23reacties

Flexôtel voor 200 arbeidsmigranten dit jaar

Op het industrieterrein komt voor een periode van 10 jaar huisvesting voor maximaal 200 arbeidsmigranten. Kafra Housing is de initiatiefnemer die de aanbesteding van de gemeente gegund heeft gekregen. Hun plan voorziet in de behoefte om die werknemers op een goede manier te huisvesten en past binnen het gemeentelijke beleid, zo laat de gemeente vanochtend weten. Eind dit jaar wil Kafra de locatie Flexôtel Varenschut gerealiseerd hebben. Deze vastgoedontwikkelaar gaat nu aan de slag met de realisatie.

In Helmond zijn sinds 2020 plannen om huisvesting voor arbeidsmigranten te bouwen op de locatie aan de Veldbeemd (op het perceel tussen de Rochadeweg, Veldbeemd en de kassen van Kwekerij Varenschut).
Wethouder Martijn de Kort is verheugd dat de initiatiefnemer hier nu mee aan de slag gaat: “De afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor goede huisvesting voor internationale medewerkers. In 2020 heeft de commissie Roemer geconcludeerd dat zij in de ergste gevallen te maken hebben met omgangsvormen en woonsituaties die ver onder de menselijke maat liggen. Maar ook in de minder ernstige gevallen kunnen zij niet altijd rekenen op eerlijk, gezond en veilig werk en een menswaardige woonsituatie. In lijn met de aanbevelingen van de commissie Roemer, willen we zorgen voor goede, fatsoenlijke tijdelijke huisvesting.”
“Met zonnepanelen, een volledig elektrisch- en herplaatsbaar gebouw en korte fietsafstanden tot Helmondse werkgevers staat duurzaamheid hoog in het vaandel. De locatie ligt op fietsafstand van maatschappelijke voorzieningen in de omgeving, zoals lokale winkeliers, horeca en supermarkten.” Dat meldt Kafra Housing op haar website over dit nieuwe project. De opening van het complex is volgens hen gepland voor begin 2024.
Bij de gunning maakte de gemeente afspraken met het bedrijf uit Venray over de communicatie met de omgeving. Als onderdeel hiervan organiseert Kafra maandag 30 januari van 20.00 tot 21.30 uur een digitale bijeenkomst voor inwoners en belanghebbenden. Het bedrijf toont dan de plannen en gaat in gesprek met de aanwezigen. Voor deze deze online bijeenkomst kun je je per e-mail aanmelden bij Kafra via [email protected], onder vermelding van Flexôtel Varenschut, je naam, adres, e-mailadres en als je wilt je telefoonnummer.
Tegenover het te bouwen Flexôtel Varenschut is een Time-out & Verblijfsvoorziening voorzien voor mensen met complexe meervoudige problematiek. De gemeente wil afstemming en samenwerking tussen deze 2 initiatieven, bijvoorbeeld voor wat betreft beheer en toezicht, de noodzakelijke infrastructurele aanpassingen en openbaar vervoer. De gemeenteraad neemt half maart naar verwachting een definitief besluit over de komst van deze voorziening op deze locatie.