149reacties

Stijkel: WMO – gelden

Donderdag 3 november j.l. was het weer zover; de jaarlijkse begrotingsbehandeling die in een marathonzitting met de gemeenteraad besproken wordt. Voorafgaand aan de begrotingsbehandeling is er een hooravond waar inwoners kunnen inspreken en een avond voor de raadsleden voor het beantwoorden van de technische vragen door de ambtenaren.
Voor alle Helmondse partijen een belangrijke dag. De besteding van het overgebleven zorggeld deed het debat het hoogst oplaaien. Wat wel te verwachten was. Helmond hield over 2 jaar maar liefst 10 miljoen euro over op de jeugdzorg en wmo. De wmo is bv. bedoeld om hulpbehoevende mensen langer thuis te kunnen laten wonen. De reserves in Helmond groeide uit naar 18 miljoen euro.

Van dit niet bestede zorggeld (de coalitie noemt dit opgebouwde reserves) wordt nu 4,5 miljoen euro in het stadslab en stadsleerbedrijf geïnvesteerd. Veel oppositiepartijen vinden dat het zorggeld aan zorg besteed moet worden, bv. aan een traplift of meer huishoudelijke hulp en niet aan de initiatieven die bij het stadslab ingediend worden. Wethouder van der Zanden kwam met het kookboek voor en door (autistische) kinderen gemaakt en noemde dit juist een heel mooi voorbeeld, en vond het jammer dat het kookboek op deze manier simplistisch werd weggezet.

De gemeente Gemert-Bakel heeft ook andere plannen met het overgebleven zorggeld. Zij maken het helemaal bont! Het gemeentehuis van Gemert-Bakel gaat verbouwd worden met geld dat voor de zorg bestemd was. Er wordt 165.000 euro in stenen gestoken in plaats van in mensen. De keuze hiervoor wordt gemotiveerd met het argument dat de verbouwing ook ten goede komt aan de inwoners. De gemeente Gemert-Bakel heeft over 2015 2,4 miljoen euro overgehouden op de voor zorg bedoelende gelden. 1,9 Miljoen euro van het overgebleven zorggeld wordt voor zorg gereserveerd en het restant wordt overgeheveld naar de algemene middelen.

Wat voor veel oppositiepartijen een heet hangijzer is is dat de gemeente Helmond nu met terugwerkende kracht het stadslab en het stadsleerbedrijf gaat financieren met overgebleven zorggeld. Deze fondsen werden echter al in 2014 ingesteld, met geld uit de algemene middelen. In de nieuwe begroting komt de dekking uit de zorgbudgetten. De oppositie liet verschillende geluiden horen: “Oneigenlijk gebruik van wmo gelden.” “Zorggeld moet naar zorg gaan en niet naar afgeleide zorgzaken.”Dit is geld voor onze ouderen om hen te ondersteunen langer thuis te kunnen blijven wonen.” Gemeenten zijn niet verplicht dat geld aan zorg te besteden, maar moeten zich wel verantwoorden tegenover het ministerie. Onderzoek naar de uitgaven wmo en jeugdzorg is gewenst. Door de gemeenteraad is daarom een motie unaniem aangenomen dat er een onderzoek komt naar de uitgaven van wmo en jeugdzorg, dit gaat uitgevoerd worden door de rekenkamer.

De wethouder deed meerdere keren een oproep om zich bij haar te melden als er zich situaties voordoen waarvan u zegt, dit kan niet. Jammer dat het amendement zorggeld terug naar wmo verworpen werd door de coalitiepartijen CDA,VVD,SP,GL Helmond Aktief. Jammer, gemiste kans!

Sandra Stijkel
Raadslid Senioren 2013

In de reacties hieronder staan updates van de weblog.