met bronbestrijding. Dit werkt op alle vlakken in onze samenleving hetzelfde. Als je de oorzaak niet aanpakt, dan dweil je met de kraan open.

Net zoals ze in Helmond doen met armoedebestreiding, daar wordt naar de bron gezocht, en mensen worden geholpen met het voorkomen van nog meer schulden. Iets heel moois als je het mij vraagt.

Nog een voorbeeld: De gemeente Helmond kan bijvoorbeeld wel een deel van je energierekening betalen (lokale oplossing), maar daarmee bestreid je slechts tijdelijk de pijn, en uiteindelijk komen deze kosten weer op het bord van de belastingbetaler, wij, de inwoners van Helmond. Ook heel mooi, alleen is het bestreiden van de bron stukken lastiger.

Je zou dit probleem bij de bron aan moeten pakken, en dat is voor nu lastig gezien het feit dat bijv. de sancties die ervoor zorgen dat de gasprijzen zo hoog zijn, op landelijk en Europees niveau zijn opgelegd.

Als we vanuit de onderkant van de politiek geen weerstand bieden tegen de bovenkant, dan zal het altijd maar hetzelfde blijven. Daar waar we juist verandering nodig hebben. En geen lapmiddeltjes die slechts tijdelijke symptoombestrijding zijn.

En begrijp me niet verkeerd, mensen in nood moeten worden opgevangen en geholpen. Maar waarom in het dichtstbevolkte land van Europa, en niet in een veilig buurland? Nederland en Helmond zitten vol. We kunnen de stroom vluchtelingen nu al niet aan.

Ik weet niet of je kinderen hebt, maar je zou je kinderen toch ook graag een betaalbare woning gunnen, en als er dan een statushouder (even heel plat gezegd) voorkruipt, wat voor gevoel heb jij daar dan over?

Ik zie hier diverse politiek correcte reacties maar waar is de “echte Helmonder”? Ik als Helmonder wordt hier namelijk niet blij van omdat ik weet dat het er steeds meer worden, dit is dus gewoon pappen en nathouden.

Er komen vanuit de landelijke macht geen oplossing dat is duidelijk, lokaal slikt het als zoete koek terwijl de “gewone burger” hier last van gaat krijgen. Het enige wat is lees is hypocrisie en we moeten het maar accepteren.

Tevens is het makkelijk reageren als ze niet bij u in de achtertuin komen te wonen, treffend vindt ik de reactie van Bobby het lijkt er inderdaad op dat Michiel op de wethouders stoel zit.

Ik hoop dat ze snel weer weg zijn, liever niet eens dat ze er komen. Er zitten te veel gelukzoekers bij.

@Bobby op dinsdag 25 oktober 2022 om 14:33:

Helemaal eens dat er in de landelijke politiek andere keuzes gemaakt moeten worden. De oorzaak van de huizencrisis ligt immers in landelijk beleid wat betreft de sociale huur en woningmarkt. Maar zoals de moderator hier steeds zegt moet het op de weblog Helmond over Helmond gaan en wat we hier kunnen doen.

Wat betreft de bewuste commissievergadering, daar gaf ik slechts mee wat volgens mij de feiten waren en de ruimte die het college had. Het zou nogal van de zotte zijn als de oppositie wel met argumenten en stellingen mag komen, maar de partijen die in de coalitie zitten moeten wachten op de beantwoording van de wethouder. De opmerking van het CDA over op de stoel van de wethouder zitten was vooral een handigheidje om te proberen mijn verhaal onderuit te halen. Als er onzin wordt verteld in een debat moet je daar meteen een andere visie tegenover kunnen zetten.

En ja, we kunnen hier in Helmond niet de pleisters blijven plakken op de gaten in het landelijk beleid. Als elke gemeente in Nederland regelingen heeft om de minder draagkrachtigen te ontzien, dan is dat een gebrek aan solidariteit tussen gemeenten onderling en leidt het bewust of onbewust tot beleid om minder woningen voor mensen met een lager loon te bouwen. Wat we in ieder geval niet moeten doen is mensen tegen elkaar uitspelen die er beiden niets aan kunnen doen dat de situatie op de woningmarkt nu is zoals die is.

En om je laatste vraag te beantwoorden, ik heb geen kinderen. Maar als ik ze zou hebben zou ik boos zijn op de landelijke politiek die de sociale huur zo ver om zeep heeft geholpen en niet op de statushouders die we ook niet in een dure opvanglocatie kunnen blijven huisvesten.

@Patty,

Gefeliciteerd met je debuut.
Jammer voor jou dat er door anderen gereageerd mag worden op je maidenspeech. Want dit was hopelijk niet je sterkste column. Had een onderwerp gepakt dat dichter bij jóuw huis ligt. Ik snap dat asielzoekers dicht bij het Forum-huis ligt en dat je actueel kon zijn door de Mierloseweg-situatie. Maar door dit onderwerp en er het woningtekort bij te pakken, val je als nieuw raadslid nu een beetje door de mand door een gebrek aan parate kennis daarvan in Helmond. Ik sluit me aan bij de eerste reacties van Hanneke Hegeman, Jan en Michiel van Geel. Daar valt weinig aan toe te voegen.
Succes met de volgende columns, ik denk dat je best nog voor mooi vuurwerk zult gaan zorgen zowel in de gemeenteraad als hier in toekomstige columns, maar wacht op je momenten! De race is lang. Het verleden is niet de veranderen, de toekkomst wel!

