34reacties

Spoek: Van crisisopvang naar voorrang?

‘En hoe moeten onze kinderen later nog aan een huis komen?’ Een van de vele zorgen die omwonenden van het Tai Chi centrum op de Mierloseweg, afgelopen donderdag uitten op de informatieavond. Een meer dan terechte zorg als je het mij vraagt. Vragen over deze woningtekorten evenals de vragen over de enorme migratiestromen werden weggewuifd. Het ging nu immers alleen over de crisisopvang van 70 asielzoekers. Burgemeester Blanksma deed voor deze noodopvang een beroep op de solidariteit van ons Helmonders. ‘We moeten het samen doen’, was de boodschap. Door de omwonenden werd, met soms wat inwendig gemopper, wederom over het hart gestreken.

Vrijdag 21 oktober, daags na de informatieavond, verschijnt er een artikel uit het ED op mijn scherm met de titel ‘Opvang vijfhonderd vluchtelingen op Landgoed Gulbergen bij Nuenen stapje dichterbij’. Plannen voor een, allesbehalve tijdelijke, opvang in onze spreekwoordelijke achtertuin. Hoeveel soortgelijke ‘verrassingen’ worden er de komende tijd nog over onze schutting gegooid?

.

Discussies op de socials van de Gemeente gaan gepaard met de nodige verwijten over en weer. Mensen die aangeven dat Helmond vol is worden asociaal genoemd en mensen die de opvang toejuichen krijgen te horen: ‘neem ze lekker zelf in huis’. Hoe solidair zijn we onderling? Dit geruzie leidt ons namelijk mooi af van de essentiële problematiek waar het echt om gaat: het toenemende woningtekort en onze wagenwijd open grenzen. Om maar niet te spreken over de rol van de NAVO en onze regering in de escalatie van de oorlogen in Syrië en Oekraïne. Is humane hulpverlening nog een discussie als menig (economisch) migrant vele veilige Europese landen passeert voor het faciliteitenpakket in Nederland?

Ons kabinet zorgt ondertussen voor het ontwerp van juridische dwanginstrumenten om gemeenten vanaf begin 2023 te verplichten asielzoekers op te vangen en statushouders voorrang te verlenen bij het verkrijgen van een woning.
Helmond is, als oplossing voor het woningtekort, op dit moment driftig bezig met het realiseren van een luxe blokhutten camping op een steenworp afstand ten Oosten van het geplande asielzoekerscentrum op de Gulbergen. Het zogenoemde Brainport Smart District waar menig Helmonds wethouder mee pronkt en die onlangs zelfs bezocht werd door minister de Jonge. Ook hij werd, in tegenstelling tot menig Helmonder, heel enthousiast van deze ‘wijk van de toekomst’. Dit roept bij mij de vraag op: ‘Hoe ziet onze toekomst eruit?’

Patty Spoek
Raadslid Forum voor Democratie