12reacties

12 Helmonders krijgen straks een lintje

Vanochtend bezocht burgemeester Elly Blanksma 12 Helmonders thuis, op het werk of waar ze op dat moment waren. Zij kregen van haar het heugelijke nieuws dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd hen te decoreren. Vanmiddag vanaf 14.00 uur worden die koninklijke onderscheidingen aan hen uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Het Speelhuis. Henry Swinkels is daar met 47 jaar de jongste, de 82-jarige Gerrit Jacobs de oudste die een lintje krijgt.

Bij de jaarlijkse lintjesregen in Helmond werden de te onderscheiden inwoners deze keer dus niet met een smoesje ergens heen gelokt, maar werden zij thuis verrast. Een nieuwe aanpak.
Zodra we later vandaag de ‘bewijsfoto’s’ door Vincent Knoops hebben, plaatsen we die bij de onderstaande 12 bijzondere Helmonders. 

Bianca Baggermans – Konings
Lid in de orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Baggermans (52 jaar) is een zeer actieve vrijwilliger in Mierlo-Hout. Veel verenigingen uit deze wijk weten haar te vinden en doen nooit tevergeefs een beroep op haar. Sinds 1997 zit ze in de werkgroep Jeugd waarvoor ze al bijna 20 jaar medeorganisator is van de jeugddisco. Bianca was lange tijd begeleidster van de dansgarde van CV de Kluppels en is nu al weer bijna 7 jaar actief voor CV ’t Barrierke.
Op OBS ’t Hout is Baggermans al 16 jaar actief als overblijfmoeder. Ook bij het jaarlijkse schoolkamp is Bianca van de partij als beheerder van de keuken.

Geert Dankers
Ridder in de orde van Oranje-Nassau
De heer Dankers (74 jaar) zette zich langdurig belangeloos in voor Handboogvereniging Recht door Zee. Hij was er 33 jaar actief lid in diverse functies maar zijn grootste verdienste was het realiseren van de eigen accommodatie.
Zijn verdiensten voor de regionale voetbalsport zijn ook groot. Als 12-jarige begon Geert als speler bij RKSV Mulo. Vanaf 1982 werd hij ook actief betrokken bij de jeugdteams van andere Helmondse voetbalverenigingen. In 1990 start hij als scout binnen het Jeugdplan Nederland en vanaf 1991 is hij bestuurslid binnen het jeugdvoetbal Kring Peelland. 
Ook was Dankers actief als consul van Helmond Sport en HVV Helmond (keuren van de velden), lid van de werkgroep jeugdvoetbal bij de KNVB, districtsconsul (2001-2021), netwerker competitie en lid van de werkgroep talentherkenning. Daarnaast was hij van 2008 tot 2019 waarnemer binnen het amateurvoetbal.
Vanwege zijn vele verdiensten voor de voetbalbond ontving hij in 2008 de zilveren KNVB-waarderingsspeld en vorig jaar ontving hij die in goud.

Rob van Eekeren
Lid in de orde van Oranje-Nassau
De heer Van Eekeren (71 jaar) is vanaf 1980 nagenoeg aaneengesloten actief geweest in de Helmondse politiek. Hij stond aan de wieg van de PSP (Pacifistische Socialistische Partij) en was vanaf 1987 een zeer gewaardeerd lid van de PvdA in onze stad.
In de periode 2002-2007 was Rob actief bij de Stichting Kringloopwinkel in Helmond. En Van Eekeren was mede-initiatiefnemer voor het oprichten van de buurtvereniging Apostelwijk in 1992 en is sinds 1994 ook actief bij het buurtpreventieteam in de Apostelwijk.

Berrie Horsten
Ridder in de orde van Oranje-Nassau
De heer Horsten (76 jaar) is van 1972 tot 1999 zeer actief geweest bij de Hockey Club Helmond. Als trainer, lid van meerdere commissies, bestuurslid en lid van de bestuursadviescommissie die adviseerde over de fusie met HUAC en HMHC tot HC Helmond. In 1996 werd hij benoemd tot erelid van deze club.
In 2011 was Berrie mede-initiatiefnemer van de Stichting Energiehuis Slim Wonen. Onder de vleugels van deze stichting zijn er inmiddels 80 vrijwillige energiecoaches en 120 vrijwilligers actief in 8 gemeenten in onze regio. Horsten is de drijvende kracht achter de opzet en ontwikkelingen van dit duurzaamheidsinitiatief. Inmiddels wordt dat ook ondersteunt door de provinciale overheid en behorende tot de beste projecten op dit gebied in Noord- Brabant.

Gerrit Jacobs
Lid in de orde van Oranje-Nassau
De heer Jacobs (82 jaar) is al ruim 20 jaar van zeer grote waarde voor de afdeling Helmond van Veilig Verkeer Nederland. Van het organiseren en begeleiden van de verkeersexamens, tot het meewerken aan acties en assisteren bij diverse cursussen.
Gerrit is begeleider van de computergroep bij het ontmoetingscentrum van de GGZ OostBrabant en coördinator van het Computercafé van het Seniorenweb. 
Jacobs is toezichthouder/beheerder van de Jozefkapel en geeft iedere maandagavond vrijwillig dansles bij ORO. Hij is de ‘huisfotograaf’ bij de Fonkel en wekelijks actief bij de stichting Draaiorgels Helmond voor het geven van rondleidingen, muntverkoper tijdens concerten en disc-jockey van nostalgische muziek. Hij is drummer bij accordeonorkest For Fun.