@Bobby op dinsdag 25 oktober 2022 om 14:33:

Jij bent toch Bobby van Wordragen, burgerlid bij Forum voor Democratie Helmond, deze Bobby https://www.helmond.nl/1/burgerleden/import_154116/wordragen-van dus?

@Michiel van Geel op dinsdag 25 oktober 2022 om 15:24:

Eerlijke antwoorden Michiel, dankjewel. Dat van die wethouder was uiteraard bedoeld als grapje 😉

@Ron op woensdag 26 oktober 2022 om 05:07:

The one and only, jij mag nooit meer gokken! Er is trouwens maar 1 zoekresultaat met de naam Bobby op de Helmond website, kon ook niet missen 😉

Trouwens een van de weinige dingen wel goed vindbaar zijn op die website 😁

Ik denk dat we elkaar nog wel een keertje spreken om wat dieper in te gaan op bovenstaande column.

@Bobby op woensdag 26 oktober 2022 om 15:59:

🙂 en 👍!

Als we het toch hebben over samendoen, goed om nog eens kritisch te kijken maar de spreiding over de stad.

Komt de basisschool bij de Beemden in Brandevoort niet grotendeels leeg te staan binnenkort?

Goed stuk van een partij die duidelijke standpunten heeft en met werkbare oplossingen komt om dit probleem te tackelen. Klasse!
Jammer voor alle doorvragende FvD bashers dat ze niet kunnen ontkennen dat dit raadslid wel antwoord, en zonder wollig taalgebruik. Meer van dit!

Opvangen in buurten waar de stemmers wonen die voor meer asielzoekers zijn is natuurlijk een uitstekend idee: zij hebben hier immers om gevraagd.

Iedere linkse stemmer verplicht een vluchteling in huis, probleem opgelost.

https://allecijfers.nl/verkiezingsuitslagen/gemeente-helmond/#Tweede-Kamer-verkiezingen-stemmen Hier staan de verkiezingsuitslagen per stembureau.
Pathe, Societeit Gezelligheid, heel Brandevoort, Veka Brouwhuis, Dierdonk en Stiphout scoren hoog op de coalitiepartijen. Plaats ze daar.

@sjef Beetje jammer dat je het zo uitlegt maar goed. Alsof iemand hier überhaupt om vraagt, het is gewoon humaan.

Woon zelf in de buurt, mij lijkt het gewoon alleszins redelijk om te spreiden ipv grote groepen vreemden op 1 plek.

In 1914 telde Nederland 6,34 (bron: http://www.cbs.nl); in de loop van 1914 kwamen daar ca. 1 miljoen Belgen bij …
Deels ook in Helmond. Dat was de mentaliteit in 1914. Stof tot nadenken.

@Stapper, da’s 108 jaar geleden. Niet heel relevant.

@Roland
Het is in zoverre wel relevant dat we in 1914, waarin de welvaart vergeleken met nu vele malen minder was, we in (voornamelijk het zuiden van) Nederland in staat waren om met 6,34 miljoen inwoners 1 miljoen Belgen op te vangen.
Ook Helmond, toen een arbeidersstad met voornamelijk textiel- en metaalindustrie … arremoei troef, nam zijn deel in de vluchtelingenopvang.
We leven nu met bijna 94.000 Helmonders in een tijd waarin de welvaart nog nooit zo groot is geweest (Brainport, waar Helmond deel van uitmaakt, één van de sterkst groeiende economieën ter wereld).
Stof tot nadenken.

Dat verliep 108 jaar geleden niet echt soepel. Opvang in kampen. Binnen het jaar waren er nog maar 100.000.
En de Nederlandse overheid heeft ook niet echt dwarsgelegen toen er langs de hele grens NL/BE een metershoog stroomdraad werd gespannen door Dld.
Bij een bevolking van 6 miljoen werden we al overlopen door vluchtelingen, laat staan nu we met bijna 18 miljoen onze ruimte (vooral huizen) moeten delen. Waar moeten we iedereen laten?

Ik zag gisteren voor het eerst de huizen van de wijk van de toekomst in Brandevoort. Wat een armoe. Als dat de voorbode is van hoe we straks moeten wonen en onze ruimte moeten delen dan heb ik liever wat minder mensen in NL dan 18 miljoen (en counting)

Jammer maar helaas. We dachten (‘n beetje dom) om iets meer toe te laten.
Sinds gistermiddag hebben we weer 7 reacties verwijderd. Daarmee staat de stand op 44. Reden: omdat ze off topic of gewoonweg zwaar over de schreef waren. Vanaf nu dus maximale moderatie. Jammer!
Zie ook de 2 eerdere opmerkingen hierboven. 2/2 +1