Ari de Kimpe
Ridder in de orde van Oranje-Nassau
De heer De Kimpe (71 jaar) is al ruim 25 jaar met hart en ziel betrokken bij de Stichting Helmond Sport, als bestuurder en adviseur. Ook stond hij aan de wieg van de zeer succesvolle jeugdopleiding van Helmond Sport.
Sinds 2006 is Ari actief lid van de Raad van Commissarissen van de Koninklijke Stadsharmonie Phileutonia. Vanuit die rol organiseerde hij in 2010 een concertreis naar Izmir in Turkije (met als hoogtepunt het benefietconcert t.b.v. kansarme jongeren aldaar) en in 2022 een groots opgezette concertreis naar Oostenrijk.
Daarnaast is De Kimpe actief betrokken bij het realiseren van kunstprojecten in Helmond vanuit zijn lidmaatschap bij de stichting Carat. Ook is hij raadgevend lid van de ereraad van de Keiebijters.

Wilma van Rijt – de Krom
Lid in de orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Van Rijt (62 jaar) is als gediplomeerd hulpverleenster sinds 2004 zeer betrokken bij de EHBO vereniging in Helmond. Ze was daar secretaris, penningmeester en coördinator. Er wordt zelden tevergeefs een beroep gedaan op haar.
In Dierdonk heeft Wilma een verbindende rol door het organiseren van vele activiteiten. Iedere donderdagavond is ze te vinden in het wijkgebouw Parkzicht als vaste vrijwilliger en ook de basisschool in Dierdonk mag al ruim 20 jaar op haar hulp rekenen. Naast haar rol als overblijf- en hulpmoeder verzorgt Van Rijt daar ook EHBO-lessen aan kinderen.

Anne-Marie van Rooij – Timmermans
Lid in de orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Van Rooij (78 jaar) is het meest actief als secretaris bij stadshobbycentrum Het Baken. Van maandag tot en met donderdag is zij aanwezig om allerlei hand- en spandiensten te verrichten. En dat al vanaf 2009.
Daarnaast was Anne-Marie gedurende 15 jaar voorzitter van de werkgroep ‘anders actieven gemeente Helmond’. Ze was burgercommissielid voor de fractie SDOH/Helmondse belangen van 2007 tot en met 2014 en van 2015 tot 2020 secretaris voor de partij Lokaal Sterk. Vanaf 2017 is Van Rooij vrijwilliger bij VVN afdeling Helmond.

Josephine Slegers-Swinkels
Lid in de orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Slegers (70 jaar) begeleidt al 25 jaar ouderen en zieken bij vaarvakanties, gezinsvakanties en bedevaartreizen. Het Rode Kruis bijzondere vakanties, het Huis voor de Pelgrim, Stichting Happy Holidays en Hospice en Logeerhuis Valkenhaeghe zijn de instanties die op haar vrijwillige hulp mogen rekenen.
Daarnaast is Josephine een zeer gewaardeerd vrijwilliger bij de Zonnebloem afdeling Stiphout. Niet alleen als begeleider tijdens vaarvakanties maar ze heeft ook een vast aantal personen die ze regelmatig een bezoekje brengt.

Frans Spoorenberg
Lid in de orde van Oranje-Nassau
De heer Spoorenberg (69 jaar) is al ruim 30 jaar actief als dirigent van het koor van Edith Stein in Helmond. Wekelijks dirigeert hij kerkkoren in Bakel en Leende en regelmatig valt hij in bij andere koren uit de regio. Vanaf 2011 is Frans ook dirigent van het ADAKO koor, dat betekent wekelijks repeteren en eens per maand een kerkdienst opluisteren. En in in de periodes 1993 tot 2003 en 2012 tot 2021 was Spoorenberg een zeer gewaardeerd mantelzorger voor koorleden .

Henry Swinkels
Lid in de orde van Oranje-Nassau
De heer Swinkels (47 jaar) is vanaf jonge leeftijd vrijwilliger bij jeugdvereniging De Vonk dat in 2021 werd opgeheven. Daarnaast is hij al ruim 25 jaar actief bij K.V. de Olietrappers, voornamelijk in de rol van secretaris.
In de Annawijk, waar Henry woont, wordt zelden tevergeefs een beroep op hem gedaan. Vele uren per week brengt hij door in het Buurthuis om de diverse verenigingen te ondersteunen. In 2016 was Swinkels 1 van de kartrekkers bij de oprichting van de belangengroep Annawijk. Samen met anderen draagt hij bij aan de leefbaarheid in de Annawijk, Overspoor en Suytkade.

Arjen Vos
Ridder in de orde van Oranje-Nassau
De heer Vos (59 jaar) was van 1995 tot 2020 vrijwilliger en bestuurslid bij RKSV Mulo. In 2016 was hij initiatiefnemer voor de fusie met SC Helmondia tot de fusievereniging SV De Braak.
Vanaf 2007 is Arjen vrijwilliger en bestuurslid van de Stichting JIBB (jongeren in beweging brengen). Vanaf 2015 is hij bestuurslid van de Stichting Bedrijventerreinen Helmond. In 2016 was hij de medeoprichter van de Vereniging van Bedrijven Techniekcentrum Brainport in Deurne. Vanaf 2017 is Vos vrijwilliger en bestuurslid van de Stichting Hightech Helmond-De Peel waarbij hij zich sterk maakt voor de triple-helix samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en onderwijs ter promotie van de techniek.